Längesedan jag uppdaterade nu. Har fullt upp med praktik. Har gjort 3 veckor på BB och fått se massa färska bebisar 😍😍 känns ofattbart att jag själv ska få en sådan liten i sommar ❤

Magen växer fortfarande trögt. Men på kvällen är jag svullen å ser riktigt gravid ut! Känner rörelser dagligen och det är helt fantastiskt och lugnande!

Har inte börjat med järntabletter. Tog mitt hb på praktiken och det var 127, hade 138 vid inskrivning på mvc. Så jag kan gott avvakta å fortsätta äta järnrikt bara.

Nedan finns en bild på magen efter en natts vila och tömd blåsa :)

Likes

Comments

Har haft fullt upp med tillfällig flytt nu inför praktiken så har inte hunnit att uppdatera hur det har gått.

Allt såg superfint ut. Det var en akrobatisk typ där inne, hen låg still men ville gärna stå på huvud 😂 låg med ena armen bakom huvudet i skräddarställning ❤❤

Som sagt alla värden och mått var bra och jag behåller mitt BF 13 juni.

Nu till det spännande.... det verkar som att det blir en liten tjej 😍😍❤❤ var helt inställd på pojk så vart lite förvånad men det spelar ju självklart ingen roll. Så lustigt att en känsla kan vara så fel 😅🙈

Jag är så glad att detta är gjort och att allt ser bra ut. Hon har sparkat där inne idag och jag njuter. Nu kan jag slappna av 😍❤😍❤😍

Likes

Comments

Senaste dagarna har fostret varit väldigt stilla. Får liksom koncentrera mig för att känna rörelser. Självklart kan en ju inte låta bli att bli orolig. Men jag försöker tänka att känner jag iaf en gång per dag nu i v 18+6 så är det lugnt. Känner på utsidan men inte på insidan och mer och mer börjar jag tänka att det kanske är gas, fast det egentligen nog inte är det.

Förutom detta så har jag på natten alternativt när klockan ringer vaknat med sån sjuk hunger! Är det vanligt när en är gravid? Eller äter jag för dåligt/lite på dagarna?

Jag har börjat äta omega3 då jag väldigt sällan äter fisk. Den tabletten är hemsk, blir kass i magen och rapar fiskolja de första timmarna på morgonen 🤢

Imorgon är det RUL!!!! Håll era tummar att allt ser väl ut ❤❤✊🏽✊🏽

Likes

Comments

Har varit i kontakt med barnmorskemottagningen. Pratade inte med min ordinarie barnmorska. Men jag frågade angående om jag verkligen ska börja äta järntillskott utan att ha kontrollerat om jag behöver äta det? Fick till svar "det finns ingen som inte behöver".

Jag förfasas över vad jag hör. Jag frågade även om referensvärde och fick till svar 120-160. Jösses, hon verkade inte uppdaterad på något. Ett hb på, omkring eller över 146 ska anses som allvarligt under graviditet och fördubblar risken för intrauterin fosterdöd. Jag frågade iaf om jag kunde vänta med att börja äta järn tills nästa träff med barnmorskan v. 25 och det var okej.

Hittade en länk med förenklad förklaring till det här med hb under graviditet där de hänvisar till Karolinska sjukhusets rapport

http://www.niomanader.se/blodvardet-hb/

Likes

Comments

Den lille vill ge sig till känna mer och mer. Nu känner och ser man rörelserna från utsidan. Ibland får hen in en riktig karatespark 😁 sambon har fått känna sin första spark på handen. Syns från utsidan då menar jag att magen studsar till ibland när en ser på den 💕

Igår var jag och tog influensavaccin på vårdcentralen. Usch, jag hatar sprutor 🤢💉 jag tar aldrig dessa vaccin då jag är lite anti just influensavaccin till unga friska personer. Men eftersom barnmorskan rekommenderade att en skulle ta det efter v16 så gjorde jag snällt det. Nu i efterhand känns det bra. Om en drabbas av influensa som gravid är risken större för kraftig lunginflammation och det vill jag ju helst undvika såklart.

Idag går vi även in i vecka 19 (18+0) och det känns helt sjukt att jag snart gjort halva tiden. Magen är fortsatt anonym men jag har köpt ett par mamajeans då jag börjat känna obehag om det sitter åt över magen.

Ska strax studsa upp ur sängen, idag examineras vi på vår design till magisteruppsatsen, spännande!

Förresten har en fråga med. Min barnmorska sa att enligt rekommendation ska alla gravida börja äta järntillskott från och med vecka 20?? Har ni hört samma och vad äter ni i så fall? Jag kan tycka det känns konstigt att äta det utan att kontrollera hb för att se om jag behöver äta det? Nästa besök är i v25. Dessutom har en rapport från Karolinska institutet visat en koppling mellan högt blodvärde och intrauterin fosterdöd så det talar ju väldigt emot varandra :/

Likes

Comments

Känner allt oftare hur det puttar i nedre delen av magen. Nu är jag dessutom helt säker på att det är just fosterrörelser jag känner och inget annat :) ofta är det väldigt stillsamt på dagarna men på kvällen och morgonen efter kissning så puttar det på i magen :) så mysigt. Skulle inte kalla det för sparkar eftersom det är så nätta buffar. Men quickening är ju ett bra ord att använda som är beskrivning på de första känningar av fosterrörelser under graviditet. Jag kände ju första gången i v 14 men då någon enstaka gång får att sedan vara stilla i flera dagar.

Jag gick emot min sambo i veckan med och köpte hem en doptone (caremaxx) 🙈 kan ångra det lite nu i efterhand men vi har lyssnat en gång i samband med att jag hade ont i magen under en hel dag och hörde fina tydliga hjärtljud på frekvens 140spm ❤

Tanken är att vi ska lägga undan den nu då jag hört hjärtljuden samt känner av rörelser. Men tänker att den kan vara till nytta längre fram i graviditeten om jag känner oro kring minskade fosterrörelser.

Likes

Comments

Detta är information som jag inte hade någon kunskap om innan jag startade min barnmorskeutbildning. Hade jag inte börjat plugga till barnmorska hade jag troligtvis inte kunnat neka samt begära vissa åtgärder under min kommande förlossning. Nu tänkte jag dela med mig av informationen.

Sen avnavling
Länge har det varit rutin att så fort barnet är framfött (handlar om sekunder) så "klampas" navelsträngen för att efter en kort stund klippas. Dagens forskning har visat att för tidig avnavling kan leda till neuropsykiatriska diagnoser och särskilt bland killar. Därför har flera (inte alla) sjukhus numer som rutin att låta det gå längre tid (2-4 minuter) innan en klampar navelsträngen. Att låta navelsträngen vara har många fördelar. När barnet är framfött pågår fortfarande pulsationer från moderkakan genom navelsträngen till barnet vilket innebär att barnet fortfarande har en fungerande blodcirkulation från moderkakan. Att klampa navelsträngen för tidigt leder till att barnet får mindre mängd blod till sin kropp än när en låter navelsträngen vara. Låter en bli att klampa navelsträngen tidigt får öven barnet alla de viktiga stamceller som enligt regler överförs via navelsträngen. Är ni intresserade av att läsa mer om ämnet så rekommenderar jag gruppen Sen avnavling - barnets födslorätt på Facebook! Viss forskning har visat att sen avnavling kan leda till ökad mängd bilirubin vilket i sin tur kan leda till gulsot. Det kvinnan/paret kan be om inför förlossningen är att inte klampa navelsträngen förrän pulsationerna har upphört eller låta navelsträngen vara tills moderkakan är framfödd. Alla gör olika här, en del låter navelsträngen vara intakt i timmar andra i 4-30 minuter.

NavelsträngsPH
NavelsträngsPH är två prov som tas på blodkärlen i navelsträngen, ett från artär och ett från ven. Proven har rutinmässigt tagits i ca 25år. Dock är svaret av provet sällan användbart. Ett friskt och piggt barn som haft en normal förlossning kan ha avvikande värden och då görs ingenting. Samtidigt som ett påverkat barn kan ha värden som inte avviker särskilt. Det man har sett är att provsvaret i sig inte påverkar handläggandet av barnet oavsett vad det visar. Är ett barn påverkat vid födseln och kräver särskilda insatser hinns det oftast inte tas något värde för att navelsträngen behöver klipps ganska snart, vilket kan tyckas vara synd för det är ju framför allt dessa barn det hade varit av värde att se syra bas balansen på. Dessutom är provtagning i navelsträngen ett sätt att störa den blodtillförseln och tillförseln av antikroppar som pågår då moderkakan fortfarande pulserar. Om du sedan får ett friskt och piggt barn där de utfört ett pH-prov som är avvikande kan det påverka eventuella försäkringar framöver. Hittade en passande debattartikel på dagensmedicin.se läs gärna här:

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2014/02/26/stoppa-de-rutinmassiga-proven-pa-navelstrangen/

Dessa prover tas fortfarande idag på de flesta sjukhus och vill du/ni inte att detta görs behöver ni säga det och stå på er!

Det var lite kort om de olika två. Blev ni intresserad av att veta mer så sök mer info, detta är spännande ämne och så viktigt att sprida vidare till de som inte får informationen och därmed inte kan säga till om något av detta vid förlossningen då det utförs rutinmässigt!

Likes

Comments

Äntligen fredag och jag har hållit igång hela dagen. Först sovmorgon, därefter storstäd. Sen en sväng på stan för att fånga Pokémon (i know, töntigt men så jäkla kul) och handla. Hem och laga mat, entrecote med potatisgratäng. Sen... det jag sett fram emot hela dagen, lägga mig på soffan för å titta på hela säsong 3 av SKAM som släpptes på SVT idag! Har längtat. Jag gjorde ett försök att titta på första avsnittet av serien på NRK men förstod ingenting 😅 men nu har jag plöjt igenom hela säsong 3!

Imorgon tänkte jag dela med mig lite av den information jag fått till mig under barnmorskeutbildningen som handlar om sen avnavling efter att barnet är framfött och de pH-prov som tas på rutin från navelsträngen efter att barnet är framfött.

Likes

Comments

Ur ofrivilligt barnlös perspektivet.

2016 var det året vi äntligen skulle starta igång med utredningen efter att inte ha blivit gravida på egen hand sedan januari 2015 som då slutade i ett tidigt missfall.

I februari 2016 fick vi komma till gynmottagningen på ett närliggande sjukhus. Vi var båda nervösa, detta möte skulle vara ca 1h med barnmorska. Mötet gick bra både jag och min sambo fick ett gott intryck av barnmorskan, vi fick med oss remisser för diverse provtagning och snabba som vi var fick vi det avklarat ganska snabbt vilket ledde till en lång väntan inför läkarbesöket. Planen var att då vi blev kallade till läkaren skulle genomföra en livmoder/äggledar-spolning på mig.

Tiden gick och i april blev vi kallade till läkarbesök. Jag hade såklart mens vid besöket (maximal otur ingår i en ofrivilligt barnlös liv) så spolningen kunde inte göras då. Proverna som vi tagit inför mötet visade inget avvikande förutom i spermaprovet där man såg ett högt värde av vita blodkroppar samt ett lägre värde av swim-up. Detta var inget som skulle påverka våra chanser så i det stora hela var ju beskeden positiva. Det planlades att jag skulle får göra spolningen när mensen vas slut och att de skulle ringa upp mig om några dagar.

Telefonen ringde och jag fick besked om att de inte finns några möjligheter att göra spolningen under denna cykel och jag blir såklart besviken men köper det ändå. Jag ska höra av mig när jag får mens nästa gång. Och det går lite längre än en månad och jag ringer och får även då besked att det inte finns tid på mottagningen att utföra spolningen denna cykeln heller. Jag står i en mataffär och bryter ihop. Jag frågar om det finna någon möjlighet att få gå till en privatklinik som jag vet finns i stan och barnmorskan är supergulliga och säger att detta ska vi ordna. Sagt och gjort, hon skickar alla papper till privatgynekologen och jag kan bara ringa och boka en tid.

Det är maj 2016 och jag ska göra spolningen och har läst skräckhistorier på nätet om hur fruktansvärt ont det gör. Jag är så spänd när jag väntar på att bli uppropad. Undersökningen går jättebra och jag känner ingenting och är så lättad. Även här får jag positiva besked inga hinder någonstans och inget avvikande. Gynekologen tycker dock att ultraljudet ihop med mina glesa menscyklar (28-42) kan tyda på PCO och han föreslår att jag ska testa letrozol nästa cykel.

Det är juni 2016 jag ska börja med letrozol dag 3-7 i cykeln, 2,5mg/dag. För att sedan kontrollera med ultraljud om det blir någon växt av äggblåsor. Jag får göra två kontroller utan att det syns någon växt och jag får på dag 23 börja med provera. Nästa cykel ska jag dubbla dosen.

Nu har det blivit början av augusti och jag har ätit letrozol dag 3-7 och har tid hos gynekologen för ultraljud på dag 14. På dag 13 får jag typiska ÄL-symtom trots att ÄL-testet visat negativt på morgonen. Jag ringer till gynekologen för att försöka få ett UL tidigare för att jag av erfarenhet vet att ägget släpper ganska så snart efter att jag fått symtom. Men jag blir nekad och får gå på den planerade tiden på dag 14. Samma eftermiddag på dag 13 visar ÄL-testet positivt och vid undersökningen dagen därpå syns ingen äggblåsa men vi får ändå klartecken till att försöka för konception. Nästa månad är det dubbel dos igen som gäller.

Nu är det september och jag har ätit letrozol igen dag 3-7 dubbel dos (5mg/dag). Denna gång hinner vi göra UL i tid och ser växt av en äggblåsa på höger sida och vi får klartecken att körs på! ÄL sker på dag 17/18 ca. Efter några dagar blir jag nyfiken och testar med ÄL-test som är starkare än vad det borde vara. Jag börjar misstänka graviditet men tror inte riktigt på det.

14 dagar efter ägglossning i början av oktober har jag på natten vaknat med smärtor i magen och tror att mensen är på G men kmr inget på morgonen. Samma eftermiddag gör jag mina fransar och får återigen ont i magen. När jag kommer hem kan jag inte hålla mig och tar ett graviditets test som visar positivt! Vi blir inte jätte exalterade direkt utan mest nervösa. Hur ska detta gå? Kommer det gå vägen? Kommer vi förlora även denna graviditet? Jag ringer privatgyn för att boka in tid för tidigt ultraljud i v 6.

3 dagar innan ultraljudet upptäcker jag blod när jag går på toaletten och jag tror direkt på missfall och både jag och min sambo blir ledsna och besvikna. Jag behåller ändå ULtiden och när den dagen är kommen visar det säga att jag har ett embryo med hjärtslag i mig. Såklart superlycklig.

Idag är jag i v 16+5 och jag har inte kunnat slappna av riktigt än då jag har haft blödningar till och från v10-14. Nu har det inte varit några blödningar sedan v14 och jag börjar känna mig lugn. RUL är om 15 dagar och kanske efter det kan jag liksom slappna av på riktigt!

Nu hoppas jag på ett 2017 i kärlekens och lyckans tecken ❤🍀

Likes

Comments

Tiden går så segt!

Jag mår bra. Har molande värk i magen vissa dagar och på juldagen kändes det nästan som om något var fel. Det stack i magen konstant hela dagen. Nu har det varit lugnt ett tag. Har de senaste dagarna känt av rörelser i magen och det är så mysigt. Blir dock lika orolig var gång man inte känner något vissa dagar men bebisen måste ju sova också :)

Något som varit störande är att jag har haft huvudvärk i fyra dagar utan att något hjälper. Lägger mig med huvudvärk, vaknar på natten av att det gör ont och vaknar på morgonen med huvudvärk. Det är hemskt. Det är ju såpass att jag kan hantera det men ändå så ont att det liksom stör hela tiden. Någon som haft liknande besvär??

Idag är det 19 dagar kvar till RUL. Ringde och försökte ändra tiden till tidigare då det blivit så att min sambo inte kan vara med just den 17/1. Men det gick tyvärr inte. Så jag har frågat en vän om hon vill följa med och det ville hon. Känns viktigt att inte vara själv vid det ultraljudet då de faktiskt tittar på ev avvikelser mm.

Hoppas eran jul har varit bra och att ni får en fin nyårsafton 💕

Likes

Comments