Menybyte på Thörnströms Kök
Dicksonska Palatset

På fredagen begav vi oss till Dicksonska Palatset i Göteborg - ja var ligger det? En fantastisk byggnad som ligger i Allén innan Trädgår´n och mittemot Exercishuset. Här dukade vi upp för 45 gäster som njöt kvällen med en trerättersmiddag och härliga bubblor vid ankomst. Det sägs att det spökar på Dicksonska - denna gången såg vi inga spöken?! Eller......

Håkan på Vikentomater

På lördagen åkte Håkan till Viken söderut för att förgylladagen på gården där de odlar Vikentomaterhttp://www.vikentomater.se/gardsbutik/ Väl värt ett besök nu när sommaren är här och vi beger oss påsmå utflykter. Har gårdsbutik och förutom tomater en massa goda saker. Väl värtett besök!!


Så låt oss njuta av dagarna med värme, god mat och dryck!
Denna dagen kommer inte i repris. Lev i nuet och älska det du gör!

Anne Thörnström

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

I tisdags gästades vi av Champagnehuset Devaux där vi kombinerade en härlig 5 rättersmeny till deras fantastiska champagne! Bubblor är alltid gott och passar alla tillfällen.... Ett fint hantverk!

Igår hälsades vi också på av Johan Jureskog som driver restaurang AG och Rolfs Kök i Stockholm. Ni som följde Kockarnas Kamp 2013 kanske minns... Håkan Thörnström & Johan Jureskog i final! Vem vann?!?

I går var alla vinnare, Johan, Håkan, personal och gäster! Vilken underbar kväll med hög stämning, 5 rättersmeny till 50 gäster i matsalen. I kockbaren kom och gick gäster under hela kvällen och 60 hamburgare serverades som grillades ute vid entrén på Håkans nya kökspryl - #ofyr. Världsklass!

Under veckan som gått har vi också haft många matlagningsevent i olika teman. Här ser ni kräfta med picklade vikentomater med en buljong från #oscarfonder som hade sin produktvisning hos oss.

Nu laddar vi krafterna till 21km runt Göteborg imorgon, vi är 3 som springer från THörnströms Kök!

Heja Peter Hallden, Theres Andersson o mig själv!

Anne Thörnström

Likes

Comments

Här har vi Jonas, Josefine och Theres i full action i väntan på gäster. Denna energi ni ser ger vi vidare till våra råvaror och våra gäster. Har man roligt så märks det hela vägen. Ni har säkert känt det när man är på en restaurang där det bara känns gott att vara. Är kockar och servis glada då är maten god och servicen bra!

Sedan sist har Håikan Thörnström och kökschef Billal Andersson varit i Singapore och gästspelat på en restaurang. Lång resa, långa dagar och glada gäster! Återigen så är dessa gästspel berikande för utveckling och stimulans.

Thörnströms Kök har fyllt 19 år, Valborgsmässoafton 1997 öppnade dörrarna på Teknologgatan för första gången. Det är väldigt länge men det känns inte så eftersom det hela tiden skapas nytt omkring oss. Råvaror för ett exempel är i årstider dvs att vi lagar efter det som finns just den årstiden - därför tröttnar vi inte, Hur gott är det inte när sparrisen ger sig till känna, ramslöken, färskpotatisen, jordgubbarna.....Det märks att jag går i gång på just dessa råvaror nu för kroppen längtar....likväl längtar den sedan efter svamp, bär, rotfrukter när hösten kommer.....Visst är det härligt!Torsdag 12 maj gästas vi av David från Hilda Nilssons ost i kockbaren.....ost+vin=kärlek

Fredagslunchen på Privata Rum, Postgatan 2 står uppdukat i vanlig ordning på fredag, här njuter du ett förrättsbord med goda små anrättningar och sallader, därefter serveras en varmrätt och dessert vid bordet. En lunch utöver det vanliga!


Nästa vecka har vi två gästspel på Thörnströms Kök; På tisdag den 17 maj gästas vi av Champagnehuset Deveaux där champagnen väljer menyn. Därefter kommer Johan Jureskog och lagar en härlig meny som serveras i matsalen. I kockbaren är det dropin där Herr Jureskogs serveras... Mer om dessa spektakel.

(För er som inte vet så tävlade Herrarna Thörnström och Jureskog i Kckarnas Kamp 2013)


Anne

Likes

Comments

Varje vecka kommer Lotta Klemming till oss med de allra finaste ostron från Grebbestad, Klemmings Dyk.
Förra veckan stannade Lotta även kvar hos oss och vi körde ett ostron "race" utan dess like i kockbaren. Vi öppnade 100 ostron under kvällen och allt från den vana ostronätaren till nybörjaren satt i kockbaren och fick njuta av denna havets läckerhet. Det finns många sätt att äta ostron, allt från naturell till gratinerad - alla har sin favorit. Vad är din? Har du provat ostron? Om inte, bege dig upp till oss så provar vi - vi har alltid ostron på menyn!

Ryktet har spridit sig att vi nu öppnar redan kl. 17:00 på fredagar, några hängde på låset när vi öppnade. Perfekt stämning med skön musik, god mat och dryck i en miljö där man kan prata!

Även i matsalen är det en härlig stämning, allt från firande, romantisk middag till arbetsrelaterade middagar -
alla har de något gemensamt - MATÄLSKARE!


I veckan som gick inledde vi även ett härligt samarbete med Hilda Nilsson Ost.
När det finns eldsjälar bakom ett företag då kan det inte bli annat än bra. David Andelius och Peter Andersson är killarna som driver butiken som ligger i Saluhallens mittpunkt. Här bjuder de på sin kunskap och pratar vitt och brett om ostar som få. Vill du träffa David så kommer han att gästa kockbaren torsdag 28 april för att servera goda ostar, hela vinkällaren är full med goda viner till de olika ostarna.

Nu har vi ett blandat urval av ostar på vår ostservering i våra avsmakningsmenyer. Utöver våra menyer serverar vi även ost i kockbaren. Hos Hilda Nilsson Ost hittar ni även våra egengjorda marmelader. Nu finns vår nya sort marmelad "Äpple- och rosmarin" i deras butik som vår kökschef Jonas Wranger på Thörnströms Privata Rum har tagit fram. Jag har turen att vara försökskanin och jaaaaa......vill ha mer! Snart dags för marmeladen "Rabarber- och svartpeppar", väntar bara på att värmen skall komma så vi kan skörda och koka!

Det var allt för nu! Lev gott...

Anne

Likes

Comments

På tisdagen förra veckan åkte tjejerna på Thörnströms Kök & Privata Rum till Kvänum och hälsade på Claes på Qvänum Mat & Malt. Förutom att vi har Qvänums produkter i vårt sortiment, både öl och sprit så har vi även ett gott samarbete där vi tar fram en alldeles eget äppledestillat. Idén kom när vi stod inför vår produktion av äpplemust som serveras som alkoholfritt alternativ med olika smaker till våra menyer på restaurangerna. Klart vi kan göra sprit också! I och med att Claes är en hejare på att koka sprit så uppstod vårt samarbete.

Sagt och gjort, Josefin, Anna och Maja tog bilen och åkte upp sen eftermiddag, blev kungligt mottagna på Skaraslätta av Claes som visade runt på gården och kvällen avslutades med ölprovning.

På morgonen började det spännande arbetet med att destillera äpplemusten som jäst en tid. Upphettning och destillerat till rätt smak och volymprocent, smaka, prova - oj vad snurrigt ; ) När vi var nöjda sparade vi "hjärtat", nu till några månaders lagring och sedan finns vårt äppledestillat "Qluster" Äpplesorten heter Gloster.

​Veckan förlöpte med många härliga gäster på både Thörnströms Kök och Privata Rum. Vi bjuder också in till vår kockbar på Thörnströms Kök med olika temakvällar där man kan sitta och njuta mat och dryck från vår barmeny.

Vilket yrke vi har - att få förhöja  och förgylla måltider för människor. Det är vår drivkraft och glädje.

På fredagen packade vi bilen full (2 gånger) och begav oss på catering från tidig morgon 7:30 och tillbaka på krogen kl.23:00. Jo tack, det kändes i både ben och armar - man bär en hel del, flyttar med sig en hel krog, men det är också det som är kul - att bygga och skapa nya event för varje specifikt tillfälle.

Denna dag och kväll var för två företag som slagits samman och som invigde sitt nya kontor i Gårda. Från lunch till after work och avslutningsvis en 3 rättersmiddag i rustik anda med "sharing"rätter på borden. 250 glada och nöjda gäster gjorde vår dag!

Ny vecka rullar och mer om det nästa gång vi bloggar!

Anne


Likes

Comments

Dagen började tidigt med brödbak i vanlig ordning. På fredagar säljer vi även bröd ut till gäster när vi har öppet för Fredagslunch på Thörnströms Privata Rum, (Postgatan 2 - vid kronhusbodarna)  vår förlängda arm till Thörnströms Kök. På fredagar dukar vi upp ett härligt förrättsbord och sedan serveras varmrätt och dessert vid bordet, lite lyxigare, lite godare i en avslappnad och skön miljö. Bra avslut på arbetsveckan och bra start på helgen!

Under dagen har vi även förberett oss för kvällens middag på Residenset i Göteborg. För er som inte vet var adressen är så ligger det vid Stora Hamnkanalen, ett nu mycket expansivt område mitt emot Stenpiren. Utanför går nu spårvagnar och bussar, en vacker byggnad förtjänar en vacker miljö omkring sig och det har det äntligen blivit nere vid vårt hamnstråk i.

Middagen på Residenset gick i tecknet "Det gröna Göteborg" och vi är tacksamma för att vi fått förtroendet att laga denna middag för sällskapet som gästade Landshövdingen på Residenset i kväll.

I köksteamet ser ni Håkan Thörnström, Jonas Wranger Kökschef Privata Rum, Therese och Emma.
Vinkombinationerna togs väl omhand av Peter Halldén, Sommelier.
Matsalsarbetet genomfördes av Josefin Jönfeldt, Restaurangchef Privata Rum samt
​Ann-Marie Persson, ansvarig Residenset och många andra härliga medarbetare.

Vilken härlig kväll i ett rus av vårtecken!


Meny 1 april Residenset

Inkokt havskräfta med sallad på späda gulbetor, ramslöksemulsion, 

syrad smålök, gröna skott och blad samt rågbrödskrutong

Sander, Riesling trocken, 2014  


Ugnsbakad torskrygg med dillrostade morötter, fänkål, 

mjukbakad silverlök samt gräddig vitvinssås kokt på blåmussebuljong

Bourgogne Chardonnay, Cuvée des Visitandines Patriarche, 2014  


Färskostmousse smaksatt med vit choklad tillsammans med björnbärssorbet, 

gräddfilscrème samt  frasig björnbärsmaräng

St Stephan's Crown, Tokaji Aszu 5 Puttonyos, 2010Likes

Comments

Genom mediaplanet - Tillväxt Göteborg har matbloggare Karin Höglund, trattoria.nu besökt 5 krogar i Göteborg för att utse Göteborgs mest romantiska restaurang. Thörnströms kök var en av de krogar o idag står det klart av vi utsetts till vinnare. Så ta varandra i hand, sprid kärlek, kramas och kom till oss! Mat = Kärlek!Du tävlar om en romantisk dejt för dig och din kärlek på den vinnande restaurangen Thörnströms Kök genom att lägga upp en bild på Instagram på dig och din dejt med hashtaggen #västsvenskasmaker. Vinnaren dras den 20 April.

http://www.xn--tillvxtsverige-9hb.se/infrastruktur/vastsvenska-visioner/en-romantisk-varmiddag-i-goteborg


Likes

Comments

En underbar skiddag på Aspen Highlands som avslutades med lunch på Cloud 9 med sköna vänner från Norge som designar coola kläder "arniesays" och "moods of Norway".

Efter en intensiv o händelserik vecka i Aspen med många härliga intryck o möten med nya människor beger vi oss nu hemåt!

Imorgon är vi tillbaka i vårt kök igen, dags att ta tag i nya projekt. Det är alltid berikande att se nya platser, restauranger och få ny energi för att vidareutveckla våra två krogar.

Anne

Highlands Bowl o Kessler run! Här får man svettas o kämpa på. Luften räcker inte alltid till på 3500 m höjd.

Likes

Comments

Det har snöat sedan vi kom hit och ni som undrar om pudret är så bra som det sägs i Aspen....o yes! Awesome!!!! Idag har vi kämpat på bra i pudret och fått sköna åk.

Sen vinlunch på Aspen Club på toppen av berget med sköna vänner från Norge fick bli avslutet på skiddagen. Ja, vi tog oss ner med ben o armar i behåll.Middagen ikväll fick vi njuta på The Little Nell, en fantastisk 5 rättersmeny med vinpaket. Nice att sitta på utsidan för omväxlings skull och ta del av mat o dryck av högsta klass.

För er som funderar på Aspen som resmål - do it!!! Det är svårt att beskriva men atmosfären, människorna och naturen här är oslagbar!

Imorgon väntar skidåkning på Aspen Highlands...med lunch på Cloud Nine där vår gode vän Tommy Tollesson tar emot oss! Keep you posted - one of the most crazy place for after ski in the world....

Good night // Anne Thörnström

Likes

Comments

Vilken service, boom chakalack så var 7 serveringar ute till 80 gäster på 2 timmar! Bra uppstyrt och riktigt duktiga kockar i köket!

Vi fick tillfället att mingla runt o prata med alla gäster och som gästande kockar från Sverige blev vi lovordade.

I Chambre separee hörde vi ABBA i högtalarna o ett stigande sorl under kvällen, där satt svenskarna med Tommy Tollesson som värd, han såg till att vår egenblandade snaps hälldes upp och höll även i sången, hur det lät? vi som var där - vi vet!

Glada o nöjda efter 14 timmar på benen tog vi en raggardusch i köksmästarhytten och sedan fick vi åka ner till vinkällaren där vi skålade med ett glas Pinot Noir...

Likes

Comments