DIABETES

Som rubriken säger är diabetes en sjukdom som kan sätta stopp både fysiskt och psykiskt. Men det är som med allt annat man gör i livet, det blir vad du gör det till.
Du kan välja att deppa ihop och tycka synd om dig själv eller acceptera att du drabbats av en sjukdom och göra det bästa av situationen.

Att acceptera kan vara svårt och ta tid.
Men även om man har diabetes kan man egentligen leva som alla andra. Jag väljer att äta godis och dricka vanlig dricka om det är det som serveras. Jag måste däremot tänka en gång extra på vad jag äter och sedan ta insulin efter mängden kolhydrater. Jag tror att, om man ska klara att acceptera sjukdomen måste man få leva livet som sin omgivning, men samtidigt lära sig hur sin egna kropp fungerar och vad som är bäst för sig själv.

Insulin, medicinen jag behöver och som produceras i bukspottskörteln hos en "frisk" person. Att ta insulin är som att gå balansgång på en smal pinne. För mycket insulin och du blir låg och och måste äta något innan du kan komma upp på balansgången igen. För mycket insulin och du blir hög som ett hus, men inte på droger utan av socker i blodet. Det måste återgäldas med mer insulin. Så under 1 dag tappar du balansen på den smala pinnen och då gäller det att göra det som krävs och sedan gå upp på balansgången igen.

Den som har accepterat sin sjukdom har enligt mig insett att livet går upp och ner och att man inte kan göra mer än det bästa av situationen. Men även att man får se det positiva med att ha en sjukdom.

Likes

Comments

Heej! Och välkomna till denna blogg som handlar om hur mitt liv ser ut med en kronisk sjukdom som Diabetes typ 1. Varför skapar jag egentligen bloggen? Jo, för att jag varje dag förvånas över hur lite min omgivning egentligen vet om Diabetes och hur det fungerar, men även över att personer som har diabetes inte vågar berätta för sin omgivning att man har denna sjukdom och det inkluderar tyvärr mig. Men med denna blogg kanske allt fler i min omgivning får reda på vad det innebär och slutar ha dessa förbannade fördomar om diabetes och vad jag kan eller inte kan göra eller äta.

Kanske ska presentera mig lite kort innan jag skrivit ett alldeles för långt inlägg. ;)

Jag heter iallafall Clara Karlsson och är 17 år gammal. Jag lever ett nästintill normalt liv men har (som ni nog förstått) den kroniska sjukdomen Diabetes typ 1, sen jag var 9 år. Många i min omgivning vet nog inte om att jag har diabetes vilket är extremt dåligt av mig, för varför berättar jag inte om det? Det får bli en fråga jag ska försöka reda ut någon dag, då jag knappt vet svaret själv.

På fritiden ÄLSKAR jag att träna och röra på mig och har väldigt svårt att sitta stilla en hel dag utan någon form av fysisk aktivitet. Men jag gillar även att umgås med mina underbara vänner och familj.

Jag spelar fotboll i Wargöns IK:s damlag med underbara kompisar och ledare, samtidigt är jag ledare för ett yngre flicklag. Men jag gillar även att gå ut och springa, köra styrketräning och gå ut och gå med min hund så fort det ges tid. Så med andra ord är jag en aktiv person, vilket krävs lite mer planering om man har diabetes. Hur jag planerar min vardag med träning och diabetes är vad bloggen till stor del kommer handla om.

Hoppas ni inte tappat läslusten efter första inlägget utan vill fortsätta läsa :)

Likes

Comments