Söndagsångest, eller ”back-to-reality”-ångest.

It’s a real thing! Och nu när min egna ledighet börjar lida mot sitt slut har även denna ångesten slagit sina klor i mig.

Är det inte konstigt egentligen? Fastän man studerar sin drömutbildning eller har sitt drömjobb så är det ändå få av oss som lyckas undkomma denna känslan. Varför är det så?

Personligen är rutin A och O, utan mina rutiner skulle jag nog bli galen. Det ligger en trygghet i att veta vad man ska göra, var man skall befinna sig och vad kommer krävas av en en tid framöver. Det kanske låter tråkigt, men jag tror att det är rutiner och planering som gör att vi lyckas. ”Turen kommer bara till den som är förberedd” är ju ändå ett ordspråk som förklarar vad jag vill ha sagt ganska väl.

Så egentligen borde jag inte kunna drabbas av ”back-to-reality”-ångest som jag så fint har döpt det till. I teorin då, för uppenbarligen är praktiken en helt annan sak.

Men om man tänker på det så finns det nästan alltid en osäkerhet inför varenda nystart. Visst finns där även en viss spänning och förväntan över det nya som skall hända och komma framöver, men i och med att man inte riktigt vad som kommer att förväntas av en själv eller vad som kommer att krävas av just dig för att lyckas med det du tagit dig an är det inte så konstigt att ångesten kommer som ett brev på posten (förutsatt då att brevet inte skickats med Postnord. No hate ;*) Och det är just det som jag tror sätter käppar i mångas hjul.

Jag, som är ett klassisk skolboksexempel av definitionen av ett kontrollfreak, kan säga att ibland måste man känna sig osäker. För gör man inte det så kör man i samma hjulspår som man alltid gjort och trots att jag är en firm eftersökare till trygghet inom allt jag gör och tar mig an, kan det tyvärr utvecklas till att bli ett hinder i den egna personliga utvecklingen.

Och så vill vi väl inte ha det? Vi vill väl alltid eftersträva personlig utveckling hur den än ter sig. Det är så vi känner att vi lever. Det är i ”back-to-reality”-ångesten och i osäkerhetens gränsland vi känner att vi lever och frodas i vår personliga utveckling.

Likes

Comments

Nytt år, nytt jag!

Nja.. eller kanske inte? Nu runt årskiftet är det nog flera därute som läser detta och tänker precis så. Såhär års är det vanligt att införskaffa sig ett eller flera nyårslöften och mer än ofta brukar de involvera en förändring i sitt liv, gärna något i stil med: ”Detta skall bli året då jag blir den bästa versionen av mig själv!”.

Grattis! Du är en god bit på väg! Motivation anser jag är en av de viktigaste komponenterna för att uppnå en förändring. Men är du det minsta lik mig så lär det där nyårslöftet vara som bortblåst vid månadsskiftet och kvar sitter man besviken på sig själv med en utebliven förändring.

Vad är det då som gör det så svårt att hålla sina nyårslöften? Enligt min erfarenhet är det några faktorer som är direkt avgörande för hur bra man kommer lyckas.

  1. Löftet är för orealistiskt, ostrukturerat eller diffust. Det kan vara bra att först definiera några nyckelord inom ditt mål för att sedan veta precis VAD det är du vill uppnå. Vad innebär exempelvis ”en hälsosammare livsstil” för just dig?
  2. Löftet är inte personligt. Målet är att bli hälsosammare, men varför vill du bli hälsosammare? Att identifiera anledningarna bakom sitt mål och ge löftet en personlig mening kan göra det lättare att både förstå varför man ska börja och fortsätta sin utveckling mot förändring.
  3. Löftet är inte hållbart. Hur rimligt är det att du ska träna 5 gånger i veckan eller äta fisk varannan dag? Passar löftet in i din nuvarande livsstil rent tidsmässigt? Det är värt att lägga på minnet att förändringar inte behöver vara stora för att en utveckling ska ske. Hur framgångsrik du kommer vara i din förändring beror snarare på hur konsekvent du lyckas vara.

Vad jag egentligen vill ha sagt med detta är: skit i nyårslöftena! Förändring kommer lättast när vi är motiverade till att vilja utvecklas för att det är viktigt för just oss; inte för att det är ett nytt år.

Så vad gör dig motiverad till förändring och utveckling? Varför är det viktigt för dig och vad behövs av dig för att du ska ta dig dit du vill?

Ställ dig dessa frågor och you’re off to a good start! Som tur är kan du ju börja precis när du vill, hur du vill och med det som är viktigt för just dig, och ingen annan.

Och kom ihåg: alla faller vi ner emellanåt. Men det är de som ställer sig upp och försöker igen som avgör vilka som lyckas och vilka som inte gör det. Så på’t igen!

Likes

Comments