Header
View tracker

Här är mitt recept på de berömda subwaykakorna, blev rätt bra, goda va dem iallafall men kanske inte identiska. Men huvudsaken är ju att de är goa. Vill ni också prova så kommer receptet här!
(Blev 25 st när jag gjorde dem)

150 gram smör
2 ½ dl socker
2 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
4 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
150-200 g choklad (Jag hade vit choklad och mjölkchoklad)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda sedan socker, sirap, vaniljsocker och de smälta smöret i en bunke.
Tillsätt ägget och äggulan och rör ihop till en smet.
Blanda ner bikarbonat, salt och vetemjöl lite i taget och rör ihop till en jämn smet/deg.
Hacka chokladen om du inte använder chokladknappar och blanda ner i smeten.

Rulla sedan små bollar som du plattar ut på en plåt med lite avstånd från varann.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 10-15 min (håll koll på kakorna i ugnen).

Låt de svalna och sen är de bara att njuta av en go cookie!

Vill du ha i nötter går de ju också bra och vill du att de ska bli mörka kakor så är det bara att lägga i lite kakao i smeten.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Brukar försöka äta vegetariskt minst en gång i veckan för att jag tycker att det blivit en överkunsumtion av kött. Älskar kött och skulle inte kunna va utan de men någon dag klarar man ju sig. Här är iallafall en vegetarisk bulgurrätt som är supergod.

ingredienser: bulgur, halloumiost, paprika, champinjoner, soltorkade tomater, vitlök & kryddor.

jag kokade bulgur till ca 3-4 personer, hackade 2 vitlöksklyftor och fräste dem ihop med champinjonerna & halloumin som jag delat till mindre bitar , på med lite salt och peppar. Till sist när de nästan va klart skar ja paprikan i bitar och stekte den någon minut. Sen blanda jag bara ihop allt och la i några soltorkade tomater och så var de klart!

Kan serveras med lite creme fraiche eller vitlökssås.

Likes

Comments

View tracker

Glass av smoothie, jajjemen och det är super gott men kallt. Speciellt på sommaren när det är varmt & solen glassar på är det perfekt att göra en sån här eller om man sugen på glass/frozen yoghurt!

Jag mixade 1 fryst banan (som jag skurit i bitar innan), 1,5 dl frysta jordgubbar, 0,5 dl fryst mango och ca 1 dl yoghurt. Sen är de bara att hälla upp i en skål och strö över lite kokos & chiafrön. Smaklig måltid!

Likes

Comments

Blev sugen på att göra risotto häromdagen så handlar ingredienser till de, och idag fick det bli av.
Första risotton jag gör på egen hand och det blev riktigt gott tycker jag. Så det var ju toppen!
Det bästa med risotto är ju att man kan variera de så mycket och man kan äta de som de är eller servera de till något. Idag valde jag att bara äta de som det var.

Recept:
Du behöver: (4 portioner)
2 sharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
9 dl grönsaksbuljong (vatten & buljongtärning)
2 msk olivolja
3 dl arborioris (alt. risottoris)
2 dl vitt vin
250-300 g valfri svamp
3 msk smör
2 dl riven parmesan
salt och peppar

Gör såhär:

  • Koka upp buljongen och håll den varm.
  • Finhacka schalottenlöken och vitlöken och fräs den i olivoljan utan att den får färg. Höj värmen och tillsätt riset.
  • När riset fått en glansig yta, häll på vinet och låt de koka in i riset.
  • Häll i buljongen under omröring lite i taget, så att riset hinner suga upp vätskan. Börja med 3 dl och ta sedan 1 dl i taget. Ta upp några riskorn för att smaka av. Det ska finnas en kärna i riset.
  • Skär svampen och stek den i smöret. Jag använde mig av kantareller och champinjoner. Krydda med salt och peppar och vänd ser ner dem i risotton.
  • Tillsätt Parmesan och rör om. Risotton ska vara lös med krämig.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Dekorerade med bladspenat som jag också hade till servering.
  • 38 readers

Likes

Comments

När jag var och handlade hade det extra pris på rödspättafilé och räkor i fiskdisken så kände för att unna mig lite. Fisk är alltid något jag fått hemma, men nu när man bor ensam och studerar blir de mest fryst lax.

Men tänkte dela med mig av receptet på de jag gjorde och det blev ca 20 kr/portion.

Du behöver:
2 rödspättafiléer
smör-&rapsolja (eller annat att steka i)
Vetemjöl
Salt & peppar

Potatis

Sås:
2 dl lätt créme fraishe
1 msk finkornig rom
1 schalottenlök
Ca 10 skalade räkor
Cayennepeppar

Gör såhär:
- Finhacka löken och blanda den med créme fraishe, häll i rom & räkor och rör om. Tillsätt cayennepeppar efter smak. Tänk på att de kan ge mer smak om de får stå till sig lite, så var försiktig.
- Skala och koka potatis med lite salt.
- Värm upp stekpannan och häll i smör & rapsoljan, salta och peppra rödspättan och vänd den i vetemjöl innan du lägger den i pannan.
- Låt den steka ca 2-3 min på varje sida.
- Dags att servera! Jag serverade med lite spenat och tomater. Valfri sallad går bra!

Likes

Comments

I tisdags bestämde jag mig för att göra en mustig kycklinggryta, hade läst om en i en mattidning men hade inte de ingredienser man skulle ha så jag tänkte att jag improviserar lite och blev väldigt gott! Så gott med grytor när det är höst också. Använde mig av kycklinglårfilé då det är en favorit hos mig, tycker att det smakar mer och inte är så torrt. Denna gryta blev dessutom kycklingen helt fantastisk och mör. SUPERGOTT!

Recept:
2 matskedar olja (jag använde olivolja)
2-3 äpplen, skurna i klyftor
1 gul lök
2 dl hackad/strimlad vitkål
kycklinglårfilé använde 5 st , men kan säkert ha fler.
50 cl äppelcider
1 kycklingbuljongtärning
1 tsk soja
4 msk crème fraiche
salt och peppar

Gör såhär:

Värm upp 1 matsked olja och stek äpplebitarna tills de får lite färg. Ta sedan av dem och ställ de åt sidan.

Tillsätt resten av oljan och fräs lök och vitkål i 5 minuter. rulla ihop kycklingfiléerna och fäst med tandpetare. Stek sedan i ca 10 min och vänd dem då och då. Använd salt och peppar för smak om du vill.

Häll i cidern och buljongtärningen och låt de koka upp. Sätt på lock på grytan och låt de puttra i 40 minuter.

Tillsätt crème fraiche och soja och rör om. Låt de koka upp snabbt och häll till sist i äpplebitarna. Sen är det redo att servera. Jag valde att koka matvete till och blev väldigt gott.
Men du kan ta vad du än önskar. SMAKLIG MÅLTID!

  • 41 readers

Likes

Comments

Recept på Chiapudding:
(1-2 portioner)
2 dl Laktosfri mellanmjölk (kan använda valfri mjölk exempelvis går mandelmjölk också bra)
3 msk Chiafrön
1,5 krm Vaniljpulver

Blanda allt och häll upp i glas. Ställ in i kylskåpet och låt stå över natten. Rör om då och då för att inte alla frön ska ligga på botten. Jag rörde om ca 3-4 ggr.

Recept på Hallonslush/sorbet:
3dl frysta hallon
1 mango

Skala mangon och skär den i bitar. Mixa den med frysta hallonen, kan behöva lite vatten för att få de till en jämn smet. De ska vara frysta när man mixar dem så det får en sorbetkänsla. Häll lite ovanpå chiapuddingen vid serveringen och njut!

Likes

Comments

​Har haft ett instagramkonto några veckor men tänkte nu starta en blogg där jag kan skriva ner recepten på de jag lägger ut. Hoppas ni kommer gilla det!

/ Matilda

Likes

Comments