Nu i veckan har jag gått runt som en sann turist och tagit foton på skolan för att kunna visa dem för er här. The things I do for you guys. Jag har fått stått ut med en hel del sneda blickar när jag tagit fram mobilen för att ta kort på skolmaten eller på toaletten på internatet, och jag måste säga att jag inte klandrar dem. Här har ni i alla fall ett litet smakprov på hur det kan se ut i en fransk skola.

Skolan
Den första bilden är tagen i <patio> och det är där de allra flesta spenderar sina raster. Delvis för att det är nära till lektionen men mest för att det även finns en kaffeautomat där.

Det mintgröna rummet med skåp heter <foayer> (jag tror att det stavas så) och det är där jag brukat plugga när jag har håltimme eller väntar på att internatet ska öppna. Jag brukade göra det på skolans bibliotek men efter att jag fick reda på att det är förbjudet att lyssna på musik där (men enbart på förmiddagarna??) så bytte jag snabbt ställe.

Något jag saknar med Wargentin skolan är alla soffgrupper. Och Lyan. Och wifi. Det är inte så illa här men jag saknar ändå sånna bekvämligheter.

Internatet
När jag var mindre och föreställde mig hur ett internat är så tänkte jag mig Hogwarts. Det är inte riktigt så som på Hogwarts här, som ni kan se på bilderna, men det är ändå fräscht. Duscharna och rummen är varma och jag har allt jag behöver (förrutom wifi) så jag är nöjd.

Maten
Den franska skolmaten är ungefär som den svenska. Skillnaderna är att det finns brie ellet någo annan ost man kan ta till, baguette och alltid efterrätt. Frukost, lunch, middag. Om du vill ha efterrätt finns det alltid något alternativ. Jag försöker begränsa mitt sockerintag men jag är inte stark nog att kunna motstå en körsbärspaj eller en glass när det erbjuds.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Söndagen för två veckor sedan (jag måste verkligen lära mig att uppdatera oftare) följde jag med värdfamiljen till en japansk trädgård för att fira Laëtitias mammas födelsedag. Jag vet inte hur japansk en trädgård i Frankrike verkligen kan vara (speciellt när ett bastant franskt slott vetter ut över parken) men det kändes faktiskt lite som om jag rest jorden runt under tiden jag var där. Det kanske var gammal hederlig västerländsk inbillning men jag kände mig väldigt zen när jag gick runt där och tog bilder med min mobil.

All illusion om att vara i Japan försvann dock när det var dags för lunch. Jag åt nämligen en väldigt mättande och väldigt fransk trerätters lunch den dagen. Jag kände mig lite protein-sugen då och valde att äta entrecote till varmrätt, till vilket Vincent, värdpappan, brast ut i skratt, sa ooooo och 'That is alot, do you like meat?' Jag ryckte på axlarna och sa ja men började bli lite orolig för hur stor köttbiten verkligen skulle vara. Och det med rätta visade det sig. När rätten bars fram till bordet var det enda som lyckades komma från mina läppar ett andlöst 'oh god'. Entrecoten var stor. Riktigt stor.

Som någon som relativt nyligen slutade kalla sig för vegetarian nötte det lite på mitt samvete att äta en sådan onödigt stor bit kött. Men jag är ingen som backar undan för en utmaning, speciellt inte efter reaktionen mitt val fick, och efter jag ätit upp allt på tallriken så fick jag faktiskt en applåd från alla vid bordet. Jag var rätt så stolt, om än något illamående.

Likes

Comments

Resan var förvånansvärt problemfri. Att flyga själv var precis som att ta bussen till gymnasiet första dagen i ettan, och precis som då hade jag nu oroat mig i onödan inför min första soloflygning. Det var nämligen exakt som alla andra gånger. Säkerhetskontrollen var lätt som en plätt och att använda SAS-kortet i stället för boardingpass gick som en dans. Alla de här småsakerna som jag oroat mig för i förhand var så bagatellartade i verkligheten att jag nästan blev besviken. Typ som när jag vaccinerades i sexan; nålsticket var inte alls så illa som alla påstod.

Om tiden på Arlanda går att jämföra med en nål som trycks in i överarmen, så har väntan på CDG2 TGV givit mig en större förståelse för konceptet limbo. Nästan fem timmars väntan på en tågstation kan göra sånt med en. Okej, jag vet, några timmar på en tågstation med hyfsat bra wi-fi går inte att jämföra med att spendera en evighet mellan himmel och helvete, men överdramatiseringar känns näst intill obligatoriska i en blogg som handlar om noga utvalda delar av mitt liv.

Tågresan från Paris till Angers gick oväntat fort. När vi närmade oss stationen frågade jag en kvinna som satt bredvid mig om nästa stop verkligen var Angers Saint-Laude. Jag måste ha sagt det med en smärtsamt tydlig svensk brytning för hon lutade sig framåt, sade A-N-G-E-R-S som det ska uttalas och frågade på engelska om det var mitt stopp. Jag svarade med ett "oui", tog mina väskor och klev av tåget.

Väl på tågstationen fick jag vänta lite innan Laëtitia, hennes två söner Simon och Martin och en mexikanskt utbytesstudent som heter Marian välkomnade mig. Med kindpussar. Det var trevligt att träffa dem, men jag vet inte om kindpussar någonsin kommer kännas naturligt för mig. Jag är inte särskilt touchy-feely med människor jag inte känner och kindpussar känns lite väl intimt för ett första möte.

Jag har hamnat lite efter med mina uppdateringar men jag ska försöka med att lägga lite mer om vad som har hänt och några bestående intryck nu i helgen.

Likes

Comments

Nu är det alltså sex dagar kvar tills jag sitter på flyget till Paris, och jag har inte ens börjat packa. Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte ens packat upp från min förra resa, som jag kom hem ifrån för snart en vecka sedan. Behovet blir dock större för var dag som går och en liten förståndig del av min hjärna säger åt mig att det är dags att ta tag i mitt liv nu. Fast då undrar den andra, mer bekväma och ,tyvärr, mer prominenta delen varför jag ska förbereda mig i god tid och successivt göra mig redo inför resan, när jag istället kan få panik kvällen innan, slänga ner allt jag tror att jag behöver i en resväska och hoppas på att allt kommer med? Det har ju fungerat tidigare, så varför inte fortsätta på ett koncept som vinner, ja, i alla fall hyfsat ofta.

Jag tror dock att en anledning till varför jag inte har packat än är för att så fort jag börjat packa är det hela inte en dröm längre. Än så länge känns utbytesåret så abstrakt och avlägset, men i samma sekund som jag stänger de färdigpackade resväskorna blir året i Frankrike en verklighet. Då är det inte Framtida Tildas problem längre. Då händer det där och då. Här och nu.

Jag känner mig inte redo, men jag vet inte om jag någonsin kommer göra det. En sån här upplevelse måste man dyka in i innan man doppar tårna, och det är skrämmande. Spännande och skrämmande. En sak som jag är säker på dock, är att jag kommer lära mig otroligt mycket, inte bara ett nytt språk och kultur, utan även mer om mig själv och livet i allmänhet. Jag kommer sakna min familj och alla mina vänner, det dåliga vädret, mitt rum och svenska Netflix, men fördelarna väger mer än upp nackdelarna och oavsett hur det går så är jag säker på att mitt år i Frankrike kommer vara ett minne för livet.

Likes

Comments