Header

Tilda, Depression, Texter
Vackra solnedgångar i defintionen av att man bör vara lycklig. Lycklig på riktigt och inte som en fastad gentemot andra. 
It´s okay to cry, even the shy does it too. 

Jag må se ut som den lyckliga tjejen, hon som alltid har mycket energi och är framåtriktad. Men ärligt talat ibland är jag det och ibland inte. För mig är det verkligen svårt att gå från att ha varit heltids sjukskriven sedan den 20 januari 2016 fram till april och därefter att enbart gå i skolan fyra timmar i veckan. Tyvärr, jag är inte perfekt! Min kropp orkar inte, jag orkar inte, mitt psyke orkar inte. Jag spårar snart ut än en gång. Något som jag absolut inte vill men som det känns som om att jag inte kan styra.

Som jag skrev i ett inlägg i våras att mänskligheten aka samhället vill ha oss som omänskliga individer där allt ska vara top notch. Men tyvärr alla fina karlar och damer som sitter i riksdagen, tyvärr fungerar vi människor inte så. Vilket tydligen är väldigt svårt att förstå eftersom den psykisk ohälsan ökar drastiskt utan att någon tar tag i det. Ideella organisationer gör allt i sin makt men till slut räcker dem inte till, sjukvården räcker inte heller till eftersom budgeten som ni i regeringen har planerat är så skev att vi inte kan anställa vårdpersonal.

Jag må säga att jag är uppriktigt förbannad på det samhälle som vi lever i där allt ses vara en definition av det perfekta livet. Men jag ska säga er en ska, ingen existerande människa på denna jord kan vandra felfritt, aldrig någonsin. Vi alla gör misstag och inte bara en gång, men att personerna som är meningen ska styra upp lite hyfs i vårt samhälle tänker inom fyra kanter och inte utifrån vad som faktiskt händer med nästkommande generationer. Det är absurt! Öppna ögonen för en gångskull och se utifrån det perspektiv där vår befolkning idag blir sjukskrivna från skolan på grund av de höga kraven, begår självmord och försöker ta sitt liv. HALLÅ!!! ÄR DET INTE DAGS ATT VAKNA!? Någon gång måste vi inse att vårt samhälle är sjukt, vi kan inte fortsätta leva som vi gör nu för du kommer vi ärligt talat inte ha något hopp kvar i oss unga för att sedan kunna styra ett samhälle vidare till nästkommande generationer.

Snälla sprid ordet och våga stå för dina åsikter! Det här är min och jag vill mer än gärna se din.

Kram Tilda ♥

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Tilda

​Ännu en helg som är passerad och min kropp har inte fått den vilan som krävts. Förstår verkligen inte hur svårt det ska vara för kroppen att bara koppla av och försöka släppa allting för några dagar. Tydligen är det väldigt svårt och det här blir tuffare med tanke på att jag blir tröttare... Åh just nu hatar jag bara allt som har med sömn och medicin att göra. Jag sov åtminstone bättre innan läkarna på BUP i Växjö ändrade min medicin. Usch för dem!!! 

Min söndag i stora drag - plugg, mat, badminton, Pokémon jakt, mat och Grey´s. En bättre kombo existerar väl inte? Nej trodde väl inte det. Nu ska jag försöka sova då det blir en tidig morgon för mig men även en lång och intensiv dag. Taggad på skola? Nej. Taggad på livet? Hell no. Gräv ner mig i ett hål och låt mig gå i ide ett tag. Sov så gott! 

Kram Tilda ♥

Likes

Comments

Tilda, Min dag i bilder
Plugg, plugg & plugg

Väldigt intressant förmiddag eller hur? Jag personligen tycker inte att det är så illa då jag får ha lite kul samtidigt som jag pluggar genom att jag lyssnar på musik och gör mina anteckningar lite finare än vanligt, vilket gör att jag lär mig snabbare. Vaknade vid halv tio och var då relativt pigg, ställde mig vid spisen och gjorde gröt och sedan dess har jag hunnit med att vara ute en runda på mammas jobb tillsammans med Thomas och sedan har jag pluggat. Snart är jag klar med plugget och då ska jag spela badminton med Olle. Vilket är så kul!

Kram Tilda ♥

Likes

Comments

Tilda, Depression, ListorÄr grymt stolt över mig själv som lyckats hålla mig borta från rakblad i 200 dagar. Det är extremt mycket för mig som tidigare gick från 1 till 0 dagar i ett svep. Numera står jag fast och stilla på 200 dagar och fler ska det bli.
Kan inte förstå att jag har förvandlats till en helt ny människa som för det mesta ser allting positivt. Självklart har vi alla våra dåliga dagar, men det är helt okej!

200 dagar

Många människor frågar sig varför en människa har ett sådant självhat att det här sedan eskalerar till ett självskadebeteende så grovt att man till slut inte kommer ur det. Därför tänkte jag svara på 23 frågor som beskriver lite hur en människa resonerar under de har situationerna som kanske kan få andra människor att förstå den outhärdliga smärtan som man faktiskt kan bära på.

1. Hur länge har du självmant skadat dig själv? Varför?

Som jag har nämnt många gånger har mitt självskadebeteende pågått i flera år och jag tror att det var 3,5 år när jag slutade som det hade pågått då alltså. Varför är svårt att svara på men jag tror att den huvudsakliga anledningen var mitt självförtroende och hur jag ställde mig till samhället och gentemot alla andra. Det blev en grej genom att förflytta min smärta från mitt inre till det yttre.

2. Vilken del av din kropp har blivit mest påverkad av ditt beteende?

Eftersom jag "bara" har skadat mig själv på armarna, handlederna mer exakt så är det kroppsdelen som fått mest stryk.

3. Vad är din motivation för att bli fri?

Min motivation vet jag inte riktigt vad det var helt ärligt, för dagen då jag senast skadade mig själv var den 8 mars i år och då var jag inlagd på BUP i Halmstad aka avdelning 25. Jag var då fast i ett självdestruktivt tankemönster som jag aldrig någonsin trodde att jag skulle kunna befria mig ifrån. Men när jag blev utskriven därifrån några dagar senare existerade inte de tankarna. Utan det var bara andra jobbiga tankar som cirkulerade i mitt huvud då.

4. Kan du säga att du själv är "beroende" av självskada? Varför, varför inte?

Ja, jag har varit beroende av att skada mig själv och jag ska säga att jag inte skäms ett dugg. Det är min kropp och min hälsa som för enbart ett halvår sedan stod på spel. Ingen anledning till att skämmas existerar, inte hos mig och inte hos någon annan människa på denna jord. Jag var beroende just för att jag då kunde förflytta min smärta och det blev som någon slags njutning. Det låter absurt men det är bara sanningen. Därför tror jag att ni som tidigare varit där jag en gång var förstår varför.

5. Vilken slags självskada hatar du mest?

Numera avskyr jag all självskada, eftersom jag tycker det är fruktansvärt att människor och unga ska behöva må så fruktansvärt dåligt att de till slut inte ser någon annan utväg.

6. Vad får du ut av det?

Då fick jag ut en ångestlindrande effekt som blev positiv men även att jag kände mig bra på något.

7. En lista på 10 saker som minskar din ångest.

Fotografera

Skriva - Blogga

Läsa

Rita - Mandala

Träna - Springa & Gym

Äta - Standard, men låt det inte gå överstyr

Musik - Inte deppig musik, peppande.

Närhet

TV-series

Min mamma

8. Vad är det för något som någon människa någonsin har sagt till dig angående ditt självskadebeteende som har satt ett positivt spår i ditt hjärta?

Det är inget specifikt som självskadebeteende men det var det vi pratade om i vår konversation, jag och bästa Lina.

"Man vill gärna tro att man är starkare än vad man är och klarar allt själv. Fast man behöver hjälp ibland och det är okej!"

9. Har du någonsin tagit foto på dina sår och ärr? Varför?

Det har jag gjort och egentligen vet jag inte varför. Utan det blev till en vana och jag behöll bilderna för att sedan kunna titta tillbaka på dem när jag mådde som sämst.

10. Hur känner du inför dina ärr?

Till en början skämdes jag, men idag finns det ingen anledning till att skämmas. Mina ärr symboliserar min bakgrund, vad som finns i min ryggsäck och vad som en gång i tiden har varit ett helvete för mig. Mina ärr är en definition av mig och utan dem hade jag inte varit den starka människan som jag är idag. Även detta låter sjukt men mina ärr symboliserar min historia och min historia har förändrat mig otroligt mycket att jag helt enkelt inte skulle vara jag utan dem.

11. Den mest otänkbara platsen där du självskadat?

I skolan

12. Var gömde du dina saker?

På mitt rum, i garderoben, skolväskan eller i skåpet i skolan.

13. Vilken är den största insikten du fick angående det självskadebeteende som du en gång hade?

Att om jag fortsätter vara såhär elak mot mig själv så kommer jag aldrig någonsin bli fri eller frisk från den här fruktansvärda sjukdomen som jag lever med.

14. Är det någon person i ditt liv som har varit en anledning till varför du valde att släppa dig fri från dina inre demoner?

Min Linda, familjen och de andra människorna som står mig väldigt nära.

15. Vilket råd skulle du ge någon som har ett självskadebeteende?

Ge aldrig någonsin upp, oavsett om livet sviker och verkar omöjligt. För en vacker dag kommer även du komma ur den mörka tunneln och se vackert ljus och det kommer förgylla ditt liv med glädje och lycka. Som vara för evigt!

​16. Känner du någon annan i din närhet som har självskadat? 

Ja.

17. Skriv ett brev till framtidens friska jag.

Tilda, även om du "bara" hade 200 dagar och du var stolt över dig själv då, kan du ärligt talat vara mer stolt över dig själv som numera står stadigt på denna jord. Du har lämnat intryck hos många människor som uppskattar din öppenhet inför din sjukdom och du är fantastisk! Fortsätt med det du gör. Kram Tilda 17 år! 

18. De fem sakerna som är den bästa anledningen till att välja (fri)skheten.

Glädje

Ett liv som är betydligt händelserikare

Men även fyllt med kärlek

Du kommer känna dig som en i gänget

Livet är så j*vla underbart!!!!

19. Har du någonsin försökt sluta tidigare? Vad gjorde du annorlunda den här gången?

Det har jag men jag tror inte att jag tidigare har varit inställd på att välja det friska livet framför det sjuka som jag då var i mars i år. Mycket handlande nog om vilja och pondus hos mig själv. 

20. Var känner du dig mest lugn?

Hos min mamma i hennes famn. 

21. Vilket är ditt favorit citat?

"When something bad happens. You have three choice... You can either let it define you, let it destroy you or let it strengthen you." 

22. Vad är det som gör just dig lyckligast?

Känslan av att jag äntligen är tillräcklig och vågar ta mig an i klassrummet och visa mina kunskaper, vilket jag aldrig tidigare har vågat eftersom en röst i mitt huvud har hindrat mig från att visa vad jag faktiskt går för. Men även att jag äntligen har hamnat i den bästa klassen någonsin! 

23. Vilket kortsiktigt mål har du?

Att nå 1 år aka 365 dagars skadefri! Men även att gå ner 10kg till innan det nya året. 

Kram Tilda ♥

Likes

Comments

Tilda, Min dag i bilder

​Matte freak. Äntligen är den första delen av matteprovet avklarat och om en vecka väntas ännu ett grundprov eller ett fördjupningsprov beroende på hur det första provet gick. Nu ligger jag i sängen, nerbäddad och helt slut i kroppen i den vardagliga ordningen. 

Ska bli så skönt att äntligen få sova ut. Vi blev belönade med en sov morgon inför morgondagen då vår mattelärare och mentor ska iväg på vår lektion så blir den inställd. Vilket i sin tur leder till att jag har sovmorgon till 12:10. Lyx på hög nivå! Därför har jag i eftermiddag firat med Olle genom att spela lite badminton, handla middag till kvällen och tittat lite på Grey´s and Anatomy. Nu ska jag som sagt försöka sova vilket jag säkerligen kommer göra med en gång, haha. 

Kram Tilda ♥

Likes

Comments

Tilda, Genom mobilen

​Glada lilla jag! Är så stolt över mig själv vilket jag absolut inte kan beskriva med ord. Men under dagen har jag börjat förstå sakta men säker hur mycket i vikt jag har gått ned och hur mitt mående har förändrats positivt i synvinkel till det. När jag tittar på bilder blir jag överlycklig och stolt över mig själv och mina framsteg. Därför passade jag på att stanna vid skolans gym efter skolan idag där jag körde armar, ben och lite mage. Gymmet är inte särskilt utrustat men har trots allt det man behöver. Får se nästa gång jag pallrar mig dit! Annars under dagen har jag inte gjort mycket.. Pluggat, ätit lunch, skrivit prov, varit på gymmet, ätit middag, åkt lite moped och fikat på en god äppelpaj. Nu ligger jag i sängen efter ett avsnitt av Grey´s Anatomy vilket är en serie som jag har fastnat för helt och hållet. Men nu ska jag sova trots min sovmorgon imorgon. Ha det bra!

Kram Tilda ♥

Likes

Comments

Foto - Ätbart, Tilda, Foto - Porträtt, Foto - Självporträtt

​Mina senate på min Instagram som jag uppdaterar betydligt bättre än bloggen de här dagarna. 

Hej! Jag skäms otroligt mycket för att jag är en fruktansvärt dålig bloggare. Mina önskningar är såklart att jag ska kunna uppdatera er varje dag eller åtminstone ha gjort något tidsinställt men det blir verkligen inte så. Mina dagar är intensiva och skoldagarna långa. Mycket plugg sedan när man kommer hem vilket också är betungande. Självklart är det inte mer än vad jag kan hantera men det blir ändå någon slags stress. 

Idag har jag fått min tid till BUP här i Uppsala och det känns väldigt nervöst då jag inte riktigt vet om jag vill börja om på nytt med en ny samtalskontakt eller inte. Får se lite hur det känns, eller om jag bara har kvar kontakten för medicinsk uppföljning. Vet ju inte hur det kommer se ut framöver så jag avvaktar och ser ett tag framöver. Nu ska jag gå och lägga mig då min kropp är fullständigt slutkörd efter den här dagen med teater, en god lunch med tjejerna hemma hos Frida och en massa plugg samt lite Grey´s på det haha. God natt på er! 

Kram Tilda ♥

Likes

Comments

Tilda

​Fick mig precis ett gott skratt, Ronja skämtade till det som vanligt och hela klassen började garva.  Välidgt trevligt!  Min dag har varit väldigt bra och vi har svenska nu och genomgång av grammatik vilket är väldigt intressant. *host* eller inte.  De här bilderna summerar min helg kanon eftersom den har varit väldigt bra. Precis som min skoldag. Kanoners! Ha det! 

Kram Tilda ♥

Likes

Comments

Foto - Ätbart

Tjena! Här halvligger jag i soffan med solen i ögonen. Har precis varit ute på en lång mopedrunda med mamma och Vera runt hela stan praktiskt taget. Det var väldigt mysigt! Min söndag i stora drag har varit fantastiskt! Har tagit det lugnt, varit på Gränby Centrum och på stan med min syster och Sanne. Lite shopping har det blivit och det känns bra. Nu ska jag chilla en stund innan middagen.

Kram Tilda 💕

Likes

Comments

Tilda, Foto - Porträtt, Foto - Självporträtt
Min finaste vän Haidi! 

​Bloggtorka deluxe och jag skäms mer än någonsin! Jag känner mig för tillfället som världens sämsta bloggare då jag inte finner motivationen till någonting då jag är väl medveten om att det här är det jag brinner för. Tack vare Haidi fick jag åtminstone lite motivation till att blogga ikväll. Jag har verkligen inte haft någon motivation till något under hela dagen och jag vaknade inte på rätt sida heller. Men det är helt okej att ha sämre dagar men jag får inte låta det eskalera till någonting som jag senare inte kan ta mig ur. 

Därför visar jag gårdagens foton på mig och Hidde aka Haidi, måttligt peppade inför vår mattelektion som vi har tillsammans. Det är så mycket kärlek i de här fotografierna som är obeskrivlig och hon är verkligen en fin vän! Tack för att jag får lov att ha dig som min vän! 

Kram Tilda ♥

Likes

Comments

Följ mig på Instagram @tildahydfors