Hej igen!:)

Igår kom vi fram till Töcksfors och då hade vi något slags pass och käkade middag och hade andakt på kvällen:) Dom tyckte tydligen att vi skulle bo i ett 2-mans rum på 4 pers haha. ":) På kvällen gick alla till donken för att käka och vi var typ 60 pers minst så vi fyllde upp hela donken haha. Tyckte synd om dom som inte var med oss som fick stå i den där kön efter oss haha. (Kön gick ju genom hela donken och lika långt utanför också typ haha.

Idag är väll då vi gjort mest helt enkelt. På morgonen efter frukosten hade vi en samling innan vi åkte med bussen till Norge. När vi var i Norge började vi med att gå till Hjemmefronts muset (eller vad det nu hette haha) och gick runt där inne. Vi såg på en liten film och sen väntade vi på bussen, men bussen gick inte att starta så vi va tvungna att istället gå in mot stan för att käka på en resturang som heter den gode vilket var en bra bit. Precis när vi kom fram till resturangen kom bussen för att den hade tydligen startat strax efter att vi gått. (suck)

När vi kom till resturangen va alla jätte hungriga så vi väntade på maten, vi fick vänta 3h.... vilket försenade hela dagen och därför hann vi inte åka ut till utöya, men vi åkte förbi och kollade lite. Efter det åkte vi till 22. juli centret där fick vi veta hur Anders Brejvik tog sig till när han bombade 22.juli centret och hur han tog sig ut till utöya och sköt där. Sist men inte minst gick vi en vandring som kallas "I kähets fotspår", det är en vandring då vi fick följa en tjej som var 15 år gammal. Hon bodde med sin mamma, pappa och två systrar. Detta var under tiden som Hitler ockuperade Norge. Hennes pappa blev sjuk och därför förd till sjukhus. Lite senare kom soldater och sa till familjen att dom skulle packa för att vara borta 4 dagar. Kähet (tjejen som det berättades om) ville hämta sin jacka som hon glömt hos sin kompis, soldaten lät henne göra det och på så sätt gav henne en chans att fly genom en annan utgång. Hon tog inte den chansen och deras familj fördes iväg, pappan i familjen skiljdes från mamman och de tre systrarna och återsågs inte igen. Hennes systrar överlevde. Under denna "vandring" fick vi se vart hon bodde, minnesbrickor för dom i närheten av där dom bodde, kähets skola och hamnen där dom blev bortförda. Lite här och där såg vi minnesstenar. De Norskar som blev till fånga tagna och överlevde förintelsen kom tillbaka för att hitta sina hem och familjer men deras hem hade sålts till andra och deras saker hade rensats ut och sålts på loppis.

Sen åkte vi hem och käkade mat och efter det hade vi ljus mässa i kyrkan.

Jag tycker att dagen har varit väldigt bra, lång, tuff och intressant där jag fått lära mig väldigt mycket.<3

jag lägger upp några bilder från dagen här nedanför.

Tack för att DU läste, hoppas vi ses i nästa inlägg,

Kram<3
Tova E~H​ 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej!

Förra veckan var jag på "En av oss"- möte. Jag älskar verkligen den gruppen <3 Jag tycker att människorna är så härliga och fina. Våra diskutioner är väldigt intressanta och jag lär mig väldigt mycket av att höra dom andras åsikter och deras perspektiv.

Här om dagen red jag äntligen igen iallafall. Det gick inte superbra men helt okej. Det kunde ju ha gått bättre men det kan det å andra sidan alltid göra. Jag ska försöka rida så mycket som möjligt innan nästa helg 28 oktober då jag ska tävla:) Klasserna jag ska tävla i är: Pleasure open, Trail W&T och Western Horsemanship W&T.

För er som inte är så insatta i ridtävlingar och western så är detta vad dom olika klasserna innebär: Pleasure open- Detta är en gren där man ska rida så "stiligt som möjligt". När man ökar gångarerna ,d.v.s. när man går från skritt till trav och till galopp , ska synas så lite som möjligt. Ryttarens sits ska var hyfsat rak i ryggen med blicken uppåt. Man ska alltså rida så fint som möjligt i de olka gångarterna medans någon ropar ut vad man ska rida. När man går runt på fyrkantspåret i en tävling kallas det railwork.

Trail W&T- Denna gren innebär att man ska rida en bana där det är olika saker som man ska klara av t.ex. att gå igenom en grind medans man sitter på hästryggen. man kan tänka att man ska försöka att inte släppa ut t.ex. kor från en hage när man går igenom grinden haha. Hoppas ni förstår lite hur jag menar:). Det finns också "hinder" som broar som man ska ta sig över, bommar formade i ett L som man ska backa igenom o.s.v. Trail W&T innebär att mönstret bara innehåller skritt och trav mellan hindrena. Om det innefattar galopp heter det Open. Hoppas att ni fick en liten uppfattning av hur Trail funkar.:)

Western horsemanship W&T- Denna gren har jag faktiskt aldrig tävlat i än så länge till skillnad från som andra grenarna som jag ska vara med i så det ska bli väldigt kul och spännande att testa något nytt. :) Denna gren innebär iallafall att man rider ett mönster så fint som möjligt där hästen och ryttaren ska samarbeta. Jag ska rida denna gren i W&T vilket innebär skritt och trav men den finns även med galopp och då heter den W&T Open.

Imorgon åker jag till Norge för att gå utbildningen till Steg 2. Detta året ska jag vara ung ledare i "Karlstad sommar" istället för Musikal gruppen som jag var med i förra året. Jag är iallafall taggad och jag tror det kommer bli kul. Om jag tar några bilder kan jag lägga upp dom här på bloggen och skriva lite om helgen när jag kommer hem.:)

Det börjar verkligen bli höst nu. Det är dessutom rätt kallt på morgonen när man ska cykla till bussen haha men jag tycker hösten är rätt mysig så det gör inte så mycket. Bara det inte blir jätte jätte kallt på ett tag.. jag tycker det kan vänta någon månad tills det blir ännu kallare haha.

Tack för att DU läste<3<3 Hoppas vi ses i nästa inlägg:)

Kram<3


Tova E~H​ 

Likes

Comments

Idag är det mental health care day. En väldigt fin människa (hon på bilden ❤) påminde mig om det. Psykisk ohälsa är en av många ämnen som är för tabubelagt i dagens samhälle enligt mig. Många vet inte ens vad det är medans många upplever det ofta. Ärligt talat skulle inte jag se psykisk ohälsa som något dåligt, vilket många ser som inte riktigt är insatt i det. Ja, det är jobbigt att ha psykisk ohälsa många gånger men det är inget dåligt med det tycker jag. Personligen gör det mig starkare på sätt och vis. Det jag menar är att jag tycker att det är bra att få må riktigt dåligt ibland, oavsett om det är ofta eller om det är i bland. Det kan vara lika jobbigt varje gång, men det fina med att må riktigt dåligt ibland är att man värderar dom dagar som man faktiskt mår bra på (iallafall för mig). Tryck inte ner psykisk ohälsa, det är ett viktigt ämne som alla borde ha lite mer kunskap om för att kunna förstå oss som faktiskt upplever det lite bättre. ❤Tova E~H​ 

Likes

Comments

Hej igen!<3

Nu va det ett litet tag sen men idag blir det nytt inlägg! :)

Jag tänkte skriva en liten del av min bucketlist, tror alla vet vad det är men för er som inte vet det så är det då saker som man vill göra. oftast är det saker som man vill göra innan man dör men det kan ju också vara saker man vill göra under denna månaden eller detta året. Min bucketlist innehåller väldigt många ställen som jag vill resa till och helst vill jag resa till så många länder som möjligt i världen. t.ex vore det väldigt kul att tågluffa i europa under en sommar eller liknande, åka till olika ställen i USA, Italien o.s.v o.s.v. Jag har skrivit en lååång lista på alla länder som jag vill (och troligtvis) kommer att resa till. Jag ska verkligen försöka så gott det går och resa till så många ställen som möjligt för det skulle vara såå roligt. Jag skulle vilja skaffa en stor karta och hänga upp på väggen så jag kan pricka av med nålar vart jag har varit. Det finns massa annat jag också vill göra och uppleva men har dom inte i huvudet just nu hahaha men jag har skrivit ner som i en bok för sig :)

Idag fick vi tillbaka våra matteprov som vi gjorde förra veckan, det gick inte sådär superbra enligt mig överlag haha men jag blev nöjd över vissa betygskrav som jag nådde. Det jag verkligen gillar med gymnasiet är att dom tillexempel inte sätter ett betyg på ett prov t.ex. C på ett matteprov. Istället skriver dom vilken nivå vi är på på varje betygskrav t.ex. begrepp- C problemlösning- E o.s.v. vår mattelärare gör iallafall och det tycker jag är superskönt så att man vet exakt vad man uppnådde på varje område, hoppas ni förstår vad jag menar. :). Sen höll jag på med en kommunikationsuppgift vilket inte gick så bra för jag blev irriterad på den då jag inte fattade nånting haha.

Helgen har iallafall varit bra, i fredags gjorde ja inte nått speciellt men i lördags va ja med kompisar å chillade mest, sen i söndags (igår) va jag med min kompis tindra och vi bestämde oss för att gå på bio lite random haha. Det var inget vi hade planerat men det var jättekul haha :) Vi såg filmen "girls trip", den va jättebra :)

Jag har inte ridit på ett bra tag nu vilket är supertråkigt :( men jag ska försöka hinna med det denna veckan, jag ska till mamma på fredag så det f bli nån gång till helgen :) Inte nästa vecka men veckan därefter ska jag troligen vara med på en westerntävling igen med halloweentema vilket ska bli kul! :) Sen kommer November och December, herregud va tinden går fort haha :D

Tova E~H​ 

Likes

Comments

Hejsan!

idag har de inte riktigt varit något speciellt, jag har vart i skolan och så hade vi ett matteprov som ja tror gick helt okej och sen drog jag bara hem och chillade och kollade på en serie haha. Jag har varit såå trött idag men jaja.

Jag har nyss blivit antagen till ett projekt som jag sökte till som kallas "En av oss". Det är ett projekt som drivs under Höstterminen 2017 och vårterminen 2018. I detta projektet jobbar vi med de mänskliga rättigheterna och människors lika värde. Under tiden av detta arbetet åker vi till Norge under hösten och till Polen under våren för att delta i en resa i förintelsens spår. Detta ska bli en så spännande resa som jag tror kommer utveckla mig som person en hel del. Jag hoppas att vi sen kan föra detta som vi lär oss vidare så att alla försöker förstå innebörden av det som hänt under förintelsen så att det aldrig någonsin händer igen! Denna veckan ska jag gå på första träffen vilket ska bli superkul! :)

Dessutom ska jag till Norge en gång till men det ska jag göra innan jag åker till Norge med "En av oss" gruppen. Denna gången åker jag till Norge för att jag ska gå steg 2 i min ledarutbildning vilket också ska bli superkul, då ska vi åka till Töcksfors och Oslo.

Sen rullar det mesta på som vanligt utöver detta :).Tova E~H​ 

Likes

Comments

Hej igen!

Jag har tänkt lite på det här med skärmtid. Under sommaren som var diskuterade jag och min faster nämligen ungefär hur mycket tid jag lägger ner på sociala medier som exempelvis Netflix, youtube, instgram, snapchat och så vidare. Vi kom fram till att jag i snitt använder dessa medier ungefär 4 timmar per dag totalt vilket betyder att om jag fortsätter använda sociala medier på detta sätt fram tills att jag är 90 år gammal resulterar det i att jag har spenderat konstant ca. 20 år av mitt liv enbart på sociala medier. Det är ju helt sjukt! då räknade vi dessutom från det att jag fyllt ca. 7 år och jag skulle tro att det gäller väldigt många fler ungdomar än enbart mig.

I dagens samhälle använder däremot många barn redan runt 1-2 års ålder teknologi som ipads och datorer dagligen vilket överlag resulterar att framtidens ungdomar troligen lär spendera mer än 20 år konstant av enbart sociala medier!

Kanske värt att tänka lite på när man använder sociala medier varje dag? speciellt om man slösurfar som jag brukar göra haha.

Tack för att ni läste inlägget och hoppas ni gillade det:)

Kram!<3<3
Tova E~H​ 

Likes

Comments

Hej!

Jag hade inte tänkt posta ett inlägg idag egentligen men jag känner att jag måste skriva av mig om det här. Jag anser att det är en viktig sak som fler borde tänka på lite extra ibland. Som ni ser i rubriken handlar det om "mindset" alltså tankesätt, hur man ser på saker, och det är såklart olika från person till person. Men jag tänker såhär:

Allt du gör har du bestämt dig för att göra. Alla har alltid ett val i alla situationer, ibland är det svåra val, lätta val, komplicerade val eller något annat. Dom flesta har en ide om vad dom vill uppnå eller åstadkomma i sitt liv. Alla har bara inte kommit på det än. Några har planerat sin resa genom livet i minsta detalj och andra har knappt tänkt på framtiden, inget av det är mindre bra. Men oavsett vad du vill åstadkomma - sluta aldrig jobba för det! Om det är något du verkligen vill, låt det då ta sin tid men glöm inte att du måste jobba för det. Inget i livet delas ut och allt händer av en anledning. Hårt arbete lönar sig i slutet men det är också viktigt att hitta en balans mellan att kämpa för det man vill och låta det ta tid. Inget händer över en natt. Förstår du hur jag menar?

Jag tänker också såhär: Det är viktigt att ha människor i sin närhet som får dig att må bra, men samtidigt är det också viktigt att kunna bygga upp ett förtroende till sig själv så att du kan må bra när du inte är men andra också, eller hur? För det mesta ligger hos dig själv, ingen annan kan säga till dig att du ska trivas med dig själv och sen vips så gör du det. Det tar tid och det kräver engagemang. Det är något jag anser att alla borde jobba på. En del mer än andra. Om du lär dig att må bra av att vara med dig själv kan du nå oändligt långt. Jag anser att det är grunden till allt. Nästan som ett hus, om grunden är bra klarar huset med mer och blir starkare, förstår du hur jag menar?:)
Var ärlig mot dig själv och var redo att jobba hårt för att uppnå det du vill ha. Fokusera på vad som är viktigt för dig och kom ihåg att du inte behöver ha en spikrak väg. Det är dom med krokiga vägar som upptäcker saker som man annars inte märker och som lär sig att se saker från mer än ett perspektiv. FÖRSÖK se på det mesta på ett positivt sätt så ofta som möjligt!:)

Var inte rädd för att misslyckas, det är så du lär dig nya saker. Det är så livet funkar.;)

Hoppas du gillade inlägget och att du förstod vad jag menade och att det även gav något. Hoppas vi ses i nästa inlägg, Kram!<3

Tova E~H​ 

Likes

Comments

Hejsan!
I helgen har jag varit ute och fotat med min bästa kompis Tindra och det var Såå kul😄 dessutom tycker jag att bilderna blev skitfina också! Ni ser dom häruppe 👆🏻😉
Vi åkte runt till olika platser i Karlstad och tog massor av olika bilder som ni ser hör uppe:).

Imorgon (tisdag) har vi studiedag vilket känns skönt haha👍🏼
Om några veckor är det ju höstlov också vilket ska bli skönt. Just nu har vi bara ett matteprov nästa vecka på måndag men sen är det mest roliga saker i skolan tycker jag haha😄 sen ska jag på någon western tävling och så ska jag till Norge en helg och lite sånt så det är mycket kul som hönder nu tycker jag 😊

Ni får ha det så bra så ses vi i nästa inlägg!😉
Kram!<3Tova E~H​ 

Likes

Comments

Hej!

Om du läst det jag skrivit i min profil vet du redan lite om mig men jag tänkte skriva lite om varför jag valde att starta en blogg:)

Mitt namn är Tova Eriksson Heubach och jag är 15 år. Jag gillar att skriva väldigt mycket och har gjort det sen jag var liten. Jag har skrivit en hel del små berättelser genom åren men dom har jag hitintills hållit för mig själv och familjen, men en av mina största drömmar är att få publicera min egen bok någon dag! :) Det är mitt intresse för att skriva som gjort att jag velat starta en blogg och jag har tänkt på det ett bra tag nu men har aldrig riktigt tagit tag i det för ens nu. Det känns som att det kommer bli skitkul och jag hoppas att du vill följa med mig på min resa <3.

Tack för att du läste så ses vi i nästa inlägg, Kram <3Tova E~H​ 

Likes

Comments