Jag hade hört om hur utbytesstudenter upplevde kulturkrockar innan jag kom hit till USA själv, men jag förstod nog ändå inte riktigt vad det innebar. Jag tänkte kanske att jag ändå visste så pass mycket om den amerikanska kulturen, i och med hur mycket vi exponeras till den via olika medier, att det inte skulle hända. Men, det hände trots allt. Mer än en månad gick faktiskt innan jag upplevde min första kulturkrock- jag fick reda på att barnaga är tillåtet här. Jag ringde mamma och sen pappa och sen min storasyster: ”man får SLÅ BARN i USA!”. Små saker har sedan dess kommit fram hela tiden; hur lärare obekymrat uttrycker politiska åsikter, hur elever kallar varandra ”bitch” ”hoe” eller n-ordet. Jag har pratat med andra utbytesstudenter och har kommit fram till att den största kulturskillnaden är hur folk förhåller sig till politik och hur viktigt, eller oviktigt i det här fallet, det är att vara politiskt korrekt. Hemma skulle det absolut ifrågasättas om en lärare lärde ut hur mycket bättre ett parti var än ett annat, här skulle nog nästan ingen tänka efter en sekund på om det är problematiskt på något vis.


En utbytesvän pekade ut hur annorlunda deras syn på samhället är, även om samhället i sig är ganska jämförbart med vårt eget. ”Man märker verkligen hur de är så himla efter i tänket angående feminism och rasism”, kommenterade en annan. Jag vet inte om ”efter” är hur jag skulle uttrycka mig, men det är definitivt sant att de inte tar det lika mycket i åtanke, om alls. För mig kan denna annorlunda samhällssyn irritera då och då. För mig är det ju SJÄLVKLART att man ska vara feminist, att man inte agar barn, och att homofobi och rasism är fel. Här ser många på dessa saker som vilken trivial åsikt som helst. En annan utbytesstudent nämnde att hennes värdmamma berättat att hon tycker kvinnor hör hemma i köket.

Min amerikanska klasskompis kommenterade ”I don’t support that”, om homosexualitet, lika obekymrat som om hon skulle ha kommenterat att hon inte gillar ett band eller en maträtt.

Det har varit lite av en utmaning att acceptera för mig, att folks åsikter kan vara så totalt olika från mina egna att jag inte ens kan förstå tanken bakom deras. Det är klart att jag inte kommer överens med alla där hemma, men skillnaden har varit att nästan alla där hemma har argument för sina åsikter så att man ändå kan förstå dem på något plan. Här är det inte så många som har koll på politik eller varför de tycker som de tycker, det bara är så. Men trots att detta till en början var lite frustrerande så börjar jag hitta förståelse. Det är ju klart att människorna här är lika kapabla till att tänka rationellt som nordbor, deras åsikter har bara formats annorlunda av deras kultur. För dem är det ju lika konstigt att vi inte agar barn- ”hur uppfostrar ni dem annars i så fall?”.


Jag har sett så himla mycket spännande här i USA- som skyskrapor i New York och Grand Canyon i Arizona, men trots det har varit obeskrivligt fantastiskt så är det lika imponerande att se och lära om hur annorlunda människorna är. Annorlunda, men också värt att nämna: vänliga, varma och enligt mig ganska härliga.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag är i Pismo. En strandstad som var så hemtrevlig att jag inte vill lämna. Värme och närhet till havet kan inte bli fel för mig, men det var mer än bara det som får mig att gilla den lilla staden.

Vi bor i en stor trailer på en campingsite, där lägereldarna brinner konstant och palmerna svajar. Unga par, barnfamiljer, pensionärer och ungdomar, alla i semesteranda: ätandes god mat och bärandes halvfula turist t-shirts.

Vi åkte till San Luis Obisbo på fredagen. Vågorna var höga och vinden blåste så där så att jag fick lust att segla. Den lilla orten såg verkligen ut som drömbilden av Kalifornien med hus i pastelfäger och diners på strandpromenaden.

På kvällen gick vi på vinpromenad. Ett ounce vin fick man i sitt glas på olika loctions i staden: hos veterinären, på konstgalleriet, på det här lilla hörncafeét. Vin drack ju inte jag men en kaffesmakande milkshake köpte jag istället.

Himlen var fin på det där sättet att det inte går att fånga på bild, men jag försökte.

Söndag i Pismo. Vi var på den årliga mussel festivalen i staden. Det doftade av de smakprov av clam chowder som delades ut när vi gick omkring bland de olika stånden. Ett band spelade 70-talsmusik och framför scenen dansade en gammal kvinna med sönderblekt hår. På vågorna i bakgrunden surfade blonda killar med axellångt hår och namn snarlika varandra: Blake, Duke, Brad.

Folkmassan blev för mycket och vi förflyttade oss till ett litet hak med en fin vägg. Bakom min stol stod en gitarrspelare och sjöng. Solen gassade och jag trivdes.

Vi gick tillbaka längst stranden till vårt motorhome.
Jag hörde ljudet av svallande vågor, fåglar, och lekande barn. Solen höll på att gå ner och jag kände doften av grillarna på campingsiten. Jag kände mig som hemma, fast inte som ålands-hemma. Ett hemma där ljuden och dofterna kändes som det bekanta somriga korpo-hemma men där situationen var ny. En familj som inte är min egna: men som känns trygg och bekväm. Ett nytt kalifornien-hemma.

Solen gick ner och vi följde exemplet från 10 tals grannar och satte igång en lägereld. Vi åt s’mores och jag kände mig amerikansk.

Likes

Comments

14de oktober. Var på en flygplats ett tag. Sen i santa Monica!

Likes

Comments

Hej! Inte uppdaterat på ett tag. Vad har jag gjort? Hm, en del.

Hade pink out dag i skolan förra fredagen!

Förta lördagen spenderades på fotbollsmatch, shoppinggalleria och översovning med dessa tre.

Och förra söndagen var vi barnvakter hela familjen, köpte och dekorerade pumpor. På söndag kväll gick jag på bio med en kompis. Vi såg American assassin och filmen var dålig men sälskapet var bra så det var kul ändå.

I veckan då? Var och åkte roller blades, åt på in n out för första gången och spelade volley, såklart.

På fredag kväll var jag på skolan för ”Terror in the Theatre”, en stor filmkväll med skolans drama grupper. Vi åt och hade skattjakt och tittade på Chucky 7, som får -1/10 stjärnor.

Och i lördags, i går, fyllde jag år! Men gör ett till inlägg om det tror jag. Puss och kram, hejsvejs.

Likes

Comments

Hej! Mycket att göra den här veckan. På måndag steg jag upp klockan 6 och dekorerade tårtan jag och Ayleen bakat till Ashley kvällen innan.

Sen åkte vi och Sergio till hennes hus och överraskade henne.

Efter skolan åkte vi och åt på Chili’s och spelade biljard i hennes pappas bar, haha.

Den här veckan var det även tema-vecka i skolan. På tisdag var det tvillingdag och jag matchade med Ashley.

Hahah ser verkligen ut som en jätte bredvid henne. På tisdag efter skolan var det volleyboll match som gällde så kom hem sent.

Onsdag var vanlig dag i skolan. Temat var sport outfit vilken var behändigt eftersom jag hade träning efter skolan. Fick även en stor låda med 50 pack godis jag måste sälja för min teaterklass, men har redan sålt 35 så det var lättare än jag trodde.

Idag missade jag andra lektionen eftersom jag gick till invigningen av skolans ”seniors you need to know”. En del elever som lärare tycker alla i skolan borde lära känna blir utvalda, och jag var en av dem i år.

Idag skulle jag egentligen på volleyboll tävling utanför stan, men mina värdföräldrars gamla utbytesstudent Anniken kom tillbaka till Kalifornien idag så jag stannade hemma för att träffa henne. Vi lagade pizzor och åt middag hos Mechelles bror. Mysigt.
Hejdå kompisar!


(Haha, detta är egentligen skrivet för och om torsdag, men nouw har inte riktigt sammarbetat med mig)

Likes

Comments

Hej! Detta var en riktigt bra helg. Problemet med att ha kul är tyvärr ofta att man glömmer att ta bilder. Redan på torsdag började roligheterna. Efter min volleyboll match åkte jag med till Jojos faster som fyllde år, och fastern hade fyra månader gamla tvillingar. Vi åt tårta och gullade med bebisarna haha. Fredag var det iallafall fotbollsmatch.

Det var kul! Det var en bortamatch så vi var på en annan skola. Dock lite läskigt också, det gick rykten om att det var ett skjuthot mot arenan, så jättemånga gick innan matchen var klar. Som tur var kunde Ayleens mamma komma och hämta oss, men var nog lite rädd haha! Ett tag var ingen tillåten att gå ut från arenan, men allt löste sig ju i alla fall.

Lördag var det tänkt att jag skulle åka med en vän på en quinceñera, men det blev inställt. Blev ganska besviken eftersom det var den enda egentliga planen jag hade för dagen, men på kvällen skrev Ayleen och frågade om jag ville komma och sova över med henne och Ashley. Så jag åkte dit, vi kollade på HSM3 och spelade spel och åt godis och facetimeade mina vänner. Vi stannade uppe till fem och bara pratade. Det jag älskar med nya vänskaper är att det finns så många historier att berätta, varje gång man umgås är det liksom som om man får en ny pusselbit tills man tillslut har en helhetsbild av varandra.

Imorse skjutsade Ashley hem mig och det var dags för dagens projekt med mina värdmammor, att måla deras hönors hus. Vi gjorde det och åkte på ärenden och gissa vad jag gjorde sen? 10 poäng till den som gissade att jag var med Ayleen. Ashley fyller år imorgon så vi åkte och köpte ballonger, hattar, tårtljus och allt möjligt annat så att vi kan åka och överraska henne imorgon på morgon.

Vi åkte via Ayleen och hämtade en ”cake mix” och vidare hem till mig för att baka kakan. Japp, det var en kort summering av min helg. Godnatt och puss och kram.

Likes

Comments

Hej! Igår var jag åter igen på Kern County Fair, men denna gång tillsammans med Ashley, Sergio och Ayleen.

Vi åt bakad potatis och åkte upp och ner, gick i lustiga hus och träffade på lite kompisar. Och tog bilder!

Vi tittade på djuren också. Kaniner och alpackor och marsvin och getter och kor och hönor, alla möjliga bondgårdsdjur.

Karnevalen är verkligen så mysig. Vi dansade till ett band som spelade mexikanska visor och märkte att Ayleens gudfar var med i bandet. Solen hade gått ner så alla ljus lyste fint.

Sen åt vi ännu mera mat. Köpte en taco. Tror de skulle skratta om de såg våran version av tacos haha, väldigt annorlunda. Vi satte oss ner för att äta våran mat innan vi skulle åka men satt kvar en bra stund efter vi ätit upp och bara pratade och skrattade.

Gårdagskvällen var en av de trevligaste kvällar jag haft hittills. Lustigt nog är idag ändå den dagen hittills som jag har haft mest hemlängtan. Mina känslor här borta går verkligen upp och ner. Ena stunden saknar jag så mycket att det gör ont och nästa så känner jag mig som den lyckligaste människan på jorden. Tror trots allt, om fastän bara för att trösta mig själv när det känns tungt, att det andra är närmare sanningen. Tänk vilken tur jag har, att jag har så många underbara människor i mitt liv att det finns anledning att sakna så mycket. Och tänk också vilken tur jag har, som har möjligheten att bilda lika många fina relationer här på andra sidan jorden.

Kram på er kompisar.

Likes

Comments

Hej! Igår var jag på karneval.

Det var nog det mest amerikanska jag gjort hittils. Behövde leta länge för att hitta mat som inte var friterad eller hade ett 5 cm tjockt lager ost haha. Var på vippen till ett köpa en friterad snickers-bar men eftersom jag antagligen ska återvända tillsammans med mina kompisar bestämde jag mig för att vänta.

Jag stormtrivdes. Till stor del pågrund av att min värdmammas systers familj hade kommit hit till Bakersfield för att gå dit med oss, och jag älskar verkligen den familjen. Också till stor del pågrund av att det var så fint där.

Jag åkte inte på någon av åkturerna, men åt god mat och tittade på fina grejer. Som tåg och dans och sång och kameler.

Speciellt fint blev det på kvällen, när alla ljusen tändes. Åland ser så mysigt ut just nu med alla skördefestbilder, men ärligt talat är jag ingen bondgårdsflicka så föredrog det här med hästlängder haha.

Idag var också en lång dag, men inte fylld med lika många roliga saker, förutom lite handel inför Halloween. Och ännu roligare, pratade med Louise i ett par timmar! Vad mera? Tja, inte så mycket. Så det var det för idag. Kram.

Likes

Comments

Hej. Hösten smyger sig på i Bakersfield. Idag blev det bara 22 grader, och morgonen var grå och regnig.

Nästa vecka blir högsta temperaturen 36, så fyrtio plus graders dagarna är kanske bakom oss nu. Ganska skönt tycker till och med jag som vanligtvis är så frusen.

Jag åkte med Ayleen och hennes kusin Vanessa till ett köpcentrum idag. Är i stort behov av nya kläder. Måste medge att min klädstil inte är på topp här än så länge, det enda som finns att uppskatta med kalla temperaturer är att man får lov att klä sig i långa kappor, snörade kängor och stickade tröjor höga i kragen. En klänning i röd sammet, en ryggsäck, ett holografiskt mobilskal och en del smink fick jag med mig hem.

Fin tyckte jag, fast den ser lite enslig ut hängandes på min dörr.

Vi åkte downtown, för att hämta upp Ayleens syster från jobbet, men vi var tidiga så vi hade tid att strosa omkring ett tag. Solens strålade fint genom lövverket och Ayleen tog ett foto på mig. Bilden visar väl ganska tydligt att min tidigare kommentar om en ganska halvdan klädstil stämmer, men i det här fallet hade tröjan faktiskt varit obligatorisk för fotografierna som blev tagna på oss i volleylaget tidigare på dagen.

Hittade lite streetart och tänkte tillbaka på New York där jag och några av mina finaste utbytesvänner gick omkring i SoHo och letade gatukonst.

Hemma har vi myrinvasion just nu. Det gör mig inte så mycket, fast de får gärna sluta äta vår mat.

Vad annars hände idag? Tog lite selfies, drack iskaffe från starbucks och såg sista episoden av tv serien The Sinner som jag följt med mina vmammor. Japp. Godnatt kompisar.

Likes

Comments

Hej!!
Igår var en lång dag. Vaknade 4.30 för att hinna gå till skolan kl sex för volleyboll träning, för är tydligen med i laget nu. Japp. Sen var jag pp ASB möte också, gruppen som planerar alla skolaktiviteter. Är egentligen inte med i ASB men har typ blivit halvt medlem för har en hel del vänner där, så blir automatiskt dragen med till möten och aktiviteter nu och då.

Efter skolan gick jag hem en sväng innan det var dags att gå tillbaka till skolan för årets Improvaganza. Varje år ordnar dramagruppen en improvisations-show där två lag tävlar mot varandra och resten av skolan kommer och tittar på. Finaste dramagruppen!

Poster om showen som Aaron gjorde!!

Lagen var alltså Gold Squad⬇️

Tog faktiskt inte detta foto, så cred till någon i drama haha!

Och Purple squad⬇️

!!!

Showen var lyckad och även om jag själv inte hade jätte stor roll är det härligt att vara en del av något. Efteråt skulle jag få skjuts hem av våran dramalärare Ms Resolme eftersom mina vföräldrar går och lägger sig tidigt och showen höll på till typ klockan 9. Medan jag och JP, som också åkte hem med henne, väntade på Resolme i bilen pratade vi om kulturskillnader och hur det är att sakna. Det var fint och intressant, vill göra ett inlägg om de största skillnaderna snart. Har mycket på gång med drama och skola och volleyboll och nya vänskaper. Lite omtumlande, så mycket att göra att jag knappt hinner stanna upp och ta in att det här är mitt nya liv. Även om det har börjat kännas naturligt är det fortfarande lustigt att tänka att en höst, en vinter och en vår kommer att passera innan jag är hemma igen. Lustigt, fast ganska toppen.

Likes

Comments