I går kjente jeg det var utrolig tøft å komme inn på Kjevik fly plass.Ikke vær dag man ser et kjent fjes som man ikke har møtt på flere år. Verste avalt jeg satt ikke med hat, når jeg så rett på personen, jeg satt med tomrom ihjerte mitt, de følelsene som dukket opp ga meg ikke andet en tårer. Heldighvis klarte jeg å manne meg opp gjemme disse tårene i stedet. Utrolig hvakroppen kan si når man ser en person som har vært en del av livet mitt, somikke er der lengre. Satt kun med sorg, savn og skuffelse, null hat. Prøvde å unngåpersonen så godt jeg bare kunne der inne, følte jeg klarte det. Vet han skikketbort, hva han tenkte det er det bare gudene som vet.

Tur inn på rikshospitalet ble det også, hadde time hos verdens besteoverlege, som jeg har hatt en del år nå. Som dere vet har jeg en blodsykdom somer sjelden, som ikke synes uten på men kan merkes når feberen har flyttet inn imin kropp eller hvis HB er lav, noe som heldig hvis er sjelden (uten om nå).Denne legen er ikke andet en fantastisk person, som betyr mye for meg og ikkeminst ei jeg er utrolig trygg på, gruer meg veldig til den dagen ho går ut medpermisjon. Heldig hvis er det kun tre mnd til neste gang jeg skal inn tilhenne, mindre jeg kanskje føler får en time før det. Er det noe kan jeg heldighvis bare plinge henne.

Tur ned til Oslo måtte også til, fy og varm det var der nede, littvarmere en på rikshospitalet. Sikker på at det var over 30 pluss grader, så kantrygt si jeg så mange som solte seg i bikini i parkene. Tok trikken ned, noejeg liker utrolig godt :) Skulle ønske vi hadde slike ting her jeg bor. Tenk såpraktisk for oss alle <3 Før det turet hjemover, gikk vi innom burger kingfor å spise litt lunsj, kan trygt si at det er mange år siden sist jeg spisteder. Mc dondalds er fortsatt mitt hjerte når det kommer til slik mat, etter somburger king ikke helt er min favoritt. Vi kom utrolig tidlig til fly plassen,det vi ikke viste var at vi måtte vente lengre en det man skulle. Flyet var 1time for sinket så kan trygt si det var ei blid jente som landet trygt påKjevik igjen, og ikke andet gledet seg til å komme hjem til sine fine små<3         

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - klikk her!

Likes

Comments

For et vær vi har her på sørlandet i dag, like før jeg pakker baggen minå tar meg en ferie i varmere strøk <<Selv om det kun er idrømmeland>>. Her pøser det ned, og hundene nekter å ut, ut det må de.Valpene har løpt inn i huset sitt, de er vist ikke like interessert å være ute.Heldig hvis hører jeg rykter om at vi skal få kjempe fint vær i morgen, opp til28 pluss grader, dette er noe vi virkelig ser frem til. Slike litt sol, håpe påat jeg snart kan bli brunere en min bror K. Hvem vet, kanskje mannen i husethar lyst til å grille litt snadder på grillen :)

Likes

Comments

For en fantastisk fin dag jeg har hatt så langt, ikke andet en magisk<3 Stor kost meg masse sammen med Nathalie bestis nede på stranda, der kostevi oss med litt grillpølser og jordbær, mens vi nøyt utsikten mot sjøen - ikkeandet en idyllisk. En smule sinna svane fikk vi også besøk av mens vi skravletom alt og ingen ting. Gleder meg til flere slike dager på stranda med og utenbarn, slike dager er gullverd å ta med seg videre i livet. Liten tur i skogenhjemme hos oss måtte også til, dagens mosjon ble i vært fall unna gjort sammenmed bestis. Den jenta kan virkelig klatre, klatre mus for bli det nye kallenavnet hennes;) Her fikk lille meg skjørt seg, det kjentes utrolig godt etterpå.

​Håper dere har hatt en fantastisk fin dag, ikke minst vært heldige med været så langt :)

Likes

Comments

De siste dagene har jeg tenkt på noe, som kan endre og ødelegge livet til en person totalt. Hvis du fikk påvist at du ikke hadde endrinsponsial, hva hadde du tenkt for noe? Hadde du vært enig i det som hadde blitt sagt og skrevet ned i papir? Dette får flere 100 mennesker stemplet løpet av året som går, flere blir det sikkert. Er det virkelig slik at hvis man ikke har gjort så mye ut av livet sitt de siste årene, eller at man tar en så kaldt IQ test og ikke skårer bra på den så har man ikke endrinsponsial? Si at du tar testen igjen, og skårer litt bedre en sist, fortsatt ikke bra nok, er det virkelig slik at man ikke kan være foreldre, jobbe i en forbanna god jobb, ha ord forståelse og slike ting?

Daglig hører jeg mennesker som får dette stemplet på papir, vips så er livet de sitt så kaldt ødelagt. Kjenner det gjør meg forbanna, forbanna hvor vi nærmer oss henne i dag her i dette landet. I mine øyne har ikke dette noe å si om man kan være foreldre, eller ikke. En så kaldt iQ test har ingen ting å si, som person i det daglige. Det føles ut som ren mobbing, når man ikke er 100% "perfekt". Alle er forskjellig, noen er bedre i teori og andre i praktisk, noen i begge deler. Det betyr ikke at man er en dårlig person fordeom, det vil personen føle når den får dette stemplet på papir. 

Jeg er sikker på at alle kan forandre seg med tiden, alle har endringsponsial i seg, da mener jeg alle. Disse menneskene som sier at man ikke har det pga det står på papiret, er det virkelig slik at de tenker slikt om feks sitt eget barn? Hvis det skulle være sitt eget barn som fikk dette stemplet, tro meg det hadde de aldri sagt eller godtatt, de hadde selv sagt du er god nok og du har det i deg, alle har det i seg. Beste man kan gjøre er å la personen virkelig få lov til å vise, vise hvem personen virkelig er. Det tar ikke 2 timer, 4 timer, 12 timer til sammen, det tar mye mer en det. En ting er sikkert jeg skal lære mine barn at alle er gode nok, alle har endringsponsial i seg, ingen skal få trykke det inn. I mine øyne er det ren mobbing. Alle fortjener en sjane, uansett hva!

Likes

Comments

Etter å ha googlet meg selv, fant jeg fort ut at det er noe jeg ønsker å dele med dere som leser bloggen min. Du kan lese fvn HER og aftenposten HER! Ikke andet en kjempe moro, nok ikke siste gang jeg er offentlig!

- Det var Rikshospitalet som måtte velge om jeg kunne fullføre svangerskapet eller ikke. Vi fikk beskjed at både mor og barn kunne dø.

Det forteller Tina Stangstuen fra Konsberg til Familieprat.no.

For åtte år siden fikk 26-åringen en blodsykdom. Den gangen visste ikke legene hvilken type det var, men det var klart at hun ofte måtte ha blodoverføring og at hun hadde lett for å besvime.

I juni 2008 fant hun ut at hun ventet sitt første barn, og da ble det enda mer komplisert. Abort ble et tema hos legene. Dette var aldri noe alternativ for Stangstuen, men det var altså ikke bare opp til henne.

Legene fant tilslutt ut hvilken type blodsykdom hun hadde, det viste seg å være en sjelden variant som kalles Diamond–Blackfan anemia.

Noen uker etter at diagnose ble satt, fikk hun endelig beskjed at hun kunne fullføre svangerskapet. Men det fantes ingen garantier for hvordan det ville gå. Dette var et risikosvangerskap og hun måtte ha tett oppfølging og mye blodoverføringer.

LES OGSÅ:

Får gravide god nok oppfølging i svangerskapet?

Navlestrengen kvelte babyen

Sant og usant om ultralyd

La ikke på seg slik hun skulle

Stangstuen var selvfølgelig bekymret, men følte seg mest glad for at hun fikk lov til å fullføre svangerskapet.

- Jeg var bekymret for at jeg eller barnet ikke skulle komme levende ut av det, mest tenkte jeg på barnet. Det var jo mitt første barn og jeg hadde jo nok å tenke på fra før av, så det ble ekstra slitsomt da barnet i magen ikke la på seg slik som hun skulle, sier hun.

Det var planlagt keisersnitt i uke 37. Men under en ultralydkontroll på sykehuset i uke 35 oppdaget man at barnet i magen hadde blitt mindre og svakere på grunn av morkakesvikt, så lille Malin ble født med hastekeisersnitt. Hvis det ikke var for god oppfølging ville det sannsynligvis endt annerledes.

- Hadde hun ikke kommet ut når hun gjorde, hadde hun ikke vært her i dag, sier Stangstuen.

Mange ulike årsaker

Et risikosvangerskap innebærer at det er en tilstand hos den gravide eller fosteret, eller en risikofaktor hos den gravide som krever spesiell omsorg utover det vanlige tilbudet.

- Det er mange ulike årsaker som kan disponere for et risikosvangerskap. Det er derfor viktig at jordmor eller lege tar seg god tid til en grundig gjennomgang av kvinnens helse og tidligere sykehistorie ved første kontroll, og sjekker hvordan hun har det, for å kunne identifisere mulige risikoer ved svangerskapet.

Det forteller jordmødrene Annelie Skare, Cecilia Kleven og Karin Johansson ved Oslo jordmor-og kvinnesenter.

Risikoen for at ting ikke går bra i et svangerskap er generelt liten, men et risikosvangerskap har jo den potensielle risikoen i navnet. Tina Stangstuen har opplevd to. Her er hun med yngste datteren Henriette, 2 år.
Privat

Risikofaktorer ved et svangerskap er mange. Noen er forberedt på at de kommer til å ha et risikosvangerskap på grunn av for eksempel sykdommer. Mens det for enkelte kommer som et sjokk, når det normale svangerskapet plutselig blir til et risikosvangerskap.

Ting som kan gi kvinnen et risikosvangerskap fra start:

• Diabetes
• Epilepsi
• Stoffskiftesykdommer
• Bindevevssykdommer
• Grunnsykdommer
• Psykisk lidelse
• Storrøyking
• Misbruk
• Overvekt
• Høy alder
• Ung alder
• Tidligere operasjoner i buk/underliv
• Tidligere risikosvangerskap

Ting som kan føre til et risikosvangerskap underveis:

• Tvilling- eller flerlinggraviditet
• Svangerskapsdiabetes
• Svangerskapsforgiftning
• Blødninger
• Veksthemming hos fosteret
• Færre fosterbevegelser
• For lite fostervann
• Risiko for prematur fødsel
• For tidlig vannavgang
• Stress
• Høyt blodtrykk
• Sykdom

Risikoen for at ting ikke går bra i et svangerskap er generelt liten, men et risikosvangerskap har jo den potensielle risikoen i navnet.

Ifølge Folkehelseinstituttets studie fra 2012 har for eksempel kvinner med type 1 diabetes en doblet risiko for spedbarnsdød, en tredoblet risiko for dødfødsel, en firedoblet risiko for prematur fødsel og en femdoblet risiko for svangerskapsforgiftning. Dette er statistikk som kan høres skremmende ut, men man må ta med i beregningen at Norge har en lav risiko for alvorlige svangerskapsutfall generelt, noe som drar ned den absolutte risikoen.

- Det er viktig å merke seg at risikoen for de alvorligste hendelsene er forholdsvis lav, også blant kvinner med type 1 diabetes, sier Ingvild Eidem, forsker ved avdeling for folkesykdommer på Folkehelseinstituttet.

Hvor stor risikoen er varierer selvfølgelig veldig og det er mange faktorer som spiller inn. Det viktige er å huske på at i de aller fleste fall går en graviditet veldig bra.

- Er man i en risikogruppe så går det også i stort sett bra, men det er viktig med tett og god oppfølging fra jordmor og lege under svangerskapet, sier Cecilia Kleven.

Hvordan går fødselen?
Noen ganger kan fødselen bli påvirket. Har man det som betegnes som et risikosvangerskap skal man alltid føde på en fødeavdeling.

- Du skal ikke føde hjemme, på fødestuer eller på slike «mykenheter» som finnes på mange sykehus. Under fødselen prøver vi alltid å underbygge det normale samtidig som vi har kontroll over det som er avvikende, forteller Karin Johansson.

Les også: Paracetamol øker risikoen for ADHD

-Folk må tørre å snakke om ufrivillig barnløshet

Hvordan håndtere et risikosvangerskap?
Hvis man har en risikofaktor for svangerskapet sitt er det veldig viktig at man ser på alt det som er positivt og friskt i sin graviditet og ikke engster seg for mye.

- Det er viktig å fokusere på det friske og normale, samtidig som man skal følge med på det som kan utgjøre en risiko, sier jordmødrene ved Oslo jordmor og kvinnesenter.

For Tina Stangstuen kom bekymringene tilbake da hun tre år senere ble gravid igjen.

Nok en gang måtte hun gjennomgå et risikosvangerskap. Alt gikk bra også denne gangen og lille Henriette kom til verden med planlagt keisersnitt. Men bekymringene var der i begge svangerskapene.

Om du er bekymret er det bedre å gå en gang for mye på ultralydkontroll, er rådet hun gir andre i samme situasjon.

- Lytt godt til kroppen din, si hva du mener til den som følger deg opp og ikke la deg bli tråkket på. Du kjenner kroppen din aller best. En lege skal lytte til pasienten sin og gjøre det han kan for at du skal få det tryggest mulig under svangerskapet, sier hun.

Artikkelen er skrevet av og publisert på Familieprat.no.

  • 339 lesere

Likes

Comments