Nu har vi vart här i en vecka och idag reser vi vidare till Cebu i Filippinerna där vi stannar i en vecka. Här i Gambia är det jätte fint och stränderna och maten kommer vi sakna.
Vårar flyg går 20:40 så i morse packade vi ihop alla våra saker på hotellet i väskorna så vi kan hämta upp dom när vi checkar ut senare.
Vi har vart på stranden det mesta tiden idag och bara badat och solat, vi har inte vart så mycket på stranden utan mest vart runt på andra ställen och kollat så det var skönt.
Senare vid 12 tiden gick vi och åt mat på en resturang i närheten av stranden vi åt en sorts national rätt som är populär där som heter Yassa.
Men nu ska vi strax gå upp till rummet och hämta väskorna och bege oss till flygplatsen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag har vi åkt till Bijilo Forest Park som är en regnskogspark som ligger precis bredvid Kololi så vi tog oss ditt med hyr bilen.
Bijilo Forest Park är ett natur reservat som har ett område på cirka 51 hektar. Parken är full av apor som kommer fram som vill leka och bli matade.
Bijilo Forest Park är populärt familje attraktion, och för dem som gillar att vandra i naturen, parken kan besökas med eller utan guide.
När vi var framme i parken gick vi till guideturen och började gå. Det va jätte fint och roligt aporna sprang förbi nån meter framför fötterna, massa fåglar satt i träden.
Parken öppnades för allmänheten och turismen 1991 och har sedan dess omkring 23 000 besökare årligen. Här lever bland annat omkring 130 fågelarter, 4 olika sorters apor och en nästintill oändlig flora av växter och träd.
Tillbaka på hotellet hade vi blivit så trötta så vi bestämde oss för att vila och bada i hotellets pool det sista.

Likes

Comments

Idag har varit och kollat runt i Banjul, vilket vi nästan kände oss tvungna till att göra det är ju ändå huvudstaden.

Men det fint och så men dock många människor så vi satte oss på en resturang efter en stund.

Det är runt 34 000 invånare som bor här på 12km2, jag tyckte det först lät ganska litet för så många människor men sen kolla jag och det blev 170 invånare per km2.

Men tyvärr är det inte alla barn som går i skolan här det är endast tre av fyra barn som har möjligheten att gå i skolan eftersom att skolan också kostar pengar, och brist på lärare.Men det börjar bli sakta bättre.

När vi kom tillbaka på hotellet så kollade jag upp mer fakta om Banjul och fick upp landets HDI och BNP och det såg lite sådär ut tror jag, HDI 0,441 BNP 3 678 miljoner US$.

Åldersfördelningen i landet är olika allt från barn 0-14år har 38,7% till äldre 55-64år har 4% så det variera mycket.

Den politiska rättigheterna är dåliga väldigt dåliga där,utav 1-7 (då 1 är bäst) så ligger Gambia runt 6 vilket gör att dom har mycket svårt att påverka.

Det är mycket som är sor skillnad här med jämförelse med Sverige, Sverige har tex mycket bättre HDI och BNP.

Skolan är också gratis och där finns det nästan inte ett enda barn som inte går i skolan.

Och nästan den största skillnaden är att i Sverige har vi alla en stor frihet eftersom att vi har demokrati.

Så jag föredrar nog hellre att bo i Sverige en i Gambia.

Likes

Comments

Våran budget blev att skriva vad allt kostar att ta oss ditt, mat, hyr bil, hotellet sen kommer vi också göra saker där, som vi senare får räkna ut.

Likes

Comments

I Gambia är Klimatet subtropiskt med en varm regntid från juni till oktober.

Dom har också många aktioner som lätt lockar fram turister. Dom har den fina guide turerna i Gambia floden.                         I huvudstaden Banjul har dom en stor marknad som är väldig populär, där många kolla runt i när man lär känna staden. I Gambias historia handlar det också mycket om slavar och slavarbetet som skedde mycket där förr, så nu har man efter senare år kunnat  "fylla" men en dag i doms fotsteg och få reda på hur det var då.


Gambia har så många sorters "miljöer" så man kan åka på allt från savann turer till fiske turer och också kolla på många fåglar, det finns nämligen närmare 600 vackra fågel arter där.
Så man får mycket att kolla på.

Men dess värre så kan säkerheten variera runt om beroende på vart man är. Så för sin egen säkerhet så bör man vakta tungan och tänka efter på vad man säger, speciellt är det viktigt att inte säga något illa om den gambiska regeringen, eftersom det anses vara ett brott.

Homosexuella bör hålla väldigt låg profil då det är förbjudet enligt lag att vara gay där. Sen är det inget tips som turist att dricka kran vattnet där. Vattnet är inte giftigt, men det har en annan bakterieflora än det svenska vattnet. Köp därför istället vatten på flaska för att undvika att bli sjuk.


Likes

Comments

Nu är klockan ganska mycket och vi sitter på hotell rummet och vilar efter dagen på floden.

Under hela dagen har vi vart på en guide tur i Gambias flod, en flod som sträcker sig en bra bit igenom landet.

 Det var verkligen värt det och guiderna vad jätte duktiga och berättade allt om flodens historia och om alla djur som levde här.

Floden är 1 130km och rinner från Fouta Djallon-platån i norra guinea till Atlanten vid Banjul.

 Det är ett rikt fiskliv av bl.a räkor, ladyfish, catfish, barracuda, butterfish mfl  i Gambiafloden. 

Vid ebb åker kvinnorna ut i sina båtar och plockar ostron som sitter på mangroveträdens stammar, Berättade guiden.

Vi fortsatte sedan vidare till ön James Island 30 km från flod mynningen.

 Ön intogs tydligen 1661 av engelsmännen som använde den först till handel med guld och elfenben och senare slavar.

Det var först på hemvägen vi la märke till alla djur som fanns, det var allt ifrån flodhästar och krokodiler till olika sorters apor och vårtsvin. 

Nu ska vi strax gå ner och äta på hotellets resturang.

Likes

Comments

Nu är vi äntligen framme i Staden Kololi i Gambia, väskorna ligger uppe på vårt rum.

Hela resan hitt gick bra, vi satt på flyget i Göteborg 06:30 och landade inte förens 19:15. Så vi hade fått mycket tid att sova, prata om resan osv. Detta flyget kostade lite extra men det är bättre en att det skulle ta dubbelt så lång tid.

Vi hade packat dagen innan och försökt ta med det mesta. Men våran packlista bestod av:

Pass Badkläder+vanliga kläder  ,solkräm,  Kamera  ,    Pengar ,    Telefon  ,    Data                                                                                             Och för säkerhets skull om vi skulle tappa bort oss en karta osv.

Men när vi landat och letat fram väskorna insåg vi att det inte va så mycket människor där som vi förväntade oss. Vi hörde med några andra turister som sa att dom flesta gick hem vid sju tiden. 

Men det var 32 graders värme när vi gick till Hyr bilen. När vi kom till hotellet va klockan ganska mycket men vi gick bestämde oss att gå till restaurangen där vi sitter nu för att äta lite efter resan.

Likes

Comments