Kosttips/recept


I mitt arbete jobbar jag huvudsakligen med frågor om hur man går ner i fettvikt, bygger muskler, hur man äter rätt mm.
Och ofta frågor om det verkligen förstör träningen eller viktnedgång om man bara dricker på helgen.

Hittade en bra och informativ text på systemets hemsida. Håll till godo och prioritera efter hur du tror att du når ditt mål snabbast.

Blir man tjock av alkohol?

Har du bestämt dig för att gå ner i vikt? Eller är du nöjd som det är, men vill inte gå upp i vikt? I så fall kan det vara bra att tänka på att alkohol innehåller nästan lika många kalorier som fett.

Kalorier per deciliter dryck
Ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier.

• Punsch och likör – 260 kcal
• Konjak och whisky – 245 kcal
• Brännvin, vodka, gin och rom – 225 kcal
• Portvin – 170 kcal
• Vitt vin, sött – 100 kcal
• Rött vin – 70 kcal
• Vitt vin, torrt – 70 kcal
• Starköl – 50 kcal
• Lättöl – 25 kcal

Bantnings- och hälsokurerna duggar tätt. GI, LCHF, Viktväktarna – de flesta av oss har väl ett hum om hur man ska tänka om man vill hålla vikten i schack när det gäller kolhydrater, fibrer, socker och fett i det vi stoppar i oss. Men hur är det egentligen med alkohol – blir man tjock av ett glas vin, en öl eller en snaps?

- Ja, man bör ta med alkohol i beräkningen om man är orolig för att gå upp i vikt eller önskar gå ner i vikt, säger Heléne Bertéus Forslund, Medicine doktor och dietist på Avdelningen för Klinisk Näringslära vid Sahlgrenska akademin. Fett är den energikälla som ger flest kalorier per gram, 9 kcal per gram. Näst efter fett är alkoholen vår energitätaste källa med hela 7 kcal per gram.

ALLT DU ÄTER OCH DRICKER BIDRAR
Om du vill behålla den kroppsvikt du har, ska du se till att energiintaget är i balans med energiutgifterna. Enkelt uttryckt – äter du mer än du gör av med så går du upp i vikt. Och tvärt om. Det är alltså viktigt att tänka på att allt du tillför kroppen bidrar – även dryck.

- Eftersom alkoholen innehåller kalorier, kan alkoholintaget också bidra till att vi går upp i vikt, säger Heléne Bertéus Forslund. Mat och dryck som innehåller fett respektive alkohol är energität, vilket gör att även om vi äter lite så får vi i oss mycket energi som i sin tur påverkar vikten.

KROPPEN FÖRBRÄNNER ALKOHOLEN FÖRST
Det finns förstås fler faktorer som spelar in när man äter, dricker och samtidigt vill gå ner i vikt. Till exempel så förbränns ingenting av det du ätit förrän all alkohol är förbränd. Eftersom alkoholen är giftig för kroppen arbetar levern för att göra sig av med den först av allt. Det innebär i sin tur att fettförbränningen minskar och fettet lagras.

ALKOHOL ÖKAR APTITEN
En hamburgare eller kebab på väg hem från krogen. En pizza dagen efter. Känns det igen? Alkohol ökar aptiten, vilket kan vara en av orsakerna till att man lätt äter mer än vad man tänkt sig när man dricker alkohol. Ett annat resonemang kring varför man ibland äter extra mycket när man dricker alkohol är att man lätt tappar kontrollen över hur mycket man stoppar i sig under alkoholens inflytande.

HUR MÅNGA KALORIER INNEHÅLLER ETT GLAS?
Öl, vin och sprit innehåller ju olika halter av alkohol och därmed olika mängd kalorier. Finns det något enkelt sätt att tänka för att hålla koll på kalorierna?

- Ja, en tumregel om man vill hålla koll på kalorierna är att ett glas – i den storlek som man oftast serverar den – ger ca 100 kcal, säger Heléne Bertéus Forslund.

texten kommer från http://www.systembolaget.se

BÖR MAN AVSTÅ HELT FRÅN ALKOHOL OM MAN VILL GÅ NER I VIKT?

Ja!, det är vad jag rekommenderar mina kunder som jag hjälper att gå ner i fettvikt och omfång
Det är givetvis frivilligt men jag garanterar inte några resultat om man dricker alkohol eller för den delen läsk.
Oftast så mår man dåligt dagen efter och det blir även ett eller fler uteblivna träningspass. Undvik att dricka dina kalorier!
Och kroppen prioriterar inte att tappa fett eller bygga muskulatur med alkohol i blodet och återhämtningen tar flera dagar innan den är på topp igen.

Trevlig helg!

Likes

Comments

Personlig träning

Nja inte riktigt än.. blev cykling framför tv men längtar tills det är tillräckligt varmt för att gå ut och ha ngn bra podcast i öronen!
Men än så länge får det bli inomhus framför tv:n
Har börjat kolla på säsong 5 av american horrorstory. De andra säsongerna var så bra, den här är inte alls på samma nivå :/
Men måste ju se klart. Nu blir det att göra sig iordning för jobb, först ut är Malin!

Likes

Comments

Personlig träning

Varit en mycket produktiv dag och förutom yogan hann jag med Benträning och massage!

Veckan är fullt upp och ser ut så här

Tisdag: morgoncykel/ptjobb/armar/mage
Onsdag: ptjobb/reklamfilmning/axlar/bröst
Torsdag: möte/rygg/provtagningar

Nu blir det att sitta med administrativt jobb en stund

Likes

Comments

Personlig träning

Ja i dag har jag verkligen gått utanför boxen och vågat mig på privatlektioner i kundaliniyoga. Jag har under många år känt att yoga är inte alls min grej och att jag inte vill prioritera min tid på ngt som känns astråkigt men nu känner jag att så många pratar så himla gott om det så jag kommer ge det en chans..
För att lära mig slappna av och stressa ner. Vad tyckte jag då,,, läraren Maria är fantastiskt duktig men jag ska nog villigt erkänna att jag inte riktigt förstår grejen med det hela än varför alla tycker det är så häftigt och avslappnande.
Men jag hoppas känslan infinner sig. För nu ska jag ge detta en chans!! Och Maria är verkligen lyhörd och förstår vad jag vill ha så jag längtar tills nästa gång. Ska öva på det jag har nu så hon blir riktigt nöjd nästa gång :)
Hittade lite info från sidan yogakraftKundaliniyoga- vad är det?

Kundaliniyoga kallas ofta modern till alla yogaformer. Kundaliniyoga är en mjuk och samtidigt kraftfull yogaform som ger snabb effekt. Den kom till väst i slutet av 1960-talet med den indiska yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig redan från början på att utbilda yogalärare, vilka i sin tur fick utbilda andra yogalärare osv. Detta har inneburit att kundaliniyogan är en snabb växande yogaform i västvärlden. I Sverige har Kundaliniyoga enligt Yogi Bhajan funnits sedan mitten av 1980-talet.

Yoga är en holistisk teknik för fysiskt, mentalt, känslomässigt och andligt växande. Yogan ger enkla och samtidigt mycket effektiva verktyg som kan användas i vardagen. Syftet med all yoga är att skapa balans i både kropp och sinne.

Effekter av yoga

Fysiskt styrka
stärker och mjukar upp våra muskler och leder – vilket ger mindre problem med rygg, nacke, axlar, höfter och knän
vår andning blir bättre vilket ger oss mer energi
vårt hjärta blir starkare och slår inte lika fort
vi blir mer avspända
vi sover bättre
Känslomässig och mental styrka
vi blir uthålligare vilket gör att vi på ett bättre sätt kan möta vår vardag
vi får ett starkt och stabilt sinne som hjälper oss tänka klart och fokuserat
vi blir inte bara rörligare i kroppen utan också rörligare i sinnet d v s vår kreativitet och intuition för en större plats i våra liv
vår viljestyrka stärks vilket gör det lättare för oss att ”walk our talk”
vi kultiverar en attityd av tacksamhet som stärker vår livsglädje och livskvalitet
Andlig styrka
vår inre lyskraft och utstrålning stärks

Likes

Comments

Ladda för en toppenvecka!!!

Likes

Comments

View tracker

Jacobson & Schmid

Mina favoriter för håret hittar ni på Jacobson & schmid frisörsalongen i Klara. Detta är schampo och balsam från märket eksperience

EKSPERIENCE
Eksperience är ett unikt koncept, skapat för att ge dig en speciell upplevelse både i salong och hemma. Med 25 års erfarenhet vet vi att de bästa produkterna stammar ur de bästa ingredienserna. Eksperience kombinerar det bästa från naturen med avancerad teknologi. Slutprodukten är en perfekt sammansättning av aktiva ingredienser som ger både direkta och långsiktiga resultat.

Likes

Comments

Personlig träning

Så himla roligt med föreläsningen! Till skillnad från morgonens presentation hade jag ett bra flow ett bra tempo och hade med mitt mentala stöd för dagen och dagens fotograf PT-Simon vilket kändes bra.
Intressanta diskussioner blev det med ungdomarna, föräldrarna samt ledarna!
Oerhört glad över äran att ha blivit inbjuden på detta. Viktigt att bidra för ungdomar ang sociala medier och kost och hälsa

Likes

Comments

Jacobson & Schmid

Malin från frisörsalongen Jacobson &schmid tränar regelbundet två ggr i veckan på pt-hörnan! I dag körde hon extra hårt med kettlebells

Likes

Comments