Header

Kommentar på Bevara LSS

Det är väl bra om man klarar ADL på egen hand och slipper ha folk runt benen?

Jag har en CP-skada som påverkar mitt tal, min motorik och jag sitter i rullstol. Jag behöver fysiskt hjälp med ALLT i min vardag. Detta är inget jag valt eller kan träna bort helt.

Likes

Comments

Som de flesta vet har jag inte levt speciellt hälsosamt de senaste åren. Jag har strulat med sömnen, maten och motionen. Detta har såklart tagit kol på min kropp, psykiskt och fysiskt, men innan jul sa kroppen stopp. I en månad har min mage krånglat och jag har haft så ont. Jag har nu blivit vuxen och insett att jag måste ändra mina vanor. Idag började mitt nya liv. Jag åt äggtoast till frukost, köttgryta till lunch och spaghetti och köttfärssås till middag istället för vitt bröd till alla mål. Jag mår redan mycket bättre. Så ikväll ska jag kolla upp lätta recept på grytor jag kan laga. Tips?

Nästa vecka ska jag börja att gymma igen. Jag mådde så grymt bra av det förut och sov mycket bättre. Jag känner att nu när jag kommer flytta hemifrån snart så är det dags att börja ta ansvar över sig själv. Mamma kommer inte längre att övervaka mig. It's time to grow up!

OBS! Detta är inte pga att jag vill gå ner eller ändra mitt utseende. Jag vill bara vara frisk, glad och stark länge.

Likes

Comments

Igår så gjorde jag korvstroganoff och det blev sjukt gott! Jag har inte särskilt stort intresse för matlagning utan det blir mest toast. Men när jag väl lagar mat så blir jag så stolt. Det känns så vuxet att själv ta ansvar över att äta riktig mat istället för så kallad tonårsmat. I år kommer jag som sagt säkert flytta så det är hög tid för mig att våga mig på köket mer!

Likes

Comments

I samarbete med Humana

Just nu pågår en hektiskt debatt kring LSS. Åsa Regnér vill skära ner på assistansersättningen och idag har både många blivit av med assistansen helt och ett dödsfall skett. Jag har levt med personlig assistans i tio år nu och jag kan säga att utan det hade jag inte överlevt. Det som jag är ledsen över är att när man söker assistans så är det bara de vardagliga sakerna som handläggarna räknar med. Man blir tvungen att klocka sina toalettbesök, måltider och blir frågad om man verkligen måste duscha varje dag. Även om man bor hemma med föräldrarna eller inte spelar in. Vilka livsvilkor ska vi egentligen få ha? Livet är så mycket mer än att bara äta, sova, duscha och gå på toaletten. Om detta är det enda vi ska ha rätt till så är det ingen idé med LSS. Detta är värre än ett fängelsestraff, som att vara levande död.

Personer med funktionsnedsättnigar har känslor. Vi känner, vi andas och vi tänker, precis som andra. Det är mycket fokus på hur vi mår fysiskt med alla rehabiliteringsbesök och LSS-frågor. Men hur vi mår psykiskt är inte viktigt. Vi har inte rätt till att resa, flytta hemifrån, gå på aktiviteter, umgås med vänner eller vara en bra dotter eller son som hjälper till hemma. Är detta rätt?

Vi är påväg tillbaka till ett institutions samhälle där allt ska handla om att förvara oss någonstans. Ända skillnaden är att många familjer blir lidande. Föräldrar måste stanna hemma för att agera assistenter gratis och syskon får inte tillräckligt med tid med föräldrar. Det är dags för politikerna att vakna upp och inse att vi har fler behov än bara äta, sova, duscha och gå på toaletten, och att våra nära också har ett liv.

I samarbete med Humana

Likes

Comments

Julen 2016 började den 23e. Jag och Björn firade lilljul med min familj med Bingolotto, mys och julklappar. Jag fick så otroligt fina saker! Bland annat så fick jag äntligen läppstift- och nagellackprydnad från Kosta Boda. Jag har velat ha såna så så länge men min plånbok har prioriterat annat, typ kläder och konsertbiljetter. Så jag blev överlycklig! Sen fick jag pengar, vinylskivor, en fluffig tröja etc. Min familj är bäst!

På julafton åkte vi till Västerås där Björns moster bor. Jag har varit nervös hela hösten och när vi kom fram ville jag typ spy av nervositet. MEN efter att jag hade kramat Björns moster istället för att skaka hand kändes det bättre. Alla är helt fantastiska! Vi åt massor, öppnade julklappar, kollade på Kalle och mös. De har även en helt underbar hund, Ralph, som jag föll för. Alla sov över och på juldagen fortsatte det. Det var en riktigt god jul!

På nyårsafton åt hela familjen nyårsmiddag innan jag och Björn åkte till Stene. Det blev en lugn hemmafest med fina människor!

Likes

Comments

Kära blogg, kära rollers. I år ska jag bli bättre på att blogga. Hösten har helt ärligt varit förjävlig. Jag har sökt jobb varenda dag och jag tror att alla nej som jag har fått har fått mig att sluta se hur bra jag är. Mitt självförtroende har svikit mig vilket inte är så konstigt. Men jag har även insett en sak, jag har det som de flesta med mina intressen drömmer om. Jag har en blogg som jag har jobbat upp i sex år. 2017 ska jag verkligen ta vara på det, för er och min skull.

Jag ska göra 2017 till mitt bästa år någonsin. På onsdag ska jag och Björn på möte med kommunen för att prata om lägenhet. Vi känner många med funktionsnedsättningar som har fått bostad inom ett halvår via deras kommuner. Tills dess ska jag försöka hyra en fin etta på Söder i andrahand för att bara bara fokusera på mig själv. Jag tror jag behöver det. Dock så tror jag att Björn också lär flytta in om jag känner oss rätt.. Om ni hyr ut något i Stockholm så får ni gärna höra av er!

Ett par resor är även planerade. Om knappt en månad ska vi till Köpenhamn och se Metallica. Jag gav det till Björn i julklapp och vi är så taggade båda två. Vi ska även till Barcelona, London och Berlin. Tanken är att vi ska producera fram en guide för oss i rullstol.

På jobbfronten är det som en berg- och dalbana. Jag har fått tjänst på Unga rörelsehindrade året ut vilket känns så bra. Vi har tagit upp kontakten på Inerventions men läget lutar mot båda hållen. Innan jul hörde dock SR av sig angående ett eventuellt jobb så jag är grymt nervös. Håll tummarna!

Likes

Comments

Hur ska man anställa dig på ett jobb när din assistans (förmodligen ) vAd ja tror kommer utföra all jobb? Rätta mig om jag har fel. Kan du utföra ett jobb som receptionist själv så får du jobba på mitt hotell !

Otroligt kränkande uttalande. Min assistent utför ALDRIG mitt jobb, mina hemmasysslor eller ansvarar för något i mitt liv. Min assistent är bara mina händer och mitt tal, that's it. Jag sköter alla mina arbetsuppgifter helt själv och det enda min assistent gör är att vara min mun och säger MINA ord. Jag jobbar som receptionist ibland och det går skitbra. Det finns hjälpmedel för datorer och jag har en kompetent hjärna. Jag behöver hjälp med det fysiska ibland men inte att tänka.

Likes

Comments

You better watch out, You better not cry, You better not pout, I'm telling you why: Santa Claus is coming to town!

Äntligen är min favoritmånad här! Jag började dagen med mysmorgon då jag och Björn kollade på julkalendern och Sunes jul. När våra assistenter kom så åt vi en brak frukost innan jag drog till Mall of Scandinavia för julhandling. Yes, jag är tidigt ute i år. En ny assistent gick intro idag och att köpa julklappar är det perfekta sättet att lära känna varann. I år har jag ca fjorton personer att köpa till varv tre av de känner jag knappt. Jag har iallafall köpt till mamma, min ena bror, min farmor, svärmor, Björns bror, Björns mormor och morfar och hans moster. Nu har jag bara det svåraste kvar vilket är männen: Björn, min andra bror, pappa och min svärfar. Så himla svårt. Har ni tips?

Likes

Comments

Jo, diskrimineringslagen gäller även för funktionshinder. Vet inte om du menade att det inte känns som den gäller eller om du faktiskt inte tror att den inte gäller. Du som skriver så bra, vill skriva debattinlägg och påverkar andra människor, vore bra om du inte skrev rena fel. Eller så har jag missuppfattat dig. Nu det senaste har även tillgänglighet tillkommit som ett tillägg.

Såhär är det. Lagen gäller alla. MEN det finns undantag. Om företaget har färre en tio anställda upphör lagen. Varför? Jo, för att småföretag ska slippa stora kostnader. Dock så är det många större företag som struntar i lagen utan att bli fällda då ingen tar det på allvar. Nattklubbsbranchen är ett tydligt exempel. Förra året uttalade Alice Bah Kuhnke att lagen skulle skärpas. Detta är två år sedan och än har inget hänt.

Så ja, lagen gäller alla men många kommer ifrån att bli fällda. Lagen förhindrar alltså inte diskriminering.

Läs mer här: http://ungarorelsehindrade.se/lagen-forhindrar-inte-diskriminering/

Likes

Comments

Jag blir så ledsen, så arg och så frustrerad. Ända sen jag var 16 år har jag aktivt sökt jobb men aldrig fått en chans. I början så berättade jag inte om min funktionsnedsättning då jag helt enkelt visste att jag aldrig skulle få något svar men den informationen. Jag fick mängder av intervjuer, men nej efter nej när de märkte att jag hade CP. När jag var arton så valde jag att berätta om min CP och svårigheterna att få jobb i min situation. Jag ville inte gömma en så stor sak i mitt liv samt att jag ville visa mitt grymma media-CV. Att få ett ”nej” från arbetsgivare har sedan dess blivit vardagsmat.


Jag har vant mig men nu börjar min förståelse ta slut. Alla säger att det beror på okunskap, vilket stämmer. Men vi lever 2016. Människor har fötts med funktionsnedsättningar så långt bak i historien som man kan gå. Detta är inget nytt och den ursäkten håller inte. Vi är människor och bara för att det fysiska i vår kropp är skadade så behöver inte vår kompetens vara det.


På fredag ska jag på en anställningsintervju på en organisation för utsatta flickor, vilket är det jag brinner för. Tjänsten är som värvare och det var mycket tveksamt när jag sprängde bomben om min CP. Jag fick som sagt en intervjutid men Hon som höll i intervjun mailade och typ avbokade intervjun då hon ville prata med referens från en liknade tjänst innan. Jag sa att jag kände mig enormt diskriminerad och ifrågasatte om hon gjorde så med andra. Jag uppmärksammade även att deras förening vill hjälpa utsatta. Hon blev såklart rädd och nu är intervjun bokad igen.


Detta sårar mig så jävligt. Mitt CV och personliga brev dög men inte när jag hade CP. Mina erfarenheter, mitt arrangemang och mitt erbjudande att provjobba gratis spelade ingen roll. Jag blev tydligen sämre bara för att jag har en funktionsnedsättning.


I dagens samhälle är det olagligt att stänga folk ute på grund av kön, sexualitet, religion och etnicitet. Men vi med funktionshinder, oss är det okej att stänga ute. Diskrimineringslagen gäller nämligen inte oss och det gör mig så rädd.


Vakna Sverige.


Likes

Comments