Lite mer än 1 månad har gått sen jag skrev mitt senaste inlägg. Eftersom att jag bara skriver för mig själv och inte för att någon annan ska läsa så spelar det egentligen ingenroll. Det har hänt lite saker sen jag skrev sist så nu tänkte jag bara skriva av mig lite. Det är nu den 22 augusti och den 16:onde började jag första året på gymnasiet. Jag har bara gått fyra dagar men det känns super bra och jag tror absolut att jag kommer tycka att skolan kommer bli rolig igen. Idag är det måndag och jag skulle egentligen börjat skolan om 20 minuter vid halv 11 men jag sitter hemma vid datorn och är sjuk. Vill verkligen inte missa något nu i början så har verkligen ångest över att inte kunna gå till skolan. Men ska verkligen vila upp mig idag så jag kan gå imorgon. Är super taggad på torsdag för då ska vi iväg med skolan och paddla kanot i Fegen. Ser det verkligen som en möjlighet att komma närmre och lära känna min nya klass. Vi är 15 härliga tjejer och tror verkligen att det kommer bli en super bra klass.

Till något helt annat så tänkte skriva lite om Mergur. Jag skulle egentligen varit och ridit honom idag men jag är som sagt sjuk så tyvärr blir det ingen ridning för mig idag. Men det gör inte jättemycket eftersom att jag var hos honom torsdag, fredag och lördag! Vi har verkligen gjort framsteg när det gäller uteritterna, förut tyckte han det var jättetråkigt att rida ut i skogen själv och försökte alltid vända hem igen. Men nu rider jag ut ungefär varannan gång alltså red jag ut torsdag och lördag. Nu blir han super glad när vi ska ut i skogen för jag har bevisat för honom att rider han ut med mig blir det roligt och fart fyllt. När hans ägare rider ut brukar hon nämligen ta det väldigt lugnt och för det mesta skritt vilket inte blir så roligt för Mergur. Men jag kör full galopp flera gånger om låter honom tölta i den takt som han är bäst på, vilket är ökad tölt i långasträkor.

nog pratat om ute ritter för i Fredags tog jag med Tilda min kompis som jag också rider i samma grupp som till stallet. Vi hade världens bästa kväll vi var i stallet från 5 till 9 på kvällen! Vi ställde upp lite hinder i paddocken och hopptränade, Mergur tycker det är så himla roligt att hoppa dock blir han så trött. Det var verkligen en riktigt härlig sensommar kväll med en vacker solnedgång. Hade verkligen bästa kvällen på länge! Mergur fick mat, och blev ordentligt av svampad. Vi passade även på att mocka en av hagarna då det var så himla mysigt ute. Hästarna var helt galna och galopperade runt och bockade i hagarna. Sen hade jag även kvällsfodringen vid 8 så vi matade alla 30 hästar och valade över valackarna till skogshagen från foderhagen och stona till foderhagen från skogshagen. Vilket är super roligt för alla hästar blir typ helt galna. Sen plockade vi iordning i paddocken och fyllde morgon påsarna. Detta kanske låter jättetråkigt för vissa men vi hade så roligt och mysigt!

jaja nog pratat för idag vi hörs snart igen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Tänkte skriva om mina två senaste ridpass på Fluga. Alltså ett från i torsdags och ett från i fredags, idag när jag skriver detta så är det söndagen efter.

Torsdag: YASSSSS!!!! Helt underbar världens bästa häst asså shit hon chockar mig mer och mer för varje gång. Så oroligt fin, lydig och lugn var hon. Vi började med att värma upp inne i paddocken i lite skritt och tölt. Lösgjorde henne och såg till att hon lyssnade. Sedan skulle hon som äger gården och också då Fluga ha lektion i paddocken för tre familjer, föräldrar med varsin dotter på cirka 5 år typ. Så då gick jag ut på den stora ovalbanan. Var väldigt nervös faktiskt över det då hon bara dragigt iväg med mig i full fart och knappt gått och stanna de andra gångerna jag ridit där. Men som en ren jäkla chock var hon super lugn och lydig även här. Jag ville se att hon lyssnade och började därför med att i några varv tölta lugnt på långsidorna och skritta på kortsidorna. Trodde först dock aldrig att det skulle gå. Men gud så duktig hon var! Vårt absolut bästa pass hittills! Gjorde detta ett bra tag och gick sedan över till tempoväxlingar i tölten. Lät henne öka på långsidorna och tölta riktigt lugnt och sakta på kortsidorna vilket är lite mindre populärt men hon skötte sig kanon. Ända tjafset hon höll på med denna gång var att hon gärna ville sticka ut från ovalbanan tillbaka till paddocken där dom andra hästarna var. Men asså det var så lite så, det gjorde absolut ingenting.

Fredag: NOOO!!! Big no! Nu blev jag så besviken, hon krånglade och tjafsade jättemycket. Vägrade komma in från hagen och bara satte av i full galopp så fort man kom nära henne. Ska jag vara ärlig så är det lite läskigt, hon kan liksom lika gärna springa rakt över mig eller sparka rakt på mig. Obehagligt kan man säga. Tog kanske 40 min att få in henne och ändå var vi två som hjälptes ​åt. Under ridpasset var hon bara jobbig och ville inte alls. Kanske beror detta på att jag red henne två dagar i rad och hon inte är van vid det. Sprang kors och tvärs vägrade lyssna och var allmänt jobbigt. Tänker inte lägga ner mer energi på att skriva om det för det är det inte värt!

Jag ska dit och rida henne imorgon igen, får hoppas på att hon sköter sig bättre denna gången.

Likes

Comments

Så nu var det länge sedan jag skrev ett inlägg här på bloggen. I tisdags var jag hos Mergur min medryttarhäst. Fick faktiskt skjuts dit av mamma denna gången vilket var tur då det tyvärr började regna på vägen ner. Där var en jäkla massa folk i stallet då det var en tur som skulle börja strax. Det tar sin lilla tid att förklara hur man gör och vilka hästar alla ska ha när det är turridning på gång, eftersom att typ ingen av dem har ridit förut. Vilket då också gjorde så att det tog längre tid för mig att göra iordning Mergur. Var tvungen att vänta på att paddocken skulle bli ledig och så vidare. Så klart precis när jag skulle gå ut till paddocken och dom hade ridit iväg så började det spöregna. Bestämde mig därför ganska snabbt för att gå in i stallet igen och vänta tills det var över. Käkade ett äpple och var väldigt iakttagen av Mergur och Rignir ( hingsten på gården ) som båda två mer än gärna hade käkat upp mitt äpple. 

Himlen sprack till slut upp och jag drog snabbt ut i paddocken igen. Fokuserade mycket på trav och galopp detta passet. Lite konditionsträning också då vi tog lite fler och intensivare varv i rad än vanligt. Väldigt svettig var han efter passet kan jag säga. Men asså jag fick ingen bra känsla av detta ridpass, det gick varken bra eller dåligt. Han har dålig kondition och orkade därför inte hålla en bra galopp vilket jag tycker är väldigt synd. Traven däremot gick kanon! Övade mycket tempoväxlingar och trav på volter. Han har en så otroligt härlig och fin trav, han kan liksom trava hur sakta som helst och hur snabbt som helst. Så blandade känslor om passet kan man säga.

Jag skriver detta på söndagen efter så nästan en vecka senare och tanken var att jag skulle kört ner och ridit Mergur imorgon igen. Men han har tyvärr gåt omkull och sträckt sig i hagen så nu är han halt och kan inte ridas. Först kolik och nu halt snacka otur..... Men hans ägare skulle uppdatera mig under veckan och så får vi se hur snabbt det läker. Det var inget alvarligt så han borde bli bra till slutet av veckan. Isåfall så skulle jag istället rida honom någon gång närmare helgen.

Likes

Comments

​Nu gör jag ett nytt försök till att skriva detta inlägg. Det skulle kommit upp igår men av någon konstig anledning raderades det av sig själv. Så detta är andra gången jag skriver detta inlägg och kommer därför kanske inte vara lika detaljerad som igår då jag egentligen inte pallar skriva om det.

Men kom till saken, hon var värld miljoner igår. Shit vad fin hon var. Vi kan börja med att hon inte krånglade alls i hagen. Hon bara stod där och jag kunde enkelt ta på grimman utan några problem och gå in med henne. Hon brukar ALDRIG stå still och vara lugn utan hon brukar ALLTID springa iväg och inte låta sig själv bli fångad. Förra gången fick vi vara tre pers för att få in henne och hon var helt galen, sprang och sparkade. Helt hopplös var hon helt enkelt. Men igår, asså shit jag hade ju förväntat mig att jag skulle få springa och hämta hjälp ingen men icke sa nicke. Hon hade bestämt sig för att vara snäll.

Ridpasset då. Siken miljon häst hon var. Vilken grym känsla jag fick och så duktig hon var och jag med för den delen. Hon är en otroligt svår häst som kräver mycket och exakt korrekt hjälp av sin ryttare. Sitsen som jag sagt innan måste vara PERFEKT annars går det inte. Men igår då j*vlar gick det bra och allt satt. Vi var mer samspelta än någonsin och hon gjorde som jag ville vilket betyder att jag också gjorde rätt. Jag tror jag börjar lära mig henne, vi börjar bli kompisar hon och jag. Vi klarade en sådan sak som typ alla andra skulle säga var sjukt enkelt, nämligen att gå på spåret. Men för Fluga är detta inte en självklarhet, hon har inte riktigt fattat det än. Plus att sitter man det minsta snett och då menar jag att man sitter typ med ett gram mer vikt i höger än vänster så faller hon bort från spåret. Hon är så otroligt känslig, men igår satt den. Vi lyckades gå på spåret nästan hela tiden under passet trotts vattenpölar som hon by the way HATAR. Jag var så grymt nöjd efter att bara ha klarat detta i skritt. Men då som en dröm satte vi tölten också. Hon töltade på i lugn och lagom takt PÅ spåret. Jag ska säga er att denna häst har mycket egen vilja, och hennes vilja är att springa riktigt fort. Men nu försökte hon inte ens, hon gjorde precis som jag ville. Plus att hon saktade av när jag ville och inte när hon kände för det efter att ha rusat runt i flera varv. Det låter så enkelt och ja på alla andra hästar jag rider eller har ridit så är detta busenkelt. Men detta har varit tre stora mål för mig och Fluga.

Lite flummigt kanske men hoppas ni förstår vad jag menar. Känner själv att det inlägget jag skrev igår blev bättre men vad ska man göra när det blivit magiskt raderat. Ha det bra så hörs vi!

Likes

Comments


Har du (haft) en ..

Egen häst: Nej :(

Foderhäst: Har kind of en nu i sommar.

Medryttarhäst: Ja!!!

Sköthäst: Ja typ.

Din häst/favorithäst

Namn: Mergur

Färg: Fux

Ras: Islandshäst

Bästa bus: Det är han för snäll för..!

Ålder: 18

Bästa minne: ALLT! nej men svårt och välja, kanske strandritterna jag ridit med honom.

Sämsta minne: Dagen han blev såld från ridskolan! Men det  resulterade egentligen bara i bra saker för nu är jag ju medryttare på honom och rider honom mycket mer än vad jag gjorde innan. Men innan jag viste det så var det jobbig! 

Högsta du hoppat med han: Han är ingen hopphäst men kanske 70cm.

Har du tävlat, och isåfall i vilken gren? Inte med honom men med Skessa min " sköthäst" JA. Hon och jag tävlade i T8u nu i vintras.

Hur ser din grimma till hästen ut: lila med lila fluff typ.

Hur ser sadeln ut? Svart dressyrsadel.

Tränset? Svart med Aachengrimma.

Hur stor är hästen? Stor C-ponny kanske möjligtvis D-ponny.

Favorit

Ras? ISLANDSHÄST

Färg på häst? oj alla typ förutom brun och svart. Det blir för tråkigt då dem flesta hästar är det. Men gillar fux, skäck, skimmel/vit, isabell, silver, black.... ALLA! 

Gångart? Galopp och tölt

Ridskola? den bästa.....hemligt

Häst/ponny? Ponny

This or that

Mocka/fylla höpåsar? Båda

Stegra/bocka? Bocka

Barbackagalopp över ett sommarfält eller ett snöfält? Sommarfält

Ridskor/ridstövlar? Ridskor

Hjälm/väst? Båda

Sporrar/spö? Spö

Rida själv/rida i grupp? Båda

Hoppning/dressyr? Båda

Hur många … har du?

Ridbyxor: 4 par

Hjälmar: 2

Säkerhetsvästar: 2

Ridskor: 2

Ridstövlar: 0

Ridspön: 2

Sporrar: 0

Ridstrumpor: för många.....

Kavajer: 0

Hur många har du/din häst?

Schabrak: 3

Täcken: ???

Sadel: 1

Träns: 2

Benskydd: ???

Grimmor: 2

Skor: 4

Tävligar du har varit med på med vilken häst/ponny som hälst.

Har du tävlat i hoppning? Nej

Har du tävlat i dressyr? Nej

Har du tävlat i fälttävlan? Nej

Har du tävlat i galopp? Nej

Har du tävlat i en annan gren? Ja, T8u.

Har du ett par vita ridbyxor? Nej

Har du en tävlingskavaj? Nej

Har du en tävlingsskjorta? Nej

Har du ett vitt schabrak? Nej

Har du vita benlindor? Nej

Har du en blå/gulrosett? Nej

Har du en blå rosett? Ja

Har du en gul rosett? Nej

Har du en röd rosett? Nej

Har du en grön rosett? Ja

Har du en vit rosett? Nej

Har du en clear round rosett? Nej

Har du en annan sorts rosett? Ja en lila.

Kan du ..

Knoppa? aldrig testat men det kan inte va så svårt.

Göra inbakad svansfläta? Ja

Sadla? Ja

Tränsa? Ja

Sätta på ett täcke? Ja

Kratsa hovarna? Ja

Rykta? Ja

Få en häst att gå i form? Ja

Hoppa en bana? Ja

Duscha en häst? Ja

Har du?

Skrittat: Ja

Travat: Ja

Galopperat: Ja

Hoppat: Ja

Haft gymkhana? Ja

Lekar till häst: Ja

Galopperat barbacka över ett sommarfält: Nej

Hoppat barbacka: Nej

Stått på en häst: Ja

Ramlat av: Ja

Suttit i damsadel: Ja

Travat i damsadel? Ja

Galopperat i damsadel: Nej

Suttit bak och fram på en häst: Ja

Suttit på en stegrande häst: Ja

Suttit på en bockande häst: Ja

Suttit på en skenande häst: Njaa det skulle jag inte sägg att ja har.

Ridit ut i grupp: Ja

Ridit ut själv: Ja

Stött på ett vilt djur när du varit ute och ridit: Ja

Ridit kadrilj: Ja

Varit med på en show: Nej

Arab? Nej

Shettis? Ja

Ardenner: Nej

Connemara: Ja, på elevensval med skolan några gånger.

Korsning: Nej

Svensk ridponny: Nej

Islandshäst: JA!!!!!!

Gotlandsruss: Nej

Falabella: Nej!

a-ponny? Ja

b-ponny? Ja

c-ponny? Ja

d-ponny? Ja

stor häst? Nej

Pälsglans: Nej

Hovolja/hovfett: Nej

Flätgelé: Nej

Torrschampo: Nej

Hästschampo: Nej

Ryktsten: Nej

Rotborste: Ja

Ryktborste: Ja

Ryktskrapa: Nej

Hovkrats: Ja

Mankam: Ja

Svansborste: Ja

Plastborste: Ja

Massageborste: Ja

Mycket "nej" för mig i denna tagen men det är för att jag som ni vet inte har en egen häst utan är medryttare. Gällande raserna så har jag bara ridit islandshästar och Shettisar typ men det är för att jag började med islandshästar och blev helt besatt av dem.

Likes

Comments

Igår alltså fredag var jag i stallet och red min medryttarhäst Mergur. Jag skulle ridit honom i tisdags, men i måndags tappade han en framsko i galoppbacken. Han är väldigt öm i hovarna, så har han inte skor så borde man inte rida. Hovslagaren skulle inte komma förrän på torsdag så därav fick jag vänta tills igår (fredag). Sen i Onsdags fick stackaren ett Kolik anfall.....!! Hans ägare ringde mig och sa att dom va inne på djursjukhuset i Slöinge, vilket ligger jättenära stallet jag rider i, så det är ju super att ha det så nära. Det var som tur inte jätte alvarligt men han fick stanna över natten. På torsdag eftermiddag fick han alltså komma hem till gården igen. Ni fattar inte vilken lättnad det var för mig när han äntligen var hemma igen. Mitt i oturen så missade vi såklart hovslagaren bara för detta. Men stallchefen slog på en ny sko lite provisoriskt så att det skulle gå och rida honom igen. Ny hovslagartid är bokad nästa vecka.

Men i fredags körde jag som sagt ner till honom. Han såg så olycklig ut där han stod i sin mini rasthage. Men det är bäst för honom att stå där nu i några dagar tills vi vet att allt är riktigt lugnt med honom. Han kom så gulligt fram till mig i hagen och var jätte taggad på att få komma in. Borstade och gosade läge med honom, det var han verkligen värld efter denna veckan! Sadlade och tränsade som vanligt och överdrev kanske lite med flugsprayen....haha nej men det behövdes! Bestämde mig nämligen för att ta en väldigt lugn tur i skogen med tanke på att han kom hem från sjukan dagen innan. Tog en lite kortare runda på kanske 40 minuter. Skrittade mest och töltade lite lugnt på 2 grusvägar. Han skötte sig jättebra och var ganska pigg eftersom att han inte blivit riden på några dagar. Otroligt mycket flugor var det också, enda nackdelen med hästar på sommaren! HATRAR det! Men men han var lite irriterad på dem, men gör aldrig något dumt.

tillbaka i stallet träffade jag Sandra och hennes två små barn, väldigt trevligt. Kort fattat sadlade jag av honom, gav honom mat, käkade själv, sopade stallgången, myste och släppte ut honom. Vattnet i hans mini hage var slut så den hinken fick jag ta in och fylla på. Han drack lite innan han lika snabbt råkade välta ut allt igen. Omgång två, fylla på, gå ut igen. Denna gång gick det bättre och vattnet fick vara kvar i hinken. Efter detta var det bara 40 min på moppe kvar för att komma hem, men det är det klart värt!

En gammal bild från i vintras.

Likes

Comments

Dagens ridpass kändes mycket bättre än gårdagens! Fluga är en väldigt svår häst som jag känner kan utveckla mig något enormt, men jag känner mig ändå osäker på henne. Det är svårt att hitta knapparna och hon är otroligt känslig. Ens sitts måste vara PERFEKT annars går det inte, och låt mig säga att varken min eller din sitts är perfekt, Ingens är! Hon är en häst som rids med sättet och nästintill inga tyglar. Jag är van vid att styra med tygeln som säkert dom flesta är. Jag har bara ridit henne 3 gånger så jag får ge det lite mer tid innan jag bestämmer mig för om jag ska fortsätta eller inte med henne.

Hon är otroligt gosig och snäll i stallet vilket jag gillar väldigt mycket. Men nackdelen är ju att det knappt går att få in henne från hagen! Idag fick vi vara tre stycken för att fånga henne! Men när man sen fått på grimman så är hon skit lugn. Vill ju liksom inte behöva gå och be om hjälp varje gång jag ska ta in henne. Men men vi får se hur det går.

Till ridpasset då. Först lät jag henne springa runt lite i longscheringsvotlen så hon fick lugnat ner sig lite innan jag hoppade upp och red in i paddocken. Barbro Flugas ägare var med i början för att se hur jag red henne och ge lite tips. Jag vet nu hur jag ska sitta och hur jag ska göra, jag måste bara hitta knapparna! Hennes tölt är helt fantastisk men problemet är att hon är svår att stanna. Inte på ett farlig sätt hon ör jätte snäll bara att hon är riden på ett annorlunda sätt än vad jag och dom flesta är vana vid. Man måste rida på ett helt annat sätt. Skritten fick vi till jättebra idag lugnt och fint på spåret i flera varv. Hon brukar nämligen inte vilja gå på spåret utan går rakt in mot mitten efter hörnen. Detta ska då tydligen beropå att ryttaren sitter snätt, vilket absolut kan vara sant. Men hur lätt är det att sitta spikrakt framåt när hästen svänger och man blivit lärd att följa med i hästens rörelser?! Var lite småt förvirrad efter Barbros tips, men tycker att jag löste det bra ändå. Ridpasset gick tillslut bra och hon skötte sig mycket bättre än igår!

Likes

Comments