Hej på er!!
Detta kommer bli ett långt och väldigt känslosamt inlägg. Jag har fått min placering, nästan iallafall.
Vi som ska till USA har två st chattgrupper på whats app. En internationell och en svensk grupp. Jag vaknade upp vid 10 och såg att någon hade skrivit i den internationella gruppen " finns det någon som heter tove lennartsson här", jag svarade och skrev att det var jag. Då sa hon att jag var hennes dubbelplacering, jag fick panik och blev väldigt förvirrad eftersom jag inte hade hört nånting ifrån EF. Så jag ringde till EF och berättade att hon hade skrivit så till mig. Då sa dom att denna informationen kom igår, alltså på onsdagen så dom hade inte hunnit meddela mig. EF bekräftade att jag hade fått en dubbelplacering men bara i en så kallad välkomstfamilj. Det innebär att två stycken IEC (international exchange cordinatoor, aka din kontaktperson aka personen som hittar dig en familj) hade valt mig och hon tjejen som förresten är från Tyskland. Dom två IEC hade valt att hon och jag skulle komma till deras område. Vi kommer alltså inte bo hos dom utan man har en välkomstfamilj för att skolan ska kunna skriva in studenten på en adress. Tysken och jag vi kommer att gå på samma skola men sannolikt inte bo i samma familj.

Vart har jag då blivit placerad?
I delsaten..... INDIANA!!!
Indiana var en av staterna jag hade önskat att hamna i men för att vara helt ärlig blev jag lite besviken, inte på EF eller placeringen, utan på mig själv. Som jag känner i det här läget så skulle jag nog inte gjort något delstatsval alls det känns som om det hade blivit bättre då.

Förmodligen kommer jag bo i en stad som heter Auburn och den ligger i nord-östra Indiana, 25 minuter ovanför en stor stad som heter Fort Wayne med ca 300 000 invånare. Auburn har ca 12 000 invånare och det är ungefär så många invånare det är i området jag bor här i Sverige. Från Auburn tar det som sagt 20 minuter till Fort Wayne, 3 timmar till Chicago och 2 timmar 30 minuter till Detroit som är två väldigt stora städer. Skolan då, jo jag kommer förmodligen gå på en skola i en stad 20 minuter med bil från Auburn. Den staden heter Hamilton och har 1500 invånare. Skolan har 500 elever och är ganska liten, och för att vara ärlig så blev jag besviken. Jag vet att jag har i mitt huvud byggt upp en bild på hur jag vill att det ska se ut. Den ligger i en pytteliten stad med knappt några invånare och inte ens en ända affär. Mitt ute i ingenstans, skolan har inte ens en fungerande hemsida och jag blev bara besviken. Allt blev bara inte som jag hade tänkt det, och jag vet att allt detta är mitt egna fel. Det är jag som har läst bloggar där dom har fått "perfekta" placeringar. Med stora fräscha skolor, många elever, grym high school spirit, mycket aktiviteter. Men min skola finns knappt med på google, jag blev bara besviken att det inte blev som jag har tänkt mig. Att det inte blev något high school musical. Jag vet att skolan har 2 st utbytesstudenter där nu så jag antar att skolan är helt okej eftersom den är ändå en skola som man skickar studenter till, men vi får väl se hur allt blir. Allt är ju trotts allt mitt egna fel, jag har läst för många bloggar, visst det är roligt att se hur folk har det men det är många som har " dröm placeringar" och då får man sig en bild på hur allt kommer vara och då är det klart att man blir besviken när det inte blir så. Jag bara hoppas, hoppas, hoppas att familjen blir bra för i så fall blir nog detta jättebra.

(Nu ett tag senare efter jag skrivit detta så har jag kollat in en tjejs instagram som går på den skolan och det ser helt okej ut iallafall hehe )

Igår efter jag hade pratat med EF så blev allt verkligt, det slog mig att jag ska lämna alla här hemma, jag var inte så glad som jag borde varit. Jag var ledsen över skolan, staden och hela grejen. Jag vill inte åka härifrån, ska lilla jag klara mig därute? Helt själv? Jag vet att det är normalt att känna såhär men det var nog att det slog mig att jag faktiskt ska åka dit, det är på riktigt. Om inte familjen blir bra vet jag inte hur jag ska kunna klara mig där. Lite trygghet är det iallafall att jag och den tyska tjejen har samma IEC och ska gå på samma skola. Vi får se hur allt slutar, och jag älskar att veta att alla i vår svenska chattgrupp stöttar varandra. Om någon av er läser detta, love youuuu.

Om du inte förstod något jag skrev angående välkomstfamilj, IEC osv hör gärna av dig eller kommentera.

Här ligger Indiana :)

Likes

Comments

Tjohoooo!! Äntligen har jag tagit sportlov och jag överlevde den hemska veckan. Fick inte F som jag trodde så det var ju skönt. Snön kom till Göteborg, typ 2 månader för sent okej. Hoppas snön försvinner snabbt för det var ju typ vår i 2 dagar, vad hände? Nu ska det bli så skönt med lov och jag riktigt roliga saker inplanerade som jag tänkte dela med mig av.

Lördag - Måndag: Åka till släkten i Småland & bara mysa.

Tisdag: Göra ett skolarbete med en i klassen, vi ska göra en video när vi lagar mat på spanska så det ska bli intressant.

Onsdag: Träffa en annan utbytesstudent från Göteborg som också ska åka med EF :) Riktigt spännande!!

Torsdag: En hel dag med Victoria, vi ska äta gott, gå på bio och sen ska hon sova hos mig.

Fredag: Oklart än så länge

Lördag: Umgås med Amanda, vi träffas så sällan eftersom vi båda är upptagna i veckan och hon har matcher varje helg (utom denna) och jag saknar henne väldigt mycket.

Söndag: Inget inplanerat, kanske lite plugg vi får se hur mycket jag gör i veckan.

Bilder från vintern 2015's snökaos

Likes

Comments

Det är veckan innan sportlovet här i Göteborg och jag drunknar i plugg. Har två stora prov, en inlämning, en presentation som ska vara klar denna veckan (redovisas efter lovet), och som pricken över i:et kommer jag förmodligen få F på matteprovet som vi får tillbaka imorgon.. Jag har ingen koncentrationsförmåga eller energi för att plugga överhuvudtaget. Inget vi jobbar med är intressant och det är jobbigt att gå upp ur sängen varje morgon. Just nu sitter jag och skriver här istället för att skriva på min uppsats som jag bara har skrivit en mening på. Jag orkar bara inte. Det ska bli så skööönt med lov på fredag och jag ska njuta varenda dag av ledigheten för den kommer verkligen på rätt tidpunkt. Jag vet att det har varit många nedstämda inlägg de senaste men det är just för att perioden november till mars är så deprimerande och det smittar av sig. Hoppas att alla ni andra får en roliga vecka, och kämpa nu innan lovet.

Puss & Kram

Throwback till några minnen från 2016
Fråga inte ens vad detta är
HÅKAN!!!!!
Jag och Amanda påväg till balen i 9:an
Mina fina vänner

Skidresa med gamla klassen & Justin konserterna!!! <333

Likes

Comments

Trevlig helg på er!!

Har riktigt roliga planer inplanerat idag så det ska bli roligt. Nu tänkte jag tipsa om en hyfsat ny artist från USA. Han heter Post Malone, eller Austin Richard Post som han egentligen heter. Han är en amerikansk rappare, sångare och låtskrivare. Han är mest känd för sin debut singel White Iverson från 2015. När jag först hörde och såg honom var jag lite skeptisk, men efter några veckor nu har jag fastnad mer och mer för hans musik (hans låt med Justin är så bra!!) . Tycker det är jättekul att utforska musik världen och lyssna på musik som jag vanligtvis inte brukar lyssna på. Så om ni inte har lyssnat på honom borde ni verkligen göra det, länkar hans album här nedanför :)

https://open.spotify.com/album/5oH0MFYhMkVmvhWjYumm03

Likes

Comments

Jag har utbytesmania!!!!

"Utbytesmania är ett stadie som infaller en utbytesstudent innan de far iväg. Det är ett sinnestillstånd som uppkommer i flera perioder från det att man har bestämt sig till dess att man åker. En period kan vara allt från en vecka till en månad lång.

Detta stadie kallar vi på utbytesstudent.se för UTBYTESMANIA. När man befinner sig i utbytesmania är man helt besatt av sitt utbytesår. Små funderingar om tex. vilken resväska man ska ha blir plötsligt stora och planering runt nuvarande studier försvinner.

Under utbytesmania letar även personen oändligt mycket information om utbytesstudentåret. Det sker vanligtvis genom bloggar, forum och artiklar. Vanligt är även att man terroriserar sina vänner, som inte alls är lika intresserade, med frågor och räddslor.

– Jag lovar, jag kommer sitta ensam i matsalen och alla kommer tänka: ”There is the strange foreigner”.

Men oroa er inte för mycket. Stadiet går över och när man väl får uppleva situationerna förvandlas de tidigare tankarna till roliga historier."

Just nu de senaste veckorna har detta verkligen varit mig, i allt jag gör ser jag USA. Alla andra utbytesstudenter förstår nog hur jag menar, det är verkligen blandade känslor. Texten hittade jag på www.utbytesstudent.se och jag rekommenderar alla studenter att checka in den, fylld med tips och tricks. Nu ska jag till skolan och jag hoppas alla får en fin fredag!!

Likes

Comments

Hej på er!! Bara två skoldagar kvar på denna veckan, det ska bli så skönt med helg. Jag har haft fullt upp hela veckan och också de två kommande dagarna. Nu de 3 veckorna innan lovet har vi jättemycket plugg och inlämningar i skolan så man har knappt tid för att leva. Men men i måndags bokade jag och mamma in min hälsoundersökning på vårdcentralen här där jag bor. Måndag 6 Februari ska vi dit och träffa en läkare. Det känns verkligen skönt att göra det nu för då blir USA allt mer på riktigt. Nu var det exakt 7 månader sedan jag anmälde mig till EF att jag ville gå på informationsmöte. Tiden flyger iväg! Vad har jag ens gjort de senaste 7 månaderna? Här om dagen tänkte jag tillbaka på mitt liv för 1 år sedan och det är otroligt hur mycket som har hänt på 1 år. Hur mycket jag har ändrats som person, mitt liv är helt annorlunda jämfört med då. Tänk då hur mycket jag kommer utvecklas i USA, jag tror verkligen att det kommer vara en stor milstolpe (säger man ens så?) i mitt liv. Vet jag ens vad jag har gett mig in på? Nej det vet jag inte. Jag menar inte att jag inte har tänkt igenom det för det har jag verkligen gjort. Men jag kan inte säga idag hur allt kommer att vara där. Det känns väldigt ofta som att jag lever i min egna lilla bubbla utan någon kunskap om vad som finns därute, men jag menar jag har inte upplevt mycket av vad som erbjuds i världen och det är något som ska bli spännande men också utmanande. Det ända jag kan göra är att förbereda mig så mycket som möjligt och bara ta allt med en nypa salt. Jag hoppas med hela mitt hjärta att detta är det bästa beslutet jag någonsin kommer göra, för jag ser fram emot det väldigt mycket och jag hoppas att du som läser kommer följa med mig på denna resan.

Lite djupa tankar jag har haft på senare tid men jag var bara tvungen att skriva av mig :) Hoppas ni får en bra resterande vecka.

Likes

Comments

Inför USA

Hej på er!!
Idag tänkte jag skriva om ett ämne som alla utbytesstudenter upplever/kommer uppleva. Eftersom jag inte har åkt än så kan jag bara utgå från vad jag tror.
Härom dagen tänkte jag på att när man flyttar till ett annat ställe får man en chans att börja om på nytt. Ingen känner dig, du känner inte någon och ingen vet något av ditt förflutna. Det är en av sakerna jag ser framemot med att åka, jag får vända blad helt enkelt. Det finns inga förväntningar på dig som person, ingen vet något om dig och du får en chans att börja om. Här där jag bor är det hyfsat litet och alla vet nästan vilka alla är. Så det ska bli skönt att få börja om från 0. Innan kanske folk har haft förutfattade meningar om dig eller det kanske går runt massa skvaller. Ingen i din nya stad vet något om dig så dom får själva bilda en uppfattning utifrån så som du får dig att framstå när ni träffas. Det ska bli skönt att få göra det, Men då är det ju också viktigt att göra ett bra intryck så det inte blir "värre" än vad det var hemma. Överlag så ser jag fram emot att få börja om från 0 och jag tror att det kommer vara en riktig utmaning :) Vem vet, jag kanske inte alls tycker det när jag väl är där så fortsättning följer helt enkelt...

En bild från stranden i Dubai, saknar såååå mycket!!

Likes

Comments

Q&A

Godmorgon!! Fick en fråga av en tjej som undrade hur mycket det kostar att åka på ett utbytesår och hur betalningen går till.
Generellt gillar inte jag att diskutera pengar på internet men bara för att hon frågade tänkte jag svara, om man åker med EF är programavgiften ca 120 000kr. Det finns billigare alternativ att åka med om du inte vill betala exakt så mycket pengar, men utbytesår kostar mycket pengar överlag så det är inte mycket billigare på de andra organisationerna. Sedan tillkommer det också avgifter så som försäkring, vaccinationer, region/delstatsval m.m. Programavgiften står för flygbiljetter, skolplats och låter dig vara i landet. Allt annat är extra kostnader, allt som du gör/köper där får du betala utöver. Hur går då betalningen till? Jo när du blir antagen till programmet måste du betala 5% av summan för att vara "säkrad" en plats. Sedan i Januari betalar du 30% av summan, i April (tror jag) betalar du 30% till och ungefär i Juni/Juli betalar du resterande summa av priset. Så man betalar inte allt på en gång, du och dina föräldrar kan också välja att göra delbetalningar i 11 månader så att ni sprider ut summan lite mer. Alla väljer att göra olika så man får göra det som är bäst för sin egen ekonomi. Jag tror att jag pratar för alla utbytesstudenter när jag säger att jag är otroligt tacksam mot mina föräldrar för att jag har fått chansen att åka på detta för jag vet att alla inte har möjligheten till det och det är väldigt mycket pengar som läggs ner på mig och att jag ska få uppleva ett år utomlands. Hoppas du som ställde frågan fick svar & om det är någon annan som har några frågor är det bara att kommentera eller kontakta mig på IG: toveelennartsson :) Puss och kram

Likes

Comments

Inför USA

Hej!! För er som är nya på bloggen tänkte jag bara säga att jag inte har fått min placering eller värdfamilj än eftersom jag har får många frågor om det. Imorgon är det fredag och det ska bli så skönt med helg. Även om vi bara har gått 4 dagar i skolan känns det som en evighet. Jag satt precis och pluggade när jag kom på att det är + - 200 dagar tills jag åker till USA. Det är ungefär 7 månader, 210 dagar!! Nu i måndags fick vi se vårt provschema för vårterminen och snacka om att det var mycket. Kommer drunkna i plugg, hur ska jag kunna hitta ett jobb och samtidigt orka jobba med allt detta plugg? Buhu :( Men jag ser det positivt, för varje liten läxa/prov/inlämning som jag gör så är det närmare USA. Men det är inte bara att åka, man måste fixa klart sin ansökan 100%, fixa visum, bankkort, resväska, presenter till värdfamiljen och massa mer sånna små saker som ni kanske inte tänker på. På tal om ansökan så har jag och mamma efterfrågat min medicinska historia och mina gamla vaccinationer som jag har tagit så jag ska kunna fylla i vaccinationspappret, och boka en hälsoundersökning inom den närmsta månaden. Så det är så allt ligger till på USA fronten, och fortfarande inget från EF. Men jag har ingen brådska (jo), vill att familjen ska bli en "perfekt match" och det få ta sin tid. De flesta får sina familjer i typ April/Maj. Om du också ska åka 17/18 till USA och har en blogg får du gärna kommentera så ska jag lägga till dig i mina länkar på kategorin i sidan. Ha en bra kväll!!

Likes

Comments

Inför USA

Godmorgon!! Idag är det måndag och det är första skoldagen på vårterminen yey.. Nej men det ska ändå bli lite skönt att komma in i rutinerna igen. Det bästa av allt måste nog vara att det börjar bli ljusare ute och för varje dag som går är det närmare USA. Jag längtar!! I det här inlägget tänkte jag visa mitt träningsprogram som jag har planerat under Januari månad. Jag började med det i fredags och tänker köra på detta fram till Februari. Sen får vi se vilka ändringar som görs och byte av övningar. I och med att jag slutade i handboll sommaren 2016 så har min träning bara gått nerför. Speciellt när det blev höst och vinter. Men nu när jag var i Dubai och tränade där så fick jag upp motivationen igen plus att det är ett nyårslöfte.

Pass 1:
- Löpning ute i 30 minuter om vädret tillåter, annars någon typ av konditionsträning inne framför en youtube video.
- 3x10 Armhävningar
- 3x10 grodhopp(höga)
- 3x10 grodhopp (långa)
- 3x10 utfallssteg
- 3x5 utfall med hopp (fruktansvärt jobbiga därför bara 5 hehe)
- 3x10 squats axelbrett isär
- 3x10 squats brett isär
- 1000 hopp med hopprep
- 1 minut på balansplatta

Pass 2:
- 1000 hopp med hopprep
- Springa 1 km snabbt, vila 4 minuter X3 (om dåligt väder, inne konditionsträning)
- 3x10 situps
- 3x10 situps med vikt
- 3x10 crunchtwist med vikt​​
- 3x10 ligga på rygg och nudda fötterna från sidan(?)
- 3x10 fällkniven
- 3x10 situps med rotation
- 3x10 ligga på rygg och swifta fötterna i luften (?)
- 3x1 minut plankan
- 3x30 sekunder rockring med vikter

Dessa två passen som jag satt ihop har jag tänkt att göra två gånger var, så fyra st pass i veckan. Jag hoppas att detta kommer ge resultat för jag vet att jag definitivt kommer få träningsvärk. Vissa kanske tycker detta är lite eller mesigt men i den formen jag är i just nu passar detta för mig :) Om du prövar något av dessa pass får du gärna kommentera vad du tyckte om dem.

Här ser ni en del av mina bilder jag har som bakgrund på min dator. Lite cheesy jag vet men det funkar faktiskt att ha sådana bilder som bakgrund på något man är inne på varje dag. TIPS

Likes

Comments

Inför USA

Hej!! I mitt inlägg om mina nyårslöften skrev jag om att jag ville bli bättre på att sminka mig. Men också att det kommer vara ett problem när jag ska packa mitt smink till USA för jag har så mycket som jag gillar och det känns onödigt att bara låta det vara kvar hemma och ruttna. Ni som känner mig vet att jag har mycket smink, och mycket dyrt smink som jag gillar. Så jag tog fram de smink produkterna som jag skulle packat ner om jag hade packat idag, så jag skulle se vad det var som jag skulle valt av alla kategorier. Det blev en helt okej samling. Jag la tillbaka allt smink på sin plats och sedan tog jag ut det som jag inte hade valt att ta med. Så från och med idag kommer jag mestadels bara använda smink som jag inte kommer ta med till USA. Det var även smink som jag bara lät ligga i lådorna just för att jag prioriterat annat smink. Här är det som jag kommer använda framöver.

(Väldigt orelevant inlägg, vet att det inte passar alla och jag vet att det är onödigt med mycket smink men det är ett intresse)

Likes

Comments

Inför USA

Hej hej!! Hoppas alla har haft en fin morgon. Jag tänkte nu ge er lite tips, eller tips och tips men men. Jag har två spellistor på spotify som jag tror jag kommer lyssna mest på i USA. Den ena är mer fokuserad på USA och musik som får mig och tänka på landet om det makes sense haha. Låtarna är också olika "humör" som jag tror att man kan uppleva under året, så allt är inte nödvändigtvis amerikanskt utan mer känslor. Den heter Exchange Student playlist och det är blandad musik av ny och gammal och det är alla möjliga genrer. Den är tänk till utbytesstudenter men det är inget speciellt med den så alla får lyssna. Här är länk till den : https://open.spotify.com/user/tovehandboll/playlist/1vKCSfsHGEVMfRhBwrQFrs
​PS: Varning för High School Musical musik..hehe


Nästa lista jag tänkte tipsa om är en lista jag gjorde för ett tag sedan. Den heter "När jag längtar lite extra efter Sverige", den har jag tänk att lyssna på i USA när jag får hemlängtan. Alla låtar är inte på svenska men det är svenska artister. Alla låtar på den listan har jag personliga relationer med och det är låtar som har hängt med mig genom livet. Kolla in och se om du lyssnade mycket på samma låtar som jag gjort genom åren. Här är länk till den : https://open.spotify.com/user/tovehandboll/playlist/5jtxbvxbNsyGVa5ih3d30G
Mitt konto på spotify heter tovehandboll så om du vill se mina andra listor är det bara att checka in.

Likes

Comments

Yo, what´s up??

Hahah nej men hej på er. Jag har tänk på en sak, jag tror att jag skulle vilja göra youtube videos under mitt år i USA. Jag har en youtube kanal sen innan, där finns det lite semester vloggar och smink videos. Är sugen på att börja igen.. Kollar extremt mycket på youtube på min fritid så jag fattar grejen om man kan säga så. Svara gärna i omröstningen om ni skulle tycka det vara roligt att börja med min youtube igen på riktigt. Speciellt under USA :)

En av de största smink youtubersarna Tanya Burr:
https://www.youtube.com/user/pixi2woo

Likes

Comments

Inför USA

Hej på er!! Igår morse var jag ute på en långpromenad i skogsmiljö här i mitt område. Jag trotsade -9 grader och gick ändå, det var så skönt att få andas lite frisk luft. Svensk natur är något jag tror att jag kommer sakna, speciellt luften. Så ren & fräsch. Sen om jag hamnar i de norra delarna finns det ju ändå lite "svensk natur", men eftersom alla delstater jag har önskat ligger i södra delarna + Arizona så är det inte någon natur som är liknande Sverige. Ta mig inte fel, jag ser jättemycket fram emot att få uppleva annan natur men jag tror att jag kommer sakna den fräscha luften väldigt mycket. Hoppas ni har en bra dag!!

Likes

Comments

Hej igen! Bra uppdatering nu, men det är ju för att jag har jullov och då har jag inget annat att göra haha. Jag vet inte hur jag ska ha min design, vilket typ av tema, färg, typsnitt, storlek på texterna osv. Vill verkligen att bloggen ska ha en snygg design. Läser 50 st utbytesstudentsbloggar(världens längsta ord?) och jag märker hur mycket roligare det är att läsa en blogg som har en snygg design. Så please help me, kommentera gärna hur du tycker jag ska ha min blogg, eftersom det är du som ska läsa den :) Det skulle vara till stor hjälp, juste!! Kommentera gärna också vad du skulle vilja läsa mer av, mer bilder, q&a, tags, tips, recept, smink, shopping, resor osv. LET ME KNOW

Likes

Comments

Hej på er!! Nu tänkte jag skriva ett inlägg om vad man ska ha med i sin USA ansökan. Detta gäller om man åker med organisationen EF, jag vet inte exakt hur det är med de andra organisationerna men det är ju förmodligen liknande saker. Som jag har nämnt så får alla studenter en egen inloggning till MY EF. Det är allting händer. Man gör alltså sin ansökan på datorn och inte för hand som många tror.

1. About me - Det är här är nog den viktigaste delen för allt handlar om dig. Först är det basic information typ hur gammal du är, vart du bor, vad du heter, längd, vikt osv. Sedan ska du fylla i information om din familj, tex är dina föräldrar gifta, bor du hos båda två, vad de har för yrke, namn och telefon nummer till dina familjer medlemmar osv. Sedan är det frågor om vad du pratar för språk, om du har någon diet, är du allergisk mot några djur, skulle du kunna bo hos någon/några som röker. Efter det är det frågor om din religion, dina fritidsintressen, vad du har för mål i livet, varför vill du vara en utbytesstudent, hur ska du göra för att vara en bra utbytesstudent, vad du och din familj gör på eran fritid, vad har du för ansvar hemma, och tillsist på about me är det JA/NEJ frågor om din hälsa, tex. har du blivit diagnoserad med någon sjukdom, har du någon fysisk nedsättning och massa sånt.

2. Community and High School- Här ska du svara på frågor om området du bor i, hur länge du har bott där osv. Sedan är det några frågor om din skola du går på, eller egentligen inga frågor om själva skolan utan mer, vilka är dina favoritämnen, hur många år har du studerat engelska, hur många språk har du studerat, hur många timmar lägger du på läxor, hur mycket tid spenderar du på internet per dag.


3. Letter to Host Family - Den här delen är också en av de viktigaste, du ska här skriva ett brev till din framtida familj, det är väldigt fritt att skriva men jag skrev om mig själv, mina intressen, varför jag vill åka och vad jag vill göra i USA, vilka traditioner som jag vill uppleva.


4. Rules and regulations for USA - Här är bara massa papper som du ska läsa igenom med alla regler för programmet och USA, du och dina föräldrar ska skriva på att ni godkänner dem.


5. Image Gallery - Här ska du lägga in bilder på dig, din familj, ditt hus, dina vänner.


6. Additional Program Services for USA - Här är det bara 3 st frågor, är du intresserad att gå på camp, är du intresserad av att göra region/delstatsval, är du intresserad av att åka på en Discovery Tour. JA,NEJ, KANSKE


7. Academic Information for USA - Här är det två st papper som ska skannas in. Först ett papper om dina gamla betyg och att din rektor på skolan godkänner att du åker, sedaan ett rekommendations brev från en lärare som har haft dig minst två terminer tror jag det var, han/hon ska kryssa i på skalor hur bra du är på saker och ting, och sedan skriva en kommentar varför man ska få åka.


8. Häsloundersökning och Vaccinationer - Det här är den ända delen som jag inte har gjort, du ska fylla i papper om din hälsa, göra en undersökning hos en läkare och ta vaccinationer.


9. Passport Copy - Helt enkelt en kopia på ditt pass, OBS måste du se till att passet inte går ut i USA, mitt gjorde detjag gjorde ett nytt.


10. Student Video - Sista saken att göra är då sin video, den är också väldigt fritt hur du vill göra den. Vissa gör den jätteavancerad medans andra gör den jättesimpel. Man kan visa sin familj, sitt hus, sin stad, sitt rum, saker man gillar att göra, det finns jättemånga olika sätt att göra sin video. Det viktigaste är att den representerar sig själv.


Hoppas detta inlägget var till hjälp för någon som har varit nyfiken hur allt går till :)

Likes

Comments

Tänkte dela med mig av några av mina nyårslöften inför 2017, let´s goo!!

- Träna och äta bättre innan jag åker till Usa, eftersom jag redan nu vet att det kommer bli mycket gott och onyttigt där.

- Använda mindre mobil/ipad/dator & göra en internet detox några gånger i månaden

- SPARA PENGAR!! Detta är något jag verkligen måste göra inför resan, i detta löfte ingår även att försöka skaffa ett litet jobb. För just nu har jag ingen egen inkomst och jag vill kunna leva hyfsat obegränsat i USA så därför är penga sparandet mycket viktigt.

- Bli bättre på att sminka mig, haha detta låter säkert jättelöjligt för mina vänner som vet att jag sminkar mig hyfsat bra, men jag vill steppa upp mitt game och bli ännu bättre. ( OBS hinder inför USA, hur ska jag kunna välja vilket smink jag ska ta med mig?! Det är som att välja utav sina barn hehe)

- Jag ville egentligen inte ha detta "löfte" men jag måste. Jag måste plugga mer, det är verkligen stor skillnad på högstadiet och gymnasiet. Om det är något specifikt ämne vi snackar om så är det matte. Den måste jag lägga ner mer tid på för annars blir det inte några roliga betyg..

- Vara mer organiserad. Okej jag ska inte säga att jag inte är organiserad för det är jag. Min kalender är full med saker varje vecka. Men jag vill planera min tid bättre, med plugg, träning, vänner osv.

- Ta tillvara på tiden i Sverige, vänner, familj och alla småsaker i vardagen. Saker som jag vet att jag kommer sakna. För innan jag vet ordet av så kommer jag vara på andra sidan Atlanten utan dessa saker.

- Vara mer positiv, jag är en sådan person som oftast ser något dåligt i allt före det positiva. Det är en egenskap jag inte gillar eftersom jag tackar oftast nej till saker.

- Klara av USA oavsett hur jobbigt det kommer vara, speciellt i början. Att inte ge upp, har läst om folk som har åkt hem och det ska jag INTE göra. Jag ska klara av det för det kommer bli bra!

- Använda upp mina ljus, haha detta är lite på skoj men jag har så många ljus som bara står där. Så mitt mål innan USA blir att ha använt upp alla. Annars blir det pengar i sjön ;)

- Svära mindre. Jag svär nästan hela tiden och jag hör att det inte låter trevligt. Från och med nu är det bara okej att svära när jag är arg på någon haha.

- Detta hör också ihop med träningen, att komma närmre kroppen jag vill ha. Jag vet att alla ska vara nöjda med sig själva så som man är men jag vill ändå sträva efter så som jag vill att min kropp ska se ut. Det är inget fel med det :)

*Inga av bilderna är mina*

Likes

Comments

Hej på er!! Nu tänkte jag skriva lite om en av mina förebilder jag har. (Ett icke USA relaterat inlägg kan väl inte skada?) Jag tror de allra flesta har hört talas om henne(vem har inte det?), hon heter Janni Delér och är en av Sveriges största bloggare.


Fakta om Janni:
- Hon är 26 år gammal och kommer ifrån Stockholm.

- Hon är tillsammans med skidåkaren & youtubern Jon Olsson. Dom har varit tillsammans i 5 år och bor i en lägenhet i Monaco. De har också ett sommarhus i Marbella, Spanien.

- Hon började blogga år 2013. .

- Janni är också modell, youtuber och ett ansikte för Nelly.com.
Jag har följt Janni i ca 1 år och man kan inget annat än att älska henne. För det första är hon en gudinna!! Jag menar har ni sett henne, man får ju inte lite ångest haha. Hon verkar vara så jordnära och trevlig. Janni har en jättefin feminin sida men hon är heller inte jätte "tjejig". Hon åkte 5 timmar i en trång liten racerbil och hon njöt av det. Medans flesta tjejer skulle klaga över att det var trångt eller obekvämt. Hon är cool helt enkelt. Sedan gillar jag henne för att hon är driven. Det är ca 2-3 blogginlägg per dag på hennes blogg, samtidigt som hon ständigt uppdaterar sina sociala medier. Hon är väldigt målmedveten och det är något jag ser upp till :)
Länk till Janni´s blogg : http://jannideler.com/
Ni som följer Janni vet vad jag menar med allt detta, och till er som inte har hört talas om henne eller Jon, check them out!!

Likes

Comments

Hej på er!
God jul & gott nytt år!! Även om det var några dagar sedan, har varit på semester med familjen och bara haft det bra! Det känns konstigt att veta att om 1 år så firar jag min första amerikanska jul. Jag har sett så mycket på filmer och youtube videos och allt verkar så mysigt så jul är verkligen något jag ser fram emot att uppleva under min tid där. Hittade några bilder som gör mig så exalterad för detta. 2017 kommer bli ett riktigt speciellt år som kommer ändra mitt liv för alltid, iallafall de sista 6 månaderna. Tänkte jag kunde göra en liten nyårslöften lista, så den kommer snart. Hoppas alla hade en bra jul & nyår & till alla er andra utbytesstudenter, vi kommer ha det fantastiskt :)

Likes

Comments

Hej alla!!
Idag var det ännu fler utbyteskompisar som fick sina familjer och jag längtar sååå efter min!
Men jag tänkte bara tipsa snabbt om att om du vill läsa några av mina kompisars bloggar så finns de länkande i en kategori vid sidan av bloggen. Så glöm inte följa dem också. Ha en bra kväll!!
Följ mig på instagram: toveelennartsson :)

Likes

Comments

Idag är det 29 November och det är bara 1 månad kvar av detta året!! Hur sjukt är inte det? Om jag tänker tillbaka på sommaren känns det som om det va igår men att sen tänka att jag gick en vårtermin med mina gamla klasskompisar så känns det som om det var en evighet sedan. Det var exakt 6 månader sedan jag var på informationsmötet med EF, det har gått så sjukt snabbt. Att sitta här idag och veta att det är ca 7 månader tills jag åker är ofattbart. Folk säger till mig att det inte är långt kvar och tiden kommer gå snabbt. Jag svarar oftast nej till de. Att det är jättelångt tid kvar, och att det är jättemycket skolarbete kvar. Men jag inser att dessa senaste 6 månaderna har gått jättesnabbt, när vi slutade nian insåg jag hur mycket jag hade tagit för givet med min klass, kompisar, skolan osv. När jag började nian ville jag bara att den skulle ta slut men mot slutet ville jag faktiskt inte det, jag tog allting för givet och inte uppskattade det så som jag borde gjort. Lite så tror jag att jag kommer göra nu, vill att skolan ska ta slut så fort som möjligt så jag kan åka. Men samtidigt vet jag ju att jag kommer vara sjukt ledsen att lämna alla, och att känna att jag inte tog tillvara på tiden kommer vara hemskt. Jag vet ju redan det nu, men hur ska jag stoppa det? Jag vill bara att alla mina kompisar ska veta att jag uppskattar allihopa sjukt mycket, och jag försöker ta till vara på tiden så gott det går för jag kommer sakna er jättemycket. Vill inte att ni ska tro att jag tycker illa om någon bara för att jag säger att jag vill att tiden ska gå fort.

De senaste veckorna är det också jättemånga av mina utbyteskompisar som har fått sina familjer. Alla har fått jättebra placeringar och det låter så bra!! När någon får en familj blir jag först superglad för deras skull, sedan blir jag avundsjuk för deras familjer/placeringar är så bra, sedan får jag ångest. Just för att jag får känslan, "Är det ingen som vill ha mig då?", de på EF har sagt att det inte betyder något om man får en familj tidigt eller sent, det beror inte på studenten utan oftast skolan i USA. Alla skolor kan inte säga nu om det har en plats för en i höst och det är oftast därför det tar tid. Jag vet att jag inte ska tänka att jag inte är bra nog, att det inte är någon familj som vill ha mig, men jag kan bara inte låta bli. Jag tänker på USA och min värdfamilj varje dag, är inte på MY EF hela tiden för att kolla om något har lagts upp, varje gång någon ringer hoppas jag på att det är EF. Jag är en person med väldigt lite tålamod, jag hatar att vänta och stå i kö. Så detta är väldigt pressande, när jag anmälde mig visste jag att det var långt kvar till USA och jag var tvungen att släppa det för ett tag. Men det går inte!! Jag lever i min lilla bubbla och går och väntar. Vad som helst kan jag koppla att få det att handla om USA. Allt är svårt och jag hatar att vänta så jag hoppas att familjen kommer innan nyår :)

Detta blev ett väldigt långt inlägg med mycket tankar. Hoppas ni orkade läsa allt, ha en bra dag!! By the way, det är första December på torsdag, ihh tagga julen. Puss & Kram

På Justin konserten i Stockholm var det två förband, Mic Lowry & The Knocks, har lyssnat på båda banden de senaste, rekommenderas verkligen!!!

Likes

Comments

Hej!! Nu ska jag svara på alla de frågorna som folk har skickat in, om du inte har skickat frågor och vill så kan du göra det under det frågeinlägget.

Fråga: Hej, skulle inte du kunna tipsa om några bra utbytesbloggar som du läser just nu, om folk som är iväg just nu? Är jättesugen på att åka själv antingen 17/18 eller 18/19 😊
Svar: Hej! Jo, jag läser ca 50 st bloggar så jag kan tipsa några av mina favoriter, de flesta bloggar brukar ha en kategori vid sidan där det står andra bloggar. Jag har en länk med bloggar för folk som ska åka samtidigt som mig.

.http://nouw.com/smillausa
http://nouw.com/hanzki
http://nouw.com/sofiahelbro
http://nouw.com/jackieclaessons

Fråga: Vill du ha någon form av avslutnings/flytt fest innan? Typ att du bjuder dina kompisar eller tror du att du bara kommer flytta?
Svar: JAA ABSOLUT!! Så som det ser ut nu så ska jag ha en "avslutnings fest" med kompisar.

Fråga: Vart skulle du helst vilja hamna?
Svar: Egentligen spelar det inte så stor roll men något ställe där det är varmare än Sverige, där det finns mycket high school spirit, och av de stater jag har valt skulle jag helst vilja hamna i Arizona. Men värdfamiljen är viktigast.

Fråga: Skulle du kunna tänka dig att dela värdfamilj med en annan utbytesstudent?
Svar: Både ja och nej. Å ena sidan vill jag att det ska vara min egna upplevelse, men det skulle ju kunna vara bra eftersom man har någon som vet vad man går igenom, och man får också uppleva 2 kulturer samtidigt, så jag vet inte hur jag skulle välja om jag fick valet.

Fråga: Vad tror du att du kommer sakna mest när du är i USA?
Svar: Min familj, vänner, svensk mat & min säng!!

Fråga: Finns det någon sport du skulle vilja testa på?
Svar: Drömmen är ju att vara med i cheerleading laget, men jag är inte så vig och kan inga "konster" så om det är en hög nivå kommer jag absolut inte komma med, sen skulle jag vilja testa på cross country, basket och soccer.

Fråga: Vad förväntar du dig av året?
Svar: Av andras erfarenhet så vet jag att man inte ska ha för höga förväntningar för då kan man bli besviken när man väl kommer dit eftersom det är så annorlunda. Vill inte säga att jag tror/hoppas på saker men det är klart att i bakhuvudet har jag alltid lite förväntningar.

Fråga: Hur känns det att ha Trump som president?
Svar: Om jag ska vara ärligt känns det lite läskigt, jag vet inte vilka av hans löften som kommer bli verklighet. Men jag tror inte att det kommer bli några problem för mig som utbytesstudent.

Fråga: Vilket high school ska du gå på?
Svar: Jag vet inte än, får veta när jag får min familj.

Fråga: Hur känns det nu innan? Tror du att det kommer vara lätt att få vänner?
Svar: Just nu är jag spänd och nervös, går och väntar på min familj. Vill att familjen ska bli så bra som möjligt så vill hellre att det tar tid än att det blir något på måfå. Jag tror att det kommer vara lite svårt att få vänner, eller det beror på, om skolan aldrig har utbytesstudenter tror jag det kommer bli hyfsat lätt eftersom jag är en social person men om det är vanlig att skolan tar in utbytesstudenter kommer det nog bli svårare eftersom då är man inte "speciell" så det beror på, men det blir vad du gör det till. Så länge jag är social och öppen så kommer det nog gå bra.

Fråga: Vilka platser i världen vill du besöka (som du inte har varit i)?
Svar: Hawaii, Bali, Australien, Frankrike, Kenya

Fråga: Vad gav dig inspiration till att bli en utbytesstudent?
Svar: Jag har alltid tyckt att deras skolsystem har varit annorlunda och spännande tillskillnad från Sverige, att få uppleva high school spirit verkade sjukt kul! USA som land är också så himla mäktigt, allt är så mycket större, människorna är annorlunda, ville bara uppleva deras kultur helt enkelt eftersom de har så mycket saker vi inte har. Sedan var det också att utmana mig själv som person, jag har alltid varit en sådan person som inte gör mycket galna saker. Så jag kände att jag ville utmana mig själv, bli mer mogen och bara uppleva något helt nytt!!

Fråga: Hur kändes det när du blev antagen?
Svar: När jag väl blev antagen kändes det som en dröm, jag kunde inte första att jag faktiskt ska gör detta(vilket jag fortfarande inte fattar), allt blev mer verkligt och jag kunde säga att jag ska åka istället för kanske. Jag blev super nervös och exalterad på samma gång och det kändes som att sommaren 2017 är så långt bort, men det är bara 7 månader.

Fråga: Kan man byta familj när du väl har kommit dit?
Svar: Ja det går, om det inte blir bra eller om man till exempel blir allergisk mot något och kan inte bo kvar. Då får man hjälp av sin IEC( sin kontakt person i USA) så hittar dom en ny plats. Jag har inte varit med om att de inte har hittat en ny familj, det går alltid att lösa på något sätt, så JA du kan byta familj där.

Fråga: När vet du vilka ämnen du ska läsa, om du redan vet, vilka då?
Svar: Det kan va olika, ibland får man veta av sin familj innan man ens har åkt och ibland vet man det dagen innan man börjar skolan, men eftersom det är jag som gör ca 75% av min kurs jag ska läsa så har jag lite funderingar på vad jag skulle vilja läsa. Det beror också på vad som erbjuds. Men det tar jag i ett annat inlägg.

Hoppas ni fick svar på era frågor och va inte blyga med att ställa fler :)

Likes

Comments

Hej på er!!
I dagens inlägg tänkte jag skriva om vad som hände efter att jag var på infomötet och hur jag blev antagen till programmet.
Några dagar senare så ringde dom från EF och kollade med min om jag hade valt att åka med dom, vilket jag hade. Jag fick ge lite fler uppgifter än mitt telefonnummer och sedan fick jag ett mail med inloggning till My EF. Det är där du skriver hela din ansökan, skannar in alla papper som måste bli ifyllda och där får du även veta allt om din placering och flygbiljetter osv, allt finns där! Efter jag hade fått min inloggning kunde jag gå in på My EF men bara under fliken "My application" och inget annat eftersom jag inte var antagen till programmet än.

Jag bokade även en intervju och till den intervjun skulle delen som heter "About me" vara klar. Så jag och mina föräldrar gick dit, med alla papper i fyllda. Det var samma personer som var på info mötet och de är jättetrevliga. (Shoutout till Amanda & Axel) Vi pratade allmänt, mina föräldrar hade mer frågor, och sedan kom engelska testet. Det var inga svårigheter, vi skulle ha en vanlig konversation fast på engelska. Sedan fick jag ett papper där det var ett gäng olika frågor och då skulle jag välja 2st och svara på, på engelska då. Se var det inget mer med det, dom hade antecknat lite samtidigt som vi pratade. Och dom sa att de skulle skicka upp pappret till kontoret i Stockholm och sedan skulle de avgöra om jag var tillräckligt bra på engelska, Amanda sa att hon skulle bli chockad om jag inte blev antagen så det kändes bra.

1 vecka senare fick jag ett tjockt kuvert på posten med papper om att jag blev antagen. Det var hur mycket papper med information, kataloger, vad jag ska göra härnäst och bara papper haha. Nu var jag antagen men inte helt antagen, man skulle nu betala första betalningen av priset. Så direkt efter vi hade betalat så öppnades hela sidan på My EF. Nu var det i början på Juli och jag skulle vara klar med allt den 1 September. Så i princip hela sommarlovet satt jag och skrev på ansökan. Vilket var skönt att jag gjorde då, för jag hade inte haft tid eller ork att göra det nu. TIPS om man tänker åka 2018/2019 att gör anmälan i Maj så ni skriver ansökan under sommarlovet när ni har mycket tid.

Så nu går jag bara och väntar på en familj, den kan komma imorgon, om 1 vecka eller 4 månader. Det kan vara när som helst. Måste också göra hälsoundersökning och vaccinationerna.
Ha en bra dag!!!

Likes

Comments

Hej!!
Under detta inlägg får ni ställa frågor till mig som jag svarar på i ett annat inlägg. Jag kommer inte ta med ditt namn så allt är anonymt :)
Inga frågor är dumma frågor, så fråga på. Om du inte vill ställa här kan du skicka DM till mig på instagram. @toveelennartsson , jag skriver inte heller ditt namn om du skriver där.

Likes

Comments

Hej på er!!
Idag tänkte jag skriva lite om hur det gick till när ja valde organisation. Det finns hur många organisationer som helst men det är väl 3 st som är de populäraste här i Sverige. (Alla är mina egna åsikter)
1.STS
2.Explorius
3. EF
När jag först hörde talas om utbytesår var det med STS. Jag var inne på deras sida, kollade runt men det var inget som riktigt fångade mig. Jag tyckte att informationen var svår att förstå och jag fick inget grepp om varken organisationen eller själva utbytesåret, tyckte också sidan såg lite oprofessionell. Det var lite oklart för mig. Sedan hittade jag EF & Explorius samtidigt efter att jag googlade.

Jag började med Explorius. Deras hemsida var lättare att förstå men jag tyckte även den såg "oprofessionell", men alla vet att man inte ska döma en bok efter omslaget. I denna situationen var det lätt för mig att göra det. Explorius var ändå helt okej.

Sedan kollade jag EF, såg alla deras videos på youtube där folk berättade om sitt år, tips osv. Deras hemsida var bra!! Lätt att hitta, tydligt, bra information, snygg design. Allt såg mer trovärdigt än en kall vit hemsida som jag tycker att Explorius har. Jag fick en bra känsla. Allt var bara bra! Jag beställde hem katalogen och gick igenom allt ännu en gång. Pratade mycket med mina föräldrar och sa hur allt låg till. De blev lite fascinerande till hur bra reasearch jag hade gjort om allt. Båda mina föräldrar kände till EF, de hade åkt på språkresa med EF när de var unga. Detta var i Maj, vi bokade platser på ett info möte som skulle hållas här i Göteborg, det var en vecka senare.

Vi gick till mötet och det var bara 1 person till + de 3 personerna från EF. Alla tre hade varit iväg för 2 år sedan och skulle nu berätta för oss om EF, allt du kan tänka dig inom utbytesåret. även deras år i USA och bara svara på frågor som vi hade. Det var väldigt skönt för mig att vi var så få där eftersom det blev mer bekvämt att ställa frågor osv. Jag visste nästan all information sen tidigare. Men det som avgjorde att jag verkligen ville åka med EF istället för Explorius var när hon sa. " Om du åker med oss så är det EF hela vägen, både här i Sverige och i USA. Vi har samma info om dig här som de i USA har. Allt hänger ihop eftersom det är samma organisation i båda länderna. De andra organisationerna har 2 st, en svensk och en amerikansk." Till exempel då så om man åker med Explorius i Sverige har man en annan organisation i USA. För mig kändes det säkrare med en och samma hela tiden, om man har 2 st kanske det blir fel med pappren, missförstånd osv. För mig kändes det bara tryggare om allt var på samma ställe liksom.

Här var lite om hur jag valde organisation, men i grund och botten är alla organisationer ganska lika och det är en smaksak. Det finns ingen regel skriven att du kommer få ett bättre år om du åker med en viss organisation. Välj bara det som känns bäst för dig och lyssna inte så mycket på andra.
Än så länge är jag jättenöjd med EF och jag hoppas det fortsätter vara så. Senare kommer jag även skriva om hur det går till när man ska skriva sin ansökan. Ha det bra!!!

Likes

Comments