Asia

Turen fra Vietnam til Brunei gikk over 6 dager og 7 september kom vi i land . Forventningene mine til Brunei var ikke særlig høye med tanke på hvor lite jeg egentlig visste om landet, men da vi endelig seilte inn mot havn ble jeg positivt overrasket. Klima var tropisk og alt var veldig sivilisert, spesielt i motsetning til Vietnam. Det er kun ca. 400 000 mennesker boene i Brunei og hovedreligionen er Islam, hvor hele 78 % er muslimer. Brunei er et veldig rikt, velstående land hvor levestandarden er høy. Grunnen til dette er oljen som de baserer økonomien sin på. I dag kommer ca. all inntekt fra produksjonen av olje som det blir produsert tonnevis av hver eneste dag. I løpet av tiden vi var i Brunei, og spesielt under field studiesene, var det mye spor å se fra oljeindustrien. Alt fra store oljeplattformer i vannet , til oljepumper på land. Vi var også innom oljemuseumet som fantes i Brunei. Brunei er ikke et særlig turistrikt land, noe som gjorde det ekstra spennende å ha fått oppleve det.

8 September:

Første dagen i Brunei startet med en par timers busstur med stopp innom flere moskeer, samt et slags museum hvor vi lærte mye om Sultan og hvordan oljen har påvirket han og landet. Man fikk et inntrykk av hvordan byen så ut før, i i motsetning til hvordan det ser ut nå. Etter mange stopp innom ulike museumer kjørte vi ut til "vannhusene" i små båter. Der fikk vi se hvordan folk levde på vannet og fikk til og med besøke et privathus hvor vi fikk smake på litt "local snacks" og te. De som bor her ute bor så og si på vannet og husene er bygget på brygger.

Etter en lang dag returnerte vi til båten hvor vi da fikk shore leave. Havnen vi lå ved var ca. 30 minutter unna byen med bil, og i Brunei har de så og si ikke taxier. De har bare 50 taxier i hele landet. Derfor brukte vi mesteparten av tiden vi hadde shore leave på å enten jobbe med skole, eller slappe av på båten. Det var veldig deilig å kunne puste ut litt etter en lang dag med nye opplevelser og mye inntrykk.

9 september:

Andre dag i Brunei var helt klart den beste dagen. Vi startet som vanlig med en busstur, men denne dagen skulle vi mot regnskogen, noe alle hadde gledet seg veldig til. Da vi kom frem satt vi på i små båter som kjørte oss rundt i kanalen og da fikk vi se den fantastiske regnskogen. Etter en times kjøring i småbåtene gikk vi av båten og opp 1200 trappetrinn for å få den aller beste utsikten over regnskogen, noe som var helt utrolig. Regnskogen vi var i er den andre største regnskogen i verden, nr. 2 etter Amazonas. Turen gikk videre innover i regnskogen hvor vi endte opp ved et lite fossefall hvor vi fikk muligheten til å bade. På hjemreisen besøkte vi et hus hvor ca. 70 mennesker bodde sammen. Huset var ganske så stort, men plutselig ikke så stort lengder da vi fikk høre at dette var det en av de største privathuset som fantes i Brunei. Vi ble tatt godt i mot av både store og små i familien og de var veldig generøse og imøtekommende. En av barna i familien snakket bra engelsk, og det var veldig spesielt å høre hvordan de hadde det og lære litt om deres levemåte.

10 SEPTEMBER:

Siste dagen startet igjen med en busstur, og denne dagen skulle vi til et olje museum noe som var veldig relevant med tanke på at oljen har spilt en så ekstremt stor rolle for Brunei i de siste årene. Etter en times tid på museumet kjørte vi bussen videre inn til byen hvor vi kjøpte takeaway som vi tok med oss tilbake til bussen for så å spise på stranden. Siste stopp var innom et rart sted hvor vi fikk se produksjonen av en spesiel tretype bli gjort om til mat. Det var også larver der som man både kunne spise levende, noe en av elevene gjorde, men også stekte larver som flere av elevene smakte på. Etter andre verdenskrig, da store deler av Asia ble okkupert av Japan, måtte befolkningen i Brunei finne andre måter å få mat på. Det er grunnen til at de fant ut alle disse rare tingene å spise. Selvom denne typen av mat ble mest spist rundt den tiden, er det fortsatt folk som spiser det i dag.

Helhetlig så synes jeg Brunei har vært fint, det har vært veldig gøy til tider, men litt kjedelig også, med tanke på at det ikke er så mye å gjøre der. Det var et ekstremt spesielt og annerledes land, spesielt når man lærte om reglene og kulturen der. Det er et diktatur i Brunei, og det er Sultan som har fullmakt i landet. Det er den lengst varende «kongefamilie» styret i verden, som har vært i 1700 år. Hvis man driver en forretning her i Brunei så må man ha bilde av Sultan og dronningen, og Sultan skal henge litt høyere enn dronningen. Det er et veldig muslimsk land, så man må være litt nøye på hva man har på seg, ikke for korte skjørt, og heller ikke noe som viser mye av skuldrene. Rundt i gatene er det veldig tomt, det er organisert og rolig bil trafikk, noe som er en stor motsetning til Vietnam hvor det var et stort kaos i trafikken. Gatene er veldig ryddige, og det er ulovlig å kaste søppel her. Det er også ulovlig å drikke, røyke, uttrykke en politisk mening, kritisere Sultan og praktisere enn annen religion enn Islam i offentligheten. Brunei er et veldig rikt land, og i løpet av 50 år har de blitt rike på grunn av olje pengene. Vi besøkte huset Sultan bodde i, i hans yngre år, og huset han bodde i tidligere var et stort helt vanlig hus, men der han bor nå er et enormt palass. I Brunei betaler de ikke noe skatt, de får pensjon, sykehus, skolegang og hus fra staten. Dette gjør også at ingen vil saksøke staten, fordi staten er en så stor støttespiller for dem. En jeg snakket med, mente at dette er den beste Sultan de noen gang har hatt.

Likes

Comments

Asia, Videoblogger

Jeg beklager for at denne videoen kommer sent, men grunnen var problemer med internett i Brunei. I dag ankom vi Bali, flere oppdateringer kommer snart!

Likes

Comments

Asia

27. AUGUST - SØNDAG

27. August rundt lunsjtider ankom vi Ho Chi Minh City etter et 9 dagers seilas fra Hong Kong. I starten tok det litt tid med immigration, men etter et par timer fikk vi vår første “shore leave”, og dermed muligheten til å utforske byen. Første kvelden fikk vi gjøre hva vi ville, og de fleste av oss spiste ute og gikk litt rundt på markeder. 23.00 hadde vi “innetid”. De aller fleste la seg rundt den tiden for å være opplagte til neste dag som skulle være den første ordentlige dagen i Vietnam.

28. AUGUST - MANDAG

28. August var første dag med field studies. Vi elever ble fordelt i “watches” og plassert i 2 forskjellige busser med guider som skulle vise oss rundt i Vietnam de neste dagene. Første stopp var “The independence palace”, der guiden viste oss rundt og fortalte litt om historien bak bygget. “The independence palace” spilte visst en viktig rolle mot slutten av krigen fordi det indikerte seieren til Nord Vietnam. Bygget står i dag som et åpent museum for turister.

Neste stopp var "War Remnants Museum" som er et museum om Vietnamkrigen. Der gikk vi på egenhånd rundt for å observere og lære historie fra krigen. Utstillingen vektla mye sterke bilder og historier fra enkeltpersoner som levde under krigen. Det var sterkt, lærerikt og spennende.

Deretter kjørte vi et lite stykke før vi kom frem til et tempel. Inne i tempelet gikk vi blant lokale religiøse, og måtte derfor gå rundt i stillhet for å vise respekt ovenfor både deres religionen og selve tempelet. Under oppholdet fikk vi blant annet tenne røykelse slik som de religiøse også gjorde. Røkelsen hadde en veldig sterk lukt som lagde en helt spesiell stemning i rommet.

På hjemveien stoppet vi innom et stort marked for å gå rundt og handle litt. Det var boder i alle retninger med alt fra klær og sminke, til mat og annet tull. Det var ekstremt mange mennesker på markedet og bodene sto virkelig tett i tett. Selgerne maste i alle retninger og markedet var et stort kaos. Alt i alt var dette en intens, men spennende opplevelse.

29. AUGUST - TIRSDAG

Andre dag av field studies startet med en 3 timers lang busstur mot “Cao Dai Temple”. Bygget i seg selv var overveldende vakkert på utsiden, og enda flottere på innsiden. Også her var det viktig å vise respekt ovenfor de troende, vi måtte derfor ta av oss sko før vi entret tempelet. Der fikk vi på nært hold oppleve religiøse ritualer som blant annet innebar hellig musikk og høy "gonging". I området rundt var det noe som kunne ligne på en jungel der vi ble underholdt av noen aper før vi fortsatte turen videre mot tunellene.

Neste stopp var tunellene som ble brukt som tilholdssted ved bombing under vietnamkrigen. Området var bevart fra krigen, og vi fikk en omvisning av blant annet de hemmelige inngangene til tunnelene og flere eksempler på feller, brukt på den tiden. Noe av det som gjorde mest inntrykk var da vi selv fikk gå gjennom en av de gamle tunnelene. I tunnelene vi besøkte bodde vietnameserne i skjul for å gjemme seg fra angrep. I disse tunnelene kunne det leve opp til 10.000 mennesker om gangen, og hver familie bodde der mellom 1 til 3 uker om i strekk. Tunnelene var ikke bredere enn 60 cm og var så lave at man måtte krabbe på alle fire. I tunnelene fikk de barn, giftet seg og levde så og si “normale” liv. Jeg synes det var interresant å lære om Krigen fra vietnamesernes hold.

30. AUGUST - ONSDAG

30. August var siste dag med field studies. Først reiste vi 3 timer med buss til Mekong Delta hvor vi så kjørte ut til ulike småøyer i mindre båter. Første øy vi var innom fikk blant annet gå rundt på et lite marked, samt smake på lokal frukt og honning. Det var utrolig fint der og veldig tropisk. Etter en times tid gikk turen videre mot neste øy hvor fire og fire kjørte gjennom kanalen i små båter. Det var en helt spesiell og veldig fin opplevelse, som helt klart ble høydepunktet av dagen.

Når det var tid for lunsj kjørte vi hest og vogn inn til en restaurant som var lokalisert midt inne i jungelen. Etter lunsj tok vi bussen hjemover, med et lite stopp innom et kjøpesenter hvor vi tilbrakte et par timer. Da vi kom tilbake til båten var alle ganske så slitene etter en lang og innholdsrik dag og la seg derfor med en gang. Denne dagen var det også 3 elever som dessverre ble sendt hjem. Det gikk hardt inn på oss alle og gjorde stemningen på båten veldig trist. Selv om det var utrolig kjipt å miste 3 medelever, fikk vi andre en “heads up” og innså hvor utrolig viktig det er å respektere reglene. Jeg håper videre at ingen fler blir sendt hjem.

31. AUGUST - TORSDAG

Siste dagen før avreise hadde vi “shore leave” hele dagen med unntak fra om man hadde “watch” og måtte bli igjen på båten noen ekstra timer. Da dro noen venninner og jeg inn til district 1 i Ho Chi Minh for å få massasje. Til tross for at “field studiesene” var  bra og varierende, var det deilig å kunne slappe av en hel dag uten noe program.

1 september, 07.00 gikk reisen videre mot Brunei.

Generelt var Vietnam et land med lave priser, hvor vi fikk mye for den norske krona. Trafikken var brutal, og det var uendelig mange mopeder i gatene. Man så 3-4 mennesker på hver moped. Noe som var litt frustrende var hvor lite engelsk de snakket der, spesielt taxisjåførene, som ofte førte til at man endte opp et helt annet sted enn dit man egentlig skulle. Vietnam levde virkelig opp til forventningene og jeg ble spesielt positivt overrasket når det kom til skoleopplegget. Vi fikk gjort mye innholdsrikt hver eneste dag, noe jeg og alle de andre elevene er veldig takknemlige for.

Nå har vi nettopp kommet frem til Brunei etter en 6 dagers lang reise på havet, og er klar for 3 nye dager i havn. Vi har mye på planen når det kommer til field studies, noe vi alle gleder oss veldig til . Etter dette innlegget kommer det også en film som viser det vi gjorde på field studiesene i Vietnam.

Likes

Comments

Asia

14. August fløy vi til Hong Kong med en mellomlanding i Dubai. Selv om flyturen var lang, virket den kort, fordi jeg var så spent. Da vi landet på flyplassen i Hong Kong den 15., etter en 20 timers lang flyreise, ble vi hentet av lærerne fra A+ World Academy. Deretter tok vi toget inn til byen og gikk et lite stykke med bagene før vi endelig kom frem til havnen der båten lå. Førsteinntrykket mitt av båten var at den var veldig vakker og sjarmerende, men at den var ganske så slitt. Båten er et museumsobjekt i tillegg til et skoleskip, og kan derfor ikke pusses opp eller lignende. Derfor har båten fortsatt preg av antikk. Da vi kom ombord ble vi delt inn i grupper, eller “watches” som det blir kalt her. Jeg kom i watch nummer 1 sammen med 8 andre elever. Senere viste det seg at “watches” var grupper som man vil omgås mye med gjennom hele året. Første dagen var jeg forberedt på en rolig start med “navneleker” og tid til å slå seg til ro, men slik var det altså ikke. Opplegget begynte virkelig med en gang. Lærerne ga en introduksjon av seg selv og presenterte deres oppgaver på båten. Deretter fikk vi en omvisning av båten og gjennomgang av regler, forventninger og rutiner. Etter 5 timer med introduksjon og informasjon var det leggetid, 23.00.

Vi lå i havn i 4 dager, og på denne tiden ble vi satt inn i rutinene og fikk lære mer om båten og forventningene mannskapet og lærerne hadde til oss. Dagene gikk stort sett i å lære hvordan man tar vare på båten, hva vi skal gjøre i nødsituasjoner, og mye annen viktig informasjon. På kveldene fikk vi kun noen få timer fri, så vi fikk ikke oppleve så mye av Hong Kong som vi hadde håpet. Den eneste gangen vi fikk mulighet til å se litt av Hong Kong var da vi gikk inn til byen for å kjøpe skolesaker. Da gikk vi forbi alt fra markeder til store flotte butikker og bygninger. Det var mye mennesker og svært trafikkert. Det regnet så og si konstant under hele oppholdet i Hong Kong. Temperaturen var nesten utholdelig, og fuktigheten i luften gjorde det ikke bedre. Det hindret oss likevel ikke fra å ha en lærerik og interessant start på turen, med mye gode minner allerede de første dagene.

18 August, 17.00 reiste vi fra Hong Kong. Mobilene ble samlet inn og omverden ble virkelig lukket helt ut. Tidligere da vi lå ved havn virket båten mindre og mer innestengt. Da vi la ut på seil fikk vi alle et større perspektiv av både båten og hele byen. Det var utrolig fint og stort.

De første nettene var lange og kjedelige i og med at jeg ikke fikk sove, jetlagen var virkelig ille og jeg fikk kanskje 5 timer søvn til sammen i løpet av 3 dager. Det var mye jobbing til tross for at alle bokstavelig talt lå rett ut på dekk og spydde. Så og si alle elevene pluss lærere kjente på båtsyken, meg selv inkludert. Det var kanskje 5-6 stykker som var så heldige å ikke ble båtsyke. Etter ca. 3-4 dager var nesten alle helt friske og den harde jobbingen kom virkelig i gang. I starten tenkte jeg veldig mye på at jeg ville hjem. Jeg var sliten og mistet mye av motivasjonen. All den tiden fikk meg til å tenke på hvor bra jeg har det hjemme og hvor mye jeg setter pris på de små tingene som f.eks bare det å kunne legge seg ned i sengen etter en skoledag og se en film. Jeg har tenkt mye på hvordan de jeg er glad i har det der hjemme, og hva som skjer i Oslo generelt, men hvem kan vite når man er midt ute på det kinesiske hav uten form for kommunikasjon med omverdenen. Selvom det har vært hardt, spesielt nå i starten, kommer det nok mye lærdom og selvstendighet ut av det. Det eneste jeg klarte å tenke på nå er hvor mye jeg gleder meg til Vietnam, til å snakke med de der hjemme, og ikke minst få oppleve landet.

Nå som vi har vært på sjøen i over en uke har vi kommet bedre inn i systemet, og etter skolen begynte ble det mer organisert og mer orden på når man har jobb å gjøre, når man har fritid og når man har skole. Det har også gått mer opp for meg hva som fikk meg til å dra i utganspunktet, og hva jeg faktisk får ut av all jobbingen og stresset. Livet om bord er veldig interresant. Man kjenner veldig på hvor uforutsigbart livet på havet er, det skjer nye ting hele tiden og at det alltid er noe nytt å lære. Lærerne og mannskapet på båten har høye forventninger og er strenge. Det finnes en bibel av regler, men hovedregelen på båten er “respekt”. Det er et “strike-system” her som virker litt som en anmerkning hjemme i Norge. Forskjellen er at vi kan få “strikes” på alle tider av døgnet, ikke bare når vi er “på skolen”. Et par eksempler på regler er; kun en ørepropp i øret når man hører på musikk eller ser film, ikke tygge tyggis når man er på båten, ikke hatt eller caps med mindre man er på dekk og selvfølgelig alt annet som inngår når det kommer til respekt ovenfor skipet og menneskene ombord. Mannskapet og lærerne er selvsagt veldig hyggelige og snille, men vi er nok bare ikke vandt til denne standaren enda.

Dette innlegget ble litt rotete fordi jeg har skrevet det over en periode på 2 uker, men jeg håper likevel dere har fått ett lite innblikk på hvordan livet her er så langt. I morgen kommer jeg til å legge ut en video som viser en dag i sin helhet om bord, inkludert en liten "tour" rundt omkring på skipet.

Likes

Comments

Hei! Jeg gikk nylig ut av mitt første år som Medier og Kommunikasjons(MK) elev på Elvebakken videregående skole. Av skolen fikk jeg en oppgave jeg skal jobbe med gjennom hele neste skoleår. Oppgaven var nettopp det å lage denne bloggen. Her kommer jeg til å vise min reise og mine opplevelser gjennom filmer, reportasjer og bildeserier. Jeg kommer også til å skrive mye om tanker rundt blant annet ulike kulturer, og hvordan det er å bo på en båt såpass lenge. Selv om jeg skriver denne bloggen først og fremst som en oppgave, håper jeg at flest mulig vil følge min reise med A+ World Academy på Fullriggeren Sørlandet.

Fullriggeren Sørlandet, kilde: http://www.sorlandet.org/blogg

Dette er båten jeg kommer til å tilbringe neste år på. På båten er man ikke bare elev, men også en del av mannskapet. A+ World Academy er en skole med rundt 55 elever som kommer fra hele verden. I år er det flest norske elever, men også en del internasjonale. Skolen kombinerer videregående skole pensum med sitt eget signatur program utviklet for å gi studentene bedre faglig forståelse av den verden vi lever i. I løpet av året skal vi innom 20 forskjellige havner, og innom alle verdensdelene. På denne måten kommer vi til å få en dypere forståelse om likheter og forskjeller, samt bli kjent med nye kulturer og mennesker. Med et seilskip som "campus" kommer vi til å møte mange utfordringer, men vi kommer også til å lære å jobbe bedre som et team, modne som mennesker og utvikle et stort globalt nettverk.

14 August reiser jeg til HongKong sammen med elevene fra Norge, inkludert min bestevenninne og flere andre venner. Jeg gleder meg utrolig mye til å møte alle menneskene jeg kommer til å bo og gå på skole med hele neste skoleår. Jeg gleder meg også til å oppleve dette utrolige utvekslingsprogrammet, og å besøke så mange nye land. Selvom det er mye positivt med denne reisen, kommer det også til å bli tøft og være vanskelig til tider. Likevel er jeg veldig innstillt på å dra og er sikker på at dette kommer til å bli litt av en opplevelse.

Om noen har spørsmål er det bare å stille, og jeg svarer med glede. Når jeg er på båten har jeg verken internett eller noe særlig dekning. Derfor kommer jeg til å forberede innlegg, filmer, og bilder for så å legge ut når jeg kommer i havn.

Håper du vil følge bloggen gjennom reisen min!

  • 2064 lesere

Likes

Comments