Hej igen!

Galet att det nu är mindre än tre veckor kvar tills jag är tillbaka i Sverige. Jag har ingen aning hur många som faktiskt läser det jag skriver här, men till er som gör och inte vet det än så åker jag tillbaka till Sydafrika igen forsta veckan i december. Under min tid som volontär öppnade sig en jobbmöjlighet som projektledare for mitt volontärprojekt. Jag sökte positionen och fick den. När jag kommer tillbaka kommer jag istället för att jobba som volontär jobba som samordnare och vara ansvarig for de volontärer som kommer. Jag är otroligt tacksam för denna möjlighet. Det kommer troligen vara bland det svårtaste jag har gjort, men också det mest givande. Ser fram emot det sjukt mycket.

För tillfället innebär det dock att jag måste söka visum. Eftersom jag stannar längre än tre månader behöver jag få tillstånd. Detta är en lagom komplicerad process som tar typ hundra år. Jag är redan lite stressad över det faktum att jag kanske inte får det i tid och därfor maste flytta mina flyg, men håller tummarna att det ska fungera.

Här i Gordons Bay är vi tillbaka på projektet som vanligt. Det var kul att träffa alla barnen igår som vanligt. Det är galet hur mycket jag saknar dem så fort vi inte är där. Veckans tema ar blommor och växter. Idag gjorde vi arbetsblad där barnen skulle lära sig en blommas olika delar. På eftermiddagen gjorde vi komplimangblommor. Varje barn fick fem blomblad som de skulle färglägga. De andra barnen skulle sedan skriva en komplimang på varje blad. Vi limmade sedan på bladen på en cirkel som de skrev sina namn pa. Målet är att göra en hel vägg med alla skolans barns namn. Vi får se hur det går.

Puss o kram <3

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej igen!

Veckan som precis varit var lovvecka vilket innebar att alla skolorna var stängda. Vi hade istället ett lovprogram och bjöd in alla barn som ville att komma till skolan. Det var mellan 10-15 barn varje dag och istället för att ha våra vanliga lektioner hade vi pyssel och idrottslekar.

Vi gjorde allt från marakas av papper och stenar till collage och armband. I tisdags byggde vi en stor hinderbana som barnen skulle göra i par. Torsdagen var troligen en av våra bästa dagar. Vi började dagen med att göra masker där barnen målade vita papperstallrikar som vi klippt ögonhål i. Vi hade lässtund och sen var det fotbollsmatch. Det var så roligt att se barnen riktigt tävlingsinriktade. Efter lunch gjorde vi pärlarmband och collage. Barnen älskar verkligen armband och vi har insett att det är ett perfekt sätt att lära dem mönster på. Innan vi lämnade projektet hade en av de andra volontärerna en yoga sejour med dem vilket de också älskade. Det var en riktigt lyckad dag.

I fredags åkte vi med dem till stranden. Jag följde med vår samordnare och plockade upp barnen i kåkstaden. Barnen älskar verkligen att åka till stranden och en del av dem lämnar knappt gården de bor på vilket verkligen märktes när vi var där. De flesta barnen kan inte simma, men för att motverka en olycka blev vi alla ansvariga för ett barn när de gick ut i det djupare vattnet. Jag lyckades klumpig som jag är skära mig i foten när jag tappade balansen av en stor våg med ett barn på min rygg. Det blödde galet mycket men verkade värre än det egentligen var. Var en otrolig dag. Så glad att jag fick uppleva det här.

Nästa vecka är det tillbaka till vardagen. Ska bli kul att träffa alla barnen som inte kom under veckan som varit.

Puss o kram <3

Likes

Comments

Ytterligare en månad har passerat vilket innebar fler sorgliga hejdå. Galet hur jag inunder bara fyra veckor har lyckats lära känna personer så bra som jag gjort här. Det har blivit som en ny familj.

Under förra helgen tog vi det ganska lugnt. Vi åkte till the old biscuit mill och gick längs lång street. I söndags var vädret fantastiskt och vi åkte till Camps Bay beach. Det var så mysig dag. Vi hade dock inga badkläder så det slutade med att vi badade i våra vanliga kläder. Det var så roligt.

Hemfärden till Gordons Bay var ingen höjdare. Alla var lite halv nere på grund av alla farväl. Förutom det var det en underbar helg.

Puss o kram <3

PS. Här är alla de underbara människor som nu lämnat mig. Vi planerar redan reunion så känns inte alltför sorgligt.

Likes

Comments

Hej!!

Länge sedan jag uppdaterade här! Förförra helgen besteg vi Table Mountain. Vi delade upp oss i två grupper då fyra stycken ville ta linbanan upp istället för att gå. Innan vi startade hade vi frågat några på vårt hostel hur lång tid det skulle ta och de hade sagt ca 1,5 timme. Vi valde att ta en tur som heter Sceleton Gorge, vilken är känd för att vara den vackraste. Det tog oss drygt en timme upp. Vi insåg dock när vi kommit upp att platsen vi var på var ca 2 timmar ifrån linbanan. Medan vi väntade på några som gått lite långsammare hittade vi en sjö mitt på berget. Så oklart men vackert. Vi började sedan vandringen. Det var en av de mest otroliga upplevelserna jag gjort. Vegetationen på berget var allt från kala klippor till regnskogsliknande områden och sandstränder. Efter ytterligare 1,5 timme kom vi till nästa topp. Där meddelade vi de andra att vi var ca 5-10minuter bort. Visade sig att vi var på andra sidan berget. Det tog oss snarare 30-40 minuter till stationen. Totalt tog det ca 3,5 timmar. Vi var helt slut när vi var klara. Lunchen på toppen var troligen bland det bästa jag ätit.

På vägen ner var det endast fyra av som gick, resten tog linbanan. Vi valde en annan väg ner som var beräknad att ta ca 2,5 timme men endast tog 1,5. Det var på riktigt stenar som typ låg som trappsteg rakt ner. Träningsvärken dagen efter detta var bland den värsta jag haft men så värt det. Adrenalinkicken jag fick när vi nådde botten av berget var obeskrivlig. Kände mig ostoppbar. En fantastisk upplevelse!!

Hoppas ni mår bra.

Puss o kram <3

Likes

Comments

Förra helgen var det safaridags! Vi hade bokat en tvådagars resa där vi skulle upplockade i Stellenbosch, som ligger en halvtimme ifrån var vi bor. Vi åkte redan sju på morgonen för att komma i tid till mötesplatsen. När bussen tillslut anlände insåg vi att vi var de sista att kliva på. Lyckligtvis hade de sparat de fyra bakre platserna!! Då vi inte fått något specifikt infomail frågade vi hur lång resan var och chauffören svarade 7h.. (?!!) vi trodde alla att detta var ett skämt och frågade igen varpå han svarade samma sak igen. De andra resenärerna började skatta och tyckte vi var det största skämtet.

Vi började resan. Extremt vackert landskap, galet! Vår guide berättade om Sydafrikas kultur, historia, politik och vattenbrist. Vi åkte förbi den plats där deras största tillgång av vatten kommer ifrån. Sjukt att se hur låg vattennivån är.

Efter sex timmar var det lunchpaus, då fick vi reda på att vår safari var inställd på grund av det dåliga vädret. Det var en riktig buzzkiller. Vår guide pratade i telefon ett långt tag och sen berättade han att de ändrat vårt schema och att vi istället skulle göra safarin på söndagen.

När vi väl kom fram åkte vi till en strutsfarm där vi fick mata, krama och se strutsar. Efter det åkte vi till en djurpark/reservat där vi fick se några av Sydafrikas största och minsta arter. Vi klappade bland annat en gepard.

På söndagen åkte vi till ett större reservat för vi började med att på en elefantpromenad. Vi klappade och matade elefanterna. De var fantastiska, kunde hälsa och säga tack. Vi åkte sen på safarin där vi lyckades se springbocks, noshörningar, giraffer och lemurer. Otroliga djur!

Likes

Comments

Tjolahopp!!!

Idag var jag med de resterande volontärerna på projektet Women's empowerment. Ville gärna testa de andra projekten innan de nuvarande volontärerna åker hem. Det var spännande och utmanande. Dagen började med Microsoft-lektioner med kvinnor som lever i townshipet. Kvinnorna vad otroligt inspirerade och duktiga med tanke på att många av dem inte gjort detta innan. De två och halvtimmarna gick extremt snabbt. Jobbade med fyra olika kvinnor, en höll på med excel och funktioner inte ens jag kunde.

Efter det var vi på en låg- och mellanstadieskola där vi hade healthcare med grade R och sen girls empowerment med grade 5. Vi lärde dem hur de skulle agera i olika nödsituationer där personer blivit skadade eller bitna. Tjejerna var väldigt blyga men verkade tycka det var kul. Efter det åkte vi hem. Det var en bra dag men skulle säga att jag trivs bättre på Ikhayalathemba, känns bra att jag ska tillbaka dit imorgon igen.

Puss o kram <3

Likes

Comments

Hej hopp!
Nu när jag varit här i drygt tre veckor känner jag att jag borde berätta lite mer vad jag gör om dagarna. Jag jobbar på en gård/skola/förskola som heter Ikhayalathemba. För tillfället är jag den enda volontären men de första två veckorna var vi tre stycken. Vi arbetar i två veckors intervaller där vi under varje intervall har olika teman. Mitt första tema var Under the sea. Vi gjorde haj-övningar, målade olika havslevande djur, läste sagor som utspelade sig i havet etc.

Vi bli hämtade varje morgon kl8:40 för att åka till de olika projekten, de befinner sig i ett township precis utanför Gordons Bay. Vi är där kl9 men börjar med att vänta på att grade R barn från en annan skola ska komma dit. Eftersom den inte har tillräckligt med personal och yta tar vi hand om ca 30 av deras barn istället! När de har anlänt börjar vi med en singing-cirkel. Vi sjunger olika sånger i ca 30 min. Barnen tycker det är jättekul och dansar med. Vid tiotiden är det snacktime, vi håller dem sällskap, ser till att de inte sätter mat i halsen och inte stjäl varandras mat. Efter det har vi rast.

Under rasten planerar vi det sista/fixar detaljerna till förmiddagslektionen med grade R eleverna. Lektionerna är inspirerade av temat men även följa läroplanen. Det är otroligt roligt, dessa barn förgyller varje dag med nya kommentarer och påhitt. Runt tolv/halv ett är det lunchdags och vi har rast.

Efter lunch har vi workshop med en skola för flyktingbarn från Zimbabwe. Det är barn från grade 1-5 under olika dagar och ska ge dem en möjlighet att göra olika aktiviteter det normalsätt inte skulle gör på sina lektioner. Dessa barn är så otroligt väluppfostrade och vänliga. Kallar oss Sir och Ma'am, vilket kändes lite udda i börjar men har vant mig nu. Vi har workshop i en timme och sen jobbar vi med resident-barnen. Vi hjälper dem med deras läxor, leker med dem och försöker göra saker som barn gör med sina föräldrar. Vid halv fyra blir vi hämtade och åker hem till Gordons Bay.

Detta är bara en generell beskrivning av en dag. Varje dag är annorlunda och full av nya överraskningar. Älskar verkligen det här jobbet! Kan inte tänka mig ett liv utan dem, kommer vara svårt när det är dags att lämna igen.

Puss o kram <3

Likes

Comments

Hej igen, och är tillbaka i Kapstaden för tredje veckan i rad. Älskar denna stad! Börjar närma mig slutet av min första månad här vilket sorgligt nog betyder att mängdvis av hejdå. Alla de volontärer som kom samtidigt som mig lämnar nästa helg vilket kommer kännas otroligt sorgligt. De första två lämnade redan idag och trots att vi bara känt varandra i drygt tre veckor kommer jag sakna dem hur mycket som helst. De är verkligen de bästa! Kommer dock inte vara ensam utan det kommer ett nytt gäng nästa helg samtidigt som de andra lämnar. Plötsligt kommer jag vara den erfarne..

Vi besökte Robben Island igår, sjukt vilka förhållanden de tvingades leva under pga deras politiska tro för mindre än 30år sedan. Ofattbart! Slutas aldrig förvånas av detta lands historia. Vad befolkningen här går knappt att beskriva, är otroligt tacksam över det faktum att jag kan vara här och höra om det.

Puss o kram <3

Likes

Comments

Dags för min andra helg i Kapstaden, måste säga att jag verkligen gillar denna stad. Alla människor är sjukt trevliga och det är så vackert vart en går. Igår besteg vi Lions Head. Det var bland det läskigaste jag har gjort. På vägen upp gick det okej, en del delar var svårare men med tanke på att jag tittade upp kändes det inte så farligt. Vi hade med oss picknick och pausade på toppen för att äta lunch. Väl där var det en 360 graders vy! Amazing!!!

Vägen ner var dock desto jobbigare. För det första var jag tvungen att titta ner hela tiden och det var inte direkt skyddsnät på sidorna. Med min höjdskräck var det en pers att lyckas hålla tag i bergsväggarna och inte svimma. Tror aldrig mina ben har skakat så mycket som på vägen ner. Kommer inte ihåg något, utan zoomade ut fullständigt. Är otroligt glad och stolt att jag gjorde det dock. Vyn på toppen var värd plågorna påvägen ner.

Puss o kram <3

Bilder från vägen upp och ner!!

Likes

Comments

Hej hej!

Kan inte fatta att jag redan varit här i två veckor! Helt sjukt!! Eftersom vi jobbar i två veckorsperioder här var det dags för våra första hejdå igår. De volontärer som var här när jag kom skulle idag åka hem. Kommer sakna dem alla otroligt mycket! Vi har varit ett fantastiskt gäng!

Är för tillfället i Kapstaden. Ska bestiga Lions Head imorgon vilket blir spännande. Veckan som varit har varit intensiv. I onsdags var det pop-quiz på en av de lokala barerna. Hela GVI-gänget var med och tävlade mot varandra i olika lag. Då två av killarna som är här hade sökt till universitet och fick sina svar samt betyg i torsdags (vilket tydligen är en stor grej i UK) och vi åkte till Stellenbosch för att fira den kvällen. Kul med den första riktiga utgången. Hamnade på en proppad universitetsklubb!

I fredags var det avskedsmiddag vilket kändes sorgligt! Kommer sakna Billie och Teala otroligt mycket vilka är två tjejer som kom samtidigt som mig och som jag har spenderat extremt mycket tid med! Kommer vara konstigt att åka tillbaka till Ikhayalathemba på måndag och sakna två av de andra inom Childcare.

Ska försöka uppdatera lite mer än jag gjort, men är som sagt svårt!

Puss o Kram <3

Likes

Comments