18 000 kr borde förbli 18 000 inte minska till 12 000 bara för att ungdomar vill jobbar och anstränger sig mer. Det är vad detta inlägg kommer handla om!

Många politiker pratar ofta om att de vill minska ungdomsarbetslösheten i samhället. Ofta vill ungdomar jobba, för att stå på egna ben och då är det väl inga problem men vissa ungdomar är lite mer osäkra på det här med arbete. Jag är en av de!

Jag har egentligen haft två små jobb, först var jag reklamutdelare och tjänade i genom snitt 33 kr h, vilket även för en 14 åring som jag var, är sjukt ovärda pengar! Ett par år senare blev jag erbjuden att jobba som ungdomsledare på ett dagkonfirmand läger som höll på i 2,5 veckor. På det tjänade jag betydligt bättre och hamnade precis under skattegränsen för vad man får tjäna under ett år utan att behöva betala skatt. Det gjorde jag alltså på knappt tre veckor!

Hur kommer det sig inte att den gränsen är högre? Då skulle fler ungdomar känna att det lönade sig att jobba deltid på helgerna istället för att sitta hemma framför datorn.

Men oavsett vart skattegränsen ligger är det ytterligare än sak som förvånar mig otroligt med ämnet.

Om man tjänar över skattegränsen blir det skatt på alla pengarna. Vilket gör att om man tjänar strax över 18 000 kr så åker du ner på cirka 12 000 medan om du istället är taktisk och jobbar upp till 17 500 kr så får du behålla alla pengarna i fickan. Vilket gör att den som faktiskt jobbar mer får mindre i fickan. Hur kommer det sig att politikerna bestämde sig för det?

Jag tycker att det vore mer logiskt och rättvist om man fick börja betala skatt på pengarna man tjänar som är över 18 000 kr? Alltså om du tjänar 20 000 så skulle du få behålla 18 000 av de rakt i fickan medan dem sista 2000 skulle du betala skatt på som alla andra?

Det nuvarande sättet gör att ungdomar är rädda för att arbeta mycket då det blir ett bakslag i deras ekonomi och därför struntar kanske de struntar i det där jobbet dem annars skulle tackat ja till!

Om ungdomsarbetslösheten ska minska så måste politikerna börja lyssna på oss ungdomar istället för att prata över huvudet på oss!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

För några dagar sedan bevittnade jag när två killar med utländsk bakgrund blev gripna av ordningsvakter. Killarna gjorde absolut inget motstånd men ändå så knuffade ordningsvakterna killarna samt satte på dem handbojor. Den ena killen blev putade mot räcket som sitter mellan korridoren och ljushallen. Det vill säga att det var minst 5 meter ner till den hårda betongmarken på våningen under. När det inträffade hade killen redan fått på sig handbojorna och hade inte haft någon chans att ta emot sig, utifall det värsta inträffat. Det vill säga om han fallit över det 110 cm höga räcket.

Jag blev så arg när jag såg förloppet att jag ilsket stirrade mot ordningsvakterna som glodde tillbaka. Efteråt slog mig tanken att be receptionen för gallerian om att titta på övervakningsfilmen för att se om den fångat något av det, i så fall kanske övervåld kunde bevisas.

Tyvärr är det inte första gången jag ser något sådant. Det händer allt för ofta att just ordningsvakter är onödigt våldsamma och hårda. Men värst av allt är nog att det känns som de flesta människor som bevittnar en sådan situation bara går förbi utan att reflektera över vad som just hänt. Och de som faktiskt ägnar det en, kommer oftast fram till det väldigt lätta och bekväma svaret. Nämligen att de inte sätt hela situationen, personen ifråga kanske har gjort någonting innan, varit våldsam eller snattat. Förhoppningsvis är det så men inte alltid. Det händer vansinnigt ofta att folk grips på grund utav hudfärg eller läggning.

Ofta är ordningsvakter människor som inte klarade polishögskolan, psykiskt eller fysiskt. De kanske var rasister eller för våldsamma. Oavsett vad, var de inte lämpliga som poliser.

Dem är ofta personer som tror sig stå över samhällets lagar och regler. Inte sällan vita storvuxna män med blå ögon som vill hävda sig.

Därför ger dem sig gärna på mindre och svagare människor som ofta är ensamma eller få. Ofta är det just de människorna utländska, de är sådana som inte kan svenska, de är sådana som inte kan försvara sig. Sådana som inte vet sina svenska rättigheter.

Om man försöker sig sätta sig in i dessa människors situation. De kan inte språket, vilket gör att de inte haft speciellt mycket kontakt med vanliga Svenssons. Och då blir deras första riktiga möte med en svensk genom att bli våldsamt gripen av en storvuxen man med batong i handen för att man råkat somna på tunnelbanan. Inte konstigt att sådana människor får en felaktig bild av svenskar?

Om fler skulle reagera på våldet ordningsvakterna använder skulle det kanske bli hårdare bevakning på dessa dem.

Tyvärr spelar det liten roll vad man själv gör. Säger du åt dem, lär du bli tagen själv. Filmar du eller gör motstånd kan du själv bli anmäld för våld mot tjänsteman. Om du istället tar det steget längre och anmäler det hela kommer du antagligen bara få det automatiserat svaret, att anmälan är nedlagd. Det beror dels på resurs och personal brist hos polisen. Men kanske främst för att polisen är de som utreder sådana fall. Självklart vill dem inte döma sina närmsta medarbetare i fältet.

Jag tror att mycket övervåld skulle kunna undvikas om ordningsvakter fick längre utbildning och om kraven blev hårdare på dem som ville bli det. De som är med i belastningsregistret för våld eller de som öppet är nazister, sexister och rasister skulle aldrig få bli det i min värld.

För de får faktiskt utöva våld mot oss i allmänheten.

Likes

Comments

När jag hör ordet politik tänker jag främst på alla tv-sända debatter eller riksdagen, men det kan innebära så mycket mer! Bara att ha en åsikt är politik. Och åsikter har jag mycket av därför kommer det här inlägget handla om just det.

Många ungdomar idag tycker att det är ointressant med politik, kanske främst för att vi har så mycket annat att bry oss om, skola, fritid, vänner, sommarjobb osv osv. Men också för att våran åsikt inte spelar någon roll, iaf inte om man är under 18.

För då bedöms man som barn och är helt enkelt inte tillräckligt allmänbildad för att kunna få tycka något om landet man lever i. Det tycker jag är fel! Man utesluter ungefär 20 procent av befolkningen så det där med "allmän rösträtt" kanske borde omformuleras. Exempelvis, hur ska man kunna förbättra skolan om de som faktiskt går i den inte får tycka till?

Men självklart så tycker även jag att det vore vansinne att ge ut röster till 10 åringar! Men vad sägs om 16 ? Då har dem flesta mognat och har bildat sig en åsikt om hur man tänker? Jag tänker att då får man med en bredare del av befolkningen och kanske motiverar några av dem löst drivande ungdomarna till att börja engagera sig i något, i politiken.

En annan del med röstsystemet som jag verkligen tycker är fel är att man måste fyllt 18 då röstdagen är? Jag förstår verkligen inte. Är man verkligen så omogen om man är född på årets sista 3 månader jämfört med sina övriga klasskamrater och vänner som är födda dem första 9 månaderna av året? Vi har fått samma utbildning och uppfostran så varför sätta gränsen mitt i året? Ska verkligen dem som är födda ett par månader försent behöva vänta 4 år till för att få uttrycka sin åsikt, även fast dem har fått samma utbildning och beter sig på samma sätt som resten av sin årskull?

Vissa skulle säga att man skulle behöva dra gränsen nånstans och därför är det naturligast att dra gränsen på valdagen. Men varför inte dra gränsen på nyåsafton istället, samma gräns som skiljer åren från varann och även skolans gräns för klassindelningen! Då skulle alla som fyller 18 året det är val få rösta, och på så sätt får fler chans att engagera sig och rösta i Sverige.

Likes

Comments

Hej

Jag tänkte presentera mig lite och förklara varför just jag känner att jag har något att skriva om!

Jag är en kille på snart 17 år som bor södra Stockholm. På dagtid går jag andra året på teknikprogrammet med inriktning på samhällsbyggnad och miljö. På eftermiddagarna brukar jag umgås med vänner, spela innebandy, gå på scouter, hänga i kyrkan och däremellan försöker jag plugga!

Jag har alltid gillat o dela med mig av mina åsikter till andra, vilket min mamma fått höra lite väl mycket av på senaste, jag kan diskutera allt mellan himmel och gjord och jag ger mig aldrig även om jag vet att jag har fel.

Mina vänner föreslog att jag skulle skriva ner åsikterna i en blogg eller bli medlem i något politiskt parti. Grejen med det sistnämnda är att jag varken vet vad partierna står för, då dem bara berättar vad alla andra partier gör fel. Dessutom så vet jag inte om jag varken har tid eller lust att vara med i något sådant!

Länkar en video här nedan med Henrik Dorsin. Videon tycker jag förklarar de svenska partierna till punkt och pricka!

https://www.youtube.com/watch?v=goK3dYhrOvQ

Likes

Comments