Denna bok fick jag i julklapp. Det är jättefina bilder i den och goda recept!
Jag rekommenderar denna boken till godisälskare!

Likes

Comments

Till jul så ville jag göra något roligare än vanliga stora pepparkakshus. Så det var faktiskt min mamma som hade sett några små söta pepparkakshus på internet där de skulle sitta på kanten av en mugg. Jag tyckte dom var såå otroligt söta, så jag ville prova att göra några stycken.  

Du behöver:
* Pepparkaksdeg avsedd för pepparkakshus, köpt eller hemgjord
*  skallpell eller liten kniv och sax
* Strösocker (att göra "lim"/sockersmet av)
* Kristyr 
*Dekoration
Gör så här:

Skriv ut mallen.
Klipp sedan ut gaveln med dörrhålet,
(gaveln utan dörr behövs inte klippas ut om man inte
vill sätta husen på muggar.)
Klipp sedan ut långsidorna och taket.

Jag köpte en färdig pepparkaksdeg, men här finns det recept.
Kavla ut pepparkaksdegen tunt på ett skärbräde
(Jag använde mig av ett skärbräde i trä).
Strö lite mjöl under degen så den inte fastnar.

Lägg sedan ut mallarna på degen och skär ut bitarna noggrant med vass kniv/skalpell.
Plocka bort överbliven deg. Lägg alla delar på plåten.
Grädda bitarna till fin färg i cirka 175 grader på ungefär 5-6 minuter.
Man måste ha koll på ugnen så pepparkakorna inte blir brända!
Låt svalna på plåten.
Smält 2 deciliter socker i en stekpanna till ljusbrun färg.
(Ha lägsta grad på spisen så att sockret inte stelnar)
Doppa långväggens ena kortsida i sockersmeten och fäst mot framgaveln
som bilden ovan visar. Ta nästa långsida och fäst på samma vis.
Doppa sist taken och fäst på långsidorna.

Kristyr:
4 dl florsocker
1 äggvita

Man kan lägga lite kristyr i skarven mellan takplattorna om glipan är stor.
För en heltäckande takdekoration är det bra att bre ut kristyr på hela taket och sedan doppa huset i strössel eller liknande, annars kan man göra olika mönster.
Det är bara att använda sin fantasi!

Såhär gjorde jag!

Likes

Comments

Jag klippte ut ett dödskalleansikte och ett pumpansikte på svart papper, jag ritade med en vit penna och så använde jag mig av dubbelhäftande tejp. 
Tanken är att ansikterna ska synas, så fanta rekommenderas eller fanta exotic, går med vilken som.
Jag klippte ett jack i godiset och satte i två mini dödskallar och en fladdermus på glasen. Dessa gjorde jag alkoholfria.


Gröna drinken: Grönt godissnöre och en gelégroda.
Blåa drinken: Blått godissnöre och skumgodis. (går att välja något annat blått)

Jag hade inte så mycket blått godis, så jag tog draculatänder och en dödskalle.
Gröna drinken: Sourz Apple, kopparbergs äpplecider.
Blåa drinken: Blådåre (läsk), vodka vanilj.

Dagen innan droppade jag i karamellfärg i två glas med vatten och hällde i en isform, sedan lät jag det frysa över natten och serverade till halloweenfesten.

Likes

Comments

​Inför förra helgen så planerade jag inför halloweenfest med bakning, pyssel och fördrinkar. Jag hittade ett recept på monsterkakor med ögon i, tyckte det skulle vara roligt och prova! Dock var receptet på engelska så jag tog ett recept på drömmar istället.
Här är receptet för de som vill prova! :)

150g smör
4,5 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl.

Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter de ut mer. Häll sedan försiktigt i några droppar grön karamellfärg.
Blanda i en annan bunke vaniljsocker, hjorthornssalt och vetemjöl.
Rör sedan ner i smeten.
Rulla kakorna lite lätt i händerna och placera ut på bakplåtspapper. Grädda i 150° i ca 20 minuter. Ta ut kakorna efter 10 minuter och tryck i mintpastillerna i kakorna, sätt in plåten i ugnen igen de sista 10 minuterna.
Låt svalna 30 min.
platta till lite svart marsipan på ögat.
Doppa en tandpetare i röd karamellfärg och måla blodådror runt marsipanpupillen för att få effekt.

Likes

Comments

Detta behöver du:

En påse marshmallows
Klubbpinnar/grillspett /blomsterpinnar (smala sorten)
Vit choklad
Någonting att göra ögon och mun med, t.ex. strössel, smält mörk choklad eller svartfärgad glasyr

Gör så här:

Stick i pinnarna i marshmallowsbitarna och ställ svalt, gärna i kylskåp.
Jag tog ett bestickställ för klubborna. Annars går det bra att använda oasis.

Smält chokladen i vattenbad och doppa klubborna så de blir riktigt chokladiga överallt.
Det får gärna droppa lite så ser dina klubbor mer spöklika ut.

Dekorera dit ögon, näsa och mun med valfritt godis eller glasyr, jag smälte choklad som stelnar.


  UPPVÄRMNING AV CHOKLAD

Vattenbad: Bäst är att värma chokladen i s.k. vattenbad. Det finns speciella vattenbadskastruller, men man kan ta en vanlig kastrull i vilken man kokar upp vatten som sedan får sjuda på svag värme.

I kastrullen sätter man en bunke som helst skall täcka kastrullens kanter så att det inte blir vattenånga i chokladen.

Smältning: Jag använde mig av chokladknappar som är gjorda för att stelna. 
Smält hälften av chokladen långsamt i bunken till 48°C. (Jag tog på 1:ans grad på spisen.)
Rör chokladen med en vanlig matsked försiktigt. När chokladen är smält så tar du grillspettets topp och målar ögon och mun på spöket! 


Likes

Comments


 
Recept på silviakaka:

3 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1,5 dl kallt vatten

Smörkrämsglasyr:

150 gram smör

1,5 dl socker

2 äggulor

3 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Vispa ägg och socker poröst, tills det blir vitt.

Häll i det kalla vattnet, rör om försiktigt tills det blandas.

Blanda bakpulver och mjöl ordentligt och vänd ner det i smeten.

Häll i en rund springform eller i långpanna, jag bröade min springform som är 24 cm i diameter och använde den.

Grädda i ugn, 175 grader, i ca 20 minuter.

Ta ut kakan och låt svalna.

Blanda alla ingredienser till krämen och koka den på svag värme.
Rör hela tiden så att det inte bränner fast.

Låt småkoka i några minuter och låt sedan svalna.
Den behöver inte vara helt kall men jag väntade i 5-10 minuter.

Bred ut krämen över kakan och strö sist på kokos.

(Ett tips är att du kan rosta kokosen i ugnen på 200 grader
och då måste du hålla koll på kokosen hela tiden så att de inte blir brända, då får flingorna lite gyllenbrun färg
och så får kakan mer smak!)


Likes

Comments


Äppelpaj

Receptet är för 4-6 personer.

Du behöver:

125 g smör eller margarin

3 dl vetemjöl

1 dl socker

1/2-1 tsk kanel

3-4 dl skivat eller tärnat äpple


Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke.
Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen
tills det bildar en smulig deg. Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter.
Lägg i skivat eller tärnat äpple, strö över kanel och sockra lite lätt.
Fördela sedan smul degen över äppelbitarna och grädda i cirka 20 minuter tills pajen fått fin färg.

Likes

Comments

Denna foto teknik kallas för stop motion, det är ett projekt jag gjorde i digitalt skapande i gymnasiet!
Jag använde mig av ett stativ med våran systemkamera och jag fotade totalt 271 bilder i taget, sedan lade jag upp alla bilder på datorn i ett program så alla bilder hamnade bredvid varandra. Efter det pilliga jobbet så visade jag för min klass och sedan lade jag upp videon på youtube. 

Klicka på denna länk för att komma till min video!

Likes

Comments


Att göra egna julkort är verkligen jätte mysigt! Jag brukar göra julkort ihop med paket som jag sedan ger bort till nära och kära varje år. Jag har alltid varit en liten perfektionist, för jag älskar att sitta och klippa ut bilder i detalj och så brukar jag sitta länge när jag gör något som jag tycker är roligt. Så här kommer några julkort jag gjort under åren.  

 

 






Likes

Comments