Header

Jag har idag bloggat på nouw.com i en månad och jag har fått så mycket mer respons än vad jag trodde!
Temat har följt framförallt Psykisk ohälsa där bland annat min självbiografi varit i fokus.

Den står mig varmt om hjärtat då det handlar om mitt egna liv och har legat på topp bland de lästa inläggen från start! Den för också med sig flera viktiga budskap så jag tänker att vi tillsammans skall uppmärksamma andra som också har det svårt eller har haft det svårt eller kanske är anhörig!

För varje unik person som läser mitt blogginlägg "Trasdockan del 2 - På liv och död" samt kommenterar och gillar min sida TherezeC på facebook så kommer jag skänka 5 sek till Minds självmordslförebyggande stödinje! Samt ge dig möjligheten att vinna två biobiljetter!

Psykisk ohälsa är något som talas för lite om och ändå ökar det dagligen hos ungdomar i Sverige. Minds stödlinje är den ända självmordsförebyggande stödlinjen i Sverige och drivs ideellt.

Runt jul är trycket extra högt på telefonerna och jag tycker själv att deras arbete är oerhört viktigt!

Hur gör du/Hur går det till?
1. Läs Trasdockan del 2: på Liv och Död
2. Kommentera samma inlägg, glöm inte av att registrera din mailadress för möjlighet att kontakta dig vid ev, vinst!
(dela gärna med dig av dina erfarenheter kring suicid/psykisk ohälsa, kanske handlar det om dig själv en anhörig)
3. Gilla min sida TherezeC på Facebook

Och dela gärna inläggetr för en större chans att rädda fler liv!

'Den 22:a december kl 20 avslutas tävlingen och redovisning av det inskickade bidraget* samt dragning av en vinnare till två biobiljetter kommer ske strax där efter!

190kr räcker till ett samtal. Hur många liv kan vi rädda?

Läs mer hos Mind*Donationsbeloppet kommer betalas in som en klumpsumma alternativt i form av ett månadsgivande vid större belopp.
Redovisning av månadsgivande kommer isåfall att ske löpande.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag fick Alicia och Emelie repetera lite lvningar från tidigare i kursen. Vi missade simmet förra veckan då vi va sjuka men idag så är det sista lektionen på terminen och det ville man inte missa!

Övningarna idag blev, fingergreppet, simläge, karusellgrepp med vändning till rygg, stå i hand och flytväst övning (se videon ovan).
Alicia å Emelie dök inte idag då Alicia fortfarande e lite snorig, vi får öva på det privat nästa vecka istället =)

Alicia fick även med en liten krabba hem idag som ett bevis på att hon gått sin första kurs hos Aquabarn!

Likes

Comments

Jag kan inte beskriva känslan men ända sedan jag varit liten har jag kunnat sitta i timmar och bara titta på havet. Naturen är fantastiak och havet är så otämjt, så kraftfullt och så fyllt med liv. Hela min själ känner sig uppfylld av den styrka som havet för med sig men kan också innge ett lugn, som sprider sig likt en vindstilla dag, där havet fångar upp solens strålar i vattnet och de små rörelserna endast glittrar som små diamanter i ögonen.

Det finns inget mäktigare än havet för mig och att stå i storm framför vågor och låta dem sköja över mig är fantatsikt.
När jag är i vattnet känner jag mig fri, levande och oberoende av något... När jag dyker ner under ytan så är det bara jag och jag är ingen annan, det finna ingen annan och allt blir så tyst... Jag försöker alltid hålla andan lite längre för vaarje gång, jag hade helst stannat där under ytan men det går inte.

Jag känner mig uppfylld av vattnet och inget annat kaan få mig att könna så slm havet gör. Det kraft, dess vilda otämjbara beteende, dess stillsamma lugn och hur solen sänker sig i havet varma tysta sommarkvällar... Det ör då jag könner att jag lever.

Likes

Comments

Mitt i alla inlägg kring psykisk ohälsa så kör vi med ett peppade budskap idag!

Du är vacker för du är unik!
Du är värdefull för det finns bara en som är är så fantastisk som du!

Likes

Comments

Jag flyttade in i den lägenhet jag har nu i maj, dvs för 7månader sedan..

När jag å barnen flyttade in så kom vi från en trea på 75kvm, denna yta vi har nu är på 115kvm. Å trotts att vi inte hade möbler att täcka alla ytor vid inflytten så hade vi ändå massa saker i källaren så som de flesta personer har. Det mesta var kläder, saker sedan jag va barn och leksaker som barnen inre leker med längre och sen en massa kartonger från mitt ex med som inte har plats med dem hos sig pga andra själ.

Så, när vi flyttar in i denna nya lägenhet och finner förrådet, sår det inte bara en tredjedel av vårat gamla förråd vilket gör att vi inte får plats med alla saker där.. Förrådet är ca 4kvm trots till en lägenhet på 115kvm som skall hålla max 10 personer . Detta är för mig helt obegripligt.. Men det värsta är att hela källaren luktar fullt med mögel.
Även barnvagn och cykeltur luktar fullt av mögel och man kan näst intill ta på fukten i luften... Detta felanmälde jag i maj...

Som tur e så bor jag själv på min våning vilket gör att jag har ett stort utrymme i salen där jag bor. Så jag har ställt saker i det utrymmet och ja jag vet att det kan blockar utrymsvägar, men jag bor även högst upp så det borde inte påverka nån annan än mig själv och min familj!

Men nej nu är det december, hemmabrändernas månad och min kvartertavärd har klart och tydligt sagt att jag får böter om sakerna står där ute... Men det är fortfarande mögel i utrymmena jag anmält... Inget har gjorts..
Då menar poseidon (företaget som jag hyr av) att dom inte har nån skyldighet att tillhandagålla varken cykel, barnvagn eller källaren förråd så mina saker får vara i lägenheten....

Det är ett enormt iland problem jag fattar det.. Men att göra min lägenhet till en flyttzon under jul på grund av att ett företag inte sett till sanering av en av sina byggnader gör mig fly förbannad... Minst sagt...

Likes

Comments

Ska ljuset brinna förbi 9:an eller stanna strax ovanför när det är den 9:e december?

Likes

Comments

Antisocial 

Ca 2 % av befolkningen lider av denna personlihetsstörning som är vanligare bland män än kvinnor. Att leva med en antisocialpersonlighetsstörning är att leva utan empati eller förståelse för andras värde samt känslor och att man njuter av att befinna sig i maktpositioner där man också kan utöva makten mot andra. Denna störning kan bli oerhört farlig och en person som lever tillsammans med en obehandlad person som har antisocial personlighetstörning lever i en relation som ofta leder till impulsivt våld, psykisk misshandel. Störningen kallas med andra ord för psykopati. Mer än 50% av dessa människor döms nån gång till fängelse.

Sympotomerna är hett temperament och tar lätt till våld i situationer där tålamodet blisret (inte alltid mot människor utan även mot saker/ döda ting)
Svårt för å känna skuld och ånger och är ovanligt impulsiva i sitt levende, det skall hända mycket och många risker tas.
Själv bilden av en människa med denna sjukdom är att personen är överlägsen andra och har därför rätt till att utnyttja andra i förakt för att alla andra ses som svaga.

Personen ser inte heller sin sjukdom utan eftersom man är så överlägsen så är det alla andra det är fel på.

Personer med ADHD har tendenser till psykopatiska drag, pga bristerna i uppmärksamhet och impulskontroll. men det är inte samma sak som antisocial psersonlighetsstörning och skall därför särskiljas!

Borderline

Impulsivitetskontrollen är påverkad även här, ca 2% av befolkningen drabbas av Borderline och största andelen är kvinnor. Till skillnad från antisocial personlighetstörning så har en berson med borderline en näst intill obefintlig självbild och har svårt att hålla sina känslor istyr, vilket påverkar relationer till andra människor, det är svårt att skapa relationer som håller längre perioder och även svårt att hantera andra människor kännslor och sina egna.
Självskade beteende och en känsla av "tomhet" samt missbruk är väldigt vanligt bland personer med borderline.

Borderline är dock inget som är medfött utan man tror att det är något man får, och kan därför bli "botad" från det.
Man tror att det handlar om människor som har en extra känslig sårbarhet som blir utsatta för trauman under uppväxten.
Psykoanalys är en metod som används i samtal med borderlinepatienter, (läs mer om psykoanalys och Freud här ) .
Borderline har dock många likheter med andra diagnoser som ADHD och Aspergers. Vilket är viktigt att utesluta så att inte felaktigt diagnos ställs.

(jag själv blev utredd för borderline vid två tillfällen under in uppväxt men fick aldrig diagnosen (eller någon annan) )

Histrionisk

Ca 2 % av befolkningne lider av denna störning, trotts det så är orsakerna nästintill okända, 'vissa säger att gener är inblandade och vissa tror att det har mer med uppväxten att göra, dvs att man präglas till att få detta beteende.
Beteendet i sig är hyfsat ofarligt, det kan dock påverka människor runt om kring en och en själv negativt och leda till depressioner.
Hittrionisk perosnlighetsstörning gör att personen i fråga ofta är väldigt framgångsrik socialt på grund utav sitt förföriska kommunikationssätt. Dom är väldigt ytliga och fixerade vid sitt egna utseende och har en förmåga att flörta med människor för att få deras uppmärksamhet och bekräftelse, detta görs dock omedvetet då personen agerar utifrån ett sätt som ses normalt för denne själv. Över analysering av andras känslor gentemot en själv görs också vilket ofta leder till att personen tror att det finns ett tvåsidigt intresse. Detta kan såklart orsaka stora problem.

Depressioner har en tendens att uppstå vid djupare relationers avslut för att personen själv inte inser sin del i seprationen och det är ofta vid säkandet av hjälp för depression som störningen upptäcks.

Narcissistisk

Detta är en otroligt ovanlig variant av personlighetstörning och drabbar bara ca 0.5% av befolkningen. Dom flerst vet odck vad det innebär, vilket är en förhöjd fixering vid det egna jaget. En viss mängd narcissism är nyttig, för att älska andra måste man älska sig själv först. men hos en med en narcissistisk störning så har de egocentriska dragen blivit helt dominerade och skapar stora problem i relation till andra människor.

Personen ses som odräglig och själv upptagen och har ett behov av att konstant lyfta sina egna förmågor i alla samhang.


Likes

Comments

Fobisk 

En Fobi för något innebär att man har en genuin överväldigande rädsla för någonting, när det kommer till fobisk personlighetsstörning så handlar det mer som en rädsla av att vara otillräcklig, dvs att inte duga, inte göra rätt eller att bli kritiserad.
Detta innebär att Personen har en väldigt låg självkänsla vilket kan leda till ett självdestruktivt beteende så som ätstörningar och missbruk.
En person som lider av denna störning har ofta svårt att utföra gruppaktiviteter i rädlsa för vad andra skall tycka eller att göra bort sig genom att göra fel.

Osjälvständig

Denna störning inbär att man är i beroende ställning till människor runt om kring sig, man tror inte att man klarar av något på egen hand och har ett behov av att bli omhändertagen. det finns en fobis rädsla för att bli ensam vilket kan ge starka panik och ångest attacker. Personen "vänder gärna kappan efter vinden" och anpassar sina egna åsikter så de faller i tycke för andra.
En person med osjälvsändig personlighetsstörning utstår hellre psykisk och fysisk misshandel än att bli ensam.

Tvångsmässig

Ett nästingtill pedantiskt prestationsinriktat beteende kännetecknar en person med en tvångsmässig störning. Personer med detta kan lägg all fokus på en sak för att det skall pli perfekt och det finns inga realistiska prioriteringar då det personen fått fokus på på något så övertar det hela personens vardag.
Prestationsförmågan stör i att kunna utföra andra uppfigter och försummar folk runt omkring.
Personer med denna störning är också ofta snåla och kan ses som giriga i andras ögon.

Likes

Comments

En mamma kommer och hämtar sin 5åriga son hos sin pappa efter ett umgänge, pojken har en blåtira men det är först när dom väl är hemma som pojken brister och berättar allt. Hur pappa slagit honom med en sten i ansiktet, kastat runt han på golvet och vid ett illfälle bränt hans hand på en spisplatta.

mamman har haft misstankar om att barnet inte haft det bra hos sin pappa men aldrig kunde man tro att det var såhär illa, pappan hade hållt pojken borta från umgänge vid flera tillfällen och skyllt på att barnet varit sjukt.. senare framkommer det att det finns en helt annan anledning till detta.

Inatt har jag haft ett samtal med mamman och fått lyssna på inspelingar där pojken berättar om de sexuella tjänster han fått utföra och sexuella övergrepp han fått utstå... Pappan är idag inte åtalad, men boendet har efter tvist tillfallit mamman.

MEN

Nu tar hovrätten upp fallet efter att pappan överklagat dommen, för i samband med den första tvisten så fick Mamman ett brev adresserat till sig som var fullt med antetamin, polisen tog paketet i tullen och grep mamman samma dag. hon skall nu avtjäna 5 månader fängelse för något hon säger sig oskyldig till och Pojken... vad händer med honom? Ja han kanske skall tillbaka till sin pappa!

Min månad av psykisk ohälsa som tema har tagit en abrupt vändning, jag kommer forsätta i den mån jag kan men också arbeta för att denna historia lyfts upp till ytan, mamman, en tjej som jag har ett band till som ingen kommer kunna förstå, var min stöttepelare,min syster och min bästa vän på sävastgården (läs trasdockan) , hon fanns därä för mig, och jag finns där för henne!

Håll utkik efter "Fallet Vincent" på bloggen och hjälp mig sprida dessa hemsheter för att förhindra att mydnigheterna sätter ytterligare ett barn i orätta händer!

Likes

Comments

Kan verkligen minnas hur vi skrattade under denna sessionen jag och Carin, nova var inte så gammal och såg så stor ut på anna andra bilder, men denna bild fångade verkligen hennes storlek med 4000g och 54 cm lång

Bilden passar väldigt bra till jul, men en fråga, hur många är det egentligen som fortfarande har dopp i grytan ?

FOTO: Carin i göteborg

Likes

Comments