Detta är ett väldigt jobbigt ämne för mig att skriva om men jag ska försöka förklara så mycket info jag vill ge ut.

En plan vi har haft i ca 6 månader blev inte av. Planen har varit att Tariq skulle åkt hem till sin föregående ägare, att dem skulle köpa tillbaka honom. Men jag vill inte gå in i detalj varför det inte blev av. Saker händer och planer ändras.
I dagsläget så står jag fortfarande som ägare på Tariq men han ska åka till ett försäljnings stall i Sala.

Eftersom jag bor i Skåne, går ett Naturvetenskapligt program så ville jag inte ha med mig honom för jag känner att jag inte skulle ha tid för honom och det skulle bara vara taskigt mot honom att ställa han i ett stall när jag inte har tid att rida varje dag.
Han ska iaf åka till en tjej i sala som ska vara jätte duktig och ta bra hand om honom och se till att han hamnar rätt!
Helt ärligt så känns det lite jobbigt att mamma ska lämna honom där, även om man har hört bra saker om henne så vet man aldrig riktigt hur den personen är som ryttare och sköter sina hästar.
Man får alltid höra "det löser sig ska du se" men helt ärligt är jag lite osäker denna gång, Tariq är enligt mig bäst och en väldans envis men bra individ. Alltid ställer han upp för en och löser situationer på bästa sett. Samtidigt som han är snäll och allt sånt så ska man få ut någonting ur honom måste man jobba för det, med en häst som honom går det inte att bara åka runt i sadeln och styra runt, Man måste ha en viss kunskap, en känsla som man får med timmarna i sadeln.
Nu låter det som att han är en jätte svår ponny men alla hästar behöver olika hjälper, olika utrustningar osv, den känslan och den kunskapen kommer inte genom att åka runt i sadeln utan det handlar igen om timmarna på hästryggen.

Köpa ponny eller häst är alltid en risk eller ibland en chansning, även om man åker och provrider en eller tre gånger så vet man inte till 100% vad som kommer hem i transporten. Man får en massa info från säljaren men hur vet man om det är sant eller om säljaren bara försöker sälja för att få iväg hästen och då hittar på eller ändrar infon och drar till med något som låter bättre. Oftast så löser sig saker med tiden men det gäller att man ger det tiden. Att man har tålamod med hästen, för det är trots allt aldrig hästens fel. Man kan inte räkna med att hästen kommer vara världens bästa i ALLA situationer. De är fortfarande flykt djur hur mycket vi än försöker träna bort det.
Man måste ibland ta ett steg tillbaka och kolla på vad som gick snett, vad jag kunde gjort för att det skulle gått bättre, och inte säga "jag vet inte varför han eller hon gjorde så".

Tariq är en sådan ponny som gör det du ber honom om så länge han förstår och att du ger rätt signaler. Ber du honom att göra te.x. en sluta med rätt signaler så gör han det utan problem. Det är en sak som jag älskar med honom, han gör ALLTID det du ber honom att göra så gott han kan eller för den delen han gör det så bra som du ber honom, liksom anstränger du dig inte till 100% varför ska han det då?. Kan han inte så förstår han och lär sig ganska fort, det är detta som gör honom till en sådan bra läromästare. Det behövs självklart att man tränar för en tränare som hjälper dig att hitta rätt knapar att trycka på som man brukar säga. Jag fick chansen att rida, träna och tävla honom i tre års tid och jag kan säga att om jag hittat 10 000 knappar på honom så finns det minst lika många till att hitta och lära sig.

Detta inlägg var mest ett inlägg för att få skriva av mig om mina tankar som snurrar i huvet. hoppas ni gillade det!hörshej.


l

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Nu har gymnasium resan börjat. Idag var våran andra dag på Polhem skolan och det har gått bra men jag längtar tills det har gått några veckor och man har kommit in i det och har riktiga lektioner.
Just nu är det så himla mycket information så man blir trött efter första timmen och man inser att det är typ 7h kvar av endast information.

Idag fick vi i alla fall se våran idrotts plats och om man jämför den med dem idrotts platser jag har haft i skolan (dvs. Harbo & Östervålas) så är denna riktigt stor. den har en stor friidrottsplan ute och flera olika lokaler där man kan gymma, träna brottning, friidrott, pingis osv. dem har även en bowling hall som man kan använda om man får en lång håltimme och vill ha något att göra.

När vi var klara på idrottsplatsen så gick vi tillbaka till skolan där vi skulle ha våran mentor men han är även vår matte lärare. Vi hade en matte lektion och vi fick göra en diagnos på 50 frågor. Det var repetition på det man hade lärt sig i högstadiet, men eftersom det är andra dagen i skolan så har man inte riktigt kommit igång än. Över lag så tyckte jag det gick ganska bra, det verkar också som att jag hamnat i en lugn klass för det var väldigt tyst under diagnosen vilket jag tycker är skönt, jag kan koncentrera mig bättre då.

Sedan var det tid för lunch, jag är lite förvånad att denna skola har en sån liten matsal, visst klasserna har olika lunch tider men ändå, när vi första dagen skulle käka så var det propp fullt i matsalen och då var det endast alla första års elever. Polhem skolan är liksom just nu Sveriges största gymnasium skola.

Efter lunchen så var det svenska lektion och den bestod av ett läsförståelse test. Jag personligen tycker läsförståelse är ganska tråkigt så det var inte superkul att göra det när man redan var trött.. men men man får väll hoppas på att det gick bra. det kändes ganska bra i alla fall.

Dagen avslutades med att en lärare på Flyinge kom till våran klass och informerade oss hippologer om hur vår kursplan ser ut och lite vad vi kommer jobba med och hur hon tänker som lärare, känslan jag fick av henne var bra och jag tror att hon kommer bli en bra lärare. vi kommer ha henne den dagen vi är på Flyinge och studerar hippologi (det vill säga hästlära).

Nu ska jag ut och springa, se något avsnitt på en serie och se ska jag ta sovmorgon :). Jag tror Maja och jag ska åka till shopping centret Nova imorgon som ligger lite utanför Lund. Det är skönt att vi har våra mopeder så vi kan ta oss överallt.
på helger går det liksom inga bussar från Flyinge till, ja, vart man nu ska.

hörshej.

Likes

Comments

jag har inte känt att jag har haft tid till att skriva ett blogg inlägg eller för den delen inspiration även om det vart massa att skriva om. så jag tänkte försöka bli bättre på det nu och skriva om skånelivet.

I lördags så åkte vi från Harbo ner till Flyinge Kungsgård där jag nu kommer bo de närmaste tre åren.

Jag och min nya roomie @MajaApel var först på plats i norra elevhemmet på Flyinge, det bor just nu endast fyra stycken första års elever på detta elevhem sedan kommer det rulla in fler andra och tredje års elever.
på tisdagen hade nästan alla första års elever kommit, vår rektor på Flyinge kom och frågade oss om vi ville åka in till Malmö festival. vilket vi självklart ville. Icona Pop spelade och det blev en grym kväll, det var packat med folk på stor torget i Malmö men vi hade en jätte rolig kväll.
Jag tror det var bra att vi åkte in och gjorde något roligt tillsammans för det gjorde att man i alla fall kom lite närmare varandra, vilket är bra då vi ska bo ihop i ca tre år.

_

Första skoldagen har nu varit och det kändes som att jag hamnat i en bra klass. det är inte bara hippolog elever i klassen, utan några som utför andra sporter vilket är kul att de blandas lite.
Idag så gjorde vi inget speciellt utan bara information och lekar, vi fick också våra datorer som vi ska använda i skolan

HörshejLikes

Comments

Jag har ingen koll på dressyren om från vilka klasser man veterinär besiktigar men ponnyhoppning har jag koll på.

En sak jag tänkt på länge är, varför veterinärbesiktigar vi inte från lägsta klassen?

Idag så är det från klass LA som går i 110cm för D-ponny och ibland för klass LB men inte ofta.

jag tänker bara varför vet kollar vi inte ponnysarna redan från lägsta klassen, jag menar varför gör vi det ? Jo för att kolla om ponnyn är skadefri och inte är halt så den är frisk att starta, men är det okej om en ponny är halt och ägaren inte ser eller märker så hoppar ekipaget men ingen märker för de är inte kollat så ponnyn har egentligen ont när den arbetar och rids. Jag tycker inte att det är rätt att vi inte ska kolla en ponny bara för att den hoppar en lägre klass?.

Absolut det är större ansträngning för en ponny att hoppa högre klass som LA men om en ponny är halt och ägaren inte ser eller märker det så ger det inte mer rätt att låta den hoppa vilken höjd som än gäller.

Jag tycker det borde vara vet koll till alla klasser för vi gör det fortfarande för ponnysarna, en koll för deras skull.

Är det bara jag som funderat på detta?Vill också säga att jag är en av @mcfoto 's nya teamryttare och det kommer bli ett roligt samarbete, väldigt duktiga fotografer !!! De har tagit tävlingsbilderna 😊🙌🏽


Sen har jag inte haft någon inspiration tidigare att skriva inlägg men hoppas få några nu😊Ha en bra vecka
Hörshej😊👋🏽

Likes

Comments

Jag har inte hunnit skriva i lägg då jag haft mycket på senaste tiden med allt.

Ja det hände en liten annorlunda sak på Djurgården...

LC (90cm) :

Vi klarade grunden superfint men Dick tyvärr ett stopp i omhoppningen annars hade vi vunnit så det var lite surt men mycket nöjd med våran ritt för vi lär oss något nytt varje gång!

LB (1m) :

Igen grunden hoppar vi jätte bra och flyger över hindrerna, men sedan kommer vi mot första hindret i omhoppningen och vi kommer i ett taskigt avstånd så Tariq väljer att stanna och tyvärr så släpper underlaget så Tariq's bakben fortsätter att glida så han hamnar på rumpan, men som tur är ramlar han inte över på ryggen, jag "gick" av bakifrån så ingen fara med mig men Tariq fick skrapså på hasen och kotan på höger bakben.


Hans så e har läkt mycket fint nu och vi har fortsatt att träna och han hoppar och är jättefin i kroppen !!!

På tisdag så har vi våran näst sista tävling i Tierp.
Vi ska starta LC LB. Väldigt taggade är vi💪🏽.

Åh kommer sakna min lilla skrutt så himla mycket.


Ha en fin nationaldag och pingst!Hörshej😊👋🏽

Likes

Comments

Alla har vi våra favorit ställen att tävla på, och jag kan verkligen såga att för mig är det Djurgårdens ridklubb i Stockholm ((ligger precis vid Kaknästornet)).

Varför de är mitt favoritställe tror jag är pga av miljön. Det är otroligt fint och mysigt där, speciellt nu för alla träd runt banan är gröna och solen har varit framme varje år🌞.

Just nu så sitter jag i bilen påväg till tävlingsplatsen. Lite nervös är jag då jag verkligen vill prestera på topp, jag hamnade på en väldigt bra plats i startlistan : plats 32 av 34.

De har mycket fina ridvägar i skog mm som är väldigt mysigt och bra för hästarna, åh det är så himla mysigt❤.

Vi ska starta LC LB (90,100cm). Idag ska vi satsa för att vinna. Vi brukar satsa för det men vi tar i lite extra idag😅🙌🏽.


Lycka till alla andra dom tävlar idag även om det inte är på Djurgården 👍🏽.
Ha en fin kristihimmelfärds helg.💚
Hörshej😊👋🏽(Bilder från förra året på Djurgården) (det står Harbo ortens RS på ena bilden då jag tävlade för dem på den tiden men idag så tävlar jag självklart för Heby RF💙)

Likes

Comments

Jag har fått äran av @add.icecream att hålla i en tävling på min blogg och Instagram.

Deras glass har inget tillsatt socker och har protein i sig.

Det ända du behöver göra för att vara med är :

1. Följa mig här på bloggen (har du ingen blogg kan du gå in och följa mig via Instagram : @trulssontilda )

2. Gå in på Instagram och följ @add.icecream och gilla deras senaste inlägg.

3. Tagga en vän i mitt senaste inlägg på Instagram : @trulssontilda

Lycka till !❤️ det kommer bli sammanlagt 5 vinnare.

Likes

Comments

Igår var jag & tävlade på Jump Club.

En LA och LC blev det. (110cm,90cm)

Planen var att starta LA LB (110cm,100cm)
Men efter att ramla av på 4a hindret i 110cm så ändrade vi klass.
Här är förklaring varför😊 :

Jump club har lite för trång framhoppning tycker jag, det blir ganska snäv sväng när du ska svänga upp mot hindret och då tappar Ponnys lätt energin.

Och efter jag har hoppat fram länge så är oxern uppe i maxad 110 cm, Tariq tappar energin och han stannar han stannade 2 ggr till så jag bad mamma ta ner frambommen lite och då flög han över🙌🏽😃.

Sedan var det dax att gå till tävlingsbanan.

Tariq och jag flög verkligen över de första 3 hinderna 🙌🏽 men sedan var det en kombinations linje dvs. En kombination 4a 4b och sedan var det fem galoppsprång till 5:an.
Jag tror att Tariq tappade självförtroendet på framhoppningen så han stannade och drog till vänster och jag då ner till höger på hindret.

Allt gick bra med både mig och Tariq.

Om det va så att Tariq's självförtroende droppa, valde jag att ändra till klass LC (90cm) för att han bara skulle få tycka det är riktigt kul och ingen press liksom.

Jodå han tyckte det var riktigt kul😅.

Han flög över och verkligen längtade till nästa hinder. Tyvärr så rev vi näst sista hindret då han inte riktgt kom upp annars hade det blivit vinst..

Men men jag är väldigt nöjd😊 Tariq kämpade och är min stjärna❤🌟


Vill också säga Grattis till @MajaApel som lyckades kvala till MSVB med grålle nu också 🙌🏽
Bra jobbat💪🏽❤
Ha en bra vecka alla !!
Hörshej😊👋🏽

Likes

Comments

Det blev nästan sovmorgon denna morgon haha, klockan ringde 05.50.

Vi sitter nu i bilden påväg till Jump Club för att starta LA & LB (110cm,100cm) och vi är väldigt taggade😃.

Jump Club har lagt upp klasserna såhär:

LA
MSVB (lagklass)
LC
LB

Jag ska förstås starta i första och sista klassen men @MajaApel och Heby RF's lag ska starta lagklassen som går i 120cm🙌🏽 så vi kommer kunna heja på dem😃👌🏽.


Jag har varit och tävlat på jump club en gång tidigare, det är en väldigt fin anläggning och jag skulle säga att jag tycker om att tävla där.
Man har ju bra ställen och sämre ställen.

Som t.ex. Föreningen Storbyns ryttare, jag vet inte varför men Tariq blir alltid så ofokuserad när vi tävlar där och efter 2ggr där så har jag sagt nej till att åka dit för det går inte bra.
Men det är nog mitt ändå ställe där det aldrig går bra.


Idag ska även min äldsta storebror med familj komma och titta när jag startar så det ska bli lite extra kul😊


För ca 2år sedan beställda jag mitt namn och en häst av dekaltext.se
För att sätta upp på transporten, men jag beställde endast till en sida så jag frågade nu om de var villiga att sponsra med mitt namn + häst och det gick bra.
Jag måste säga att jag verkligen gillar och rekommenderar dekaltext.se .

Detta skriver jag inte för att det är sponsrat utan jag menar det verkligen, mitt namn från två år tillbaks är fortfarande lika fint och svart som det nya. Det har suttit kvar i alla väder. Måste verkligen såga att det är mycket bra kvalité på deras självhäftande texter.

Det gör inte bara texter till transporter eller andra häst grejer utan till allt möjligt ! De har väldigt mycket alternativ också vilket jag gillar för då får man verkligen det man vill ha😃👌🏽.

Länk till sidan hittas här


Lycka till till alla tävlande överallt och ha en bra dag😃
Hörshej👋🏽😊

Likes

Comments

I onsdags blev jag tillfrågad om att starta i Div. 1 lag på Västerås (div.1 går i 110-115cm).

Planen var innan att jag skulle dit och bara starta en LB (1m) men den planen ändrades.

Det blev första gången jag startade lag och det var väldigt kul !!

Jag ska börja med att berätta hur det gick i LB klassen:

Resultatet blev 0+4 i bedömning två faser A:0/A:0.

Vi klarade hela grunden galant och Tariq flög över hindrerna 🙌🏽

Vi gick vidare till omhoppning och Västerås bana är väldigt vågig i underlaget och sista hindret stod i lite neråt lutning och där kom jag i lång galopp, detta resulterade i att han rev sista.

När ett hinder står lite neråt så ska man gärna smala upp dem lite så de kommer över men det gjorde inte jag (🙄). Men jag är supernöjd ändå för Tariq kämpade och gör alltid sitt bästa 💕

Vi hamnade precis utanför placering tyvärr men som sagt väldigt nöjd ändå!

När man ska starta LA måste man först veterinärbesiktiga, så direkt efter starten så klädde vi av Tariq och han blev godkänd av veterinären😊.

Vi värmde upp lugnt och jag blev lite irriterad på en av funktionärerna.

Västerås hade ingen riktig uppvärmningsbana (alltså inte för framhoppning) utan vara en liten grus "cirkel" på kanske 25-30m i diameter.

Eftersom det bara är ett varv på framhoppningen så ville jag värma upp den andra galoppen så jag höll ögonen öppna (för att inte krocka med ngn annan) och galopperade runt lite där för att värma upp Tariq.

Och så till LA klassen så kommer en funktionär och ber mig att inte galoppera utan att det görs på framhoppningsbanan.

Absolut att jag förstår henne för säkerhets tänk osv men jag gjorde det för att värma upp eftersom det bara var ex vänster varv inne på framhoppningen, så vill jag ju självklart värma upp lite i höger galopp.

Tariq är en känslig ponny och behöver mycket uppvärmning, det är olika från ponny till ponny om vad de behöver för uppvärmning men Tariq är en ponny som kräver lite mer och då känner jag att det är lite viktigt att få möjligheten till att få värma upp både höger och vänster galopp.


Men det löste sig då jag hade hunnit lite innan hon kom och sa till mig.
Det var också lite sättet hon sa det på, igen jag förstår med säkerheten osv men sått upp en skylt eller skriv i propositionen om att ni inte har möjlighet till framridningen i båda varven för galopp.
Jaja resultatet och känslan i LA är jag så sjukt nöjd med !!! Det blecket stopp och det var mitt fel och jag tänker förklara varför det blev ett stopp :


I och med att jag startade LB och insåg att det är bra att samla upp sig lite och verkligen sitta tillbaka när det är ett räcke i neråt lutning.
Och banan till LA'n hade en linje med två hinder då det första var en oxer sedan var det ca 6 galoppsprång innan ett räcke som stod i lite neråt lutning.
Jag tänkte då att jag skulle samla upp oss lite redan innan för att det inte skulle bli fel emellan hindrerna och han skulle då riva..

Men Tariq är superkändis i munnen och jag tog lite för mycket och då tappades hans energi vilket resulterade i ett stopp.

Men sedan så flög vi över hindrerna och herregud vilken underbar ponny jag har ❤

Han var verkligen högt över och nästan alla hinder var maxade så väldigt roligt att vi "klarade det iaf utan att riva ett hinder😉😃.


Till helgen (på lördag) ska jag starta LB LA på Jump Club i Enköping.


Väldigt taggad och vill ha revansch och sätta första LA nollan.😁Jag vill också skriva GRATTIS till @MajaApel som satte två felfria MSVB klasse och är nu kvalad till både SM och MSVA 🙌🏽 grymt jobbat verkligen.

Kommer vara där och heja och vara bästa mentala coachen haha. Men verkligen grymt bra jobbat och grattis igen!❤

Ha en bra vecka !
Hörshej😊👋🏽
Foton med bra kvalité haha är tagna av Michael Sundin !!

Likes

Comments