Vi har alle hørt om de faretruende klimaforandringerne aka. den globale opvarmning. Jeg husker da filmen "2012" udkom i 2009, som skulle give en smagsprøve på verdens ende. På trods af min dengang unge aldre, var jeg bange for klimaforandringerne og konsekvenserne de kunne medføre. Som jeg er blevet ældre fik jeg rystet frygten af mig igen. Men det er efterhånden blevet et hot topic som er på alles læber. Hvad skaber den globale opvarmning? Hvordan stopper vi den? Hvad kan jeg gøre?

Jeg fik at vide at man ved at mindste mængden af CO2, kunne vi bevare ozonlaget og redde verden. Men så kom spørgsmålet hvad kan jeg som individ gøre for at mindste mængden af CO2? Jeg fik at vide: tag kortere brusebade, huske at slukke lyset, sortere affaldet osv...men er dette virkelig nok til at redde verden for dens hidtil største trussel? - menneskene

Efter at have set filmen "Cowspiracy" fik jeg et fornyet syn på vores verden og hvordan vi vælger at leve. Det er ikke de 5 minutter vi bruger ekstra i badet, men hvad vi vælger at putte i vores indkøbskurv.

Jeg har herunder samlet en række facts som beskriver moderjords største trussel - vores afhæninghed af mejeri- og kødprodukter:

 • Kød og mejeriindustrien er den største producent af drivhusgasser. Industrien producere flere drivhusgasser end alle biler, tog, skibe fly you name it! til sammen. Dette skyldes mængden af metan, som dyrene producere i deres fordøjelsessystem.
 • Metan er 86 gange mere skadeligt en carbondioxid (CO2).
 • For at producere bare EN hamburger skal der 2500 liter vand til, som er tilsvarende til 2 måneders forbrug af badevand.
 • Producering af 0.5 kg kød kræver op til 9500 liter vand
 • Ca. 4 liter mælk kræver optil 4000 liter vand at producerer.
 • Dyrelandbrug er skyld i 65% af verdens nitrogenmonooxid, som har en effekt på den globaleopvarmning, som er 296 gange strørre en CO2.
 • Det er forventet at forureningen fra landbrug vil være øget med 80% i år 2050. Hovedsageligt er det forøget forbrug af kød og mejeriprodukter som vil være skyld i stigningen.
 • 51% menneskeforskyldte klimaforandringer skyldes landbrug og opdræt af landbrugsdyr.
 • Derudover er landbruget også ansvarlig for 30% af verdens vandforbrug, samt 45% af jordens overflade bruges til at dyrke foder til kvæg m.m. 91% af destruering af Amazonas skyldes også landbrug, det er også den førende årsag til "dødszoner" i havet, ødelæggelse af levesteder og ikke mindst udryddelse af dyrearter.
 • Hvert sekund bliver en hektar (svarende til en fodboldbane) af regnskovet ryddet, for at gøre plads til at kunne opdrætte dyr og foder dem.
 • 50% af korn og bælgfrugter vi dyrker bliver foderet til landbrugsdyr.
 • Hele verdens befolkning drikker ca. 19,5 miliarder liter vand om dagen og spiser 10 miliarder kg mad imens verdens 1,5 miliarder køer drikker 179 liter vand hver dag og spiser 60 miliarder kg mad.
 • Hvis vi tog alt det mad vi som vi fodre til dyrene, og gav det til mennesker, ville der ikke længere være hungersnød i verden.
 • 216.000 bliver født ind i vores verden hver dag, svarende til at man pr. dag skal bruge 34.000 hektar til nyt landbrugs areal.

Hvis ikke vi opdrættede landbrugsdyr, skulle vi ikke fodre dem, skulle vi ikke fodre dem, skulle vi ikke bruge alt det landareal. Så ville skovene komme tilbage sammen med vildlivet, havene, floderne, luften og ikke mindst vores helbred. En ting der kunne løse alle disse problematikker ville en plantebaseret diet. Ved en vegansk diet sparer man over 4000 liter vand, 20 kg korn, 2,5 kvadratmeter skov og hvad der svarer til 5 kg CO2 og et dyrs liv hver eneste dag.

Puha...det er meget information at tage ind. Jeg opfordre alle til at se filmen "Cowspiracy." Den kan ses på netflix. Jeg håber på at dette er nogle ting du vil have i mente og eventuelt kan lade dig inspirer af til at leve en mere bæredygtig livsstil.

Sara
 

Likes

Comments