Häromdagen läste jag svenska Dagbladets artikel om träning och hälsa där de nämner att forskaren Michail Tonkonogi saknar kompetens inom hälsoindustrin. Att vi behöver välutbildade PTs som tar hand om de "vanliga motionärerna". Artikeln hittar ni här nedanför inlägget.

Denna artikel fick mig att fundera. Inte bara på att han uppenbarligen inte har tittat in på industrin ordentligt och sätt att exempelvis vi som idrottsvetare finns. 3 års universitetsutbildning och jag jobbar nu som PT på Feelgood, ett friskvårdsföretag där vi har hand om individer med alla möjliga mål. Individer som vill komma igång, problem med knäna osv. Vi finns, men vi måste även få synas.

Dagens hälsoindustri är så full av olika seriösa och tyvärr oseriösa människor som gör att yrket får ett dåligt ryckte.
Korta utbildningar på bara någon vecka, eller dessa bloggare som erbjuder kost och träningsplanering utan någon som helst utbildning. Vad de har är ett intresse för träning. Att dessa människor utan någon utbildning erbjuder dessa tjänster känns för mig lika oseriöst som att jag skulle erbjuda ekonomiskrådgivning för att jag tycker om att spara pengar. Eller att jag börjar måla andra naglar för att jag är duktig på att måla mina egna.

Men bara för att jag är duktig på att måla mina naglar så betyder inte detta att jag är duktig på att måla någon annans. Men jag kan göra det.

Detsamma gäller träning. Bara för att någon är duktig på att träna sin egen kropp behöver det inte betyda att de är duktiga på att träna din kropp, inte när det gäller de viktiga saker som hållbarhet m.m.

En viktnedgång är enkel att åstadkomma med hårda kriterier och strikta dieter, men det är sällan jag verkligen får se personliga scheman och ett hållbart schema när man vänder sig till outbildade. Det är mer pang på som gäller. Snabba resultat som vi sedan kan se på deras blogg.

Med detta menar jag inte att dessa människor är dåliga människor, men hade de varit seriösa anser jag att de hade gått i alla fall någon slags utbildning för att fördjupa sin kompetens och visa respekt för yrket.

Därför önskar jag att vi alla tänker ett steg längre. Inte bara vi som kanske vill jobba med träning, eller kanske gör det, men även ni som köper dessa tjänster.
Ska denna industri hålla behöver även ni som köper scheman m.m tänka på om personen har den utbildning som behövs? Blir detta köp ett personligt schema eller är du en i mängden som får detta schema? Och skulle du vilja att dina kunder/klienter osv går till någon utan den utbildning du har?

Respektera industrierna som finns i landet och på så sätt respekterar vi de människorna som lägger ner pengar och tid på att utbilda sig för att bli det bästa vi kan, förutom våran egna erfarenhet såklart.

http://www.svd.se/vi-behover-en-ny-sorts-personliga-tranare

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Herregud vad jag kommer att sakna denna smak. Jag tycker verkligen om söta saker och försöker att hålla mig borta från godis m.m på veckorna men jag måste vara ärlig att säga att cravings självklart kommer under veckorna.

NOCCO skumtomte blev verkligen en hit för mig. Inget socker men ändå söt och god. Jag kunde verkligen få cravings på detta och jag blev såå nöjd när jag och sambon köpte ett helt flak på gymgrossistens julkampanj. Sååå jäkla goda. Men nu är det slut på den tiden, sista slank ner i morse innan mina första klasser för dagen - spinning och core.

Min förkylning har blivit mycket bättre men jag är än inte helt 100 så det är "fake it til you make it" som gäller på klasserna fortfarande. Ser fram emot när denna skit är över.

Nu laddar vi för fler kunder, möten och klasser innan dagen är slut.

Likes

Comments

Förkyld. Så jäkla typiskt när man har dragit på sig en jäkla förkylning.

Med mitt jobb som instruktör så blir det ju inte heller bättre på dagarna. Idag börjar jag sent så jag har Hela förmiddagen på mig att kurera mig med te, kaffe, och dunderkurer.
Att vara hemma är inget alternativ så det gäller att ta fram alla knep man kan. Nu kör vi!

Likes

Comments

Hela veckan har jag känt mig lite konstig i kroppen men ändå inte känt min sjuk. PANG, i lördags kom smällen och nu har jag försökt kurera mig i 2 dagar.

Igår provade jag hälsosamma snickers vilket var en hit. Supergoda och betydligt hälsosammare än vanliga snickers.
Jag tog dessutom lite mindre honung än originalreceptet och hade sockerfri vitchoklad på.
Så jäkla goda.

Har även gjort ingefära shots som jag ska slänga i min hela kvällen 😊

Likes

Comments

Jag har nu en byggarperiod på ca 3 månader då det gäller att lägga på mig muskelmassa innan det är dags att "tighta" till kroppen.

Under dagarna när jag jobbar har jag ibland svårt att hinna gå i mig all mat som min kropp behöver och jag gjorde därför dessa otroligt goda bollar.
Jag blev paff hur god de faktiskt blev. Tycker ni om jordnötssmör m.m. är detta perfekta bollar, dock så innehåller de inte något jordnötssmör men jordnötter. Receptet ser ni här nedanför.

Energirika choklad- och nötbollar
Ca 15-20 st
1 dl cashewnötter
1 dl mandlar
1 dl jordnötter
1 dl havregryn
Ca 16 dadlar
2 rågade msk kakao
3 msk kokosfett

Mixa nötterna till ett grovt mjöl, tillsätt resterande ingredienser och mixa ihop.
Jag tog ur lite av de det grova mjölet/krosset som jag sedan rullade bollarna i.
Njut med en kopp kaffe innan ett träningspass eller till ett mellanmål.
Mums!

Likes

Comments

Ne nu ska jag försöka detta på riktigt. Nu har jag faktiskt något som jag kanske kan blogga om och uppdatera någon gång i veckan.

Jag har tidigare alltid gillat idéen om att blogga men när det kommer till kritan har jag varit dålig på att fullfölja idéerna. Tror faktiskt att vissa av dem har varit riktigt bra. Bland annat en idé som ligger bakom namnet träningstrollet, men det får jag ta tag i senare.
Nu gäller en annan idé, eller ett annat mål för att vara mer exakt.

2017 ska bli mitt år, och jag ska hitta min drömkropp.
Tillsammans med en superduktig coach som jag kommer att avslöja i senare inlägg kommer vi att jobba emot en superkropp och om allt går som det ska så ställer jag mig på scenen i november. Sjukt spännande och jag är sååååå taggad. Så under 2017 hoppas jag att jag ska kunna hålla uppe mitt bloggande och uppdatera er om min träning, kost och liv.

Jag är SÅÅÅÅ taggad ☺☺ nu kör vi!!!

Likes

Comments

Dagens promenad resulterade i en underbar överraskning. Ett utegym ca 400 meter ifrån våran lägenhet. Det öppnar i november/december i år och jag ser fram emot att utnyttja det.

Detta gjorde min satsning för träningen 2017 ännu bättre. Mer om det i ett annat inlägg ☺️

Likes

Comments

Vilket underbar väder och vilken underbar natur vi har i Sverige.
Jag bor i Stockholm och det ska jag säga er, för 1 år sedan trodde jag aldrig att jag skulle skriva om naturen när jag bor i huvudstaden. Men det gör jag! Okej det är inte lika vackert och frisk luft som i de norrländska skogarna men vi kan promenera utomhus i dessa fina väder och röra på kroppen. För 3 månader sedan fick jag ligga på en soffa och kunde knappt ta mig in i duschen själv. Idag kan jag promenera när jag vill och det är jag så lycklig över.
Detta jag att jag börjar tänka: det är ju en väldigt bra anledning på varför vi borde träna och vara aktiva: Jo, för att vi kan! Jag kan och jag försöker utnyttja det till max 😊

Likes

Comments

Oavsett var eller vad vi tränar behövs energi för att kroppen ska orka arbeta.
Jag brukar käka ett mål mat, dricka en kopp kaffe eller ta en så kallad koffein dryck såsom nocco eller celsuis.
Jag har nyligen hittat en ny dryck som jag gillar riktigt skarpt - Nutraminos Heat. Väldigt god och Willys hade extrapris så jag slog till direkt.

Likes

Comments

Vilodagar behöver alla och det är viktigt att lyssna på kroppen.
Imorse vaknade jag och hade lite huvudvärk och kände mig hängig. Lite huvudvärkstabletter på det och jag var redo att fånga dagen.

På eftermiddagen tänkte jag att det var dags för träning, igår hade jag egentligen planerat en vilodag men kände att jag var tvungen att köra lite rehab dvs ben och pallrade mig till gymmet då jag ändå hade en massa energi.
Men eftersom att jag är hängig idag så är det lika bra att ta vilodagen idag.

Jag är förövrigt väldigt less att vara sjukskriven nu pga knät men läkaren tycker inte att jag är redo att kunna jobba fysiskt än och jag får lyssna. Har ont efter mycket rörelse så det kan nog vara smart att lyssna på läkaren. 

Likes

Comments