Känslan av att ständigt vara på sin vakt. Eller med ett annat uttryck - "att känna sig som en överviktig elefant promenerandes på ett äggskal". Det tär liksom på en. Jag syftar på kontrollbehovet.

Insikten om att jag fäktas med detta finns där men föga hjälper det mig att bli kvitt det. Jag jobbar på det och har väl börjat inse att det troligtvis är ett kapitel i mitt liv som jag ständigt måste gå tillbaka och bläddra igenom för att påminna mig om att det finns där men också att det finns ett alternativ - att sträva mot att det inte ska styra mitt liv. För det vill jag inte.

Jag tror att alla människor, ja i alla fall merparten av oss, ägnar en del tid och tankeverksamhet åt någon form av kontroll över någon del av livet. Kanske försöker du kontrollera någon del att ditt liv med mat, alkohol eller något helt annat?

Jag har så smått börjat acceptera att livet är föränderligt och att det bara är så det är. Det är svårt för mig att acceptera detta då jag ofta mår dåligt av just förändring. Förändringen behöver inte vara av det negativa slaget utan även förändringar vilka stämplas som positiva ger mig ofta ångest - dvs en diffus olustkänsla i kroppen eller för att citera Lars Winnerbäck - "nånting som skaver, en klump i magen och ett konstigt humör". Typ så. Dessa känslor kan tex komma av att löven ändrar färg, att vintern övergår i vår eller på sensommarn precis innan hösten gör entré.

Då inget i livet går att påverka med någon slags inre- eller yttre kontroll finns det ingen anledning att krampaktigt försöka hålla sig fast vid den. Eller? Det enda kontrollen, eller rättare sagt de desperata försöken till att kontrollera livet, leder till är att missa stora delar av livet (vilken ironi!).

Att carpa diem, att leva i nuet ska visst vara det som hjälper en att komma ur sitt kontrollbehov. Det är dock inte så lätt att vara i nuet alltid. När jag försöker lägga mitt fokus utåt och på uppgiften jag ägnar mig åt måste jag släppa på kontrollen inåt och då kommer trycket över bröstet, de där diffusa olustkänslorna, som ett julkort i brevlådan. Tänk vad skönt det vore att kunna ägna sig åt saker och ting samtidigt som man är fullt närvarande UTAN att samtidigt behöva ha trycket över bröstet. Om jag då, för att göra tvärtom, ägnar mig åt något men istället för att lägga största fokus på det jag gör fokuserar på hur det känns inuti kroppen och är mentalt på min vakt - alltså försöker kontrollera mina känslor och tankar så att inget oförutsägbart dyker upp, ja då missar jag saker som jag annars inte hade missat, gör slarvfel och vill bara få saker överstökade (även sådana saker jag anser vara glädjefyllda och roliga) så att jag fullt ut kan fortsätta lägga fullt fokus på mitt kontrollbehov.

Som sagt även om jag logiskt inte VET att detta går ihop är det galet svårt att acceptera att allt i livet är föränderligt, även känslor och tankar och att det bara är så det är.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ordet “vardagsmotion” tycker jag klingar ganska… tråkigt? Det låter som typ “mysbyxa på” eller lite “lagom - inget måste”. Vi byter namn till… “livsinvestering” (“LI”) tycker jag. Vardagsmotion är ett måste, för ALLA! Måsten är inget kul och oftast sånt man gärna skjuter upp till senare. En (livs)investering är istället något som låter positivt och något du förhoppningsvis gärna ägnar dig åt.

Det är vetenskapligt bevisat att man måste röra på sig ett visst antal minuter per dag för att minska risken att drabbas av ett flertal välfärdsjukdomar (tex diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar). Stillasittande i allt för stor utsträckning tar liv. Det var det negativa. Det positiva är att det är så enkelt att få till den där LI:n. Faktum är att det inte är svårt alls bara man använder sin fantasi och är öppen för alla möjligheter. Det bästa av allt är att just LI:n räcker för att hålla sig inom ramarna för vad som är tillräckligt med motion. Man behöver inte träna, som i att lyfta vikter på gym eller ut och springa milen. (Vilket förstås inte är till någon nackdel för vår hälsa, jag vill bara poängtera att LI:n räcker om ditt mål är att “må bra”).

LI är lika med en 30 minuters promenad om dagen. Detta kan omvandlas i att tex leka med barn/hund vad ni nu har tillgång till, cykla till jobbet/skolan, ta trapporna istället för hissen några gånger per dag.

Jag tror inte att det viktigaste för att nå målet med LI äratt gå exakt 30 min per dag. Jag tror det är väldigt individuellt om just 30 minuter är lagom för just dig. Vi är alla så olika och har alla så olika behov. Dock måste ALLA röra på sig, varje dag. Försök se all typ av motion du utför under en dag som en påfyllning av ditt livskonto, en livsinvestering helt enkelt. Blir det bara 10 minuters hundpromenad en dag är det ju 10 minuter plus på ditt LI-konto. Grattis, du har investerat i dig själv och i din hälsa. Bra gjort! 😀


Så, ta en promenad, eller flera korta. 3st 10 minuters går lika bra som en 30 minuatare. Hinner du inte 30 minuter just idag - gå 10. (Allmotion ger ju plus på ditt LI-konto.)


Lycka till!

Likes

Comments