View tracker

Inför USA

Hej alla!!
Idag var det ännu fler utbyteskompisar som fick sina familjer och jag längtar sååå efter min!
Men jag tänkte bara tipsa snabbt om att om du vill läsa några av mina kompisars bloggar så finns de länkande i en kategori vid sidan av bloggen. Så glöm inte följa dem också. Ha en bra kväll!!
Följ mig på instagram: toveelennartsson :)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Inför USA

Idag är det 29 November och det är bara 1 månad kvar av detta året!! Hur sjukt är inte det? Om jag tänker tillbaka på sommaren känns det som om det va igår men att sen tänka att jag gick en vårtermin med mina gamla klasskompisar så känns det som om det var en evighet sedan. Det var exakt 6 månader sedan jag var på informationsmötet med EF, det har gått så sjukt snabbt. Att sitta här idag och veta att det är ca 7 månader tills jag åker är ofattbart. Folk säger till mig att det inte är långt kvar och tiden kommer gå snabbt. Jag svarar oftast nej till de. Att det är jättelångt tid kvar, och att det är jättemycket skolarbete kvar. Men jag inser att dessa senaste 6 månaderna har gått jättesnabbt, när vi slutade nian insåg jag hur mycket jag hade tagit för givet med min klass, kompisar, skolan osv. När jag började nian ville jag bara att den skulle ta slut men mot slutet ville jag faktiskt inte det, jag tog allting för givet och inte uppskattade det så som jag borde gjort. Lite så tror jag att jag kommer göra nu, vill att skolan ska ta slut så fort som möjligt så jag kan åka. Men samtidigt vet jag ju att jag kommer vara sjukt ledsen att lämna alla, och att känna att jag inte tog tillvara på tiden kommer vara hemskt. Jag vet ju redan det nu, men hur ska jag stoppa det? Jag vill bara att alla mina kompisar ska veta att jag uppskattar allihopa sjukt mycket, och jag försöker ta till vara på tiden så gott det går för jag kommer sakna er jättemycket. Vill inte att ni ska tro att jag tycker illa om någon bara för att jag säger att jag vill att tiden ska gå fort.

De senaste veckorna är det också jättemånga av mina utbyteskompisar som har fått sina familjer. Alla har fått jättebra placeringar och det låter så bra!! När någon får en familj blir jag först superglad för deras skull, sedan blir jag avundsjuk för deras familjer/placeringar är så bra, sedan får jag ångest. Just för att jag får känslan, "Är det ingen som vill ha mig då?", de på EF har sagt att det inte betyder något om man får en familj tidigt eller sent, det beror inte på studenten utan oftast skolan i USA. Alla skolor kan inte säga nu om det har en plats för en i höst och det är oftast därför det tar tid. Jag vet att jag inte ska tänka att jag inte är bra nog, att det inte är någon familj som vill ha mig, men jag kan bara inte låta bli. Jag tänker på USA och min värdfamilj varje dag, är inte på MY EF hela tiden för att kolla om något har lagts upp, varje gång någon ringer hoppas jag på att det är EF. Jag är en person med väldigt lite tålamod, jag hatar att vänta och stå i kö. Så detta är väldigt pressande, när jag anmälde mig visste jag att det var långt kvar till USA och jag var tvungen att släppa det för ett tag. Men det går inte!! Jag lever i min lilla bubbla och går och väntar. Vad som helst kan jag koppla att få det att handla om USA. Allt är svårt och jag hatar att vänta så jag hoppas att familjen kommer innan nyår :)

Detta blev ett väldigt långt inlägg med mycket tankar. Hoppas ni orkade läsa allt, ha en bra dag!! By the way, det är första December på torsdag, ihh tagga julen. Puss & Kram

På Justin konserten i Stockholm var det två förband, Mic Lowry & The Knocks, har lyssnat på båda banden de senaste, rekommenderas verkligen!!!

Likes

Comments

View tracker

Q&A

Hej!! Nu ska jag svara på alla de frågorna som folk har skickat in, om du inte har skickat frågor och vill så kan du göra det under det frågeinlägget.

Fråga: Hej, skulle inte du kunna tipsa om några bra utbytesbloggar som du läser just nu, om folk som är iväg just nu? Är jättesugen på att åka själv antingen 17/18 eller 18/19 😊
Svar: Hej! Jo, jag läser ca 50 st bloggar så jag kan tipsa några av mina favoriter, de flesta bloggar brukar ha en kategori vid sidan där det står andra bloggar. Jag har en länk med bloggar för folk som ska åka samtidigt som mig.

.http://nouw.com/smillausa
http://nouw.com/hanzki
http://nouw.com/sofiahelbro
http://nouw.com/jackieclaessons

Fråga: Vill du ha någon form av avslutnings/flytt fest innan? Typ att du bjuder dina kompisar eller tror du att du bara kommer flytta?
Svar: JAA ABSOLUT!! Så som det ser ut nu så ska jag ha en "avslutnings fest" med kompisar.

Fråga: Vart skulle du helst vilja hamna?
Svar: Egentligen spelar det inte så stor roll men något ställe där det är varmare än Sverige, där det finns mycket high school spirit, och av de stater jag har valt skulle jag helst vilja hamna i Arizona. Men värdfamiljen är viktigast.

Fråga: Skulle du kunna tänka dig att dela värdfamilj med en annan utbytesstudent?
Svar: Både ja och nej. Å ena sidan vill jag att det ska vara min egna upplevelse, men det skulle ju kunna vara bra eftersom man har någon som vet vad man går igenom, och man får också uppleva 2 kulturer samtidigt, så jag vet inte hur jag skulle välja om jag fick valet.

Fråga: Vad tror du att du kommer sakna mest när du är i USA?
Svar: Min familj, vänner, svensk mat & min säng!!

Fråga: Finns det någon sport du skulle vilja testa på?
Svar: Drömmen är ju att vara med i cheerleading laget, men jag är inte så vig och kan inga "konster" så om det är en hög nivå kommer jag absolut inte komma med, sen skulle jag vilja testa på cross country, basket och soccer.

Fråga: Vad förväntar du dig av året?
Svar: Av andras erfarenhet så vet jag att man inte ska ha för höga förväntningar för då kan man bli besviken när man väl kommer dit eftersom det är så annorlunda. Vill inte säga att jag tror/hoppas på saker men det är klart att i bakhuvudet har jag alltid lite förväntningar.

Fråga: Hur känns det att ha Trump som president?
Svar: Om jag ska vara ärligt känns det lite läskigt, jag vet inte vilka av hans löften som kommer bli verklighet. Men jag tror inte att det kommer bli några problem för mig som utbytesstudent.

Fråga: Vilket high school ska du gå på?
Svar: Jag vet inte än, får veta när jag får min familj.

Fråga: Hur känns det nu innan? Tror du att det kommer vara lätt att få vänner?
Svar: Just nu är jag spänd och nervös, går och väntar på min familj. Vill att familjen ska bli så bra som möjligt så vill hellre att det tar tid än att det blir något på måfå. Jag tror att det kommer vara lite svårt att få vänner, eller det beror på, om skolan aldrig har utbytesstudenter tror jag det kommer bli hyfsat lätt eftersom jag är en social person men om det är vanlig att skolan tar in utbytesstudenter kommer det nog bli svårare eftersom då är man inte "speciell" så det beror på, men det blir vad du gör det till. Så länge jag är social och öppen så kommer det nog gå bra.

Fråga: Vilka platser i världen vill du besöka (som du inte har varit i)?
Svar: Hawaii, Bali, Australien, Frankrike, Kenya

Fråga: Vad gav dig inspiration till att bli en utbytesstudent?
Svar: Jag har alltid tyckt att deras skolsystem har varit annorlunda och spännande tillskillnad från Sverige, att få uppleva high school spirit verkade sjukt kul! USA som land är också så himla mäktigt, allt är så mycket större, människorna är annorlunda, ville bara uppleva deras kultur helt enkelt eftersom de har så mycket saker vi inte har. Sedan var det också att utmana mig själv som person, jag har alltid varit en sådan person som inte gör mycket galna saker. Så jag kände att jag ville utmana mig själv, bli mer mogen och bara uppleva något helt nytt!!

Fråga: Hur kändes det när du blev antagen?
Svar: När jag väl blev antagen kändes det som en dröm, jag kunde inte första att jag faktiskt ska gör detta(vilket jag fortfarande inte fattar), allt blev mer verkligt och jag kunde säga att jag ska åka istället för kanske. Jag blev super nervös och exalterad på samma gång och det kändes som att sommaren 2017 är så långt bort, men det är bara 7 månader.

Fråga: Kan man byta familj när du väl har kommit dit?
Svar: Ja det går, om det inte blir bra eller om man till exempel blir allergisk mot något och kan inte bo kvar. Då får man hjälp av sin IEC( sin kontakt person i USA) så hittar dom en ny plats. Jag har inte varit med om att de inte har hittat en ny familj, det går alltid att lösa på något sätt, så JA du kan byta familj där.

Fråga: När vet du vilka ämnen du ska läsa, om du redan vet, vilka då?
Svar: Det kan va olika, ibland får man veta av sin familj innan man ens har åkt och ibland vet man det dagen innan man börjar skolan, men eftersom det är jag som gör ca 75% av min kurs jag ska läsa så har jag lite funderingar på vad jag skulle vilja läsa. Det beror också på vad som erbjuds. Men det tar jag i ett annat inlägg.

Hoppas ni fick svar på era frågor och va inte blyga med att ställa fler :)

Likes

Comments

Inför USA

Hej på er!!
I dagens inlägg tänkte jag skriva om vad som hände efter att jag var på infomötet och hur jag blev antagen till programmet.
Några dagar senare så ringde dom från EF och kollade med min om jag hade valt att åka med dom, vilket jag hade. Jag fick ge lite fler uppgifter än mitt telefonnummer och sedan fick jag ett mail med inloggning till My EF. Det är där du skriver hela din ansökan, skannar in alla papper som måste bli ifyllda och där får du även veta allt om din placering och flygbiljetter osv, allt finns där! Efter jag hade fått min inloggning kunde jag gå in på My EF men bara under fliken "My application" och inget annat eftersom jag inte var antagen till programmet än.

Jag bokade även en intervju och till den intervjun skulle delen som heter "About me" vara klar. Så jag och mina föräldrar gick dit, med alla papper i fyllda. Det var samma personer som var på info mötet och de är jättetrevliga. (Shoutout till Amanda & Axel) Vi pratade allmänt, mina föräldrar hade mer frågor, och sedan kom engelska testet. Det var inga svårigheter, vi skulle ha en vanlig konversation fast på engelska. Sedan fick jag ett papper där det var ett gäng olika frågor och då skulle jag välja 2st och svara på, på engelska då. Se var det inget mer med det, dom hade antecknat lite samtidigt som vi pratade. Och dom sa att de skulle skicka upp pappret till kontoret i Stockholm och sedan skulle de avgöra om jag var tillräckligt bra på engelska, Amanda sa att hon skulle bli chockad om jag inte blev antagen så det kändes bra.

1 vecka senare fick jag ett tjockt kuvert på posten med papper om att jag blev antagen. Det var hur mycket papper med information, kataloger, vad jag ska göra härnäst och bara papper haha. Nu var jag antagen men inte helt antagen, man skulle nu betala första betalningen av priset. Så direkt efter vi hade betalat så öppnades hela sidan på My EF. Nu var det i början på Juli och jag skulle vara klar med allt den 1 September. Så i princip hela sommarlovet satt jag och skrev på ansökan. Vilket var skönt att jag gjorde då, för jag hade inte haft tid eller ork att göra det nu. TIPS om man tänker åka 2018/2019 att gör anmälan i Maj så ni skriver ansökan under sommarlovet när ni har mycket tid.

Så nu går jag bara och väntar på en familj, den kan komma imorgon, om 1 vecka eller 4 månader. Det kan vara när som helst. Måste också göra hälsoundersökning och vaccinationerna.
Ha en bra dag!!!

Likes

Comments

Q&A

Hej!!
Under detta inlägg får ni ställa frågor till mig som jag svarar på i ett annat inlägg. Jag kommer inte ta med ditt namn så allt är anonymt :)
Inga frågor är dumma frågor, så fråga på. Om du inte vill ställa här kan du skicka DM till mig på instagram. @toveelennartsson , jag skriver inte heller ditt namn om du skriver där.

Likes

Comments

Inför USA

Hej på er!!
Idag tänkte jag skriva lite om hur det gick till när ja valde organisation. Det finns hur många organisationer som helst men det är väl 3 st som är de populäraste här i Sverige. (Alla är mina egna åsikter)
1.STS
2.Explorius
3. EF
När jag först hörde talas om utbytesår var det med STS. Jag var inne på deras sida, kollade runt men det var inget som riktigt fångade mig. Jag tyckte att informationen var svår att förstå och jag fick inget grepp om varken organisationen eller själva utbytesåret, tyckte också sidan såg lite oprofessionell. Det var lite oklart för mig. Sedan hittade jag EF & Explorius samtidigt efter att jag googlade.

Jag började med Explorius. Deras hemsida var lättare att förstå men jag tyckte även den såg "oprofessionell", men alla vet att man inte ska döma en bok efter omslaget. I denna situationen var det lätt för mig att göra det. Explorius var ändå helt okej.

Sedan kollade jag EF, såg alla deras videos på youtube där folk berättade om sitt år, tips osv. Deras hemsida var bra!! Lätt att hitta, tydligt, bra information, snygg design. Allt såg mer trovärdigt än en kall vit hemsida som jag tycker att Explorius har. Jag fick en bra känsla. Allt var bara bra! Jag beställde hem katalogen och gick igenom allt ännu en gång. Pratade mycket med mina föräldrar och sa hur allt låg till. De blev lite fascinerande till hur bra reasearch jag hade gjort om allt. Båda mina föräldrar kände till EF, de hade åkt på språkresa med EF när de var unga. Detta var i Maj, vi bokade platser på ett info möte som skulle hållas här i Göteborg, det var en vecka senare.

Vi gick till mötet och det var bara 1 person till + de 3 personerna från EF. Alla tre hade varit iväg för 2 år sedan och skulle nu berätta för oss om EF, allt du kan tänka dig inom utbytesåret. även deras år i USA och bara svara på frågor som vi hade. Det var väldigt skönt för mig att vi var så få där eftersom det blev mer bekvämt att ställa frågor osv. Jag visste nästan all information sen tidigare. Men det som avgjorde att jag verkligen ville åka med EF istället för Explorius var när hon sa. " Om du åker med oss så är det EF hela vägen, både här i Sverige och i USA. Vi har samma info om dig här som de i USA har. Allt hänger ihop eftersom det är samma organisation i båda länderna. De andra organisationerna har 2 st, en svensk och en amerikansk." Till exempel då så om man åker med Explorius i Sverige har man en annan organisation i USA. För mig kändes det säkrare med en och samma hela tiden, om man har 2 st kanske det blir fel med pappren, missförstånd osv. För mig kändes det bara tryggare om allt var på samma ställe liksom.

Här var lite om hur jag valde organisation, men i grund och botten är alla organisationer ganska lika och det är en smaksak. Det finns ingen regel skriven att du kommer få ett bättre år om du åker med en viss organisation. Välj bara det som känns bäst för dig och lyssna inte så mycket på andra.
Än så länge är jag jättenöjd med EF och jag hoppas det fortsätter vara så. Senare kommer jag även skriva om hur det går till när man ska skriva sin ansökan. Ha det bra!!!

Likes

Comments

Inför USA

Hej!!
Idag tänkte jag skriva lite om några tankar jag har haft på senare tid. Ibland får jag känslan att jag inte vill åka, jag vill inte lämna alla här hemma just för att det är en trygg punkt i mitt liv. Jag vet att lämna den trygga punkten kommer blir jobbigt för mig, så jag känner lite: är det värt att åka? Efter många om och men kommer jag alltid fram till att ja, det är värt. För det som jag kommer uppleva kan jag bara uppleva en gång i livet. Jag vet att det är once in a lifetime opportunity, och att jag skulle ångra mig sen om jag inte åkte. Jag vill hellre kunna säga " Jag ångrar att jag gjorde det" än " Jag ångrar att jag inte gjorde det". Det är lite så jag känner just nu. Och jag vet också att allt kommer ju vara kvar här när jag kommer tillbaka, det är jag som försvinner och inte allt annat.

En annan grej jag har tänkt på att jag ångrar lite vissa saker jag skrev i min ansökan och vissa saker ångrar jag att jag inte skrev med. Jag vet att man inte kan ändra det så jag hoppas bara familjen/placeringen blir så bra som möjligt ändå. För det är det som jag fruktar mest, att inte trivas i familjen. Det är nyckeln till hela utbytesåret, att ha en fin familj som man trivs i.
Ville bara skriva av mig lite, nu har vi lov och jag ska spela in min student video som jag egentligen skulle spelat in för längesedan så jag ska göra den så bra som möjligt. Ha en bra kväll!!

Och juste, jag var på Justin för 1 månad sen och jag tog denna bilden utan zoom!!! Hur sjukt är inte det?!?? Jag tror jag dog och sen föddes på nytt haha

Likes

Comments

Inför USA

Hej!!
Det är redan Oktober, sjukt hur tiden går fort. Känns som om det var sommarlov igår, nu är det jättekallt ute men det är bara att härda ut eftersom när hösten är slut blir det vinter och då ska jag till Dubai för andra gången, men men idag tänkte jag göra the Exchange student tag för det är en basic grej som alla gör och jag tänkte varför inte så let's go.

Vilket land ska du till? - Jag ska till USA.

Vilken organisation åker du med? - Jag åker med EF.

Hur/ var skulle du helst vilja bli placerad?- Jag blir helst bli placerad någonstans där det är varmare än Sverige, men annars så spelar det inte så stor roll eftersom familjen ändå är viktigaste. Men jag har ändå gjort delstatsval.

Har du fått familj eller gjort stat- eller regionsval? - Jag har inte fått min familj än men jag vet att dom letar. Jag har gjort delstatsval för jag tänkte att när man ändå har chansen att påverka vart man hamnar kan man lika väl göra det. Jag valde Arizona, South Carolina, North Carolina, Georgia & Indiana. Ingen av de populära staterna men jag valde de för att de verkade mysiga.

Kommer du åka på något förberedelseläger? - Ja och nej, jag kommer inte gå på campet i 10 dagar men jag kommer gå på welcome days i New York i några dagar innan alla åker till sina familjer.

Vad ser du mest fram emot? - Åh så mycket!! Uppleva alla högtider, gå på high school, alla football games, danserna, maten, att åka roadtrips och massa mer!!!!!

Vad fruktar du mest? - Att jag inte kommer trivas i familjen, att inte få några kompisar, att kulturkrocken ska bli för stor, men mest av allt att om något skulle hända någon i familjen under tiden jag är där.

Vill du prova på någon ny sport? - Ja, men har inte bestämt vilken än.

Vad kommer du sakna mest? - Min familj, vänner och svensk mat!!!!

I USA, kommer du åka på någon resa arrangerad av organisationen? - Jag hade planerat att åka till Hawaii som EF arrangerar.

Namnge tre platser som du vill besöka i ditt värdland. - Det beror på vart jag hamnar men typ Gran Canyon, LA och Disneyland.

Tror du att det kommer bli ett bra år? - Ja det tror jag, man får ju göra det bästa av situationen men så länge man har humöret uppe och är social så blir det nog bra. Jag ser fram emot det jättemycket.

Likes

Comments

Inför USA

Hej på er!!
Idag är det måndag och jag har haft en ganska seg skoldag. Har hyfsat mycket att göra med massa prov, inlämningar och läxor. Det är intensivt att börja gymnasiet haha. Hoppas ni har haft en bra dag. Igår skypade jag med en tjej som heter Nikita. Hon ska också åka till USA nästa år, fast med Explorius. Vi har lärt känna varandra via instagram. Jag tänkte att vi bara skulle skypa i 30 min- 1 timme men det slutade med att vi pratade i 2 timmar och 30 minuter. Det var skönt att prata med någon som förstod en själv, det var annorlunda att prata med henne jämför med mina kompisar eftersom hon visste liksom allt som jag visste( haha jag är så virrig idag). Hon och jag kommer jättebra överens och jag ser fram emot att lära känna henne mer och prata flera gånger. (Hej Nikita haha). Hon har också en blogg, kan länka den i ett annat inlägg. Jag skriver på ipaden och jag har hennes länk på min dator. Idag var det även några fler i min klass som fick veta att jag ska åka, jag hoppas bara dom inte ändrar sin syn på mig eller inte vill umgås med mig längre, så vi får se :)
På USA fronten har jag nu kommit fram till att det är bäst att göra min USA student video så snart som möjligt. Det är en bra hjälp för EF i USA att matcha mig och en familj lite lättare, plus att familjen får en bättre bild av mig när dom ser mig och kommer höra min röst. Så en sån video ska jag fixa den närmsta månaden. Förresten om 11 dagar ska jag gå på Justin Bieber i Norge!!!! Har längtat så sjukt efter att få se honom och det kommer bli en toppen kväll(jag ska även gå 29 & 30 september i Stockholm hehe..)

Hoppas ni får en fortsatt bra dag!!

Likes

Comments

Inför USA

Hej på er!!
Long time no see. Idag är det 11 september,which means 9/11 thing in New York. Jag har varit i New York på memorial place en gång för 3 år sedan, idag tänker jag lite extra på dem. Men men, detta inlägget skulle inte handla om det. Den 31 Augusti skickade jag in hela min ansökan( förutom hälsopappren + student video för det kunde vänta). Det sista jag väntade med att skicka in bilderna, just för att jag ville vara noggrann med dem och jag ville att de skulle vara hyfsat nytagna så jag och min familj hade en liten photoshoot haha. Av någon konstig anledning funkade det inte först att skicka in bilderna( detta var den 30:onde), då fick jag panik!! Tänk så kommer det inte funka och jag inte kommer hinna till min deadline, så morgonen efter visste jag inte vad jag skulle göra men som tur var fanns Malin(hon jobbar på EF) där, så hon gick in via sig själv och skickade in bilderna åt mig, hon sa också att bilderna var fina vilket kändes bra. Någon dag senare var jag i kontakt med henne igen, jag hade några ytterligare frågor som hon svarade på, då skrev hon också att dom redan hade börjat matcha mig med familjer vilket var jätteroligt. Men jag vet att det ändå kommer ta lång tid tills jag får min familj, det kan vara allt ifrån 2 månader tills i Maj/Juni/Juli. Ena dagen känns det som att det är en evighet kvar och så mycket jobbigt skolarbete kvar, medans andra dagar känns det som att tiden kommer gå hur snabbt som helst, det hoppas jag på!!

Nu är det även lite fler av mina kompisar som vet om att jag ska åka, anledningen till att dom vet nu är för att vi alla har börjat på olika skolor och har knappt setts på jättelänge, då har det bara blivit så att det inte kommit på tal. Jag har även en youtube kanal, är osäker på om jag ska starta upp den(igen) och göra videos om Usa och göra det lite mer public att jag ska åka, vet inte om jag ska vänta ett tag med det ändå.

Så nu i Oktober väntar hälsoundersökningar och vaccinationer plus att jag ska göra min student video. Sen är det ''bara'' månader av väntan. Oh juste, jag ska klara av ettan på gymnasiet som förövrigt har gått bra, än så länge är det kanske 5 personer som vet att jag ska åka, men som småningom kommer fler och fler få veta :) Nu när allt har varit så nytt vill jag inte slänga ur mig att jag bara ska gå i deras klass i ett år som det första jag gör.

Feel free to contact me :)
@toveelennartssson - ig
@lennarttove- snap
lennartsson_tove@live.se- mail

Likes

Comments