Facebook
Snapchat
Instagram
Blogkeen
Nouw

Emma er av rasen Dansk-Svensk Gårdshund og nå tenkte jeg å fortelle litt om den.

Måten jeg fant frem til rasen var fordi svigermoren min er redd for hund, derfor søkte jeg på nett for å se hvilken rase som passet best – da kom gårdshunden opp. Jeg kunne virkelig ikke vært mer fornøyd og svigermor er nesten ikke redd lenger – dette har mye med lynne, størrelse og selvsagt det at hun fikk se Emma vokse opp. Det at hun er så rolig og ikke super energisk hele tiden har nok også gjort ting lettere.

Dansk-Svensk Gårdshund kan minne om noen terrier typer som blant annet Jack russel-terrier og Fox terrier. Gårdshunden har derimot et annet lynne enn disse terrier variantene og den stammer fra pincher og sennenhunder. Det sies derimot at både terrierne og gårdshundene stammer fra noen like gener – men som sagt så har de forskjellig gemytt.

Gårdshunden er en veldig allsidig hund – den kan brukes til å vokte eiendom, til rottejakt, lete- og redningsarbeid, som selskapshund, drive og gjete kveg. Den er også super i agility, lydighet, blodspor og andre hundesporter.

Rasen var nær utryddelse da mange små gårdsbruk måtte legges ned. Den danske kennelklubben tok en vurdering i 1980 og i 1987 ble Danmark og Sverige enige om den dansk-svenske gårdshunden, men det var ikke før i 2007 at F.C.I anerkjente rasen. Dansk-Svensk Gårdshund går under kategorien, gruppe 2.

Her koser Emma seg på utstilling.

Farge, kropp og størrelse varierer – her er litt av rasestandarden: Hode er trekantet og relativt lite forhold til kroppen. Ørene kan være middels store resenører eller ører som er tippet fremover. Halen kan være naturlig lang, eller medfødt stump/halvstump – skal aldri bæres for høyt. Fargen kan variere. Hvit dominerer med flekker i forskjellige størrelser og fargekombinasjoner (svart, tan, brun og ulike nyanser av rød). Pelsen er kort glatt og hard på kroppen. Tispe: 32-35cm (+-2cm) Hannhund: 34-37cm (+-2cm).

Jeg er absolutt helt forelsket i denne rasen. De har en utrolig fin ”av-knapp” så ute er det full fart, mens inne vil hun helst ligge å sove. Vi kan selvfølgelig leke inne også, men er deilig å at hun har den ”av-knappen”. For eksempel så kan vi trene agility med mye fart og morro ute, men med en gang vi kommer inn så er hun rolig – helt supert. Rasen er kjent for å være lettlært og elsker å imponere eier med triks. De ble tidligere brukt som sirkus hunder som sier mye om hvor lærevillige og spretne de er.

Det står masse informasjon på raseklubben for Dansk-Svensk Gårdshund.

http://www.rdsg.no/om-rasen/dansk-svensk-g%C3%A5rdshund.aspx

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments

Jeg tenker å dele litt tips til deg som har valp i hus.

Her er vår lille Emma, 8uker gammel.

Det første man burde gjøre er å bli kjent med valpen, la valpen bli trygg i nye omgivelser og la den få utforske sitt nye hjem uten så mye mas. De første nettene burde valpen få sove sammen med sine nye eiere, det er en god trygghet å kunne få sove sammen med eieren og ikke alene. Tenk deg å bli tatt fra mor og søsken til et helt nytt sted og må sove helt alene, det kan gjøre overgangen til et nytt hjem vanskeligere. Vi valgte å ha hun i sengen vår de første to nettene, etter dette sov hun i hundesengen sin ved siden av vår seng og med min arm nede i senga si for å ha kjent lukt – vi økte gradvis overgangen. Fra å ligge i sengen, ha hånden min i sin seng, bare litt kos før vi la oss og gradvis lenger bort fra sengen vår. Nå sover hun i gangen rett utenfor soverommet.

Det mange lurer på er hvordan hunden blir stueren, dette er en liten tålmodighetsprøve. Mitt beste tips er å ta den ut så ofte som mulig, jo mer hunden blir tatt ut jo raskere blir den stueren. Valpen må ut etter den har spist, drukket, lekt og sovet – noe som blir hele tiden. Dersom uhellet skjer inne må du ikke kjefte på valpen – dette kan gjøre den usikker på å gå på do, både inne og ute. Man kan si et tydelig nei, samtidig som hunden gjør det – ikke gå bort til tisset/bæsjen 10min etterpå for det blir helt feil, si nei samtidig som det skjer. Det som funket for oss var å ta hun ut hver gang det skjedde inne, da assosierte hun det å gå på do med å være ute. Ros hunden hver gang den går på do ute – da skjønner valpen at den gjør noe riktig.

Valpebiting kan være et problem – dette brukte Emma litt tid på. Vi prøvde klynking en liten periode der vi peip hver gang hun bet – siden dette er hva søsknene gjør i valpebingen. Når vi lagde pipelyd ble hun mer leken, mer gira og beit enda mer. Så for oss funket det å dra frem en leke, holde hånden flatt så hun ikke fikk noe tak og si bestemt nei for så å snu oss og gå vekk fra leken. Så hvis hun beit, fikk hun ikke mer oppmerksomhet - samtidig som ordet nei ble mer og mer forstått. Etter tannfellingen sluttet valpebitingen også helt. Mange tenker at valpebiting er søtt, men når du har en voksen hund som fortsatt ”lekebiter” så er ikke dette søtt lenger – så ikke la valpen bite på deg.

Tennene burde sjekkes regelmessig, gjerne litt oftere i valpeperioden for å få hunden til å forstå at dette er normalt og ikke noe farlig (Dette gjelder egentlig håndtering av hele kroppen). Tannfelling er det fint å ha kontroll på – dette skjer ofte rundt 4måneder. Følg med på at alle tennene kommer ut, og at det ikke kommer ny tann før de gamle er ute – jeg synes dette var litt vanskelig å se. Jeg passet på at det ikke var to tenner på samme sted og det så bra ut – samtidig visste ikke jeg hva jeg så etter. Så jeg fulgte med, så ikke noe jeg reagerte på og da vi kom på 6måneders kontroll så sjekket veterinæren at alt var som det skulle.

Kloklipp synes jeg er veldig viktig å vende hunden til som valp. Ta på klørne ofte, kos de og gjør dette til en koselig ting. Jeg klipte klørne til Emma mens hun sov da hun var valp. Nå bryr hun seg ikke så mye - hun liker det ikke, men gjør heller ikke noe motstand og får alltid noe godt når vi er ferdig. Jeg anbefaler å klippe klørne regelmessig, da blir hunden vandt til det samtidig som nerver og klør holder seg korte.

En liten huskeliste på ting som har hjulpet meg, hentet fra smådyrklinikken.net. (mnd er alder på hunden)

  • 2 mnd – evt vaksine hos oppdretter, id-merking hos oppdretter og ormkur
  • 3 mnd – vaksine med DHPPi, evt id-merking og ormekur
  • 6 mnd – helsesjekk på klinikken (ingen vaksine gis) og ormkur
  • 12 mnd HD(på mellomstore raser) og AD (på de raser det kreves)
  • 18 mnd – HD røntgen på store raser

Likes

Comments

Hei dere!
Da har høsten kommet og bladene faller - det er så nydelige farger og Emma elsker å løpe etter de fallende bladene.

Siden lyset var så fint så bestemte vi oss for å ta litt bilder ute i hagen - hun er jo så nydelig!


Ha en strålende høstdag videre! 

Likes

Comments

Idag har vi vært i bursdag, derfor har Emma pyntet seg med sløyfe.

​Ha en fin kveld! 

Likes

Comments

Idag har vært en veldig fin dag - selvom jeg har halsbetennelse.
Jeg startet dagen med en kopp kakao og krem, så ble det litt lesing til eksamen og til slutt litt hundetrening. Hundetreningen ble ute siden det var så fint vær, jeg skulle fylle en vannskål fra en hageslange - den slangen satt selvfølgelig ikke ordentlig fast så jeg fikk en iskald dusj. Så en klissvåt eier og en sliten hund hadde en time igjen på trening, dessverre ble jeg enda dårligere form enn jeg var. Det å bli dårligere form etter halsbetennelse i 1,5 uke og eksamen som nærmer seg er ikke drømmesituasjonen.

Bortsett fra dette har det vært en strålende dag. Her er noen bilder fra idag:

Koser seg så mye i finværet.


Nå skal jeg se en episode vampire diaries før Richard kommer hjem fra jobb. Vi har 2års jubileum idag så håper jeg blir fin form til helgen så vi kan feire litt.


Ha en fin kveld videre!

Likes

Comments