Att tävla i en bedömnings sport som dressyr på storhäst nivå när man sitter på något annat än ett halvblod kan ilbland kännas motigt och otacksamt. Men det gäller att ta kritiken med en nypa salt och gå på sin egen känsla för det är trots allt det viktigaste att DU är nöjd med din och din hästs prestation och inte vad procenten visar. 

Men klart det kan kännas tufft när man vet med sig att man gjort en riktigt bra ritt och så får man resultatet och inser att man blivit nerdömd eftersom du inte sitter på ett halvblod. Men så är det tyvärr när det kommer till bedömingssporter, Det är bara att bita ihop och köra på, inte låta sig tryckas ner, förr eller senare kommer du stöta på en domare så som ser på dig och din häst med helt andra ögon, förr eller senare MÅSTE dom döma dig likvärdigt med halvbloden, det gäller bara att TRÄNA; TRÄNA och TRÄNA och framförallt inte ge upp, inte deppa ner dig utan ta nya tag, gör om och gör ännu bättre. 

Jag tävlade bara halvblod innan men sista åren har jag som bekant varit ute på tävlingsbanorna med Scooby, en Morgan. Jag kan av egen erfarenhet säga att vi blivit nerdömda eftersom jag sitter på något som för många domare är helt okänt (vi blir ofta tagna för en övervuxen connemara eller connemarakorsn.) Vissa ritter vi gjort har varit bra mycket bättre än en del ritter jag gjort med Go-Go ändå fick jag betydligt högre procent med henne än vad jag fått med Scooby.

Jag har slutat titta på procenten, läser igenom protokollet för att se vilka tips vi kan plocka (vi gör långt ifrån perfekta rundor mycket kan bli bättre) sen går jag på känslan och jämför den med känslan jag haft på andra starter vi gjort.

Scooby är välriden, lagom känslig, lyhörd och extremt arbetsvillig. Han har en hel del fina kvaliteér, hans största problem på tävlingarna och som vi jobbar med är att han får typ prestationsångest när han kommer in på banan, det gör att han blir spänd och ofokuserad på mig, tappar lösgjordheten och blir kort och springig i mellangångarterna. Det spelar ingen roll hur avslappnad och lösgjord du fått honom på framridningen, väl inne på banan är det ofta som bortblåst. 

Idag var vår årsdebut i dressyr. Jag åkte iväg själv och vilken gentleman jag hade med mig, han lastar sig själv, står som ett ljus i transporten, går lugnt och sansat ut, står still medans jag sadlar och sitter upp. Gick som en dröm på framridningen, mjuk och följsam, kunde korta och länga både form och steglängd precis som jag behagade, höll ett kort lugnt tempo med bibehållen takt.Framridningen blev på grund av förseningar längre än planerat och varken jag eller Scooby är ju 100% igång ännu så han var lite trött när det äntligen blev vår tur. När vi kom in i ridhuset var det varmt som en bakugn och jag kände verkligen hur all must gick ur stackars Scooby. Så han orkade inte riktigt med att länga sig med bibehållen takt i mellangångarterna och orkade inte hålla ihop den förvända galoppen som blev hastig bara för att han åtminstone skulle behålla den. Men trots det så är detta den ritt jag är nästan mest nöjd med någonsin! Varför? Jo för han var helt avslappnad och helt fokuserad på mig! Det var första starten vi gjort där han SKRITTAT där han ska!! Vi gjorde snygga vägar, stabil i formen och det tempo jag ville ha, han lyssnade både framåt och tillbaka, men var som sagt trött.

Så får vi tillbaka protokollet och det var den sämsta procent vi någonsin haft.... Jag skulle ljuga om jag sa att det inte kändes surt för det gör det men jag vet att vi gjorde en av våra bästa ritter och att det äntligen börjar släppa för oss, vi har båda börjat få mer rutin och känner oss lugnare och säkrare inne på banan. Så istället för att deppa tänker jag hålla huvudet högt och fortsätta kämpa, förr eller senare måste dom döma oss likvärdigt med halvbloden, vi ska allt visa dom. 

Det ska bli intressant i höst när Ceazar ska ut på dressyrbanan och se hur dom dömer oss i förhållande till ponnyerna ;) 

 

 

LOVE

 

 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Förra helgen var det dags för årets tävlings debut som också blev min och Scoobys westerdebut! Det var en träningstävling i Kågeröds ridhuset och vi ställde upp i 3 klasser, Trail Beginner, Western Pleasure Beginner och Western Ridning utan byten.

Vi åkte ner i god tid och Scooby som i vanliga fall står som ett ljus när man lämnar honom i transporten, var idag helt knäpp! Han var inte stressad eller rädd utan förbannad han tyckte att nu när han äntligen fick komma ut på äventyr och göra något kul så lämnade den här hemska människan honom i transporten! 

Så för att inte riskera att han skadade sig tog jag ut honom tidigare än planerat och gick runt med honom. Då blev han iaf nöjd för här fanns ju massa snygga brudar att flörta med, människor som beundrade honom och bäst av allt GRÄS!

Hela tävlingen blev 2 timmar försenad så det blev en hel del väntade och kallt som attan var det! Tur man hade Sara, Kitty och William till sällskap ;) 

Första klassen var Trailen. Scooby gick super tills vi kom till grinden. Eller ja egentligen gick även den bra till att börja med, han gick snygg igenom den men så skulle vi backa för att stänga och han tog då ett steg åt sidan, när jag då bad honom flytta ett steg tillbaka i sidled backade han istället och backade undan från repet. Vi har ju bara tränat på riktiga grindar och dörrar hemma. Så här fick vi en miss men det får vi träna på hemma ;) Så kom vi till nästa backhinder och här hade han lite väl bråttom. Vi backade snyggt ett par steg så stannade jag för att kolla hur vi låg till och hur mycket mer vi skulle backa. Scooby som var pigg som bara den ville då gå fram och när jag tog tillbaka honom och bad om ryggning istället la han in full fart bakåt vilket medförde att han slog i och klev över en bom eftersom jag inte hann parera honom. Resten av banan gick utan missöden och vi slutade på en 4:e plats.Det blev en lååååång väntetid till nästa klass dom var pleasure. Här gick han superfint i både skritten och joggen. Så fattade jag galopp och han gjorde en klockren fattning tog då bra språng sen insåg han att alla galopperade och blev då het som en jag vet inte vad :P Dock såg nog inte domaren allt i galoppen så vi fick en 5:e plats ;) Tur han är söt iaf. Så blev det en ännu längre väntetid till sista klassen. Här var det hela 15 startande och alla skulle vara i collektingring när klassen startade. Det gjorde att alla fick stå uppradade och stå still i väntan på sin tur. Scooby stod som en klocka i väntan på sin tur vilket var länge eftersom vi hade startnummer 10. När det äntligen blev vår tur var han pigg och glad över att äntligen få röra på sig men höll sig i skinnet genom skritt och trav delen så kom galoppen och han fullkomligen exploderade! Långt ifrån den snyggaste galoppen vi gjort men jag förstår honom ;) så vi slutade på en 12:e plats :P

 

Rolig och trevlig dag hade vi iaf trots lång väntan och kalla vindar. Men det är klart trevligt sällskap gör mycket ;)Vi behövde iaf inte skämmas och vi kommer helt klart vara med på fler ;) 

Alla bilderna är tagna av Sara Alvrud och hennes groom Natalie;) 

 

LOVE

 

 

 

 

Likes

Comments

Har inte skrivit så mycket om avelsvärderingen så tänkte ta och berätta nu. Jag, Ceazar, Emmy Sara och Jessica åkte upp till Skara på lördagen. Bruksproven och avelsvärderingen skulle hålla till på Axevalla travbana och ett närliggande ridhus där löshoppningen ägde rum. Väl på plats blev vi tilldelade en box och här hade vi turen att få en avskild box där han fick vara helt ifred. 

Söndagen började sedan med löshoppning kl.9 redan här började det bli stressigt då någon parkerat framför vår transport vilket gjorde att vi inte kunde koppla och köra honom till ridhuset utan var tvungna att promenera de 1,5 km enkel väg. Det medförde att vi blev lite sena och fick gå in och börja direkt. Ceazar skötte sig super och hoppade bättre än han någonsin gjort här hemma. Han hade en helt annan bjudning och riktigt sög på hindret. Dock växer han och håller på att bredda sig så han är inte så balanserad vilket gjorde att han fick poängen 7-6. Godkända poäng och jag var oavsett poängen extremt nöjd med honom.

När vi kom tillbaka till travbanan fick han gå direkt till veterinär för besiktning och mätning. Han blev utan anmärkning förutom ett litet gammalt överben på vänster fram som helt saknar veterinär betydelse (kom efter att han blev skuren där som 1 åring) han skötte sig som ett proffs hos veterinären och fick temperaments betyget 10 och kommentaren väldigt välhanterad hingst. Måtte blev 147.5 i mankhöjd sen drar man bort decimalerna och 1 cm för skorna så slutade han på 146. Då skorna inte är 1 cm tjocka så kan man säga att han är 147. Övriga mått blev: skenben 18cm, bröst 173cm

 

Efter veterinären var det bara in i boxen och putsa upp honom så skulle han ut i visningsringen. Sara visade honom och dom gjorde det båda med bravur, Jag satt på läktaren och var så nöjd och stolt över hur väl han skötte sig 1 ynka poäng från B, lite surt men känns samtidigt lovande inför framtiden han växer ju fortfarande och behöver helt enkelt ett år till att mogna både psykiskt och fysiskt. Poängen blev iaf 77788=37p Han fick 8:or på gångarterna vilket jag är extremt nöjd med för jäklar som han kan röra sig!Efter exteriören fick både han och vi vila en stund och få i oss lite mat innan det var dags för rid/gångartsprovet. Jag visade honom själv här och ute på framridningen kändes han underbar. Inne i ridhuset var han en aning spänd och jag hade velat rida fram honom ordentligt så han fick fokusera på mig och på att jobba. hitta takten och balansen för att kunna slappna av. Men domaren vill jag skulle sitta och bromsa upp honom då hon ville se honom i ett kortare och samlat tempo. Han klarade inte av att slappna av och bli bärig i det tempot direkt så det drog ner en del på poängen men va fasen jag vet att han kan, åter igen han är för sjutton bara 4 år! poängen var iaf godkänd och slutade på 6787=28p 


 

Efter ridprovet var det bara in och byta utrustning för att se gå ut igen till körprovet. Här sa Ceazar ifrån att det blev för mycket. Han var helt slut mentalt och att direkt ladda om och komma in ridhuset och denna gång dela ridhuset med ett gäng Shirehingstar blev för mycket. Han som i vanliga fall står som en klocka vid anspänningen (jag kan utan problem spänna för honom helt själv) steppade nu runt en hel del. När han väl fick komma igång och röra sig blev det bättre och då visade han vilken fin körhäst han faktiskt är dock klarade han mentalt inte av att stå stilla. Det gjorde att han missade sitt AB men det är honom förlåtet han skötte sig super genom hela proven och det var tufft när det blev så tight och stressigt. poängen blev iaf som följer:4846=22p  

Så om vi ska sammanfatta helgen så var det tufft och stressigt men överlag är jag väldigt nöjd över vår prestation, visst vi kan mycket bättre men vi tar igen det. Nästa år åker vi tillbaka och gör bara exteriör och körprovet då kommer han klara sitt AB så använder vi andra tillfällen till att höja löshoppnings och ridpoängen. 

Jag vill passa på att återigen tacka Sara Alvrud, Jessica Elofsson och Anne Lagerqvist för all hjälp med visning av häst, grooming och barnpassning! Utan er hade jag aldrig klarat av denna helgen så TACK!

Alla bilderna är fotade av Jessica Elofsson utom uppställnings och huvudbilden som är tagna av Madelene Grundsten.

 

LOVE

 

Likes

Comments

En liten uppdatering om min ena stora kärlek ;)

Emmy växer så det knakar och är fortfarande lika snäll och underbar! Hon har nu hunnit bli hela 10 veckor! Sen ca 1 vecka tillbaka sover hon i egen säng. Är lite blandade känslor, skönt att ha sängen i fred när man ska sova men samtidigt är det himla mysigt att ha dom nära. Hon är mycket mera med nu, kan ligga och bara titta, följer en med blicken, har en massa ljud för sig då hon ligger och jollrar för sig själv. Hon ler väldigt mycket och är såklart världens sötaste ;) <3

Hon tycker mycket om att vara med mig i stallet och blir tyst och lugn så fort hon hör hästarna eller ljuden när jag mockar. En riktig hästtjej med andra ord.

 

 

LOVE

Likes

Comments

Ja jag vet det var länge sen sist, men det har hänt så otroligt mycket här att jag helt enkelt inte hunnit eller orkat ta tag i bloggen men nu gör vi ett försök. Har en massa inlägg i huvudet och ikväll har jag lite tid över så tänkte sätta mig och förtids inställa massa inlägg så de närmaste dagarna kommer ni ha en hel del att läsa om ;)

Idag har iaf varit en sjukt effektiv dag! Mockat och gjort klart båda stallen, båda killarna tränade, tvätten är klar, disken borta och handling inför helgen gjord. 

Jag måste ju även berätta att vi fått hit en hyresgäst. Sara Söderberg som numera hyr ena stallet där hon har utbildning och försäljnings hästar, framförallt inriktning hoppning. Sara ör väldigt duktig och trevlig, är väldigt kul med sällskap i stallet måste jag säga ;) Sen att det innebär att jag kan få lite hjälp med hoppningen är bara plus i kanten. Till sin hjälp har hon en lika trevlig tjej vid namn Samantha som även hon har sin häst här.

Det var just hoppning som stod på schemat idag och både Ceazar och Scooby fick vara med. Ceazar har bara blivit hoppad uppsuttet 1 gång och då inte med mig utan med Izza, Han skötte sig super och jag är så stolt över honom, Sara tyckte vi ska satsa på att rida 5 års championatet för ponny i hoppning nästa år! Fatta hur kul de hade varit min lilla bäbis!

Idag hade Sara och Samantha hjälp i stallet av en praktikant, Hanna; hon tog en del bilder som jag tänkte bjuda på här.


 

LOVE

 

Likes

Comments

Måste ju bjuda på bilderna duktiga Jessica Elofsson tog när hon och Sara var här förra veckan. Se och njut

 

 

LOVE

Likes

Comments

Japp imorgon bär det av upp till Skara för på söndag ska Ceazar visas på avelsvärdering och bruksprov! Helt galet vad tiden gått fort! Var och hämtade min efterlängtade transport idag, sen har jag smörjt och packat transporten, lite små saker kvar. Sara som har hästarna här hjälpte mig att klippa honom idag och jag säger bara shit så tjock päls han har!! Man fick klippa samma ställe i omgångar för att maskinen skulle klara det! Men han skötte sig bra även om det först var lite äckligt på benen och sen var tålamodet på upphällning :P men för att vara första gången gick det smärtfritt och han gjorde inte mer en försökte gå runt lite när han blev less ;) Huvudet däremot tyckte han var super skönt och njöt verkligen. Knäppa häst :P Snygg som bara den blev han iaf när vi var klara.

Nu ska jag packa lite åt mig och lillan innan Björn kommer hem och vi kan fodra, packa hö och ta in hingstarna.

Imorgon bitti ska Ceazar badas och flätas. Känns som jag kommer glömma hälften :S

 

 

 

LOVE

Likes

Comments

Nu känns det verkligen som jag är på väg tillbaka! Har ridit både Ceazar och Scooby nu 3 dagar i rad och känner mig inte helt död :D Igår fick båda komma ut på årets första skogstur (vi har haft så dåligt underlag och varken broddar eller sulor) En tjej som heter Sara flyttade in i ena stallet med sin för närvarande 6 hästar så vi var ut på två ordentliga rundor tillsamans igår. Helt underbart med pigga och glada hästar, trevligt sällskap och underbart vårväder, kan inte bli mycket bättre.

 

Idag var det dags för Ceazars genrep inför bruksprovet på söndag. Vi började med en dressyrträning för Emelie, vilket gick riktigt bra efter att han gjort av med värsta överskottsenergin. När jag kände mig nöjd fick Emelie hoppa upp och känna lite på honom.

 

Efter dressyren var det dags för löshoppningen. Det gick bättre än någonsin och efter bara 4 språng hoppade han 120 utan problem med bra attityd och självförtroende. Men han var lite mör efter det så han fick en lunch paus (även vi tvåbenta var i behov av en sådan) Sen var det dags för körning.

Vi spände för och körde honom eftervägen utan att göra något avancerat eller kräva mer än att han skulle gå fram och i de tempon vi ville ha honom i. Han var som alltid väldigt fin framför vagnen och jobbade på bra trots att han var lite trött. Självklart fick även Sara ta tömmarna och testa honom.Nu ska han bara få ta det lite lugnt med lösgörande arbete från marken och i vagn fram till helgen. 

När Ceazar var klar och Sara åkt hem tog jag Scooby och for ut i skogen med westernsadeln tillsammans med den andra Sara ;)  Han var lika pigg och glad idag också, tror han tycker det är skönt att äntligen få komma igång på riktigt igen.

 

Nu ska jag ta hand om en ledsen flicka <3

 

LOVELikes

Comments

Så var debuten avklarad, min årsdebut och Ceazars tävlingsdebut. Det blev en LB:1 i Ljungbyhed på deras Pay and ride. Han stod snällt i transporten, innan jag hoppade upp och red fram gick jag runt en stund med honom. Han skötte sig bra var lite spänd och ofokuserad men gjorde inte mer än gnäggade och taktade när det kom någon häst nära.

På framridning var han lite spänd och kollade efter dom andra men bitvis var han superfin! Fick en väldigt bra känsla och han jobbade på som hemma. 

Tessan var snäll och följde med som barnvakt och fotograf

Väl inne på banan brydde han sig inte om vare sig vita staketet, blommorna eller domaren. Han gick programet utan större missöden, Bitvis spänd och slog sig fri en del. Vi fick en miss i första galoppen då han var mer fokuserad på hästen i collectingring än på mig. Ökade traven hade en bra aktion men skulle önskat mera tryck, ville inte pressa honom för mycket heller. Över lag är jag väldigt nöjd med ritten, Han behöver bara slappna av mer för att bli stadig och för att man ska kunna ha mer tryck i honom men det kommer med mer rutin. Det var ju faktiskt första gången! 

Domaren berömde honom och tyckte det var en väldigt trevlig ponny med fina kvalitéer som kommer bli riktigt bra om med mer rutin. Han sa även att jag inte skulle bry mig om att han slog sig fri eftersom det kommer ge sig väldigt snabbt så snart han kan slappna av på banan. 

Så det var en mycket nöjd ryttare och häst som åkte hem efter en lärorik dag. 

Nu läggs sista krutet på förberedelserna inför nästa helgs avelsvärdering sen ska denna herre få lite välförtjänt vila innan det är dags att förbereda för 4 års test och så blir det fler tävlingar igen till hösten. 

 

LOVE

Likes

Comments

Just nu ligger verkligen allt fokus på att få Ceazar så förbered som möjligt inför avelsvärderingen och bruksprovet. Nu är det bara 13 dagar kvar!!

Han löshoppas en gång i veckan, dressyrträning för tränare en gång i veckan samt körning en gång i veckan. Där emellan rider vi dressyr själva.

I lördags var vi till ljungbyhed där duktiga Johan hjälpte oss med körningen, vi provade även en sv hans vagnar som var riktigt skön att köra. Det hela gick riktigt bra och han skötte sig super :)

Imorgon kommer Sara och Jessica hit, då står löshoppning, visning för hand och ridning på schemat. På onsdag kommer min underbara syster hit och hon har dessutom med sig Ceazars nya sadel ;)

Långfredag är det pay and ride i ljungbyhed där ceazar ska gå en LB:1 bara för träningens skull. Ser det som en besättning och förberedelse för bruksprovet. Tänker även försöka hämta hit vagnen vi ska använda under helgen så vi kan köra lite här hemma innan det är dags.

Idag red jag igenom programmet inför fredag gick sisådär i början jag har varit extremt spänd i ryggen och när han testat mig eller protesterar har jag inte kunnat följa med vilket gör att balansen blir sämre och jag hållet tillbaka för att inte riskera att flyga av vilket han lärt sig men igår var jag till Izza och hon masserade igenom min rygg så idag satt jag som gjuten och kunde rida igenom och pressa honom så i slutet gav han sig och blev riktigt fin. Det han gjorde idag var att fan var extremt pigg så varje liten rörelse med skänken tog han för galopp när jag då håller tillbaka samlat han sig istället extremt mycket vilket blir jobbigt för honom sp. Han går uppåt i rörelsen istället för framåt och bockar när han inte kommer någonstans. Men som sagt när han gjort av med den värsta överskottsenergin och insett att jag inte gav med mig denna gång när han testade mig så gav han upp och kändes super! Han kan verkligen göra super fina travökningar! Det han har svårast för är att stå helt stilla i halten samt skritta avslappnat i olika tempon (det är alldeles för tråkigt och han har alldeles för mycket energi för det)

Men vi jobbar vidare tyvärr är underlaget ute kasst han hade behövt komma ut och galoppera av sig lite. Men vi gör det bästa av situationen. Efter bruksprovet ska han få vila och bara gå i hagen ett par veckor. Då satsar vi helt på Scooby istället ;) han ska starta en western klass, hård satsa på dressyren, ta någon hoppklass, träna terräng och han ska även köras in ;)

Mitt i allt detta så har vi ju även lilla Emmy son bara växer och växer ;) tur hon är snäll min älskade unge <3>Likes

Comments