Något som är väldigt viktigt när man tränar är att våga lyssna på sin kropp.

Det är många som tar föregivet att deras kroppar alltid ska fungera trots att man pressar den till sitt max. Men tro mig, du kommer att tacka dig själv om du tar den där extra vilodagen.

De brukar säga att man ska ha minst 1-2 vilodagar i veckan. Då man på dessa vilodagar inte ska lägga en så stor påfrestning på kroppen utan låta den vila. Vilan är nästan lika viktig som träningen då det verkligen är då som kroppen byggs upp och blir starkare. Vila med kombination utav bra kost är det som får oss att nå våra mål. Behovet utav vilodagar varierar från person till person då vissa behöver ha 3 dagar medan tillexempel elitidrottarna endast behöver en dag. 

Sen har vi det här med att våga lyssna på sin kropp när man är trött eller sjuk.

Hur farligt kan det egentligen vara att träna med en förkylning eller lite halsont?
Jaa du, det kan faktist vara extremt farligt. Det är nämligen så att man kan få hjärtmuskelinflammation utav de.

Jag tillexempel har inte tränat på en hel vecka då jag haft ont i halsen och varit förkyld. Jag har inte känt mig så sjuk men varit lite nersänkt. Personligen så tycker jag inte att det är lätt att vila sådär en hel vecka. Men ibland så måste man bara låta kroppen göra sitt och lita på att det är de rätta.

Jag som en helt frisk person tar nog min kropp lite för givet. Jag tar för givet att den alltid ska vara stark och fungera precis som jag vill att den ska göra. Men saken är den att jag KAN träna sönder den, jag KAN pressa mig så hårt att jag får bestående skador men jag VÄLJER att lyssna på min kropp. Har jag supermycket träningsvärk en dag eller har ont i huvudet så skiter jag i att träna. Det är liksom ingen fara för mig då jag inte har några elit mål med min träning. Ibland så behöver man bara vila vilket kanske du också behöver göra, våga lyssna. Det är inte farligt jag lovar.Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej på er underbara ni!

Idag så tänkte jag dela med mig utav lätta men fantastiskt goda recept. Dessa saker brukar jag antingen äta till frukost eller mellanmål.

Endjoy

Ni som känner mig vet att jag ÄLSKAR bananpannkakor. Det är något som jag lagar flera gånger i veckan. Mitt grundrecept är alltid 1 banan och 2 ägg. Sen så kan man lägga i lite kakao, bär eller frukt i smeten samt välja massa olika slags toppungar. Idag så blev det en hemmagjord chokladsås, blåbär och jordgubbar.

Chokladsås:

3 dadlar

2 msk kakao

2-3 msk vatten


De andra receptet är något som min pojkvän faktist fick mig att börja äta, blåbärsgröt. Det är verkligen något som jag rekommenderar då det är lätt samt mättande. Som ni ser på bilden så har jag toppat blåbärsgröten med banan samt jordnötssmör, men det går självklart att toppa med precis vad man vill.

Likes

Comments

1: Att inte träna hela kroppen med vikter under ett pass utan fokusera på en kroppsgrupp.

Då man får med fokus och där med bättre träning vid respektive kroppsdel.

2: Att variera mina övningar mer.

I början så körde jag nästan samma pass varje gång som jag gymade. Visst, det kanske fungerar ett tag men saken är den att kroppen efter någon månad vänjer sig vid övningarna. Det vill säga att den vet vad som kommer att hända vilket resulterar till att dina muskler inte går sönder. Vilket i sin tur leder till att du inte blir starkare eller utvecklas rent fysiskt.

3: Att äta innan och efter träning.

Att äta något litet innan man tränar är något som jag på senaste tiden börjat med lite mer seriöst. Det kan vara ett knäcke, banan eller riskaka med jordnötssmör. Att äta något som innehåller snabba kolhydrater innan träning är bra då du får med snabb energi vilket resulterar till att du orkar mer. Men eftersom att du äter snabba kolhydrater så kommer du ”dippa”. Därför är det också viktigt att äta något efter träningen som gärna innehåller mycket protein. Tillexempel som kvarg, nötsmör, ägg eller liknande.

4: Att ha ett upplägg

När jag tränar i gymmet så tycker jag att det är superskönt att veta vad jag ska göra. Därför så kollar jag oftast upp förslag på pass eller skapar ett eget INNAN jag kommer till gymmet. På så sätt så vet jag exakt vad jag ska göra vilket resulterar till att jag inte behöver tänka så mycket på val utav övningar utan kan fokusera på att göra de rätt.

Hoppas att ni kanske kan ta åt er utav något utav mina tip<333

KRAM Elsa


Likes

Comments

Hej underbara ni.

Idag så kände jag verkligen för att göra vegetariska biffar. Det är något som jag verkligen tycker om då man kan variera det så fruktansvärt mycket. Idag så valde jag att göra mina favoriter, motors och halloumi biffar. Till detta så hade jag en quinoa sallad samt en fetaost sås.

Det här behöver du till biffarna:

1 paket kikärtor

1 paket linser (redan tillagade)

2 dl röda linser

3 morötter

1 paket halloumi

1 msk spiskummin

2 ägg

2 msk kokosmjöl

1 liten gullök

Salt och peppar

Hur du gör biffarna:

Börja med att koka dina röda linser.

Lägg sedan kikärtorna, linserna samt löken i en mattredare tillsätt även spiskummin. Mixa till en ganska grynig massa.

Riv morötterna och hallonmin i ett rivtjärn.

Blanda kikärtsmassan med hallonmin, morötterna samt äggen. Tillsätt även kokosmjölet.

Stek sedan smeten i spå plättar i smör på låg värme. (typ 6:an på en 10 gradis spis).


Det du behöver till quinoasalladen:

2 dl quinoa

Paprika

Gurka

Morot

Äpple

Tomat

Rödlök

(har inte några specifika mått, ta så mycket du vill. grönsaker kan man inte få för mycket utav)

Salladskrydda

Hur gör du:

Börja med att koka din quinoa och sätt sedan åt sidan för att svalna.

Skär upp dina grönsaker.

Blanda ihop dina grönsaker med den kalla quinoan och krydda med salladskrydda efter smak.


Fetaost sås

Det du behöver:

3 dl naturell yoghurt

2 vitlöksklyftor

ett paket fetaost


Hur gör du?

Blanda allt i en skål och NJUT.

Jag lovar er att det inte är svårt och är så fruktansvärt gott. Går även att göra vegansk då man endast byter ut yoghurten samt äggen. Våga äta vegetariskt!!

KRAM Elsa

Likes

Comments

Anledningen till varför jag gjorde denna blogg var för att jag ville göra något nytt. Jag ville skapa något som på riktigt kunde hjälpa folk som ville lära sig mer om träning. INTE lära sig om hur man på enklaste vis går ner i vikt eller hur man på snabbaste tid får magrutor. Utan lära sig om träning och välmående. Jag vill där med inte att min blogg ska innehålla någon som helst typ utav kroppsfixering. Därför så tänker jag aldrig visa eller förklara min resa rent kropps mässigt inom träningen. Jag kommer heller aldrig visa vad jag äter under en dag då min diet INTE passar till alla. Ett viktigt budskap med min blogg är att vi alla är olika och behöver hitta vårt egna välmående. Vilket betyder att mitt sätt att äta på kanske inte passar någon annan. Att dela med sig utav recept anser jag vara en annan sak då det inte handlar om en hel dags ätande utan bara en måltid. Varje individ kan där med hitta inspiration till måltider men inte till en diet, för jag är ingen dietist!!!


Jag själv förstår inte riktigt meningen med att visa för och efterbilder på sin egen kropp. Det konstigaste är ändå att de som lägger upp för och efterbilder på Instagram skriver om hur bra de mår inombords. Precis som att en smal och välbyggd människa mår bättre än en person som inte är det. Och det vet vi väl alla här att det INTE stämmer, right?!

Jag kan förstå att vissa tar bilder för att kunna se förändring och använda det som motivation. Fine!! Men för fan, behåll de för dig själv och lägg upp en härlig bild när du ler eller något istället. Det är mycket trevligare om du frågar mig.

Jag läser ganska så många träningsloggar och följer mycket människor som tränar på Instagram. Och det är ofta som det kommer upp flexbilder i mitt flöde. Vilket det INTE kommer att göra på min blogg, då det inte ska spela någon roll för er hur JAG ser ut när det handlar om att DU ska tycka om dig själv. Min blogg ska inte få dig att känna någon som helst hets till träning eller vikt. Utan endast ge dig inspiration.
För jag känner verkligen att det här kommer att bli bra. Jag uppskattar verkligen att ni hör av er till mig. Så att jag får lite bekräftelse på att det jag skriver är bra och intressant. Det ger min en sån himla stark motivation till att försätta, för jag tycker verkligen att detta är så himla kul. Jag älskar att skriva om sånt som jag själv anser är viktigt!!


Kram Elsa

Likes

Comments

Att inte äta kolhydrater går som en trend igenom samhället likt en våg. Ibland så påstår media och forskare att kolhydrater är en utmärkt sak medan det ibland visar den raka motsatsen. Kolhydrater är något som finns i det livsmedel som innehåller stärkelses, kostfibrer eller olika sockerarter, och kan antingen vara snabba respektive långsamma. Snabba kolhydrater menas med att det snabbt bryts ner utav kroppen och ovandals till Glukos och används som bränsle till cellerna i hjärnan. En individ som äter snabba kolhydrater kommer snabbt att få energi men också efter en stund dippa i blodsockret och bli ännu lägre. Det långsamma kolhydraterna tar där emot längre tid för kroppen att bryta ner. Vilket ger individen en jämnare energinivå och inte alls den dippen som man får utav snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater är tillexempel vetemjöl, potatis, vit pasta, vitt ris, bröd, socker, banan etc. Långsamma är fullkornspasta, bönor, råris, fullkornsbröd etc. Anledningen till varför det tar längre tid för kroppen att bryta ner de långsamma kolhydraterna är för att det innehåller fibrer. Fibrer som håller ihop massan en längre tid under processen vilket leder till att de inte bryts ner lika snabbt.

Snabba kolhydrater är bra innan eller efter träning då kroppen behöver all sorts energi för att prestera eller återhämta sig så bra som möjligt under/efter träning. En banan eller ett knäckebröd fungerar utmärkt. Om man vill göra ett livsmedel med snabba kolhydrater lite långsammare så kan man tillsätta fett. Fett i form utav avokado, jordnötssmör (eller annat nötsmör), frön som solros eller pumpa. Då de drygar ut de och ger kroppen en jämnare energinivå.

Ska man äta kolhydrater eller inte?

Jag är ingen kostrådgivare (än, hehe) men jag tycker absolut att man ska äta kolhydrater. Alla människor har olika ämnesomsättning vilket betyder att alla människor inte reagerar lika dant på kolhydrater. Men personligen så har jag testat att ta bort de helt och jag blev heeeelt knäpp i huvudet. Som jag nämnde där uppe så ger det snabba kolhydraterna energi till hjärnan. Hjärnan som du hela tiden använder och behöver ha energi till för att kunna tänka helt klart. Så det fungerade inte alls för mig utan jag har på senare tiden börjat äta mer kolhydrater och faktist fått mycket mer resultat på min träning. Jag känner mig både snabbare och starkare vilket är superkul, plus att jag verkligen älskar potatis, bröd, ris och pasta. Så det är ju liksom två flugor i en smäll.

Om man är en person som tränar lika mycket som jag gör så är det ganska viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med protein, kolhydrater och fett. Det är till och med så att kolhydraterna är kroppens främsta energikälla, och ni vill väl vara pigga och glada? Right?

Så för att göra detta lite mer klart så ja, jag tycker att ni ska äta kolhydrater. Men det betyder inte att man måste vräka i sig de i mängder då det kan ge ett överskott utav energi. Men ta inte bort de och snälla ni, va inte rädda för det. Det är INTE farliga!!

Kram Elsa

Likes

Comments

Hej underbara ni.

Nu så ska jag dela med mig utav mitt absoluta favorit recept. Detta är då mina vänner raw food brownie. Vilket menas med att det är något som är vegansk samt inte bakat i ugn eller uppvärmt till över 40 grader.

I mina brownies så har jag:

1 dl solrosfrön

1 dl infrön

1 dl pumpafrön

12 dadlar

3 msk kakao

2 msk starkt kaffe

3 mask kokos

samt jordnötssmör som toppingBörja med att lägga fröna och dadlarna i en mattredare (bild 1)

Mixa sedan ihop massan så att den ser ut som på bild 2

Lägg sedan i kakao samt kaffe och blanda lite till

lägg sedan i kokos

häll massan i en frysbar låda och lägg på jordnötssmör.

Lägg sedan in i frysen och sedan NJUT. Det klarar sig i frysen typ hur länge som helst och är så fruktansvärt gott, jag rekommenderar!!!


KRAM Elsa

Likes

Comments

Hej underbara ni!

Idag så tänkte jag dela med mig av mina tips kring armhävningar. Jag tänkte visa 4 olika slags armhävningar och ge lite tips och tricks för hur du ska lyckas och undvika att skada dig.

Armhävningar är en helkroppsövning och är superbra då man kan skala den till sin egna nivå. Du behöver heller inga redskap utan använder endast din egna kroppsvikt.

Detta är en så kallad "vanlig" bred armhävning och är den som de flest brukar köra. Som ni ser på bilden lägst till höger så har jag en spänd och rak bål (mage och rygg) vilket är MYCKET viktigt. Då för att undvika skador i rygg, armar och axlar. Som ni också kan se så har jag mitt huvud framåt, alltså inte ner i marken. Detta gör att min rygg aktiveras på ett helt annat sätt och jag får en jämn och stabil spänning igenom hela kroppen. Tycker man att denna övning är jobbig eller kanske för svår så kan du gå ner på knäna. Men se till att hålla spänningen i bålen under HELA övningens gång.

När du kör denna armhävningen så tränar du främst ditt bröst.

Detta är en så kallad smal eller triceps armhävning. I stående position (start position) så ska händerna vara satta direkt under axlarna (som ni kan se på första bilden). Detta är viktigt då du inte ska riskera att skada dina axlar. När du går ner till botten positionen så ska dina armar hela tiden vara tätt intill kroppen, se till att dina armbågar INTE pekar utåt då du kan ska dig. Armbågarna ska vara rakt upp emot taket. Likt i denna armhävning så ska du ha en rak nacke och där med inte titta ner i marken. Se till att ha en spänd bål igenom hela övningen för att undvika eventuella skador i ländryggen (nedre delen utav ryggen, precis innan rumpan). Här kan du också gå ner på knäna ifall du känner för det.

När du kör denna armhävning så tränar du främst triceps och axlar.

Detta kallas för en diamantarmhävning och är lite svårare än det andra som jag nyss pratat om. I denna armhävning så ska händerna nudda varandra i mitten utav bröstet. Axlarna ska likt i triceps armhävningen gå rakt bakåt och inte åt sidan. Anledningen till varför denna är svårare än det andra är främst för att din vikt blir med central. Eftersom att du har händerna så nära varandra så känns det extra tungt vilket leder till att du måste koppla in bålen på ett helt annat sätt. Denna går såklart också att skala, sätt ner knäna om det blir för tungt!!

I denna övning så tränar du främst triceps, bröst, rygg och axlar. Men även bål likt som i de andra övningarna.

Här så har vi ännu en slags armhävning som jag tyvärr inte kan namnet på. Startpositionen är att du står som ett upp å nervänt V. Det vill säga med en axelbrädd mellan armarna och fötterna en bit ifrån. Sen så vill du under hela övningen ha en spänns rygg och bål för att transponera dig ner emot golvet. I denna övning så ska du INTE ha huvudet framåt utan kolla ner emot marken som jag gör på bilderna. Detta är viktigt då du hela tiden vill ha en rak och fin rygg, och undvika smärta i nacken.

I denna övning så tränar du främst rygg och axlar.

Hoppas att ni kör dessa övningar och köttår järnet (visst gör jag fina miner när jag tränar).

KRAM Elsa

Likes

Comments

När jag var ca 10 år så började jag i trupp gymnastik. Jag tyckte verkligen att det va superroligt. Hade bra tränare och en bra grupp. Men efter ett tag så försvann motivationen. Träningarna blev längre och längre medan det samtidigt blev viktigare och viktigare. Jag utvecklades inte som jag ville och hade konstant ont i kroppen. Efter att vi förra vintern varit i Thailand i 2 månader så blev det helt enkelt så att jag slutade, och jag saknar de faktist inte ett enda dugg. Ibland så måste man helt enkelt lyssna på sin kropp, och min ville inte hålla på med gymnastik.
I början så var jag rädd för att jag skulle tappa suger till träningen. Att motivationen skulle rinna ut i sanden. Men det gjorde den absolut inte, nästan tvärt om. Jag kunde nu helt SJÄLV planera vad JAG ville träna och framförallt när! Jag behövde nu inte träna ifrån 18-21 3 gånger i veckan. Vilken jag ryckte va så himla skönt.

Min första tid på gymmet var förvirrande. Jag visste inte hur man tränade och hade dåligt och ineffektiv träning. Men det va inget som jag funderade på då.. jag trodde att det va bra bara för att jag gick till gymmet. Men riktigt så fungerar det inte.

Mitt bästa tips när det kommer till kunskap kring övningar är att kolla på youtube eller läsa bloggar (typ min, hehe). Där ni kan få inspiration och tips till olika övningar. Det har iallafall hjälp mig supermycket. Skriv ner passet som du hittat dina anteckningar och kötta järnet. Svårare än så är det faktiskt inte. Sen när du har lite övningar på lager i ditt underbara huvud så kan du själv sätta ihop egna pass, som du rycker är KUL. För det SKA vara KUL att träna!!

Ett annat tips är att köra en kropps grupp i taget, eller ja.. man kan köra typ 2 men kanske inte heeela kroppen. Jag brukar köra antingen:
Axlar/rygg
Armar/rygg
Rygg
Ben
Rumpa/mage
Cardio/mage
Eller bara Cardio
Du ska heller inte träna en muskelgrupp två dagar i rad. Då dina muskler bara kommer brytas ner och inte bli större!! (Mycket viktigt !!)
Det sista och viktigaste tipset är att träna när du vill. Pressa dig INTE, det kommer bara få dig att känna ångest. Träna när du känner för det. Börja med en gång i veckan, sen så kan du lägga på några dagar till eller stanna vid en dag. DU bestämmer hur mycket du ska träna och våga lyssna på din kropp. Orkar du inte? Men skit i de då, ingen kommer att dö om du hoppar ett pass, det är ingen fara. Som min mamma brukar säga till mig "take a chill pill Elsa".

KRAM Elsa

Likes

Comments

Jag är en person som bryr mig väldigt mycket om vad folk tycker om mig. Jag vill mer än gärna var omtyckt och passa in. Personligen så har väldigt svårt att umgås med personer som JAG anser vara ytliga. Ytliga på ett sånt sätt att allt ska synas inom sociala medier, allt man gör och allt man äter ska noga dokumenteras för omvärlden. Eller ytlig på ett sånt sätt att kläder, smink och hår betyder mer än allt. Jag drar mig ofta undan ifrån sådana kretsar och umgås istället med människor som jag tycker verkar säkra i sig själva. Den största orsaken till detta är att jag själv kanske inte riktigt känner mig så säker i mig själv hela tiden. Vilket gör att jag blir tryggare om jag umgås med trygga personer. Men nu har det visat sig att den person som jag hade som förebild inte mådde lika bra som jag i själva verket trodde. Vilket också visar vilket jävla spel vi spelar för varandra. Det är nästan som att det är tabu att må dåligt i dagens samhälle. Alla är så upptagna vid att inte äta fel saker, inte träna för lite eller för mycket och hålla sig inom samhällets ramar. Vi glömmer liksom helt bort den viktiga biten, vårt psyke.

Tankar och känslor är något som vi dagligen hanteras med. Bara att vissa är lite tyngre än det andra. Jag tillexempel har alltid haft komplex. Ett sådant komplex som jag redan började prata om när jag var 5-6 år. Det spelar ingen roll vad mitt komplex är utan det viktiga här är hur man får bort de. Jag brukar därför varje morgon ställa mig i spegeln och tydligt och högt säga hur fin jag är. Det är svårt, det är det absolut ingen talan om, men det fungerar. Det är bara DU som kan påverka vad du ska tänka om dig själv. Din självbild är det bara du som kan ändra på och ingen annan. Det spelar liksom ingen roll hur många gånger min pojkvän eller familj förklarar för mig hur fin jag är. Det fastnar inte, för JAG tycker inte att det stämmer. Så enkelt är det bara, det är därför bara du som kan påverka vad du tänker och känner om dig själv. Detta kallas för en vald sanning. Vilket är en sanning som är så självklar för dig men som ingen i din omgivning förstår sig på. Dessa sanningar kan vara extremt jävla farliga då din självbild rubbas helt.

Det är aldrig någons om har kommenterat mitt komplex och liksom ”odlat” fram det, utan det har alltid varit en självklarhet för mig att det inte är ”fint”. Är inte detta helt jävla sjukt?! Att jag som 5 åring bestämde att denna kroppsdelen är ful och alltid trott på de? Förstår ni hur starka era tankar kring er själva är? Och vilket kraft ni har att kunna förändra det och se hur fantastiskt fina ni är. Det kommer att ta tid, långtid. Men ge fan inte upp alltså. Du förtjänar att älska dig själv och din kropp. Alla förtjänar att älska sig själva och förstå hur fina det egentligen är.
Ställ dig i spegeln, säg de ord som du fruktar för det kommer en dag att bli en sanning!

KRAM Elsa

Likes

Comments