Header

1 seger!

2 krasher

3 landslagsuppdrag

4 tempolopp

5 länder har jag tävlat i

6 etapplopp har jag startat i

7 röntgenundersökningar jag jag gjort under säsongen

8 flygresor med SAS har det blivit under säsongen

9 segrar tog vi tillsammans i laget

10 dagar spenderade jag i Oude Kwaremont med landslaget och U23-tjejer

Dagens citat: "TEAM - Together Everyone Achives More"

Xo Hanna

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Man kan tänka sig att jag skulle känna mig fantastiskt glad, taggad, överväldigad. Alla dessa fantastiska känslor man känner när man får göra något man älskar igen. Idag satte jag mig på cykeln igen, endast 36 dagar efter att jag fått hjärtsäcksinflammation för andra gången. Och ja, jag kände mig otroligt glad, jag var taggad och det var många känslor när jag satte mig på cykeln igen inne på min trainer. Jag satt där någon minut och funderade på allt och inget och njöt bara. Sedan började jag trampa. Fortsatt väldigt glad men känslorna började svalna rätt rejält när jag inser att jag får sänka motstånden gång på gång på gång för att pulsen blir för hög. Jag sitter på en av mina lättaste växlar och trycker inte många watt och ändå har jag väldigt svårt att hålla pulsen tillräckligt låg. Det är egentligen först nu man inser hur påverkad hela kroppen blir när hjärtat drabbas av en infektion. Så även om jag har låga 37 bpm i vilopuls och är utvilad så jobbar kroppen hårt för att återställa sig helt.

Jag cyklade 30 minuter, väldigt lugnt. Det var egentligen inte jobbigt men ändå så var det jobbigt. Glad att första passet är gjort, lite tungt att veta att vägen tillbaka är lång (igen) men även motiverande. En dag i taget, ett steg i rätt riktning.

Dagens citat: "Do not give up, the beginning is always the hardest."

Xo Hanna

Likes

Comments

Nio dagar senare och jag är påväg hem igen. Utsikten frånSchiphol flygplats i Amsterdam är helt okej och kaffen från Starbucks smakartoppen. Lite ledsamt var det allt när Olga vinkade hejdå till mig vidflygplatsen. Hon och hennes familj är alltid så snälla mot mig och låter mig bohos dem och hjälper mig med det jag behöver, känns som min andra familj.

Men nu ska det faktiskt bli skönt att komma hem igen,tillbaka till mina vanliga rutiner och vardag. Jag lämnar Holland med mycketmer information och en faktiskt plan på hur jag ska göra för att komma tillbakain i cyklingen igen på ett bra sätt. Förra måndagen träffade jag min läkare förförsta gången, en toppenbra idrottskardiolog vilket betydde att hon varspecialist inom både kardiologi och idrottsmedicin. Det var guld värt att fåträffa henne då det faktiskt är annorlunda att behandla en elitidrottarejämfört med en icke elitidrottare. Enligt min mening är det inte speciellt oftasom man träffar en läkare som man direkt känner förtroende för och som berättarallt för en utan att man behöver fråga, från testresultat, till orsaker ochlösningar. Jag kände direkt att jag var i bra händer.

Förra veckan gjorde de alla olika typer av tester och igårvar Olga med mig i Papendal för att få resultaten. Papendal är Hollands olympiska center och vilket ställe det var! Väldigt kul att få se det och vi fick även sett två Holländska guldmedaljörer från Rio.
Utan att gå in på något specifikt vadde sa om testerna så var det mesta väldigt positivt. Det som jag blev mest gladöver var att jag nu är tillåten att börja var lite fysiskt aktiv igen. Varkenmycket träning eller hårt men jag får börja lite lätt. Känns toppen!

Om fyra veckor har jag en återkontroll hos läkaren ochförhoppningsvis ska allt gå bra fram till dess och jag kan då fortsätta attsteppa upp träningen.

Dagens citat: ”Your dream doesn’t have and expiriation date.Take a deep breath, and try again.”

Xo Hanna

Likes

Comments

Sitter 10 000 meter över marken och ser ner på molnen. Vet inte om det är hela 10 000 meter upp i luften men högt upp är det i alla fall. Och att man på så här hög höjd inte kan känna någon höjdrädsla, fascinerande. Jag sitter på andra planet för dagen påväg mot Schiphol flygplats i Amsterdam. En kort mellanlandning i Köpenhamn där jag äntligen fick köpt mig mina efterlängtade solglasögon från Oakley. Nej, tro det eller ej, inte nya cykelglasögon, vanliga solglasögon. Hittade ett kuvert häromdagen med mina danska prispengar från 2014 så tänkte att nu är det dags. De ligger i ryggsäcken på hyllan ovanför mitt huvud och jag kan inte mer än hoppas på lite sol i morgon.

Så vad för mig till Holland såhär i off-season och när jag inte ens kan träna? Bra fråga som vi nästan skulle kunna fråga det svenska sjukvårdssystemet om svar på. Jag ska inte kritisera den svenska sjukvården, mycket fungerar väldigt bra, men så finns det ju en del som jag inte förstår mig på och där jag med egen erfarenhet kan med säkerhet säga att både Holland och Belgien är bättre på.

Om vi tar det från början så när jag blev sjuk i Belgien för 3,5 veckor sedan så träffade jag en toppenbra kardiolog. Hann med ett återbesök hos henne innan jag åkte hem till Sverige och fick order på att jag måste se en specialist i kardiologi i Sverige inom 7-10 dagar för att göra nya tester och se så att det inte blir värre. Enkelt sagt. Dagen efter jag kom hem började vi direkt med att kontakta alla olika slags hjärtmottagningar och specialister runt om i Göteborg, Västra Götaland och även på ställen runt om i hela Sverige. Efter 7 dagar hade jag inte fått några positiva svar, jag kunde tidigast få en tid om 4 veckor vilket var alldeles för sent. Det fanns ingen som kunde ta emot mig, ingen som försökte hjälpa mig att hitta vart jag kunde vända mig, ingenting. Jag blev sjuk i Belgien och fick toppenbra vård där men när jag kommer till Sverige och behöver uppföljande vård så är det som att jag står mitt emellan två system och trots att jag fått krav från en läkare att jag behöver en tid inom 10 dagar så kan ingen ge mig det. Vad gör man? 10 dagar passerade och jag började känna mig stressad, det handlar ju trots allt om mitt hjärta och man har bara ett sådant.

Samtidigt som jag gör allt jag kan för att få en läkartid i Sverige så försöker min lagledare Hans att försöka fixa en tid till en idrotts-kardiolog i Holland. Hittade en kvinna där som var specialist inom både idrott och kardiologi vilket är optimalt. Det var inte enkelt men skillnaden där var att de gjorde precis allt det kunde för att fixa en tid åt mig.

Så nu sitter jag på planet och ska landa om cirka 10 minuter och i morgon eftermiddag har jag en tid till en idrotts-kardiolog på Sjukhuset i Amsterdam. Lång resväg för ett läkarbesök, men livsviktigt och det känns bra att få träffa någon som vill försöka hjälpa en och är insatt i idrotten också. Tack, tack, tack Hans för allt du gjort för att fixa tiden för mig. Och för att du hämtar mig på flygplatsen. Och för att jag får bo över hos dig. En mer omtänksam lagledare får man leta efter!

Så nu håller jag tummarna för att det ska gå bra i morgon!

Dagens citat: "We don't grow when things are easy, we grow when we face challenges."

Xo Hanna

Likes

Comments

Idag har jag haft en helt vanlig och skön lördag med sovmorgon (vilket betyder inget alarm), lunch med mamma i stan och nu ser vi på Grey's Anatomy. Supergod räcksmörgås á la Västkusten på favoritstället i Göteborg, Bee Bar och kaffe från Espresso House. Glad för mina nya skor och glad för att i morgon flyger jag en sväng till Holland. Enkel men väldigt bra lördag, nu väntar vi bara på att Adam och pappa ska komma hem från Ljungby där han idag tävlar i Taekwando.

Dagens ordspråk: "Ohana betyder familj. Familj betyder att ingen lämnas utanför." 

Xo Hanna

Likes

Comments

Inte säker på om jag har nämnt det här eller inte men i vilket fall som helst så har jag börjat plugga igen. I våras så sökte jag lite olika kurser/program på universitetet bara för att göra det och ut ifall att något oförutsägbart skulle inträffa. Idag är jag glad att jag gjorde det för det gör att jag kan fördriva tiden lite bättre just nu. Det jag pluggar är en distanskurs i idrottspsykologi via Högskolan i Halmstad. Den är bara på kvartsfart men det passar bra, då behöver jag inte plugga så mycket varje vecka ;). Insåg när jag kom hem från Belgien senast att jag missat de två första veckorna på grund av Holland Ladies Tour och Lotto Belgium Tour men det gick ganska snabbt att ta ikapp. Jag kan bara säga att det är otroligt intressant att läsa idrottspsykologi! Det är liksom som att läsa bakgrunden och nästan förklaringar till varför man själv känner på ett visst sätt i olika situationer relaterat till idrotten. Jag tror att för mig som elitidrottare så är det en bra kurs som jag kommer att ha stor nytta av framöver i mitt idrottande så kan varmt rekommendera den!

Utöver att plugga jobbar jag lite extra på pappas kontor. Väldigt lugnt och stillsamt arbete då jag bara sitter framför en dator vilket är bra nu när jag även ska vila mycket och ta det lugnt. Vid sidan av det håller jag även på att förbereda och fixa med min föreläsning "Under ytan" som jag ska hålla igen nu i höst. Tycker verkligen om att prata inför människor, speciellt när jag får berätta om något som jag verkligen brinner för. Så om någon är nyfiken på föreläsningen, bara att höra av er till mig :).

Nu blir det lite tid spenderat i köket med att fixa matlådor för kommande dagar, kanske prova något nytt.

Xo Hanna

Likes

Comments

Jag har nu inte rört min cykel på 19 dagar. Med lite enkel logik kan man väl då konstatera att det är 19 dagar sedan jag blev sjuk igen. Har skrivit ett inlägg här om det och egentligen inte så mycket mer efter det. Har inte bloggat eller postat speciellt mycket eller framförallt intressant på sociala medier de senaste två veckorna. Dels för att jag inte har haft lust att göra det och dels för att jag inte har gjort eller att det har hänt något speciellt.

I princip så har jag inte tänkt på cykling på två veckor. Eller rättare sagt, jag har tänkt på cykling men jag har försökt att inte bry mig om cykling. Jag har varit igenom detta en gång tidigare så vet lite vad jag kan förvänta mig av kroppen och huvudet. Sist var jag utan träning i 12 veckor, denna gång hoppas jag att det blir betydligt kortare. Tror att jag är mer otålig denna gång. Jag vilar mycket vilket gör att jag känner mig bättre. Men idrottaren och tävlingsmänniskan i mig tänker ju då att jag faktiskt är bättre än vad jag är vilket leder till att jag gör för mycket. Och då känner jag av det, att jag gjort för mycket. Balansgång, aldrig enkelt.

I alla fall, det jag ville ha sagt var att efter två veckor där jag till största del struntat i det mest och inte brytt mig så mycket så kände jag i helgen att det var nog. Så från idag så bryr jag mig igen 😊 och jag är redo att blicka framåt och mot en ny säsong 2017. Så ikväll ska jag med min lillebror Adam på en föreläsning om mental träning inom idrotten. Föreläsaren visade sig vara min egna idrottspsykolog som hjälpt mig tidigare så det ska bli intressant att lyssna på hans föreläsning också.

Ha det bra!

Xo Hanna

Likes

Comments

Jag gillar i princip alla slags idrotter och tittar på det mesta. Men det är en sport som jag alltid har sagt att jag inte gillar och tycker är tråkig att titta på tv på, Fotboll. Att fotboll är kanske den mest uppskattade idrotten i Sverige (eller hela världen) har för mig inte spelat någon roll, tvärt om så har det kanske gjort att jag tagit avstånd från det mer just på grund av att "alla" älskar fotboll. När det kommer fotboll på tv byter jag kanal och när ämnet kommer upp i konversationer så säger jag att jag inte har koll på det för jag är inte intresserad.

Men, igår så ändrade jag min uppfattning och syn på fotboll. Jag gick från att tycka att det är en långsam idrott där det inte händer så mycket, blir väldigt få mål och där man inte behöver ge hundra procent i alla lägen, till att faktiskt se det fascinerande i spelet. Igår var jag med min mamma och såg på min första fotbollsmatch live. Tidigare hade jag bara sett matcher på tv:n hemma. Det var EM-kval matchen mellan Sverige och Slovakien på Gamla Ullevi i Göteborg, självklart damer. Sverige vann med 2-1 och blev därmed klara för EM i Holland nästa år.

Vi hade toppenbra platser, vi kom nära inpå spelet och kunde till och med se spelarnas ansiktsuttryck när de var nära. Jag insåg att för att jag skulle tycka om denna idrott så behövde jag se den på nära håll. På en tv är allt så långt ifrån att du inte får någon känsla av vad som faktiskt sker. Det är inte som när man ser en cykeltävling på tv där du är nära, precis där cyklisten är. När jag såg dem spela live blev det en helt annan grej och jag tyckte verkligen det var kul att titta. Att det också var damer som spelade gjorde det ännu roligare. Jag brinner för allt som har med damidrott att göra. Tjejer inom idrotten har alltid varit i skym undan av killarna, så även idag, vilket jag tycker är helt fel. Det finns inget som gör att herridrott ska värderas högre än damidrott men ändå så har herrarna högre löner, mer sponsorer och mer media-exponering - trots att de göra precis samma sak och lägger ner lika mycket tid och energi på det. Visst är det konstigt?!

Så man kan ändra uppfattning om en idrott. Jag kommer nog inte sätta mig och se fotbollsmatcher på tv men jag kommer definitivt att vilja gå på fler matcher live. Men vissa saker kommer jag nog aldrig förstå ändå, som exempelvis när de ramlar och får hur ont som helst fast man knappt såg att något hände. Vad vet jag, jag kanske inte förstår det för att där är skillnaden så himla stor mellan just i detta fallet fotboll och cykel som jag håller på med. När vi vurpar i över 50km/h på cykeln så försöker vi alltid så snabbt som möjligt att komma upp på cykeln och fortsätta trots fullt med skrapsår och ibland frakturer. Eller som förra veckan när jag trots jätteont i kroppen och mådde dåligt (pga hjärtsäcksinflammation) kör klart tävlingen på 3,5 timme för att få chansen att starta dagen efter ifall jag skulle må bättre. (dock inte det smartaste jag gjort). Fast när jag tänker efter så kanske jag förstår ändå. På en cykeltävling finns det ingen domare som blåser av och pausar tävlingen för att jag har vurpat och slagit mig. Den enda som förlorar på att inte ta sig upp snabbt är jag själv. Jag ska inte säga att man vänjer sig vid att vurpa, det är lika läskigt och gör lika ont varje gång, men efter ett par gånger så är det som att ens hjärna ställer in sig på att man bara ska upp så snabbt som möjligt och iväg. Om man då förstås inte har brutit något eller slagit huvudet, då blir man oftast kvar på marken. Så vare sig om man kör en cykeltävling eller spelar en fotbollsmatch så söker man efter sina egna fördelar, olika sporter, olika sätt att agera för att dra fördel i olika situationer. 

Xo Hanna

Likes

Comments

Lotto Belgium Tour med landslaget blev en riktigt nedtur för mig. Det hela slutade med att jag efter etapp två fick spendera natten på sjukhuset i Oudenaarde, så nu har jag testat servicen på ytterligare ett sjukhus i Belgien/Holland och det positiva är väl att här finns inget att klaga på, de är otroligt noga, allt går snabbt och de är trevliga.

När jag vaknade onsdag morgon så hade jag aldrig kunnat tänka mig att jag 10 timmar senare skulle vara på akuten. Jag vaknade med en rätt bra känsla efter tisdagens prolog och taggad för första linjeetappen. Varmt och soligt väder och klockan två rullade vi iväg. Ganska snabbt kände jag att kroppen kändes konstig, inte alls som de brukar. Det var upp emot 30 grader ute och ändå frös jag och mina ben och armar krampade från och till. Jag kämpade på då jag trots allt kunde följa klungan utan större problem och när det under ett tag gick lite lugnare passade jag på att gå ner till vår service bil och hämta vätska till alla i laget. När vi kom tillbaka till mål och skulle köra sex varv på den lokala rundan började det kännas sämre. Varje gång det gick riktigt fort och jag fick hög puls gjorde det ont över bröstet och jag kunde inte andas djupt pga smärtan. Efter två varv gick det inte längre och jag släppte klungan. Körde de fyra sista varven i min egna fart bara för att ta mig till mål och få möjlighet att starta dagen efter om det kändes bra. Var kanske mina 35 värsta kilometrar på cykeln jag gjort och ville helst kliva av varje sekund, ibland undrar man vad det är som får en att fortsätta cykla.

Väl i mål kändes det inte alls bra. Jag frös, hade ont över bröstet och och andades alldeles för snabbt. Förutom att det var jobbigt/obekvämt så fick jag en dålig känsla av vad det kunde vara. Symptomen var otroligt lika de jag fick för drygt ett år sedan när jag drabbades av en hjärtsäcksinflammation och självklart blev jag väldigt orolig över att det var samma sak igen. Samlade mig lite och vi åkte hem till vårt b&b. Någon timme senare kändes det inte alls bättre så vår landslagsledare Martin Vestby åkte med mig till sjukhuset i Oudenaarde bara för att kolla upp det för säkerhets skull.

Från det att vi kom till akuten gick allting jättefort. De kollade allt, blodprover, EKG, lungröntgen, lyssnade på hjärta/lungor och lyssnade på vad jag hade att säga. Och det tog inte många minuter innan de kunde säga att de med största sannolikhet var hjärtsäcksinflammation (perikardit) jag hade drabbats av igen. Å ena sidan hade jag förväntat mig att höra det för jag hade haft känslan av det och å andra sidan kunde jag knappt förstå att det de sa var sant, att jag hade fått det igen. Ett tag funderade jag på om jag drömde men det konstant pipande ljudet som lät för varje hjärtslag fick tillslut både mig och Martin att nästan bli galna, så nej det var ingen dröm.

Jag fick stanna en natt på sjukhuset för övervakning och för att dagen efter träffa kardiologen (hjärtspecialisten) för nya prover, EKG och även göra ett ultraljud för att se om det fanns någon vätska i hjärtsäcken. Det var inte många minuters sömn den natten gav. Situationen i sig och miljön gjorde det omöjligt att somna. Men eget rum hade jag allt :) Kontrollen hos kardiologen gick bra och hon bekräftade bara att det var perikardit. Hon kunde även se att jag hade lite vätska i hjärtsäcken. Så det var inget mer att göra än att jag nu fick medicin för det och det är bara att vila i minst fyra veckor. Blev senare på eftermiddagen utskriven men ska tillbaka till sjukhuset på måndag för en kontroll och sedan flyger jag hem till Sverige på kvällen.

Så på det viset slutade min säsong 2016 som till största del har varit dålig pga av skador. Känslan just nu är okej, visst känns det lite jobbigt och frustrerande men jag tror inte att det har sjunkit in riktigt ännu faktiskt. Om någon dag kanske jag vaknar och bara inser att jag inte ska röra min cykel på minst fyra veckor och då kanske jag får mitt sammanbrott, är nästan som att jag väntar på att det ska komma för det vet jag att det kommer göra. Just nu hoppas jag mest på att återhämtningen ska vara snabbare än förra året då det tog hela 12 veckor, hoppas få lite fler svar på måndag.

Annars vill jag bara säga stort tack till Martin Vestby, vår landslagsledare, för att du var med mig till sjukhuset, hjälpte mig med det som behövdes och hela tiden fanns där. I en sådan situation när man inte mår bra och hamnar på sjukhuset så känner man sig ganska liten och ensam och jag uppskattar verkligen att du var med mig på sjukhuset trots att du hade tävling morgonen därpå att förbereda för, tack! Och jag var glad att komma tillbaka till stöttande och uppmuntrande lagkompisar, det betyder mycket!

Xo Hanna

Likes

Comments

Vilket dygn det har varit! På de senaste 24 timmarna så har Jenny Rissveds tagit OS-guld i mountainbike och Emilia Fahlin vunnit damernas WorldTour-tävling i Vårgårda. I tillägg så tog Emma Johansson OS-silver för två veckor sedan och tidigare i år blev Jenny U23-världsmästare och Ida Jansson junior-världsmästare båda i mountainbike. Vi har även flera svenska tjejer som tävlar utomlands i proffslag och även på heltid i klubblag. Man kan helt enkelt säga att Sverige har många grymt duktiga kvinnliga cyklister just nu, ändå så är det så ojämställt fortsatt i Sverige vilket jag tycker är både fel och otroligt tråkigt och hoppas förändras i framtiden! (Ex: prispengar, cup-status etc.)

Det är så kul att se att det går bra för svensk damcykel och jag gläds verkligen med alla, Emilia Fahlin var så värd den segern efter många års slit som hjälpryttare! Själv har jag haft lite flyt under sommaren efter min skadedrabbade vår och inledning på sommaren. Nöjd efter BeNe Ladies Tour, min kermesse-vecka med en seger och Ladies Tour of Norway. Blev väldigt glad när jag blev uttagen att köra för landslaget på WorldTour tävlingen i Vårgårda men tyvärr dragits med lite sjukdom in mot tävlingen. Man hoppas och tror och gör allt man kan för att på tävlingsmorgonen känna sig pigg och kry och redo för race. Men ibland så går det inte vägen bara. Vaknade 05.40 i morse när klockan ringde och kände direkt att det min kropp kan inte tävla idag. Den känslan är förfärlig men går inte att göra något åt. Jag visste att det egentligen inte fanns något val mellan att tävla eller inte men ändå så är det så svårt att bestämma sig för att inte köra. Inget race och istället fick jag se tävlingen från sidan vid langningen. Fick sällskap av holländska Nina Kessler som fick bryta pga av sjukdom så fick i alla fall väldigt trevligt sällskap! Men i vilket fall som helst så hade jag några väldigt trevliga dagar med landslaget! Väldigt trevligt sällskap, välorganiserat (vi cyklister behövde bara tänka på våra egna förberedelser) och en träningstur i lördags då jag trodde jag kände mig bättre. Ny chans i Vårgårda nästa år och förhoppningsvis är jag frisk till att tävla med mitt lag i helgen som kommer i Holland.

Xo Hanna

Likes

Comments