Header

Kristina Landgren Carestam är en person som jag ser otroligt mycket upp till. Hon har lyckats med saker som de flesta av oss inte har. Hon kom för många år sedan in som kvinnlig ledare i en mansdominerad idrott, innebandy, där hon som ledare har arbetat sig upp till toppen. Hon har tagit VM-guld med både dam- och herrlandslaget, hon var faktiskt den första kvinnliga ledare att coacha herrarna till VM-guld. För mig är hon en förebild för det hon har uppnått men även för den härliga person som hon är.

För ett tag sedan frågade hon om jag vill hålla föreläsning i Pixbo Wallenstam innebandy. Jag blev jätteglad att hon frågade och självklart ville jag det. Om jag på något sätt kan med min resa som elitidrottare inspirera och motivera andra så blir jag jätteglad.

Igår så var jag därför i Mölnlycke och pratade för flicka i 16-17 års ålders om hur livet är som elitidrottare och vad jag har gått igenom. Kändes jätteroligt att få stå där och berätta om de fantastiska upplevelser som jag har fått vara med om men även om de motgångar jag mött som både varit jobbiga men som gjort mig starkare som person. Livet som elitidrottare är hårt men samtidigt fantastiskt, vilket jag vill förmedla till unga som funderar på att satsa fullt ut på sin idrott. Tjejerna jag pratade inför var toppen, en engagerad grupp som verkligen deltog i föreläsningen. Jag gillar när det blir en två-vägs kommunikation. Att jag bara står och pratar kan jag själv tycka blir tråkigt men när man ser att de som lyssnar är intresserade, ställer frågor och deltar i en diskussion så blir det så roligt!

Tack Kristina för att jag fick komma och prata för tjejerna i Pixbo! Pixbo kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat då jag själv spelade innebandy där i åtta år. Att det sedan blev cykel för mig framför innebandy var naturligt men det betyder inte att jag inte saknar innebandyn, den sporten kommer jag alltid att älska!

Dagens citat: "Jag har aldrig offrat något bara prioriterat." - Hanna Helamb

Xo Hanna

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

För en vecka sedan hade vi sponsor- och teamprestentation med Swaboladies. Det var en trevlig kväll där jag fick träffa massa människor jag inte hade sett på ett tag. Fick även övat en del på min holländska så nu är jag i alla fall bättre på de ord som är bra att kunna när man sitter vid matbordet :).

Själva presentationen var på holländska så där var det lite svårt att hänga med när de pratar snabbt. Men jag är ändå glad att jag var med där trots att jag inte förstod allt. Vi är många i laget nästa år, väldigt många. Men det är egentligen bara bra. Tyvärr är det ju så allt det är alltid någon som är sjuk, skadad eller inte kan vara med på tävling av andra orsaker. Och vi har ett bra och intensivt tävlingsprogram så alla får bra tävlingar ändå.

Detta är tjejerna i laget denna säsong:
Ashlynn van Baarle
Marissa Baks
Henrietta Colborne
Tessa Dijksman
Malin Eriksen
Hanneke de Goeje
Eveline de Groot
Hanna Helamb
Sofie van Horik
Anne Huinen
Bonne Knibbe
Kimberly Nieuwerth
Marleen Pardon
Ingrid Tempert
Tessa Veen
Lorena Wiebes (junior)
Marieke van Witzenburg

I helgen var även Lorena i Italien och körde juniorernas första deltävling i UCI Nations Cup, De Piccolo Trofeo Alfredo Binda, med det holländska landslaget och hon lyckades spurta till sig segern!!

Dagens citat: "Success will never be a big step in the future; success is a small step taken just now."

Xo Hanna

Likes

Comments

Jag har i helgen besökt vår vackra huvudstad Stockholm tillsammans med min mor och far. Det blev en kort sväng dit då vi kom fram sent på fredag kväll och nu på söndag kväll är hemma igen. Men trots inte så mycket tid på östkusten så hade vi det väldigt bra.

5 timmar i bil en väg. Jag skrattar till lite när jag tänker på det, en bilfärd på fem timmar är vanligt i Sverige för att ens ta sig någon vart. Man skulle kunna köra så många timmar mer än det och fortfarande hålla sig inom Sveriges gränser. När jag i Nederländerna och vi ska åka två timmar i bil någonstans så tycker de i laget mitt att det är långt bort! Haha. Men åker man bil i fem timmar där så kommer man ju i princip hela vägen till Paris. Avstånden där är helt enkelt så mycket mindre.

I Stockholm bodde vi hos mina kusiner ute i Saltsjöbaden, ett fantastiskt vackert ställe speciellt där de bor uppe på Bergudden med utsikt över skärgården. Vi umgicks med dem, var en sväng i stan och shoppade, hade taco-kväll, kollade på vinterstudion och en kaffe på Hellasgården. Jag fick även cyklat en härlig tur igår på mountainbiken tillsammans med Susanne, min morbrors fru. Idag åt jag, mamma och pappa brunch på Mother inne i Stockholm innan vi åkte hem.

Hade en jättetrevlig helg och det var inte förrän jag var där som jag insåg att det var över ett år sedan jag senast var i Saltsjöbaden, så lång tid får det inte gå till nästa gång jag åker dit! Hoppas ni alla haft en fin helg med nära och kära.

Dagens citat: "Family is not an important thing. It is everything."

Xo Hanna

Likes

Comments

I måndags var jag tillbaka vid Sport Medisch Centrum Papendal för nya tester. Ultraljud, Vo2max/arbets-EKG och träffa min idrottskardiolog. Äntligen var det dags att göra detta fysiska test som jag så länge har väntat på. Jag har aldrig längtat efter att göra max-test tidigare och när jag väl satt där och gjorde det så kunde jag igen minnas varför jag alltid bävar för att göra det. Det är bara så himla jobbigt! Mjölksyra som sprutar i benen, du andas som bara den i en tajt mask för att pulsen är så hög, det är ren plåga så länge man bara klarar av helt enkelt. Men det är ganska skönt när man är klar. Detta var ju också första gången jag verkligen tog i sedan i September så det kändes nog därför lite extra!

Till skillnad från tidigare Vo2max test jag gjort så gjordes det i måndags även med EKG påkopplat för att mäta hur hjärtat påverkades/reagerade under hög påfrestning. Det var intressant att se EKG-kurvorna på skärmen och verkligen se hur mitt hjärta arbetade hårt.

Resultatet? Bra! Eller, jag är ju inte i någon direkt form så ser man till watt och Vo2 så var det inget bra test av mig men det var denna gång inte det viktigaste. Denna gång var det viktigast att EKG:t såg bra ut och att det inte fanns några arytmier eller något avvikande. Det fanns det inte. Likaså såg ultraljudet bra ut. Så helt enkelt tyckte min läkare att det såg bra ut. Så nu är det bara att fortsätta öka träningen , intensitet och tid och förhoppningsvis ska känslan i kroppen också bli bättre med tiden. Som hon alltid säger och som är viktigast, jag måste vara tålmodig... Ibland kanske inte min starkaste sida men det är bara att jobba på det.

Ikväll är det lagpresentation med Swaboladies innan jag i morgon flyger hem till Sverige igen. Har haft en jättetrevlig vecka tillsammans med Henrietta och Malin här i Breda och kommer sakna dem tills vi ses igen.

Dagens citat: "If you want something you've never had, you must be willing to do something you've never done."

Xo Hanna

Likes

Comments

Söndagen spenderades i Partille arena för att hejja på min lillebror Adam som skulle tävla i taekwando. Med mig var hela min familj, mormor och morfar och min vän Anna, han hade med andra ord många supportrar som hejjade på honom. Det hela slutade med silver i både tull (mönster) och sparring vilket är fantastiskt bra. Men som tävlingsmänniska så vill man ju alltid åt det där guldet. Jag vet och såg på Adam att han var både nöjd för att han tog silver men också lite besviken över att det inte blev guld. Han hade inte en av sina bästa dagar (och ändå lyckades ta silver) men sådana dagar kommer också och då är det bara att göra det bästa med det man har. Dubbel svensk mästare och trea på world cup i Budapest i höstas. Men det spelar egentligen ingen roll för mig. Självklart gläds jag med hans framgång då han arbetar hårt för det, men för mig så är Adam min champion vare sig han tar guld eller inte. <3

Dagens citat: "Every champion was once a contender that refused to give up."

Xo Hanna

Likes

Comments

Guld efter guld efter guld. Jag har varit bänkad framför tv:n den senaste veckan, det har ju varit skid-VM i Lahti, något jag inte missar! Jag älskar längdskidor, verkligen älskar. Och när man sitter där i soffan och ser Norge kamma hem guld efter guld så kan man ju inte mer än att inse att de är ju rätt fantastiska. Sverige var väl kanske inte i toppform, flera åkare har varit bättre tidigare i vinter men samma var det faktiskt för vissa av de norska åkarna med. Det var så roligt att se Charlotte Kalla ta tre medaljer, jag nästan grät när hennes stav gick av igår och jag jublade när Ebba Andersson, fortfarande junior, åker upp finska Laura Mononen på tredje sträckan och växlar till Stina Nilsson som tvåa inför sista sträckan. Det är så mycket känslor i idrotten. Det spelar ingen roll ifall du står själv på startlinjen, hejjar på dina lagkompisar eller sitter hemma framför tv:n och tittar, du känner med dem.

På damsidan tog Norge hem alla guld och Marit Björgen åker därifrån med hela 4 guld av 5 möjliga för hennes del. Helt fantastiskt. Hon är en idrottare jag ser otroligt mycket upp till. En komplett idrottsutövare, sliter för att nå framgång och en ödmjuk människa. Hennes karriär har varit fantastisk, hon är den mest meriterade skidåkaren genom tiderna, både dam och herrsidan. Men vad som för mig gör henne till en förebild är att hennes karriär har inte varit spikrak uppåt. Hon hade flera tunga år utan någon som helst framgång. Att ta sig igenom de motgångar, vända allt och sedan bli bäst i världen igen tycker jag är styrka. Och att sedan få barn för drygt ett år sedan och nu kamma hem fyra VM-guld är ju inte heller så litet.

Idag kördes den sista distansen på VM i Lahti, herrarnas 50 km i fri stil. Jag hoppas innerligt på ett guld för Sverige. Tyvärr blev det inte så men det var ändå roligt att se kanadensaren Harvey ta guld.
Annars så finns det ju en tävling Sverige har vunnit i alla fall. Om ni inte ha sett denna så måste ni ta en titt, ni kommer att få er ett riktigt gott skratt!

https://www.youtube.com/watch?v=8KtMXNVe0wQ

Dagens citat: "There is no secrets to success. It is the resulta of preparation, hard work and learning from failure."

Xo Hanna

Likes

Comments

Idag startade den europeiska tävlingssäsongen för damer med Omloop het Nieuwsblaad, i morgon inleder mitt lag säsongen med Omloop van het Hageland. Båda tävlingarna går på de belgiska vägarna och inleder de fantastiska vårklassikerna. Vårklassiker, kullersten, regn, kyla, solsken, fantastisk stämning med publik supportande längs banan, stress, hetsigt, allt som beskriver vårklassiker. Jag har tidigare år kört båda dessa tävlingar men nu sitter jag på hemmaplan och är inte ens i närheten av att i år få köra ens en vårklassiker.

Det känns konstigt att inte var i Belgien eller Nederländerna nu. Säsongen startar precis som vanligt men jag själv är inte där. Jag inser nu att jag har inte tävlat på över fem månader, precis som alla andra, men att det kommer dröja ytterligare minst 4 månader till innan jag ens har möjligheten att stå på en startlinje igen. Och då är det 4 månader kvar om jag har tur, det kan bli upp mot 7 månader till om jag har otur. Jag vet inte riktigt vad jag känner om det. Ibland har jag hur mycket motivation som helst att kämpa på mot startlinjen igen, och ibland känns motivationen som bortblåst. Jag hatar när jag inte känner mig motiverad för cykling är ju det jag egentligen vill hålla på med. Men det är ju inget man kan tvinga fram. Jag har i alla fall lärt mig att livet går i vågor och det gäller bara att följa med dessa vågorna.

Att jag inte är i Belgien just nu känns helt okej. Jag har accepterat att situationen nu är så, det är inget jag kan göra åt det. Att kämpa emot något jag inte kan förändra gör mig inget gott, jag försöker bara använda det jag har just nu istället. Det blir inga vårklassiker för mig men det finns annat jag ser fram emot att göra under våren som jag istället fokuserar på. Träningsläger, plugga, fira min födelsedag hemma för första gången på många år, vara med på min kusins student, spendera tid med min familj.

Glad, frustrerad, motiverad, ledsen, fokuserad, arg, lugn, stressad, hoppfull, ångestfull, exalterad, stolt, irriterad, tacksam. Alla dessa känslor som går upp och ner hela tiden, fram och tillbaka. Ibland är man motiverad och fokuserad, ibland är man frustrerad och arg. Vilket är okej, känslor kommer och går och jag försöker fokusera på de positiva men låta de mer negativa även vara okej att känna. Livet är inte bara svart och vitt, dessa blandade känslor bildar en gråskala med svar i ena ändan och vitt i andra men för det mesta så befinner vi oss faktiskt mitt i mellan.

Sist vill jag bara önska mitt lag ett stort lycka till inför säsongspremiären i morgon!! Jag tror starkt på vad vi kan åstadkomma i år. 13.30 går starten i morgon och vill ni följa loppet så ska det både finnas live-stream och live-uppdatering på twitter.

Dagens citat: "You can't stop the waves but you can learn to surf."

Xo Hanna

Likes

Comments

Skrev häromdagen en blogg på mitt lags hemsida från vårt träningsläger i Spanien. Fokus flyttades sig ifrån den vanliga träningen och istället till vad som mer sker runtomkring på läger. Läs bloggen här på hemsidan:

http://www.swaboladies.nl/nieuws/team-inside-training-camp-2017-by-hanna-helamb/

Dagens citat: "The only person you should try to be better than is the person you were yesterday."

Xo Hanna

Likes

Comments

Hemkommen och tillbaka till "verkligheten" som jag lever i här i Sverige. Det blir nästan som två olika liv, ett när jag är på hemmaplan och ett annat när jag reser iväg, jag tycker om båda.

Under min tid i Spanien och Nederländerna kretsade det mesta kring cykel men en dag tog jag mig faktiskt tid och friheten till att åka till Amsterdam. Jag satte mig själv på tåget från Breda till Amsterdam för en heldag på två fötter. Det kändes både skönt och roligt att få turista lite, se staden, äta god mat och bara vandra omkring. Jag njöt. Det var fint väder med sol, mycket människor och en fin stad att gå och titta i. I Amsterdam kan man se alla de fina kanalerna, majoriteten av människorna cyklar och jag stannade till vid "Dame Square". Att bryta av vardagen med all träning med detta är guld värt och jag uppskattar verkligen det, det blir sådan otrolig kontrast.

Jag reser väldigt mycket i och med cyklingen och får se så mycket nya och fina platser vilket jag älskar! Men storstäder brukar inte tillhöra det vanliga så att ibland även få se det är bara roligt. Jag hoppas kunna besöka ett nytt land i år som jag tidigare inte varit i. Fortsatt har jag ju inte tagit mig utanför Europas gränser. Det kanske inte sker i år heller men snart så ska jag nog ta mig till en annan kontinent jag också. Dröm-destinationen är Nya Zeeland men jag vill också väldigt gärna besöka New York i USA, Kanada och Thailand. De alla får stå kvar på min bucket-list, en dag kommer jag nog dit :)

Dagens citat: "Don't go through life, grow through life."

Xo Hanna

Likes

Comments

Sverige, Stockholm Arlanda Flygplats, terminal 4 - inrikes, gate 39, stolsnummer vet ej. Men här sitter jag just nu. Efter att ha haft alarmet på klockan sex i morse så är jag nu rätt trött och väntar på att det ska bli dags för boarding. Kom nyss hit med ett flyg från Amsterdam och snart så är det dags för mitt sista flyg hem till Göteborg. Jag längtar hem nu! När jag under mitt första flyg hit till Stockholm hör kaptenen säga att vi flyger en rutt som går upp runt Göteborg så bara önskade jag att de kunde släppa av mig, lite omväg för mig kan man ju säga.
Men jag har haft det bra i både Spanien och Nederländerna med mina härliga lagkompisar.

Så nu blir det tillbaka till min svenska vardag med träning, jobb och plugg varvat var dag. Rätt skönt att komma tillbaka till dessa rutiner men såklart alltid en fördel när man kan vara cyklist på heltid i Spanien. Mamma hämtar mig på Landvetter, inte setts på nästan tre veckor mer än några gånger på skype.

Nej, nu är det dags för boarding. Hoppas på en lugn flygresa ner till Göteborg.

Dagens citat: "Don't be afraid to change. You may lose something good but you may gain something better."

Xo Hanna

Likes

Comments