View tracker

Igår var vi återigen och tränade i det fina ridhuset i hos Agneta. Det är alltid lika kul att få komma och rida i det sååå fina ridhuset!

Denna gång hoppade vi en övning från Hippsons hoppböcker där det var tre hinder på ena långsidan och sedan två hinder till på diagonalerna. Dessutom hade vi två galoppbommar utlagda så vi kunde rida på en volt med två bommar och en oxer.
De tre hinderna på långsidan var det 14m emellan där vi red på trånga fyra galoppsprång. Denna övning var verkligen bra för att få ihop honom under hela linjen. Ibland har han en tendens att inte vara helt rak när det blir jobbigt så jag fick jobba med att hålla honom helt rak genom hela långsidan.
Sedan red vi på böjt spår mellan de två hindren på diagonalerna. Det var bra för oss både att få landa i rätt galopp och dessutom rida noggrann väg.
Flip skötte sig så bra och hoppade riktigt fint, min stjärna!

Tack återigen Agneta för att vi fick komma och tack till mamma, pappa och Liv för all hjälp runt omkring!❤

  • 27 readers

Likes

Comments

Idag var det bana som gällde och fokus på att befästa det vi tränade på första dagen. Här skulle förhållningarna gå igenom men ändå skulle vi ha ett bra tryck och tempo i galoppen. Dessutom skulle vi öva på att ha bra och spikraka vägar före och efter hindren.

Först hoppade vi banan lågt ett varv och sedan med lite högre hinder. Jag fick jobba med att hålla bra tryck i galoppen för att vi skulle orka genom hela. Ibland kan vi hamna lite i undertempo men nu fick vi verkligen jobba med att galoppera fram men ändå vänta kvar innan hindren.

Bra träning!❤

  • 77 readers

Likes

Comments

Jag har många gånger tänkt att jag hinner mycket på dagarna. När vi har mycket prov och läxor, trots att jag varje dag är i stallet.

Självklart handlar det om hur man lägger upp sin tiden och sånt. Planering är verkligen så viktigt för att hinna med allt. Självklart är det något jag gör, alltså planera. Dock så är det inte allt. När jag inte kommit ut och fått röra på mig är jag oftast väldigt trött och ibland nästan ont i huvudet. Jag känner mig liksom seg och ofokuserad. Om jag ska sätta mig och plugga direkt när jag kommer hem, efter en dag när jag endast suttit inomhus, lektion efter lektion, då kan jag inte fokusera. Jag vet inte varför det är så. Det är klart att det går, men jag märker sådan stor skillnad från när jag varit ute innan. När jag få komma ut och röra på mig får jag mycket mer energi och dessutom orkar jag fokusera sedan när jag ska plugga. Då slipper jag ju dessutom sitta lika länge, eftersom jag jobbar effektivt.

  • 108 readers

Likes

Comments

Igår var vi och hoppade i det fina ridhuset hos Agneta i Upplands Väsby. Vi jobbade med dels styrka i form av travhoppning i en serie och även en lång trekombination där han verkligen fick länga sig.
Först började vi med serie på ena långsidan. Där hade vi först ett kryss, därefter ett räcke och sedan ännu ett räcke. Vi kom då travandes in och krysset fungerade som en galoppbom till första räcket. Sedan var det ett galoppsprång mellan de två räckena. Detta var både bra för att han fick ta i med bakbenen och dessutom bra för honom att få länga ut sig.
När vi jobbade med kombinationen var det även där fokus på att länga sig. Vi har haft lite problem att räcka i kombinationer och ha ett bra tryck genom hela. Igår kändes det mycket bättre och vi fick bättre flyt. Vi längde oxrarna relativt mycket (typ 120 breda) så det blev extra mycket jobb att riktigt länga ut sig. Han skötte sig så bra och det känns verkligen bättre och bättre!

  • 151 readers

Likes

Comments

Jag har länge ridit med samma stigbyglar, ur en säkerhetsaspekt. Det är ett par Quick out som alltså har en utlösningsförmåga. De är bra eftersom de är väldigt säkra. MEN, problemet för mig är att plattan är för smal. Jag behöver en bredare platta med ordentligt stöd.

När vi sökte nya stigbyglar ville jag ha ett par med säkerhetsfunktion eftersom jag är medveten om så mycket olyckor som hänt när ryttare fastnat i stigbygeln och hängt kvar. Jag vet att det är i värsta laget men jag vill ända vara på den säkra sidan, för min egen skull.
Vi valde iallafall ett par Sprenger stigbyglar. De är mjuka på sidorna, man kan liksom böja stigbyglarna framåt och bakåt. Dessutom har de bra och bred platta med bra stöd och grepp. Jag har nu ridit ett par pass i dessa och jag måste säga att jag är mycket nöjd!

Stigbyglarna är köpta på Strömsbergsgård i Arninge!

  • 192 readers

Likes

Comments

View tracker

För drygt en vecka sen var vi på hoppträningar för Tomas - vilket var den första efter vilan och sista för året. Jag har delat upp träningarna i två delar och del två kommer nästa onsdag!

Detta pass var mycket till för att se att hästarna var på plats och att halvhalter och förhållningar verkligen gick igenom. Vi jobbade också med att galoppera fram, rida på volter och forma hästarna. Det var bågar där vi skulle rida ut noggrant och linjer där vi fick ta tillbaka hästarna ordentligt och hålla de raka. Väldigt bra och behövlig träning!

Visst vet ni att jag nu lägger ut inlägg varje Måndag, Onsdag och Fredag? Oftast på morgonen annars under dagen!

  • 216 readers

Likes

Comments

Det finns en del detaljer som vi behöver finslipa för att nå dit vi vill. Där inräknas, styrka nog att vara riktigt samlad men behålla trycket. Hur ska vi då lösa det? Jo, delvis ska jag bygga upp hans styrka med mycket serier, travhoppning, klättring osv men också genom att träna mig själv starkare så att jag orkar rida honom riktigt samlad. Övningar där jag tränar att länga och korta galoppen, exempelvis genom att ha en linje och variera antal galoppsprång, kommer vi absolut träna på.

Sedan så är något som jag övat riktigt mycket på att han ska vara rakriktad. Självklart så finns det mer att bli bättre på förstås. Jag har då tränat på att rida innanför spåret och parera upp om han inte var rak. Desstom har jag tränat på att rid mycket mot spegel och även att göra halt, helt rak förstås. Dessutom har jag tränat upp hans bakdel genom att klättra mycket med honom. Varför jag anser rakriktning vara ett sådant viktigt moment är därför att egentligen så är rakriktningsmomentet inte endast att gå rakt på ett spår utan att hästens muskulatur i bakbenen ska vara jämt fördelad. Är muskulaturen på höger och vänster sida jämn kan hästen prestera i båda varven och även, gå på ett rakt spår. Det är en annan sak jag vill förbättra, en liksidig muskulatur, både för Flip och för mig. Är han liksidigt stark i bakdelen kan han skjuta ifrån och jobba i båda varven vilket är vid stor vikt inom hoppningen. Är han istället ojämn i muskulaturen finns risken att man jobbar honom snett och då ökar skaderisken. Därför ska jag träna honom i båda varven och variera mycket.

Självklart finns det ännu mer jag vill förbättra och som jag behöver jobba på vilket jag kan skriva mer om i ett annat inlägg om någon skulle vilja läsa det!

Likes

Comments

I julklapp fick jag som i tidigare inlägg nämnt Hippsons övningsböcker för hoppning. I den tredje boken valde vi idag dagens övning som var till för styrka (genom att korta och länga sig), sits och balans för ryttaren samt att hästen blir lydigare. Dessutom så var det en övning som fick honom att använda bakbenen ordentligt, superbra övning!

Vi började med att rida fram ordentligt, vi jobbade mycket med att ha en stark yttersida och innerskänkel som formar. Stundvis går han riktigt bra men det är något som jag fortfarande jobbar hårt med att utveckla! Dessutom jobbade vi även på att byta galopp, att han inte ska börja dra utan att han ska va kvar i formen under själva byten. Även det sitter inte helt men ska man utvecklas får man öva!
Sedan började vi med själva övningen.
1. Den första delen var på kortsidan av ridhuset, där låg fem stycken travbommar med relativt långt avstånd mellan bommarna.
2. Sedan, när vi kommit ut på långsidan så fattade vi galopp. Där galopperade vi fram till halva ridhuset där vi vände upp på två hinder (två galoppsprång emellan). Det var svårt att svänga upp på hindret eftersom att det var väldigt tajt. Där fick jag vara noga med att svänga med inner skänkel och fånga upp på yttersidan. Han fick varken gena eller rinna ut i svängen utan det skulle vara en noggrann och rak väg.
3. Efter de två hinderna kom vi igen ut på långsidan, fast den motsatta och i andra varvet. Vi fortsatte fram till den andra kortsidan där fyra stycken galoppbommar var. Avståndet där var relativt kort och istället för att länga som på andra kortsidan fick jag istället samla ihop honom.
4. Sedan fortsatte vi ut efter långsidan och hoppade hinderna på mitten igen.
5. Efter hinderna landade vi i motsatt varv som vi kommit in från, och när vi var helt ute på långsidan bröt vi av till trav och sedan repeterade allt från början.

Verkligen en bra övning för oss som fick oss att verkligen jobba. Under hela övningen behöver man ha koll, vara uppmärksam och vara i balans. Tack till Johanna, mamma och pappa som hjälpte till under träningen och tack Agneta för att vi fick vara i ert fina ridhus!

Övningen är gjord av Stina Svanlund och taget från Hippsons övningsbok (hoppning, bok tre)

Likes

Comments

Den 29.e December förra året kom Flip till oss efter att jag fått honom i julklapp. Gud vad tiden går fort. Denna fina häst har utvecklat mig så mycket och gett mig så mycket glädje varje dag. Jag ville hitta på något för honom så jag gjorde en hästtårta. Denna fina lilla tårta bestod av knäckebröd, morötter och äpplen. Kan intyga att den var mycket omtyckt. Finaste bästa Flip!

Likes

Comments

Bli säker i MSVB- Jag är kvalad MSVB och tränar på den höjden men har inte startat någon MSVB ännu. Jag och Flip var väl egentligen klara för det i höstas men vi kände ändå att vi inte ville stressa fram något. Genom att istället rida några fler LA så blev vi ännu mer säkra på de höjderna och fick mer självförtroende. Nu känns LA helt bra och jag känner mig redo att gå in i MSVB. Dock så tror jag ändå att det var klokt att spara debuten till detta året eftersom att om det hade gått dåligt hade det inte varit så kul och avsluta säsongen på det sättet.
Debuten är planerad att gå i början av Februari. Det kommer att vara en Regional MSVB vilket känns bra att börja med. Då har vi hunnit träna och sätta igång drygt en och en halv månad innan vi går in i klassen.
Vi kommer dessutom satsa på större och nationella tävlingar så småningom. Där inräknas exempelvis Folksam Ponny Cup vilket går i MSVB(+). Genom att ta en klass i taget så tror vi det kommer hålla i längden istället för att satsa på SM där finalen går i MSVA (130). SM skulle absolut vara superkul och är något som jag satsar på i framtiden. Däremot så tror vi som sagt att denna plan är bäst för just mig och Flip!

  • 369 readers

Likes

Comments