Kicki

Tjenare Hunden!

Kommer ni ihåg när jag skrev att det händer mycket nu? Ja precis, här är senaste nytt - Dísa. Eller Tildras Töfradís Fjalarsdottir som hon faktiskt heter. Detta är Smyrills lillasyster men helsyster, de har samma föräldrar men Dísa är från kullen efter så skiljer ca 1 år mellan dem. Tråkigt nog har Dísas tidigare husse blivit mycket sjuk och hon behövde därför ett nytt hem och vips sa det, så från och med igår så är hon en i familjen. Vem som är gladast? Smyrill, garanterat! Islänningar är en sådan där ras som nästan är omöjligt att bara ha en av, de behöver varandra och mår bäst ihop. Vem som är mest skeptisk? Zoë, definitivt. Men hon börjar mjukna upp redan efter en natt ihop. Just nu ligger båda flickorna bredvid varandra med rumporna ihop och sover gott.

Så vad är tanken med denna lilla förtrollande älva (Töfradís = Förtrollande, och Dísa = Älva på isländska). Planen är att få till en liten agilityhund, såklart! Hon har definitivt kvalitéerna för det; litet krutpaket, bra musklad men ändå nätt, snabb som attan och kamplust som tusan! Sen är hon lugnet själv när det inte händer något, otroligt stabil. Känner igen mycket Smyrill i henne, dem är lika både till sätt, utseende och beteende. Nu ska Dísa få bo in sig lite och sedan ska vi se vart vägen för oss. Håll utkik efter våra kommande äventyr!

/Kicki & Dísa

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Kicki
Agiliteam

Tjenare Hunden!

Sen i början av januari har jag gått onlinekurs i kontaktfält för Fiona Lövdinger, Agiliteam. Vi kommer under 4 månader jobba oss fram till säkrare kontaktfält med hjälp av Fionas coachning. Redan har det hänt så mycket! Fiona har hjälpt mig sortera och fokusera - vad är bra, vad ska vi bygga vidare på, vilken metod är bäst för oss, hur går vi vidare och kanske framförallt: HUR BÖRJAR VI?!

KRITERIER, KRITERIER, KRITERIER!!! Bara att dunka in i skallen. Om man ska komma någonstans med detta, eller med sin träning i övrigt, måste man ha tydliga kriterier. Inte förrän de är uppnådda på det vis man önskar kan man bygga på med nästa steg. Här ligger min största svaghet - jag har ALLTID för bråttom. För det är ju så kul! Och man vill testa och utmana när det går bra, istället för att bara klappa ihop för dagen och avsluta på topp med den goa känslan! Här behöver jag någon som håller i tyglarna, som säger åt mig vad jag ska göra, hur, på vilket sätt, vad jag gör om det inte går som tänkt och när jag ska bromsa. Tack Fiona för att du kommer med så otroligt snabb feedback och konkreta enkla tips som underlättar vår träning ENORMT! Detta kan vara den bästa investeringen jag gjort för vår agilitykarriär!

Så, en liten bit har vi kommit på vägen. Vi har jobbat en hel del med att grunda inför gungan. Här har jag valt att köra 2av2på för att få ett tydligt stopp och för att jag vill att Zoë landar med framtassarna på marken. För mig har detta framstått som det tydligaste och säkraste sättet för att sätta gungan, för en hund i Zoës storlek. Vi började enkelt inomhus med att stå på bräda (använde här klickerplatta utan klicker, då den är lika bred som gungan). Vi lade sedan till tasstarget för att få till tydligare stopp och belöningsplacering. Lade sedan ihop dessa och körde på för att få förståelse, tydliga stopp och framförallt tydligt förståelse för frisignal. Sedan flyttade vi ut hela kalaset och började jobba enligt Fionas instruktioner; med mer avstånd och fart. Här nedan ser ni klipp från första tillfället 4 januari och senaste som vi körde 18 januari. Händer en hel del på två veckor!

När det kommer till balansen har jag så länge jag visste vad running contacts var suktat efter denna metod. Den slutar inte att göra mig mållös. Rysningar! Har tidigare inte haft någon metod för balansen alls, allra mest för att vi inte kört särskilt mycket agilityklass-träning alls eftersom gungan varit den stora boven tidigare. När balansen har funnits med har vi varit oense om hur vi vill ha det och Zoë har inte förstått sin uppgift alls - för att jag inte gett henne en. Vi har haft någon halvtaskig metod av - rusa upp på balansen, sakta in och börja trava mitt uppepå för snart kommer jag att bromsa dig, men exakt vart det blir vet vi inte. Ja, som ni hör - förvirrat. Då Zoë är en otroligt snabb hund som tar mycket mark har RC känts som det självklara valet för oss! Och vi har försökt själva, på olika sätt. Kanske främst med Silvia Trkmans metod som i korta drag går ut på - spring först, tänk sänk - och att man genom upplägg hjälper hunden att få till träffarna tills den börjar förstå konceptet. Men eftersom Zoë är just SPRING FÖRST - tänk (kanske) sen, så funkade inte detta för oss alls. Hon bara sprang utan minsta tankeverksamhet, för henne är springandet och att få fortsätta belöning i sig. Och att kasta en boll som retning gjorde inte saken bättre. Farten finns men hjärnan var i viloläge. Tänkt om - tänk rätt. TARGET var det som dök upp i huvudet då jag sett fler använda det och även fått tips, just för att få hunden att TÄNKA. Och istället lägga på fart efteråt. Men går det? Enligt Silvia är det osäkert och förståelsen för träffar blir inte detsamma om fart läggs på efteråt. Hmm... Vi testar! Vad är det värsta som kan hända? Att vi helt enkelt får hitta en annan metod som passar oss bättre och starta om från ruta ett. Så började vår RC-resa på riktigt. Och nej det är inte raka spåret, långt ifrån, men jag ser hela tiden framstegen och FÖRSTÅELSEN hos Zoë - vilket är en vinst i sig! Detta funkar för oss. Med Fiona i ryggen känner jag mig trygg och är inte rädd för att göra fel utan vet att jag får den coachning som just vi som ekipage behöver för att få vår träning att gå framåt :) Nedan kommer klipp från hur det oftast såg ut när vi körde Silvia Trkman metoder (i somras), klipp från vårt första pass hemma där jag började tänka om och satsade på förståelse före fart samt ett klipp från gårdagens träning.

A-hindret har vi inte kommit igång att jobba med än. Har varit mycket is och snö ute. Men troligen kommer det inte vara några större svårigheter. Vi har fått rådet att börja jobba med bumps, eller ja en bump strax ovanför kf för att hon ska få in ett extra språng på nedfarten. Som det är nu så gör hon IBLAND superfina språng över (oftast om hon har lite lägre fart) men majoriteten av gångerna så FLYYYYYYYGER hon över nocken och landar precis ovanför kf.. Dessutom riktigt hårt och illa på sina stackars framben, vilket känns väldigt riskabelt skademässigt. Har något klipp från i juni när vi var på Jouni -kurs och hon verkligen flög rätt över.. Och sedan klipp på hur det ser ut dagsläget, där jag bara sprungit fram och tillbaka och haft något hinder i kombination. Mest för att Fiona skulle få se hur utgångsläget ser ut idag. Vi ska börja jobba med bump så fort vi får möjlighet!

Kan inte annat än säga TACK till Fiona för all tid och energi du lägger ner på att hjälpa andra komma framåt i sin träning! Din onlinekurs är FANTASTISK!! Och till er där ute som inte vet hur ni riktigt ska gå tillväga så säger jag bara - in och kika om detta är något för er. Kan inte annat än rekommendera! 4 månaders coachning har vi signat upp för och redan kommit en bra bit på bara lite över 2 veckor. Det är galet! Ska bli spännande att se vart vi är om några månader :D Klicka på bilden nedan för att komma till mer information!

Viktigaste lärdomen när det kommer till kontaktfält: Ett. Steg. I. Taget.
/Kicki & Zoë

0

Likes

Comments

Kicki

Tjenare Hunden!

Nu händer det så mycket att jag knappt hinner med att skriva. (Parantes: mina fingrar skev automatiskt 'hinder' istället för 'hinner', undrar om det är ett tecken på något, haha #skadadförlivet). Här kommer ett inlägg om senaste nytt agilitymässigt för min och Zoës del. Har ett par inlägg till på vänt som kommer inom kort så håll utkik!

Helgen har varit händelserik minst sagt! På fredagen var vi ett gäng glada tjejor med ännu gladare hundar som körde agilityträning på uppställd bana i Tagenehallen. Banan bjöd på en hel del utmaningar för mig med en hund som både tar mycket mark i sina språng och hoppar långt. Men vi klurade på och trots att Zoë var taggad till TUSEN efter lång vila från banträning så fick vi till en hel del fina bitar. HÄR kan ni se klipp från det passet. Efteråt blev det kvällskurstillfälle för Josephine LöfdahlHundspektra i tävlingslydnad med tema apportering. Detta var ett tillfälle vi vann i Hundägare i Trestads FANTASTISKA julkalender! Vi fick med oss massa bra små tips som vi ska nöta vidare på och fick även bekräftat att det hela kanske inte är så tokigt som jag trott. Klipp från det hittar ni HÄR.

På lördag och söndag var det dags för det vi VERKLIGEN sett fram emot: Handlingskurs för Anne Karlsson ! Trots att jag och Zoë precis flyttat upp till klass 2 i hopp och inte ens starta agilityn i klass 1 så anmälde jag oss friskt och vågat till handlingskursen för klass 2-3. Ångrar mig inte ens sekund! SÅ mycket lärorikt vi fått med oss och oj vad kul vi haft! Att få träna för Anne var en dröm, hon är en riktig förebild och den första jag åkte för att se köra agility på riktigt innan vår tävlingsresa startade. En eloge till Anne som är en fantastisk instruktör och hundtränare överlag och även stort tack till Emmie Johansson för detta fina arrangemang som du drog ihop i dina nya fina hall Mushu Hundskola!

Viktigaste lärdomen jag tar med mig: Lita på hunden och SPRING!

/Kicki & Zoë

Likes

Comments

Kicki

Tjenare Hunden!

Dags för ett inlägg dedikerat till mina kära lilla islänning Smyrill. Oj vad han kan! Under My Dog var vi med och tävlade vår första officiella tävling i Nose work. Vi har tidigare endast kört ett par Clear rounds för att träningstävlaoch i övrigt bara tränat hemma. Men nu var det dags att kasta oss in i tävlingsbubblan, om inte annat för att testa på hur det faktiskt går till i verkligheten! Man kan väl säga att det gick rätt bra! En lång eftermiddag senare med mycket väntan, förväntan, nervositet och intryck så stod vi där - på prispallen.var en riktigt fin belöning för en liten Smyrill som jobbade på så fint trots att han var väldigt trött mot slutet. Uthållighet är inte hans starkaste sida, men han har definitivt jobbat upp den och jag fick ett fint bevis på att han verkligen gillar Nose work! I inomhussöket tilldelades vi även domarens hederspris för Särskilt Samspelt Ekipage (SSE) vilket var otroligt kul! Utomhussöket gick okej, Smyrill fick vinden i näsan och letade envist efter doften en bit bort från källan men hittade till slut och klarade söket inom tidsramen. Behållarsöket jobbade han fint och metodiskt på men nästan lite för metodiskt. Han valde medvetet att gå vänstervarv och "checka av" alla kartonger innan han gick till den med doften, som var på högra sidan. Jag tror han var väl medveten om vart doften fanns, men han "skulle bara" :P Fordonsöket var sist och vi fick en miss där, Smyrill gjorde en felmarkering och jag bedömde det som att han var väldigt trött och markerade för att få belöning och få vara klar. Han var nöjd. Och det var jag med! Denna lilla kille, vad han kan! Särskilt nöjd är jag över hur lugn och behaglig han är oavsett miljö. Han tog en liten tupplur mellan varje sök och var helt cool, vilket hjälpte matte att slappna av också. Inför varje sök visste han exakt vad so väntade och taggade till! Jag kunde inte vara mer nöjd och nu blickar vi framåt mot mer träning och tävlingar framöver! Samtidigt är jag lite extra stolt över att få kunna "visa upp" att Isländska fårhundar kan de med, de kan också stå där på pallen bland labradorer, lagottos och malionois! I övrigt skötte sig Smyrill EXEMPLARISKT under hela vistelsen på My Dog. Han agerade monterhund och visade upp rasen på ett bra sätt mot besökande, och självklart var det en fröjd för ögat att se honom få leka med sina rasfränder och släktingar. Särskilt brorsdottern Drauma var en riktig favorit! Han fick även agera lite monterhund en stund medan jag stod i Aktiv Hund s monter, även där cool som bara Smyrill kan va!

Här kommer ett drös bilder och ett klipp från vårt inomhussök som av oss 3:e platsen! I totalen placerade vi oss på en 24:e plats av totalt 71 deltagande under fredagen!

/Smyrill & matte

Likes

Comments

Sandra

Tjenare Hunden!
Känslorna svämmar över. Efter att ha kämpat så med min äldre tik, och nu få köra Henry på träningar och ständigt bli överraskad av det han bjuder på!
Han är glad JÄMT! Viftar på svansen och jag njuter av varje sekund på träningsplan.

Igår var jag och träna tillsammans med Kicki. Det stod redan två hinder framme så jag bestämde mig för att träna på lite ”runt” och vanligt ”hopp”. Första gången klarade han ”runt” så fint. Så jag tänkte testa om det finns någon ordförståelse för kommandona och valde att stanna upp lite innan andra hindret och säga just ”runt”. Han klara det så fint!! Vilken fest!
”Tur” tänker jag, han gör det för att jag visade honom gången innan att jag ville ha honom runt.
Så jag skickar honom rakt på för att se om det var ren rutin, men Henry tar hindret rakt framifrån med ordet ”hopp”. 😳 Ärligt talat så känns det som någon annan måste ha lånat honom på dagarna för att lära honom saker, för jag bli lika glad, lycklig och förvånad varje gång!!

En till sådan chock bjöd han på igår, då Kicki ska träna slalom och jag (teaterapa/skojare som jag är) ska visa vilket bra 12pinnars slalom han kan 😂👌🏼
”Hemma på våran gata i stan” har vi bara kommit så långt som 4pinnar.
Henry bjuder dock till och tar de 12 pinnarna fint 😱 Både jag och Kicki skriker och undrar vad som händer 😂 (lägger in videobevis här )


Jag ÄLSKAR att få jobba med den här hunden! Han är min stjärna ⭐️

Det ska bli spännande att springa bana med honom idag i Tagenehallen. Det värsta är, att jag inte hänger med 😳

Förhoppningsvis får ni uppdatering från både mig och Kicki efter denna dagen, om vi inte väljer att lägga upp gemensamt 😂👌🏼

Titta på gårdagens video HÄR!


/Sandra och Hennie

Likes

Comments

Sandra

Tjenare Hunden!

I förra inlägget gjorde jag en bekännelse om mitt dåliga tålamod, eller lättare sagt, att jag försöker gå vidare för fort i träningen.
Jag behöver ett sätt att se att "det här behöver göras-och såhär ska du nå målet"
"Vad behöver jag uppnå för att komma till den punkten så jag kan gå vidare?".

Flera gånger har jag sett en bekant som lägger upp bilder när hon grejat med sin Bujo (Bullet Journal). Det ser så lätt ut! Och man kan lätt se vad man kanske måste fokusera på. Idag började jag lite smått med en egen och ska se om detta är något som passar mig.

För att debutera i klass 1 har jag vissa krav, som jag då sedan får höja i takt med svårigheter vi kommer stöta på.
Men säkerhet och förståelse för alla hinder får bli en början ☺️

Jag tänkte sen också göra varje hinder för sig i boken och lägga upp delmål 😂 Jag låter så seriös 😂
Vi får se hur detta går.

Nu börjar alla träningstävlingar att dyka upp runt oss. Vi vill åka på fler än tiden räcker till tyvärr. Men jag får väl skriva in dom som mål i min "Bujo" 😂 Haha!

Är det fler som använder något liknande i sin träning? Eller i annat sammanhang?

Nu är det dags att sova för oss här hemma !

God natt 😁 //Sandra

Likes

Comments

Sandra

Tjenare Hunden!

Stunden är kommen, nu är det dags att börja med de hinder vi väntat med. Kf-hinder och slalom😨😱

Jag har valt att lära in RC från start och har bara introducerat honom vid balansen.

Idag var Kicki här och lämnade massor för att underlätta i mitt tränande 😱 Vad skulle jag göra utan hon som försörjer mig på detta vis 😂👌🏼 Hon lämnade slalombågar, "inomhusramp" för RC-träning, en tunnel och en film 😂
Det finns flera alternativ på denna generositet..
1. Kicki tycker att jag är kass och kommer med hjälpmedel för att det antagligen inte skulle gå så bra annars..
2. Kicki vet att jag ser ut som ett frågetecken när hon talar om RC, och vill egentligen bara att jag ska förstå vad hon pratar om när hon talar om sina träningspass
Eller..
3. Kicki är världens bästa ☺️

Nu måste jag börja skärpa mig! Jag är EXPERT på att fuska eller gå för fort fram när jag vill nå ett mål eller resultat.
Alla dessa moment jag ska börja med nu, kräver att jag har tålamod och inte skyndar för fort.
Jag kommer ev att behöva en träningsbok när jag skrivet upp alla delmål och vad som ska vara klart tills man hoppar på nästa, samt vad som behöver ingå.
Jag är också ute på rätt djupt vatten, eftersom jag med förra hunden mest lekte till oss hur man utförde hindrena..
och detta under väldigt lång tid.

Här är ett litet ihopklipp.

Jag ska försöka vara mer aktiv på bloggen nu så att ni som vill kan hänga med i utveckligen som förhoppningsvis kommer att ske nu.
Jag är så glad att jag har mina agilitytjejer i ryggen nu.

Ni som är aktivt inne på bloggen får gärna trycka i att ni följet bloggen, då att vi kan hålla lite koll på om någon faktiskt är intresserad ☺️

Detta året kommer det att hända mycket så jag strävar efter en debut, och Kicki kommer att lämna den trygga zonen i 1:an och ge sig ut på äventyr utan mig 😨😂

Vi ses där ute

/Sandra och Henry

Likes

Comments

Sandra

Tjenare Hunden!

Precis som Kicki skrev i sitt förra inlägg, så har det absolut inte varit lugnt på hundfronten även om bloggen ekat tom.
Jag har nu under hösten avslutat min utbildning till Undersköterska och har på de lediga stunderna valt att träna eller umgås med min familj istället för att blogga ☺️

Vi har varit iväg på träningar i Ale Hundträningshall och fått med oss massor med kunskap och tips.
Vi har också varit iväg till Mushu hundskolan i Herrljunga på två stycken skojtävlingen och där Henri fick göra sin debut 😍
Han tog hem en 1:a placering i ena blåbärsklassen. Nästa gång vi var till Mushu på Luciafirande så gjorde han samma sak😁 Så stolt och glad!!

Film! från dessa stunder kommer här :)

Det här året finns det mycket planer. Jag har försiktigt börjat med slalom. Tanken var faktiskt allé, men i dagsläget fungerar inte det för oss eftersom jag började på annat sätt på agiltykursen, så försöker han att gå sicksack när jag försöker skicka honom igenom allen. Men jag kör vidare på det sättet han verkar vilja lära det sig på så får vi se.

Gungan har jag presenterat för honom sen dag 1! Inte att gå över den eller köra den, utan bangat och stått på den längst ut och visat att den kan röra sig. Men nu är det dags att börja ta sig över gungan och även de andra kfhindren. Jag undrar om fröken Kicki Brattberg redan vet om att hon kommer behöva lära mig ett och annat om RC innan och under tiden 😂👍🏼


Vi avslutar också 2017 genom att ingå i ett samarbete med Hagas Hundvård som Kommer att sponsra Henri med friskvård 😄 Det är en stor lättnad att få ha någon i ryggen som kan hjälpa mig att kolla så hans kropp känns fin.

Hagas Hundvård Länk till hemsidan ☺️👍🏼


Nu blickar vi framåt, vi har mycket att göra innan debuten 😁 Önska oss lycka till 👏🏼


//Sandra och Henri

Likes

Comments

Kicki

Tjenare Hunden och tjenare det nya året!

En månad sen senaste inlägget och man skulle kunna tro att månaden varit lika tyst som bloggen - men där har ni fel! Det har faktiskt hänt en hel del! Finns en särskilt smaskig nyhet som jag skulle vilja dela med mig av, men jag överlåter det till Sandra. Ni kommer inte bli besvikna, det blev inte vi!! Ibland överraskar Tomten, är allt jag tänker säga.

Tillbaka till oss, en liten summering av det gångna året är vad jag tänkte få till utan att skriva en halv roman. Vi får se hur det går då jag har en sådan där fantastisk förmåga att ordbajsa på rätt bra..

AGHD I Zoë Neska

* 1:a plats & pinne Hopp1a, Ulricehamns BK, 25/3 – DEBUTEN
* 1:a plats & pinne Hopp1b, Ulricehamns BK, 25/3 – DEBUTEN
* 3:e plats & pinne Hopp, Partille BK, 23/4
* 2:a plats & pinne Hopp, Tomten BK, 6/
* 3:e plats Hopp Large, DM Västra Distriktet, Tångahallen, 15/10
* 4:e plats & pinne Hopp, Ulricehamns BK, 22/10 – DIPLOM AGHD I

* Genomförd BPH, Lines Hundskola, 8/4
* Privatlektion för Lina Dahlman , 12/3
* Helgkurs för Jouni Orenius , 27-28/5
* Helgkurs för Lina Dahlman , 29-30/7
* Vinst med laget Trollydogz i klubbtävlingen Utmaningen, Lysekils BK, 24/8
* Samarbetspartner och sponsorekipage för Aktiv Hund
* Tillsammans genom kreativitet, tålamod och tillit tagit oss över skräcken för Vippen!!!
* Krigat för självständiga och säkra slalomingångar
* Testat på fårvallning för första gången med fina tendenser, hos Ann Awes
* Påbörjat träning inför Startklass i Lydnad

Tildras Smyrill Fjalarsson

* Godkänt Doftprov Eukalyptus, Aktiv Hund , 1/1
* Deltagare i Rasparaden på My Dog, 8/1
* Monterhund på My Dog, 8/1
* Genomförd BPH, Lines Hundskola , 8/4
* Godkänd Nose work Clear Round Eukalyptus, Aktiv Hund , 25/10
* 2:a plats Blåbärshopp, Mushu Hundskola, 24/11 - ”Agilitydebut”
* Testat på fårvallning för andra gången hos Ann Awes


Här kommer lite nyårskarameller från det gångna året!
/Smyrill & Zoë med matte

Likes

Comments

Kicki

Tjenare Hunden!

Vad har jag gjort för att förtjäna denna hunden?! Detta fantastiska svartvita galenskap till fyrfota vän!

Igår var vi i Ale Hundträningshall tillsammans med Sandra och Lovisa för lite banträning med coachning av Christoffer Jansson . Och någonting hände där under träningen - vi hittade DEN DÄR känslan. Det där flytet, den där bubblan. Den när agilityn inte längre är ett förflyttande från en position till nästa utan snarare flyter på som en dans. Där man inte tänker utan bara gör - på ren känsla. Efter lite tragglande i början med en hund som var taggad till tusen så bara klaffade det. För första gången kände jag mig inte stressad, kände inte att jag behövde skynda mig för att hinna ligga för hunden, hade god tid på mig att visa det jag ville och ta mig vidare och hon förstod och följde. Det fick som en dans. Vi var ett just där och då. Den känslan kommer jag leva på länge nu! Nu vet jag att vi kan!

/Kicki & Zoë

Likes

Comments