Mitt blogginlägg kommer när jag är tillbaka i Indy. Just nu är jag påväg tillbaka och kör under natten. Jag tog en spontanare till New York City under dagen och det blev därför en längre körtid hem. Det är rätt många timmar kvar men det ska nog inte vara några problem. Återkommer med ett blogginlägg när jag har tid.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag fick jag sova ut och sov till 8. När jag hade duschat fick jag frukost av värden. Hon bjöd på omelett med rostade mackor. Hon bjuder alltid sina gäster på frukost och det brukar vara flingor, frukt och hennes hemmagjord muffins. Jag fick ett till alternativ idag och föredrog omeletten istället. Jag åt även en muffins och den var god.

Jag lämnade huset vid 9.30 och körde mot Delaware. Delaware kallas den första amerikanska delstaten och ligger avsides vid New Jersey och Maryland. På vägen dit körde jag en rutt över viken och hade en fin utsikt över vattnet.
Jag körde till delstatens största stad som är Wilmington och var framme vid 11.30. Där körde jag först till Kalmar Nyckel. Kalmar Nyckel är ett skepp som tog många av svenskarna över till Amerika. Skeppet som finns där är inte det riktiga men en replika av det. Många svenskar kom till Delaware och Wilmington när de ankom till USA och där finns en del av staden som heter Old Swedes Historic District. Jag gick i den delen av staden först. Den var fattig och såg inte alltför fin ut. Där finns en kyrka som heter Holy Trinity Church som är en kyrka där svenskarna höll till när de fanns där. Där finns många svenskar begravda men tyvärr var inget öppet där eftersom det är måndag och det mesta är stängt då. Där finns en förskola bredvid kyrkan som heter Old Swedes. På Swedes Landing Road finns även en stor målning om när svenskar, finnar och holländare kom dit.

Jag lämnade sen den delen av staden och körde till Riverwalk. Det finns en 3km lång väg längs med floden i staden som är väldigt fin. Jag gick hela den och fortsatte sen in i downtown. Downtown var slitet och där fanns hyfsat höga byggnader. På huvudtorget hängde massa hemlösa personer och det luktade marijuana där. Observera stadens flagga som är Sveriges fast med ett emblem i mitten. Flaggan hängde i parken framför Delawares huvudbyggnad:
När jag gick tillbaka till bilen gick jag på Market street och den gatan var trevlig. Där finns gamla hus med affärer i. På en del av gatan finns de gamla husen i olika färger.

Jag gick tillbaka till bilen och satt mig och kollade på sista 20 min av Malmö FFs guldmatch. Tyvärr kunde jag bara se första 10 och sen fungerade inte Cmores app vilket var riktigt frustrerande. Jag satt i bilen en lång stund och lämnade först Wilmington vid 15.30. Jag var iallafall glad att Malmö FF vann guld idag fast jag inte kunde se det.
Jag körde mot Washington D.C. och mot mitt andra hem, alltså IKEA. Problemet var bara att det skulle ta 1,5h att köra dit men det tog 3,5h. Jag börjar bli riktigt trött på trafiken i detta landet. Den är riktigt katastrofal på många ställen och man kan omöjligt planera något. Jag blev irriterad över det men vet att det inte hjälper heller. Men jag har svårt att förstå den amerikanska kulturen med att köra exakt överallt. Det kvittar om du kör 22 på en lördag, det är sjukt mycket bilar ute på vägarna ändå. Jag har ingen aning var alla kör men jag funderar alltid på det.
Jag kom till IKEA vid 19 och gick till restaurangen och åt kycklingbullar. Jag känner mig stolt varenda gång jag kommer till IKEA och är riktigt glad över att affären finns nästan var man än är. Det känns faktiskt som mitt andra hem här i USA och jag blir glad varenda gång jag ser skylten. Jag tror inte man kan förstå IKEAs storhet förrän man är utanför Sveriges gränser ett tag. Det är alltid något speciellt att komma in i affären och se alla svenska saker.

Efter IKEA körde jag tillbaka till mitt Airbnb. Jag la mig ganska tidigt och imorgon väntar nya äventyr.

Likes

Comments

Vi gick upp vid 6.30 idag och lämnade boendet ca 45 min efter. Vi sov inte mycket idag men fick iallafall lite sömn.
Vi körde till downtown och det tog ca 45 min idag med bättre trafik. Vi körde till National Mall och parkerade i parken mellan Capitol och Washington Monument. Eftersom det är söndag idag är det gratis parkering längs gatorna.
Vi var i downtown tidigt idag och ca 1,5h före vår klass började. De andra dagarna har vi fått stressa och knappt varit i tid. Vi ville inte göra det idag och därför var vi där tidigt. Vi hittade ett trevligt frukostställe och satt oss där.
Vi hade även gott om tid efter frukosten och vi gick då till vår mötesplats och satt oss där och väntade på de andra.

Vi startade dagen på National Museum of American History. Vi var där halva dagen och gjorde volontär-saker. Tanken var att hjälpa till där men vi var nog för många och därför blev det inget bra. Nästan alla från vår grupp fick gå runt och dela ut kartor i museet. De flesta vi frågade hade redan kartor och därför gick vi mest runt och kollade i museet istället.
Där fanns även roligare saker i museet just idag och det var mycket med VR-glasögon. Vi fick testa att vara en val och använda ekolod för att hitta mat. Vi kollade även genom VR-glasögon hur Martin Luther King Jr. kända tal kan ha sett ut. Vi fick även info om hur vissa återanvänder all plast i USA och hur man kan skydda sig mot myggor. Det var olika universitet i USA som hade olika bås med nya idéer som de visade upp.

Vi var klara vid 12.30 och fick då 10$ (ca 80 SEK) vi kunde äta lunch för. Vi gick till massa olika matstånd utanför Washington Monumentet och hittade god mat. Vi åt något afrikanskt tror jag. Vi satt på gräset där i en halvtimme och pratade innan vi samlades igen och gick till en Asiatisk festival som heter IlluminAsia. Den festivalen var väldigt liten men typ bara mat. Vi fick en halvtimme att upptäcka den men gjorde det på 2 minuter.

Vi möttes alla igen efter en halvtimme och gick gemensamt till Newseum. Newseum är ett museum om nyheter och det var intressant. Jag önskar jag kunde sett hela i lugn och ro men eftersom vi behövde göra 12 uppgifter inne i museet och försöka hitta svaren blev det mest fokus på det. Vi försökte bara hitta svaren och kollade inte på resten och dessutom hade vi ont om tid. Delarna vi kollade på var Berlinmuren, nyheter idag, nyheter förr i tiden, 11 September, massmedians påverkan på människan och många foton som har påverkat hela mänskligheten. Där fanns många andra delar som vi inte såg. Vi hann däremot gå ut på balkongen och ta foton på US Capitol.

När vi var färdiga med alla frågor var klockan 17.00 och det var tid att avsluta weekendklassen. Vi lämnade in två papper som vi fått läxa att göra under helgen och sa hej då till lärarna. Jag och Dana (Tyskland) sa även hej då till alla andra och speciellt Carla (Sydafrika) och Rosalie (Tyskland). Klassen har varit väldigt kul och helt klart bättre än jag förväntade mig. Vi har gjort många saker och upplevt mycket. Jag har mött personer och pratat med en från Sverige (så ovanligt att prata svenska igen), en från Turkiet, en från Brasilien, en från Italien, en från Columbia, en från Mexico, en från Kina, flera från Sydafrika och flera från Tyskland. Jag har även pratat med fler men inte så mycket. Där fanns väldigt många olika nationaliteter och det är det som är det roliga. Där fanns flest tyskar som alltid. Vi var ca 75 personer varav 5 var killar i gruppen.

Jag och Dana (Tyskland) körde till Virginia och Arlington kyrkogård. Det är en kyrkogård med massa vita gravstenar och många militärer är begravda där. Vi ville gärna se den men kunde inte hitta en parkering där. Vi körde tre rundor runt det för att se om vi kunde hitta någon men polisen spärrade av vägen till parkeringen och jag antar att det var ett evenemang där idag och att ingen utomstående fick komma in.
Vi körde istället till Pentagon och parkerade på södra parkeringen. Jag fick en känsla av att vi inte fick stå där och sa därför till Dana att vi går av, tar foton snabbt och lämnar sen. Vi gjorde det också och precis när jag står och siktar med kameran och ska klicka av fotot säger en dam till mig ”ta ner telefon och ta absolut inga foton!” i en bestämd ton. Jag lydde och gjorde som hon sa. Hon fortsatte och sa att det är olagligt att ta foton på denna sidan av Pentagon och att de (personalen i Pentagon) kan se oss men vi kan inte se dem. Hon sa att de kommer att komma och konfiskera våra telefoner om vi tar något foto. Jag köpte direkt vad hon sa och vet att USA är mycket bestämda med sånt här. Jag skyndade mig till bilen och började bli rädd. Dana skyndade sig med och jag började backa ut från parkeringen. När jag lämnade parkeringen kom en polisbil bakom oss och jag blev mer rädd. Jag svängde iväg från parkeringen så snabbt jag kunde och polisen följde som tur var inte efter oss.
Jag vet hur seriösa USA är med fotoförbud och om man bryter mot deras lag och utgör en säkerhetsrisk. När jag väl lämnat parkeringen såg jag massa skyltar om fotoförbud. Pentagon är USAs försvarsbyggnad och den är mycket viktigt för deras försvar. Jag antar att de inte vill ha någon säkerhetsrisk runt den och därför är det fotoförbud.

Vi körde till Air Force Memorial efter Pentagon och parkerade där. Vi var fortfarande chockade efter vad som hänt och jag hoppas inget händer i framtiden.
Memorialen är tre stolpar upp i luften och den är fin. Vi kunde även ta foton däruppe på Pentagon och den delen av byggnaden som jag tror man får ta foton på.
Vi såg även en del av Arlington kyrkogård däruppe och den var fin.

Vi lämnade och körde mot Ronald Reagan National Airport. När vi närmade oss den och var ca 1,5 km ifrån var det fruktansvärda köer. Vi rörde oss ca 10 meter på 30 minuter och kom ingenstans. Personer bakom och framför var stressade och arga. Dana (Tyskland) fick ta bestulet att gå till flygplatsen som många andra eftersom vi inte kom någonstans. Jag vet inte vad anledningen var för detta men köerna var fruktansvärt långa i båda riktningarna. I trafikljuset framför oss var det fullständigt koas och inga regler följdes där. Vi fick säga adjö i bilen och Dana gick med ett äldre par till flygplatsen. När jag kom till mitt Airbnb fick jag ett sms från henne och hon hade sprungit igenom flygplatsen på ca 10 minuter med säkerhetskontrollen och faktiskt hunnit till planet innan det lämnade.

Det var mycket trafik när jag körde till mitt Airbnb och det var rusningstrafik trots att det var söndag. Min värd var väldigt trevlig och hon har gjort små lappar till mig och en hel pärm med information. Vi pratade en stund när jag kom till henne och jag berättade om Pentagon och hon hade ingen aning om fotoförbudet. Hon gick till sängs tidigt och jag satt då i köket och åt kvällsmat. Jag la mig också tidigt ikväll och jag var verkligen trött.

Likes

Comments

Vi gick upp vid lite efter 6 denna morgon och lämnade vårt Airbnb en halvtimme senare. Vi körde först till en tunnelbanestation ca 15 min iväg med bil. Vi tänkte ta den till downtown istället för att köra. Problemet var bara att det kostade att parkera där och då blev det varken billigare eller snabbare att ta tunnelbanan jämfört med bilen.
Vi parkerade i Union Station idag och i det garaget vi ville parkera i igår (fredag). Vi hittade inte det rätta igår och fick parkera i det konstiga istället. Det garaget idag var dock dyrare och därför skulle vi kanske använt det vi gjorde igår, idag också.
Vi var i Union Station vid 7.45 och vår klass började vid 8.15 och ca 30 min gångväg iväg. Vi hade inte ätit frukost och skulle köpa snabbt på Walgreens men det var stängt vilket vi tyckte var konstigt. Vi fick skynda oss till samlingen och mötte de andra på vägen. Vi var inte ensamma om att vara sena och det var ”bara” med 10 min. Vi fick därför ingen bra frukost och vi fick ta det vi hade redan.

Idag började vi med att vara volontärer. Vi var det på ”The Walk to end Alzheimer’s”. Vi fick vara personerna som stod och hejade på alla när de började gå och när de kom tillbaka efter att gått. Evenemanget handlade om att samla in pengar för forskning för Alzheimers. Personerna som var med fick gå 5km runt National Mall. Det var många personer där och de allra flesta hade anhöriga som haft eller har sjukdomen. Själva evenemanget handlade också om att stödja alla personer som har en person i sin närhet som har Alzheimers. Att visa att det är tufft för den eller de personerna men att de gör ett grymt jobb och att de inte är ensamma.
Jag har en personlig koppling till Alzheimers och min farfar dog för några veckor sedan av sjukdomen. Jag har tänkt mycket på honom idag och framförallt på min farmor som gjorde ett grymt jobb under tiden.
Evenemanget samlade in ca 800 000$ (ca 6 500 000 SEK) vilket var riktigt mycket.

Vid 11.30 när loppet var över gick vi tillbaka till universitet där vi har haft våra klasser. Det är University of the District of Columbia som klassen hålls i. Väl där fick vi lunch vilket var mackor och chips. Ingen ovanlig amerikansk lunch det...
Resten av eftermiddagen tills 17 var vi i klassrummet och hade lektioner. Det handlade om stereotyper om olika nationer. Amerikanerna tror att Sverige bara är IKEA-land vilket är kul.
Sista lektionen hade vi ett kortspel och konflikthantering. Kortspelet var roligt och de lurade oss riktigt mycket. Alla fick regler och vi satt i ca 8 grupper. Det visade sig när vi började spela med andra grupper att alla fått olika regler men vi fick inte prata så vi kunde inte heller lösa det bra.

Vid 17 hade vissa av oss valt att gå på en tur runt D.C. Jag och Dana (Tyskland) gjorde det och det var kul förutom att alla gick så långsamt. Vi var ca 20 personer och det kostade 10$ att göra detta plus att vi behöver kolla en film hemma. Vi tog först bussen (så långsam) till Jefferson Memorial. Där spenderade vi ca 30 min och vädret var verkligen bra just då. Solen höll på att gå ner och det var prefekt för foton. Vi gick sen vidare (långsamt) till Franklin Delano Roosevelt Memorial och Martin Luther King Jr. Memorial. Vi avslutade vid Lincoln Memorial och turen var på fyra memorial och jag och Dana (Tyskland) hade redan sett två av dem. Men det var ändå kul och vi fick dessutom information om varje memorial av en av personerna från universitet. Turen tog ca 3h och vi var fria vid 20.00.
På en av fotona är det jag, Dana (Tyskland) och Grazy (Brasilien).

När vi blev fria bestämde vi träff med två andra personer som stannade kvar på universitet och kollade på film istället för turen. De två är Carla (Sydafrika) och Rosalie (Tyskland). De tog en Uber medan jag och Dana (Tyskland) gick. Vi skulle mötas vid Vita Huset men jag tog oss på en omväg och vi blev sena. Vi gick ca 1h istället för 45 min men vi hade kul ändå.
När vi möttes ville vi äta något och det var lättare sagt än gjort. Allting stängdes vid 21 idag (lördag) och det var nästan bara väldigt fina restauranger öppna. De hade vi inte pengar till och till slut hittade vi QDOBA Mexican Grill.
Vi fyra kommer verkligen bra överens och det är kul det. Vi satt bredvid varandra första dagen i klassen och sen efter det har vi umgåtts. (Bilden från Alzheimers på fem personer är Rosalie (Tyskland), Carla (Sydafrika), en från Sydafrika, Dana (Tyskland) och jag från vänster)

Jag och Dana (Tyskland) tog en Lyft till Union Station vid 22.30 och vi sa då hej då till dem andra. Personen som körde Lyft:en var från Serbien och körde en manuell bil. Han var speciell och försökte imponera med sina tyska kunskaper vilka var sämre än mina.
Vid Union Station hänger väldigt många uteliggare och det är inget roligt ställe att vara på när det är kväll. Överlag i D.C. tycker jag här finns många uteliggare och många är otrevliga. Idag (lördag) hade en hotat flera au-pairer utanför universitet och krävt pengar av dem.
Jag och Dana (Tyskland) kom tillbaka till vårt Airbnb vid 23.30 och la oss ganska snabbt.

Likes

Comments

Jag gick upp vid 5.30 och lämnade huset lite innan 6. Jag körde då direkt till Washington D.C. och Ronald Reagan National Airport och hämtade upp Dana (Tyskland). Trafiken mellan Baltimore och D.C. var tung och där var mycket köer. Det tog ca 1,5h att köra och jag var framme vid 7.30 när hennes plan skulle landat. Hennes plan var där tidigare och jag kunde hämta upp henne direkt.
Vi körde från flygplatsen till downtown och försökte hitta en billig parkering. Det var lättare sagt än gjort och vi letade i ca 1,5h. När vi väl hittat ett bra garage var det ett väldigt konstigt. I priset blev man tvungen att använda valet-parkering. Vi fattade inte det och körde därför rundor i garaget utan lycka. När vi väl fattade att vi blev tvungen att lämna bilen till en annan som parkerade den åt oss ville jag inte ha det. Vi hade väskor och alla saker i bilen och jag ville gärna parkera själva. Vi hade dock inget val och vi fick låta de parkera åt oss.

Garaget var under Union Station och vi fick därför se stationen lite innan vi gick ut i staden. Vi gick sen till US Capitol och Supreme Court of The United States. Capitol var väldigt stort och en fin byggnad.

Vi fortsatte sen bakom Capitol och såg Washington Monument och hela National Mall. Vi gick sedan hela vägen till Washington monument som var längre än det såg ut. Själva National Mall var en stor park med många museer längs med parken.

Vi fortsatte bakom monumentet och såg där World War II Memorial, Lincoln Memorial, Korea War Memorial och Vietnam War Memorial. Där var många människor på just dessa platser och det var jobbigt. Jag hörde även svenska från främlingar för första gången sedan mars i LA.

Vi gick sedan tillbaka till Vita Huset. Vi kom först på vänstra sidan av huset och såg ett grått hus och trodde det var Vita Huset först. Vi förstod sedan att det inte var det eftersom alla personer stod längre bort och tog foton. På ena sidan av huset såg man inte det alls bra men från den andra sidan kom man närmre. På den sidan fanns även demonstrationer mot Trump och t.ex. mot kanske ett krig mot Nordkorea.
Vi var hungriga vid den tiden och gick till CVS (mataffär) för att handla lite mat. Vi gick sen en bit i downtown och undrade vad vi skulle göra. Downtown D.C. är inte som en vanlig amerikansk storstad men massa skyskrapor. Det är byggnader, fortfarande höga, som är i samma höjd. Anledningen varför det inte finns skyskrapor är för att byggnader får inte vara högre än monumenten i staden.

När vi gått i downtown ett tag märkte vi att vi inte sett Jefferson Memorial Monument. Den låg ca 45 minuter gångväg från var vi var och vi började därför trava på igen. Vi gick igenom det vi sett innan och kom fram till det vid 14.

Vi var stressade efter vi sett monumentet eftersom vi märkte att det var en timme gångväg tillbaka till universitet där vår weekend-klass skulle hållas. Vi behövde vara där vid 15 och vi var båda hungriga igen. Vi valde att ta en Lyft istället för att gå.
Vi kom fram till den adressen vi slagit in i Lyfts app 15 min senare men vi märkte att det inte var rätt ställe. Personen som körde Lyften var väldigt snäll och stannade kvar och frågade oss om det var rätt ställe. Det var inte det och hon lät oss åka till rätt ställe utan extra kostnad. Skillnaden mellan adressen var nord och öst på gatunamnet och jag är tacksam att personen stannad och tog oss till rätt ställe. När vi kom till rätt ställe tackade vi och vi gav henne 10$ extra som dricks för hjälpen.
Vi åt först lite och gick sen in till klassen. Den började 15.20 och vi är ca 50 personer men är delade i två grupper. Vi började med att lära känna varandra och fick sen vårt schema. Vi hade sen en genomgång som följdes av rast. Sen presenterade vi alla vårt collage vi gjort hemma inför en liten grupp. Den bästa i varje grupp fick sen presentera inför hela gruppen.
Vi fick mat vid 18.00 och det var såklart pizza. Efter maten hade vi en lektion om kulturchock som efterföljdes av rast med kakor och sen lektion om vad vi ska göra imorgon och lite information om det. Vi avslutade vid 21.30 och då gick vi direkt till Union Station och hämtade bilen. Vi var oroliga att vi inte skulle hitta tillbaka och att bilen inte skulle vara där eftersom vi använde valet-parkeringen. Det var inga problem alls med bilen och jag är nöjd efter omständigheterna att använt valet-parkering.
Majoriteten av eleverna är från Tyskland men där finns även minst en från Sverige förutom jag. Annars är här många från Sydafrika. Längden som au-pairerna varit i USA varierar också och det är allt från 6 dagar till 3år.

Efter klassen körde vi till vårt Airbnb som var ca 50 minuter iväg från downtown. Det var inga problem att köra och vi var där vid 22.30. Airbnb:et var riktgt fint och vi fick ett masterbäddrum med privat toa. Det kostade bara oss ca 30$ (243 SEK) att vara här två nätter. I priset fick vi ett privat rum (dock skulle vi egentligen haft ett annat) och en liten frukost på morgonen. Värden var väldigt trevlig och jag är nöjd än så länge.

Dagen har verkligen varit innehållsrik och rolig. Att jag skulle hinna se de största turistsaker på en halvdag i D.C. trodde jag inte. Det var dessutom kul att träffa Dana (Tyskland) igen efter ca 3 månader. Vi har gått en del och var verkligen trötta på kvällen.

Likes

Comments

Jag gick upp vid 6.30 och sonen var redan uppe då. Pappan hade ett viktigt möte så han blev tvungen att sticka till jobbet tidigt så jag tog sonen till skolan.
När jag lämnade sonen i skolan vid lite efter 8 påbörjade jag min 9h resa till Baltimore. Jag hade allt i bilen redan och körde direkt därifrån för att tjäna tid. Jag körde först 2h utan stopp och stannade sedan för att tanka. Jag brukar stanna efter 2h bara för att sträcka på benen och gå på toa. Jag gjorde det även idag och så gott det går stannar jag på ”rest areas” som är en snabb avfart från motorvägen med toalett.
Att köra genom Ohio är verkligen tråkigt och jag fick köra hela den vägen idag med. Allt är platt och bara massa fält. När man kommer in i Pennsylvania blir det roligare eftersom det blir lite elevation. Idag när jag kom in i Maryland var jag ca 1000 meter över vattennivån i bergen och körde. Det var regnigt och disigt så sikten var väldigt dålig.

Jag kom till Baltimore vid ca 17.30. Trafiken var tung och där var många bilar fast det blev inga större köer. Jag körde först till Federal Hill Park som är en park med utsikt över downtown Baltimore. Problemet idag var bara att det var disigt och duggregnade hela tiden så man såg inte alltför långt.

Jag körde sedan till Inner Harbor och parkerade där. Jag gick därifrån runt och såg så mycket jag kunde innan solen gick ner. Jag såg t.ex. USS Constellation, Harbor ships, Washington monument, Harborplace och Baltimores City Hall. Jag såg även fler saker som jag inte vet namnen på. Baltimore som stad känns som en arbetarstad som borde vara fattig. Jag såg många fattiga personer men fick inte känslan av att staden skulle vara fattig som jag fick med t.ex. Cleveland och Pittsburgh. Staden hade charmiga hus som liknade brittiska hus samt lite lägre skyskrapor. Staden är nog väldigt fin på sommartid och den har nog sin charm när det är varmt längs med ”havet”. Speciellt att kunna gå längs med Harborplace när solen steker är nog inte fel.

Innan jag lämnade downtown åt jag middag på Chick-Fil-A. Jag körde sedan till det Airbnb jag bokat. På vägen dit hamnade jag i värsta köerna och bakom alla kom det polis, brandkår och ambulans och försökte ta sig igenom alla köerna. Jag antar att det var en olycka längre fram men jag hann svänga av innan jag såg det.
Jag kom till huset jag ska stanna över natten vid 20 och då hälsade personen mig välkommen. Han var dock väldigt tystlåten och pratade inte mer än nödvändigt. Det var ett sämre området han bor i men insidan av huset såg väldigt bra ut. Mitt rum var fräscht och jag ska nog kunna sova bra här. Jag förväntade mig faktiskt ett sämre rum med tanke på vad jag betalde. Jag la mig vid 21 och imorgon (fredag) väntar en lång dag med att först köra till Washington D.C. tidigt (förhoppningvis innan alla köer) och hämta upp Dana (Tyskland) från flygplatsen. Vi ska sedan försöka se lite sightseeing innan vår weekend-klass börjar.

Likes

Comments

Jag tog sonen till skolan denna morgon. Han var väldigt seg och gjorde allt i slow-motion. Vi hann ändå i tid till skolan fast han blev tvungen att äta på vägen.
Efter jag lämnat sonen i skolan körde jag mot Fishers och IKEA. Idag var den stora dagen och äntligen skulle IKEA i Indy öppna. När jag närmade mig IKEA fanns stora skyltar med att man skulle räkna med köer idag och det var poliser som dirigerade trafiken flera kilometer runt omkring varuhuset. Flera kilometer iväg fanns även skyltar med att parkering längs med vägen var förbjudet. Jag blev dirigerade hela vägen till min parkeringsplats. Större delen av parkeringsplatsen var avstängd redan och jag var en av de sista som fick en plats på den vanliga parkeringen. Andra bilar som kom senare fick ställa sig några kilometer bort på en annan parkering och fick ta en buss som transporterade personer mellan varuhuset och parkeringen. Jag ankom vid 8.30 och då pågick ceremonin för varuhuset. Där var en stor scen som en person stod på och berättade lite information om varuhuset och IKEA överlag. Amerikanska samt svenska nationalsången spelades samtidigt som flaggorna höjdes. Alla anställda stod nedanför och jublade större delen av tiden och de höll upp den svenska flaggan. Personer i svenska folkdräkter satt på första raden och såg allt. Där var även mycket folk redan och hela entrésidan av varuhuset var fyllt med personer som väntade i kö. Jag fick ställa mig på nästa sida av varuhuset och kunde därför inte se hela ceremonin. Jag tror det var ca 1500 personer framför mig i kön och jag var i kön ca 8.40. Efter ceremonin var slut vid 9 började kön att röra på sig. Under tiden som kön rörde på sig spelade DJ:en musik på scenen och underhöll alla. Många av IKEAs anställda dansade till musiken. Jag var framme vid entrén vid 9.20 och fick då ge high-five till alla i personalen, de stod och hejade på oss och dansade. Stämningen var mycket trevlig. När jag kom in i varuhuset började personalen i entrén att jubla och applådera. Där stod personer i svenska folkdräkter och senare förstod jag att det var svenskar som bor i Indy. Jag var en av de första 2500 personer i varuhuset och därför fick jag ett pris. Jag fick 2 kanelbullar för 5kr. Jag fick även en gul IKEA-påse och en påse med IKEA-saker som plastglas, handduk, solglasögon med mera. Det märks att IKEA har gjort öppningar innan och det var väldigt proffesionellt skött.
Väl inne i varuhuset var jag verkligen inte ensam. Där var folk överallt och alla verkade väldigt exalterade över att varuhuset äntligen öppnat. Varuhuset är ett mindre IKEA med bara en våning. Det var väldigt fräscht och allt såg väldigt bra ut. Restaurangen ligger mitt inne i varuhuset och det verkar vara svårt att nå det utan att behöva gå igenom en liten del av varuhuset iallafall. Efter restaurangen började det lätta på folk och de flesta var i första delen eller i restaurangen. Idag serverades det gratis kaffe och svenska pannkakor som frukost i restaurangen.
Jag gick igenom varuhuset i lugn takt och var klart efter ca 30 min. Vid kassorna bjöds det på en liten svensk fika i form av kanelbullar (dock den amerikanska versionen) och liknande Ballerina-kakor.
Jag gick till The Swedish food market och köpte lite svensk mat jag behöver. Jag betalde och fick mina kanelbullar och lämnade sedan varuhuset. När jag lämnade vid 10.15 spelade fortfarande DJ:en musik, personalen dansade och det var fortfarande personer i kö.
Under hela första veckan varuhuset har öppet kan man vinna priser och få gratis saker. Idag fick de 45 första en gratis soffa, 100 första en fåtölj och sen fanns det en massa andra priser. Jag fick en gratis sak och de gav det till de 2500 första personerna. Man kunde då få ett presentkort på 250$, 10$ eller en voucher som jag fick.
Imorgon (torsdag) är det nya priser till de 45 första och 100 första. På fredag är det nya priser till de 45 första och 100 första. Det fortsätter hela vägen till på söndag. Anledningen varför det är 45 första varje dag är för att det är den 45:e IKEA-affären i USA. Om man fyller 45 år idag (onsdag) får man ett presentkort på 45$.
Många personer har campat utanför butiken i två dagar sedan måndag 9.00 när man fick lov att börja ställa sig i kö. De personerna som gjort detta har fått en soffa eller fåtölj gratis. Bland de som campade pågick även en möhippa och bruden campade med sina vänner i två dagar.
Att en IKEA-affär har öppnat i Indianapolis är stort här. Det har varit många rapporter från tv och radio senaste dagarna och framförallt idag. Att det skulle vara såhär stort trodde jag inte och det är verkligen en stor sak här.

Jag lämnade IKEA vid 10.30 och körde de 20
minuterna till huset. Väl där åt jag lunch, stack och tränade och tog Max för en promenad. Det konstiga med Max idag var att han stannade nästan precis utanför dörren och kissade i ca 1 minut. Han var verkligen nödig idag men han är väldigt duktig som inte gör något inomhus.
Pappan och sonen kom hem vid 16 och då började jag packa inför min resa till Washington D.C. imorgon (torsdag).
På kvällen stack pappan iväg till downtown för en jobbsak. Jag blev ensam några timmar med sonen då, vilket jag inte visste innan idag. Pappan kom hem innan sonen gick till sängs så det var inga problem att vara ensam med honom.
Under hela dagen har jag följt nyheterna om IKEA och jag tycker verkligen det är kul att det har öppnat här. Att själva invigningen skulle vara så stor och att det skulle vara så mycket människor där hade jag inte riktigt räknat med. Det är iallafall väldigt kul att fått se en öppning av ett IKEA och jag är glad att jag fick möjligheten att se det även fast jag missade vissa delar.

Likes

Comments

Pappan tog sonen till skolan idag. Innan de körde till skolan körde de inom CRG (Children’s research group) och kollade på sonens testresultat han fått efter testerna förförra fredagen. Tydligen hade resultatet varit utspritt och därför verkar det inte som att det kommer ge oss några svar. Sonen gav bra resultat ibland och dåliga ibland och därför var det svårt att få något riktigt svar av dem.
Under dagen har jag tagit det lugnt. Det har varit en tråkig dag med regn. Förutom det vanliga jag gör nästan varje dag har jag pratat med mina föräldrar och med Martin. Det var skönt att få prata igen. Överlag annars har dagen varit seg och idag var jag trött på att vara här. Det känns som att pappan och sonen vill att jag ska umgås med de nästan hela tiden. Det är kul att de känner så och det är jag glad för. Problemet är bara att ibland vill jag bara vara ensam och inte ha någon runt omkring mig. Jag vill helst bara vara på mitt rum och inte prata med någon. Jag känner dock en press av att jag behöver vara nere hos de iallafall en del av kvällen för att umgås. Även fast jag har levt här länge och jag känner mig hemma kan jag inte känna mig hemma till 100%. Jag kan inte vara 100% bekväm och det känns som att jag inte kan göra vad jag vill hela tiden även fast jag vet att jag kan det.
Det stora problemet att vara en au-pair är att du jobbar och lever i samma hus. Jag känner aldrig riktigt att jag inte jobbar när jag är hemma eftersom man umgås med sonen och pappan hela tiden. De flesta dagarna har jag inget problem med detta men idag var en dag jag hade det. Jag gillar att vara en au-pair och att resa men överlag att bo och jobba i samma hus är jag faktiskt trött på. För den anledningen kan jag längta tills jag är tillbaka i Sverige. Problemet är också att jag vet att jag kommer längta tillbaka till tiden i USA efter några veckor i Sverige. Därför försöker jag njuta av den sista tiden jag har här samtidigt som jag inte har något problem att tiden går snabbt just nu.

På kvällen stack pappan till sin woodworking-klass och var där i ca 3h. Jag fick därför jobba på kvällen. Jag kände verkligen inte för att jobba men det blev en enkel kväll vilket jag är glad för. Sonen var ute och lekte med sina kompisar den första tiden och efter det kunde han kolla tv och jag vara ensam i mitt rum ett tag. Att få honom i bädd var inte allt för svårt heller. Jag avslutade kvällen med att kolla på ett nytt avsnitt av The Big Bang Theory.
Jag har även bokat Airbnb i Los Angeles och Las Vegas samt buss till Las Vegas från LA nu under min resemånad. Jag kommer tillbringa ca 2 dagar i LA och ca 1 dag i Las Vegas.

Likes

Comments

Sonen väckte mig bryskt denna morgon och bara gick raka vägen in i rummet. Jag blev irriterad över att han inte kan visa respekt och han lämnade därför rummet ganska snabbt igen. Sonen hade varit uppe några timmar redan eftersom han la sig redan 17 på eftermiddagen igår (söndag). Han var därför uppe vid 6 på morgonen och var uttråkad vid 8 när han väckte mig. Anledningen varför sonen inte är i skolan idag (måndag) var för att hans skola hade en halv skoldag under lördagen. Det är för att visa föräldrar hur skolan fungerar. Eleverna blir därför lediga på måndagen (idag) istället som belöning. Sonen var dock avstängd från skolan i lördags plus att pappan jobbade, men han är ändå ledig idag.
Sonen har varit sur på pappan genom hela helgen eftersom han inte fått kolla tv alls. Sonen måste göra sin matteläxa först och vi har därför varit stenhårda med ingen tv. Sonen har valt att ignorera problemet och varit ute med vänner istället. Anledningen varför sonen la sig redan 17 igår (söndag) var för att han var uttråkad.
Efter jag ätit frukost gjorde sonen faktiskt lite matte. Han ville absolut inte och klagade genom hela 1,5 h vi gjorde det. Han lekte ofta rundor och försökte göra annat under tiden. Han var allmänt jobbig med andra ord men vi fick 9 uppgifter gjorda. Jag var trött och nöjd efter de 9 uppgifterna och lät honom därför kolla tv efter det. Sonen kommer ha mycket att ta igen i skolan efter sina avstängda dagar. Han låg redan efter innan dess och nu är det inte bättre. Vi har därför försökt jobba ikapp i matten iallafall men det har inte gått något vidare. Sonen är väldigt smart när han vill men det är väldigt svårt att motivera honom till att använda smartheten. Han vill istället välja den enkla utvägen och låtsas att problemen inte finns.

Sonen kollade tv en lång stund och under tiden var jag ute med Max och åt lunch i lugn och ro. Vid 13.30 stängde jag av tv:en för sonen och vi körde iväg till bion. Sonen ville gärna se Lego Ninjago-filmen. Jag lät honom att göra det som en liten belöning eftersom han gjorde matten. Filmen var inte speciellt bra och den var konstig många gånger. Sonen gillade inte heller filmen så mycket.

När vi kom tillbaka hem tog sonen sina rullskridskor och åkte en liten stund ute. Han kom tillbaka efter 10 min och frågade direkt om han kunde kolla tv. Jag gjorde klart för honom att han blev tvungen att vänta till efter middagen eftersom han redan kollat mycket idag. Han var inte nöjd med det svaret men accepterade det iallafall. Jag tog Max på en runda och sonen följde med oss en stund.
Efter rundan började jag med maten och då blev sonen riktigt uttråkad. Han låg i soffan och frågade varför han inte fick kolla tv och sa hela tiden att han var uttråkad. Jag förklarade att han nästan klarat 5 dagar utan tv och att han bara vill ta den enkla utvägen med tv istället för att hitta på annat. Jag blev ”räddad” efter en stund av en kompis i området som kom och knackade på. Jag fick tvinga ut sonen med honom och de lekte en stund tillsammans.
Pappan kom hem först vid 19 eftersom han blev tvungen att vara kvar på ett möte. Direkt när han kom var middagen färdig. Jag gjorde spagetti och köttfärssås.
Efter att pratat vid matbordet länge stack jag ut och sprang en snabb runda. När jag kom tillbaka körde jag efter en dusch och hämtade upp Sophie (Tyskland) på flygplatsen. Hon kom tillbaka från en weekend i Washington D.C. och jag var snäll och körde henne hem.

Likes

Comments

Jag gick upp vid 5 och lämnade huset ca 40
minuter senare. Jag körde till Hannahs (Tyskland) hus och mötte upp 4 andra au-pairer. Det var Hannah (Tyskland), Lisanne (Tyskland), Vivien (Tyskland) och Francesca (Italien). Vi 5 lämnade sedan Indianapolis och körde mot St. Louis.
Vi var framme i St. Louis 9 deras tid (10 Indy-tid). Vi började med att gå runt i downtown. Vi var ganska ensamma i downtown och där fanns inte alls många ute vid den tiden. Dock var där en löpartävling och runt omkring den fanns många människor. Vi såg såklart The Gateway Arch men även Old Courthouse, Busch Stadium, Citygarden, Civil court building, City Hall Peabody Opera house och America’s center convention complex.

Vi var rätt nöjda efter att gått i downtown i lite mer än en timme och vi var även hungriga. Eftersom det var söndag och klockan var 11 fanns nästan inget öppet. Jag föreslog att IKEA alltid har öppet och tyskorna tog det förslaget direkt. Att övertala tyskor att gå till IKEA är inte alls svårt och de är nästan mer exalterad att gå dit än mig. Det känns som deras hem enligt de även fanns det är svenskt.
Vi körde de 10 minuterna till IKEA och vi alla åt svenska köttbullar som lunch. Tjejen från Italien hade aldrig varit på ett IKEA innan och blev överraskad av den goda maten. Vi fick såklart även visa henne rundor i varuhuset och gick igenom hela. De fick uttala lite svenska ord och det gick väl sådär. I den svenska affären köpte jag Marabouchoklad (som dock smälte i bilen sen).

Efter IKEA körde vi till två saker utanför downtown St. Louis. Den första var Cathedral Basilica of Saint Louis. Det var en mäktig kyrka. Vi gick in i den och där var en pågående mässa så vi lämnade snabbt kyrkan igen.
Det andra var Lafayette Park och där såg vi på ”franska” hus. Tjejen från Italien ville gärna dit så vi följde gärna med oss såg husen.

Efter dessa två besöken körde vi tillbaka till downtown St. Louis. Vi hade bokat biljetter att få åka upp i The Gateway Arch vid 14. Vi var där ca en halvtimme innan och fick gå igenom säkerhetskontrollen. Vi väntade ca 5 min under bågen och fick sen ställa oss i nästa kö för att ta tåget upp till toppen. Allt gick långsamt och det får man väl ta när det är USA. Efter en stund fick vi vårt boardingpass till tåget. Tåget tar 40 personer upp med 5 i varje vagn. Det tar 4 min upp och 3 min ner. Innan vi fick stiga på tåget fick vi vänta mer. Under tiden vi väntade tog de foton av oss och det var ett quiz som vi fick svara på. Vi fick sedan krypa in i de otroligt små vagnarna som tog oss till toppen. Om man har klaustrofobi kan det vara ett problem att åka dessa. Dessutom finns det inte mycket plats uppe i toppen heller. Tåget gick i en konstig båge upp till toppen. Genom hela resan ändrade vagnen sitt gradläge för att vi alltid skulle vara raka. Det var en konstig upplevelse och inget jag varit med om innan. Väl på toppen fick vi stiga ut i små trappor där folk stod och väntade för att få ta tåget ner igen. I delen där man såg utsikten över staden fanns för mycket folk och fönsterna var väldigt små. Man hade en bra utsikt och det är helt klart en upplevelse man bör göra om man är i staden. Dock tog allting en evighet och det var trånga utrymmen. Vi var inne i bågen i ca 1,5h med 10 minuter på toppen.

The Gateway Arch var färdigt 1965 och tog ca 2,5 år att bygga. Den är 192 meter hög och är verkligen enastående. Efter att vi varit uppe i landmärket för St. Louis lämnade vi staden. Vi körde de 4h tillbaka till Indy.
Jag var hemma vid 20.30 och dagen har verkligen varit bra. Det har varit roligt att träffa nya au-pairer och även om vi ibland undrade vad vi skulle göra i St. Louis hittade vi på något och hade kul ändå.

Likes

Comments