Header

Det krävs väldigt mycket planering, organisering och tålamod när man bestämt sig för att flytta från Sverige. Vi har tidigare flyttat till Finland från Sverige, men då vi bor på gränsen så har allt gått väldigt smidigt och smärtfritt. Nu när vi drar 600 mil söderut, så är det inte som många tror och säger " samma principer och lika enkelt som att du skulle flytta till grannlandet" och jag kan vid detta skede säga att NEJ, det är det verkligen inte. Jag flyttar från mitt comfort zone, till ett relativt främmande land , som jag endast besökt vid 3 gånger tidigare som en turist. Så jag tänker nu lista ett par saker som inte är så självklara och enkla och som man kanske inte tänker på i första skedet när man planerar flytt utomlands.

#1 Språkbarriären

- Jag kan inte spanska, jag förstår lite och kan säga ett fåtal fraser men med detta kommer inte man långt med när det gäller att ha kontakt med t.ex myndigheter nere på Gran Canaria. Detta betyder att jag har börjat plugga spanska lite smått för att kunna kommunicera med lokalbefolkningen.

#2 Byråkrati

- Vad vi förstått så är det inte mycket som är digitalt i Spanien. Papper ska fyllas i, passkopior hit och dit, ansöka personnummer hos polisen, öppning av bankkonton och besök hos olika myndigheter som krävs, och kan du inte spanska, då måste du ta och anlita en tolk eller advokat. Vi har som tur är en bekant som är spansktalande nere på GC som lovat att ställa upp med översättningar av blanketter.

#3 Läkare

Då jag har konstant medicinering, mot astma och psoriasis artrit så har jag fått springa hos läkaren här hemma i Sverige, för att ordna upp så att läkarna här hemma skriver recept och underlag på mina mediciner, som i sin tur ska tydligen skickas ner till lokala läkaren, som ordinerar medicinerna till mig på plats. Hade varit enklare att få hämtat ut en stor ranson med mediciner för ett år, och efter ett år när vi tänker åtminstone komma på besök i Sverige, förnya allt. Jag försöker fortfarande övertala läkarna att vi skulle köra på det sättet.

#4 Boende

Har du en hund, så får du leta med ljus och lykta efter lägenhet där det står "se aceptan mascotas". Nu har vi som tur, en resa inbokad till Gran Canaria till augusti, då vi åker ner och kollar på lägenheter och ordnar med pappersarbetet, så förhoppningsvis hittar vi en bungalow med egen gård. Vi har tänkt att hyra minst ett år, för att sedan om det känns att vi vill stanna, så köper vi eget.

#5 Kaffe och Snus

Jag fick en liten aha-upplevelse, när jag kom på att mitt kaffe och snus beroende kommer att få sig ett hårt slag, tills jag hittade en svensk butik nere i San Agustin som heter Gottegrisen. Gottegrisen säljer svensk godis och matvaror och jag hoppas innerligt att dom har Gevalia. Även pappa har lovat att skicka ner lite kaffe då och då. Men Snuset, hej kom och hjälp mig. Visst finns det säkert ställen som säljer även det, men med överpris. Jag har bett alla som har tänkt att komma och besöka oss under hösten och vintern att släpa med sig snus till mig , för vill verkligen inte fasta i cigarett-träsket igen när jag ändå lyckades sluta. Nu tänker ni säkert att "lika bra att sluta snusa då". Nej, jag har inte tänkt tanken ens, och gör det sen när jag känner mig redo 😄


Så, i praktiken är detta mycket svårare än i teorin.

Vi har ca. 3 månader kvar tills vi flyttar och här hemma har vi en hel lista på saker som ska göras innan dagen D. Och mellan dessa saker som ska göras så ska man även hinna jobba heltid och njuta av sommaren här hemma, om vi ens får nån dräglig sommar så att säga.

# Lägenhet ska sägas upp i slutet på juni.

# Bredband ska sägas upp i juni.

# Hemförsäkring ska sägas upp.

# Blåa kortet ska beställas från försäkringskassan

# Hunden ska vaccineras och få sig ett eu-pass.

# Transportbur för hunden ska beställas

# Kläder ska säljas och sorteras (en del följer ju givetvis med)

# Nya pass ska utfärdas

# Möbler ska säljas (alla är nästan bokade nu som tur är och säljs dagarna innan avresa)

# Flyg ska bokas

# Transport ner till Stockholm ska fixas (så att hunden slipper mellanlandning)

# Flyg ska även bokas för barnen som kommer ner till höstlovet


Man hinner ju iallafall inte bli uttråkad när man har fullt upp ! 😝


Nu ska jag ta och börja servera min man gulashen som puttrat i ugnen i ett par timmar. En något sen middag, men ikväll blir det att mysa ner i soffan för imorgon åker han på jobbresa till Norge igen.


Tack för mig och ha en riktigt trevlig söndag 😘


TiinaLikes

Comments

Tiina heter jag, 36 år från Haparanda. Jag och min man flyttar ner till Gran Canaria i september 2017, för att känna efter om det är ett ställe där vi vill rota oss. Här kan ni följa mitt liv före, under och efter flytten till varmare breddgrader.

​<a title="TiinaTabell blog" href="https://blogkeen.com/visit_blog.aspx?id=885934&mid=224328&f=true" target="_blank"><img alt="TiinaTabell blog" border="0" src="https://blogkeen.com/stats.aspx?id=885934&p=1&l=sv" width="120" height="51" /></a>

Likes

Comments

Title