Header


Exfoliering - det fina ordet för ”peeling” som hudterapeuter ofta använder:
”Du måste exfoliera mera!”

På ca 1 månad byts huden ut helt och hållet över hela kroppen - precis som ormarna ömsar skinn. 🐍Skillnaden är att ormarna släpper all hud direkt, vi tappar lite varje dag. Just nu befinner vi oss precis mitt i väderväxlingen höst/vinter och många känner att pannan ser ut som en vägg där färgen börjat lossna.
Det är då extra viktigt att peela huden! Vi vill att de små bindningarna mellan de döda hudcellerna ska släppa från varandra snabbare så att den nya huden under får visa upp sig.

Det finns olika typer av exfoliering:

Mekanisk (korn-peeling) - har en bas med små korn från t.ex. kärnor, salt eller socker. Skrubbas mot huden med cirkelrörelser. Är toppen att använda på kroppen!

Prova hemma: 1 msk olivolja, med 1 tsk salt och lite pressad citron. Massera in peelingen över hela händerna, gnugga knogarna och skölj sedan av och torka med en handduk. Även perfekt för torra hälar!

Kemisk/ Leave-On (syror eller enzymer) - består av fruktsyror (t.ex. BHA/Salicylsyra) eller enzymer (tex papain från papaya). Appliceras på rengjord hy och får verka en stund innan avtvätt. Ingredienserna lossar på bindningarna mellan de yttersta hudcellerna utan att man behöver massera för att aktivera.

Vissa av produkter med fruktsyror kan även lämnas kvar på huden, så kallad ”leave-on”. Man kan låta den få verka under en längre tid över natten. Denna typ av peeling tycker jag är att föredra för ansiktet. Syror är en hel vetenskap som jag kommer fördjupa er i längre fram. Men jag kan lova att det ger otroligt fina resultat för acne, förminskandet av porer och slätare hudton/struktur.

/Coach.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments


”Jag vet.. jag vet.. A & O..”

Det första steget känner de flesta till. Rengöring.
Men alla känner inte till vikten i att ha rätt rengöring - efter din huds behov och tillstånd.

Låt oss bara få en sak överstökad genom att säga såhär: ingen behöver handtvål i ansiktet.

Varför?
Vår hud har naturligt ett lågt pH värde (mellan 4,5 - 5,5) på hudytan, medan vanlig tvål har ett väldigt högt pH värde. Det verkar därmed avfettande för våra naturliga oljor som är på plats för att skydda huden mot uttorkning. Detta kan lätt leda till en obalans i huden.

Tecken på obalans är klassiskt att du upplever din hy torr, men blir ändå glansig i ansiktet (speciellt t/zonen). Du får sedan finnar i området och någon rekommenderar att behandla det med uttorkande akne-produkter - vips har vi skapat en ond cirkel.
Jag har träffat personer som tycker att tvål fungerar utmärkt och att det känns skönt när det stramar/”känns rent” i ansiktet. När man är ung och inte har några akne-problem är det säkert ”toppen” (har svårt att tro det). Men en dag kommer det att slå tillbaka och så kommer frågan:

Hur kan jag åldrats så snabbt från den ena dagen till den andra? Vart kommer alla linjer och rynkor ifrån?

Jag skulle börja med att införskaffa en återfuktande och mjuk mjölkrengöring
som är skonsam för huden. Den ska gärna innehålla vårdande, vegetabiliska oljor som löser upp orenheter (smink, talg, föroreningar..) samtidigt som hudens lipida hinna respekteras och förstärks. Ha tålamod, det tar lite tid för huden att återställas och hitta tillbaka till ”normalt läge” men med lite hjälp på traven med peeling, serum och kräm kommer din hud snart tillbaka i balans igen.

Micellärt ansiktsvatten
är också att rekommendera - speciellt för er med väldigt känslig och uttorkad hy. Kan användas istället för vanligt vatten efter rengöringsmjölken, eller som rengöring på morgonen. Innehåller ingredienser som liknar magneter - som suger åt sig orenheter utan att störa balansen.

☀️ Morgon: Svep ansiktet med micellärt vatten på en bomullstuss. Applicera sedan efterföljande produkter, tex. serum och kräm. Hoppa inte över rengöring på morgonen. Rester av produkterna du la på under kvällen, samt gammal smuts som huden ”puttar ut” under natten vill du inte ha under dina morgon-produkter och ditt smink resten av dagen.

🌙 Kväll: Rengör först ansiktet med rengöringsmjölken i en uppåtgående massage. Gör rörelser från mitten av ansiktet och utåt/uppåt mot hårfästet. Skölj av med vanligt vatten, torka torrt med en mjuk handduk och upprepa vid behov. Avsluta med att svepa med det micellära vattnet över ansiktet för att få bort ev. rester.

Tänk på att ha en separat make-up rengöring för det känsliga ögonområdet.

/ Coach.

Likes

CommentsHur mycket vatten dricker du på en dag?
(Gå och drick ett glas innan du läser vidare.)

Vår kropp består utav minst 60% vatten - det är ungefär från fötterna upp till midjan.

Genom att dricka vatten
blir vårt inre smidigt och blodet kan flöda fritt med näring till vår kropp, hela vägen ut till hudcellerna. Lymfsystemet kan också med lätthet skölja bort slaggprodukter som ligger och skräpar. Tricket är att dricka med jämna mellanrum över dagen. På så sätt respekterar vi även salt- och mineral-koncentrationen som är viktig i kroppen. Dricker man för mycket och sveper större mängder på direkten kan den balansen rubbas.

Målet är mellan 1,5 - 2 liter vatten under en dag.

Hitta några hållpunkter som kan påminna dig att ta några klunkar eller dricka ett glas vatten. Det kan vara mellan varje möte på jobbet, innan varje måltid eller när någon frågar om du vill ha kaffe (det kan ju lätt nå upp mot 8 ggr/dag). Var kreativ och hitta ett mönster som gör att du kommer ihåg.

Exempel på rutin:
1. Direkt när du vaknar
2. Innan måltider: frukost, lunch, middag och mellanmål.
3. Innan du somnar.

Kom ihåg att dricka extra med vatten efter ett träningspass!

Det finns flera appar tillgängliga för dig som vill ha påminnelse i telefonen.
Sök t.ex. på: Water Reminder.

Lycka till!

/ Coach.

Likes

Comments

Hej och varmt välkommen till THE SKIN COACH!
Jag är här för att peppa, boosta och lyfta dig och din hud till nästa nivå. Du kommer att få lära dig allt om hur du blir expert på just din unika hud, för vi är alla olika.
Vi kommer att börja med att bygga upp huden från grunden.

So, let’s get down to business...

/ Coach.

Likes

Comments