För ett halvår sen så la jag en avokadokärna i ett glas med vatten, för en månad sen planterade jag den kärnan i jord, och nu har jag ett helt litet avokadoträd på mitt köksbord. Ändå en mysig grej, fastän löven nästan börjar bli lite väl stora.

Idag har vi läkarstudenter långfredag, eftersom att de tar in nya studenter både på hösten och på våren och använder samma schema, så för ovanlighetens skull så har vi självstudier utan så mycket att plugga, men lite hade jag tänkt ta och läsa igenom ändå. Vi är äntligen klara med avsnittet replikation, transkription och translation och ska nu börja med membraner och intracellulär trafik, kunde inte ana att det finns så himla mycket att lära sig om cellen innan jag började på läkarprogrammet, hela första terminen läser vi bara en enda kurs - Cellens struktur och funktion.

Ute snöar det på ett sjukt sätt för att vara 4:e november, men vad gör det så länge man får sitta inne och dricka thé?

Likes

Comments

Hade tänkt skriva ett inlägg om att jag var hem till Luleå i helgen för länge sen, men massa annat kom emellan, sen insåg dessutom att jag knappt tog några bilder heller, men det var fint att vara hemma igen. Sova i min egna säng, åka buss över bron precis som vanligt, spela kluriga iPad-spel och bygga lego med min systers barn, bli bjuden på nybakad sockerkaka med en sån där glasyr som är så svår att hålla fingrarna borta ifrån när man är fem. Hänga med kompisar och se Greys med min syster som om allting var som förr. Lite konstigt ändå att vara hemma. Hemma, men ändå inte hemma, lite är ju hemma här i Umeå nu - fastän jag bara bott här i två månader.

I måndags hade jag min första dugga (som jag klarade!), så jag var tyvärr tvungen att plugga ganska mycket när jag var hemma också, men det får man väl räkna med när man går läkarprogrammet.

I tisdags sen så hade jag och Oscar 2årsdag (!) och Oscar tog äntligen sitt körkort, det firade vi med wienerbröd, sockerdricka i vinglas och godis, precis som det ska va.

Likes

Comments

En till helg över och en till måndag här. Idag är vi "lediga" för att ha tid att gå igenom det som står på veckans veckomål, så idag sitter jag hemma och pluggar vid köksbordet och dricker thé. Ute sjunker temperaturen dag för dag och snart är träden bara tomma skelett. Den här veckan har vi väldigt lite schemalagd, utan ska läsa in oss själva på mitokondriens funktioner. Jag har lunch just nu, och kom precis tillbaka från en kort promenad, med musik i lurarna och en ny halsduk. Brukar alltid gå ut och gå lite de dagar jag bara ska vara hemma och plugga, så man inte blir helt seg i hjärnan.

Det brukar vara väldigt mycket att läsa in de här dagarna man är "ledig" och så är det också idag! Så det gäller att hålla sig strukturerad och fokuserad så man hinner med det man ska, men det har gått bra än så länge.

Nästa vecka så har vi vår första dugga, men efter vad vi fått höra från äldrekursare så blir nästan ingen kuggad på den, så det ska nog gå bra det med!

Likes

Comments

Helgen som var var verkligen en bra sådan! Den inleddes på fredagen med att jag och par kompisar gick och tog en drink, för vi skulle nämligen och se Maggio som spelade här i Idun! Då var jag såhär nyklippt och piffad;

Jag tyckte Maggio var super, vissa av ljuseffekterna de hade på scenen var helt magiska, men såklart omöjliga att fånga på bild med en iPhonekamera. På lördagen sen gick vi på fest på villan och dansade tills klockan slog 01.30 och de snart skulle stänga. På söndagen anordnade Ellen fika för min nollegrupp hemma hos sig, i utbyte mot att vi byggde ihop hennes nya IKEA-soffa.

Idag så var vi för första gången ute på "praktik", det vi fick göra var att intervjua patienter innan deras läkarbesök om vad de hade för förväntningar, och varför de var där. Var lite nervöst och stelt i början, men gick bra! I övrigt sitter jag mest och skrattar med min case-grupp åt att vi inte fattar något (för att sedan läsa på i några timmar för att göra det). Vi har "case-grupper" som är grupper på ca 7 personer, så får vi ungefär ett "case" per vecka som är relaterat till de föreläsningar vi har. Tillexempel nu när vi läser om nedbrytningen av kolhydrater så handlade caset om en person som saknade ett viktigt enzym, och vilka effekter det får.

Imorgon så ska jag och Oscar kolla på en lägenhet, håller tummarna för att den är fräsch och bra, så vi slipper allt det jobbiga med att bo två personer i en etta!

Likes

Comments

Vi vann! Spättorna blev, för första gången(!!), årets nollegrupp! Satt där precis innan de skulle avslöja vilken grupp som vunnit och tänkte att "det blev säkert inte vi ändå", men så började de sjunga en av spättornas ramsor! Jag, och hela min grupp blev så otroligt glad! Har verkligen haft en så bra nollning, och fått vänner som jag tror och hoppas jag kommer ha kvar resten av tiden här i Umeå. Nu börjar plugget på allvar, nu är vi inte nollor längre, nu är vi T1:or!

Vägskylt-ettan är alltså vandringspriset för bästa nollegrupp!

Idag har jag och Oscar varit på en lite extra lång cykeltur i det fina vädret på väg till Ica för att handla mat för veckan, sen har vi bara tagit det lugnt här hemma. Imorgon ska två av Oscars kompisar komma hit på besök från Luleå, får se hur pass trångt det blir här med två till som ska sova i vår lilla lägenhet på 25 kvadrat!

Likes

Comments

Dagarna bara försvinner och snart har jag gått hela tre veckor på läkarprogrammet! Nollningen har verkligen varit så himla kul, och det känns som att jag hunnit med så mycket bara på de här tre veckorna. Vi har haft ärtsoppesittning på villan och finsittning på Max. Ålidhemsrace och flottrace(som min nollegrupp vann!). Togafest och tröjfest, och gjort så mycket annat som jag knappt ens minns! Ålidhemsracet var för övrigt den knäppaste och bästa dagen, jag vill inte avslöja för mycket om det skulle råka trilla in någon blivande läkarstudent här, men så knäppa saker bara hände hela dagen lång, från 11 på morgonen till 11 på kvällen - och så en fest på det sen. Nu på lördag så avslutas nollningen med en riktig finsittning på vårt kårhus villan. Kanske tur det med tanke på att vår maskot ettan snart faller i bitar...

Eftersom att vi är så många i klassen (säger man ens klass?), 120 st, så är vi under nollningen uppdelade i nollegrupper. Såklart ska dessa grupper tävla mot varandra - vara mest peppad, sjunga flest ramsor, göra flest uppdrag, och så vidare. Håller tummarna för att min grupp kommer att vinna, känns som att vi ligger bra till i alla fall, så håll tummarna ni också, om ni vill, att spättorna vinner i år!

Förutom alla nollningsaktiviteter så har jag gjort massa annat; hälsat på min storebror, varit på mysfika hos Vera med Ellen och Lava, lagat god mat med Oscar i vår lilla etta, hämtat ut trekilospaket med kurslitteratur (emoji med pengar som flyger iväg), varit extremt förkyld några dagar, nästan blivit frisk igen, och gått på föreläsningar såklart. De riktiga kurserna började i måndags, så nu börjar det bli dags att plugga också.

Nu så ska jag ta och koppla upp skype för en skypedate med min fina Jennie! Hoppas er höst har börjat lika bra som min!

Likes

Comments

Jag har snart överlevt första veckan i Umeå och allt känns så bra! Både jag och Oscar trivs verkligen; med lägenheten, med Umeå, och med våra program. Jag har till och med hittat några i min nollgrupp som jag verkligen gillar, man är ju alltid lite rädd att man ska bli själv fastän man egentligen vet att det aldrig blir så.

Nollningsperioden är verkligen så intensiv som alla säger, har knappt hunnit sätta mig ner och bara ta det lugnt en enda stund sen i måndags, eller träffat Oscar för den delen, fastän vi numera bor ihop - precis nyss möttes vi i dörren, jag kom precis hem från föreläsningarna och Oscar skulle iväg på nollningsaktivitet.

Igår hade jag tröjpimp med min nollegrupp ettor spättor och tröjfest med alla T1:or. Vi pimpade våra tröjor, reppade våra nollegrupper, drack vårt nollevin, skrek sönder våra röster i våra nolleramsor och hade så himla kul!

Likes

Comments

Nu är det tillslut dags. Imorgon flyttar jag hemifrån. Senaste veckan har jag packat och hängt med alla som jag kommer sakna sen. Gjort maränger, bjudit på tårta, kokat saft. Stressat över att det snart är dags att ta steget. På måndag börjar nollningen som sen pågår i mer än två veckor! Sommaren är nu över och nu börjar en ny del i mitt liv. Det har varit så kul, det ska bli så kul.

Det har varit så kul med alla resor jag gjort det senaste året. Det har varit så kul med festerna, alla kompishäng, alla soliga dagar. Det har varit så kul med mina jobbarkompisar, som tagit mig igenom de där riktigt jobbiga dagarna i svaret. Det ska bli så kul att få bo i en egen lägenhet, så kul att plugga igen. Det ska bli så kul med nollningen. Framförallt ska det ska bli så kul att träffa alla nya människor som ska bli mina nya vänner.

Det ska bli så kul, och nu är det dags, nu tar jag steget. Vi hörs på andra sidan.

Likes

Comments

För några dagar sedan bestämde jag mig för att det var dags att rama in två affischer jag haft tejpade på väggen, och vilken skillnad det blev! Jag köpte affischerna för 2€ styck på en gatumarknad när jag och Oscar var i Paris för drygt ett år sedan.

Ramarna hittade jag i mammas gömmor och målade om dem till svart.

Nu ska de få hänga med till Umeå. För övrigt är mitt rum väldigt tomt just nu efter allt packande. Känns som att jag lever i ett stilleben ungefär.

Likes

Comments

Packningen inför flytten pågår för fullt. Jag samlar ihop glas och tallrikar, bakbunkar och decilitermått som jag fått genom åren, sveper in i tidningspapper och lägger i lådor. Slänger gammalt skräp som jag inte längre vet varför jag från början sparade och lyssnar på alex&sigges podcast.

Nu är det egentligen bara mina kläder och de saker som jag använder ofta som är kvar att packa ner! Det var kul att kolla in lägenheten igår, tror att vi kommer få till det ganska mysigt där - fastän vi får dras med lite tveksamma möbler och inte får måla om eller så eftersom vi hyr i andra hand. Får se till att visa bilder när vi kommit i ordning ordentligt.

Likes

Comments