Jeg fikk vertsfamilie den 24. januar og Jeg bestemte meg for å vente litt med å fortelle det på bloggen av litt forskjellige grunner. For det første ville jeg bli litt bedre kjent med familien før jeg i det hele tatt begynte å fortelle andre om det, og for det andre så er jeg så heldig at jeg fikk vertsfamilie i januar, noe som er veldig tidlig, så det er jo ikke 100% sikkert (ting kan jo skje?).

Det å få vertsfamilie såpass tidlig var veldig uforventet, og jeg hadde innstillt meg selv på å få vite det i August (tidligst mars), samtidig var det veldig deilig å slippe å tenke på det konstant, for å være helt ærlig har det tatt veldig mye tid bare på å tenke på det og gruble. haha. Jeg fikk vite det mens jeg hadde et kort ti minutters friminutt i mattetimen, for min del ble det mer enn 10 minutter. Jeg ble skikkelig gira, og kjempe glad. Resten av timen satt jeg bare å leste om dem og prøvde å finne dem på facebook og sånn (stalker much?)

Som dere ser på bildet over så skal jeg til staten Michigan, og byen Grand Blanc, Vertsfamilien min består av Vertsmor Katie (26/26), Vertsfar Justin (26/27), og tre små jenter (eldste er syv, yngste blir to). I tillegg til det har de 2 rotter og 1 hundevalp. Jeg har snakket litt med vertsmor og bare hilst på vertsfaren min og beger virker veldig hyggelige. Jeg gleder meg kjempe masse til å komme til USA og å bo med familien i Michigan. Jeg er kjempe fornøyd med familien, og jeg synes det er veldig kult å tenke på at de har valgt meg blant alle som drar på utveksling. Jeg synes det er veldig kult. Det er også mange skrekkhistorier ute på TV2 nå for tiden, men siden vertsfamilien har to utvekslingsstudenter hos seg nå er jeg heller ikke bekymret i det hele tatt.

Skolen heter Grand Blanc high school, og ligger ca 10 min med bil fra der jeg skal bo (likevel må jeg ta bussen:) ). Skolen har ca 2800 elever som er mye mer enn den skolen jeg går på her i Norge. Skolen har også mange sporter og klubber man kan være med på. Helt sinnsykt!


Grand Blanc er en liten by med ca 8000 innbyggere, og de fleste som bor der jobber ikke i byen men i av byene rundt. Flint er den nærmeste storbyen, og har ca 100 000 innbyggere. Det er en by med en god del kriminalitet og de har ikke hatt rent drikkevann siden 2014, men man pleier visst ikke å dra inn dit med mindre man må. Jeg er visst bare 90 minutter fra Detroit da.

Likes

Comments

Jeg tenkte at jeg skulle ta en såkalt "Exchange Student Challange". Det er ikke så veldig mye å skrive om akkurat nå siden de bare leter etter vertsfamilie, så jeg tenkte det kunne være interessant å prøve denne challangen. Jeg har sett andre utvekslingsstudenter som har gjort denne både på blogger og på youtube så jeg tenkte at det kunne vær morsomt for meg, og også for dere å se hvordan jeg ligger ann, og hva jeg tenker nå.

Det vil også komme en oppdatert versjon nærmere sommeren.

♥Hvor skal du på utveksling?

USA!

♥Hvilken organisasjon reiser du med?

Jeg reiser meg Explorius og underorganisasjonen ICES

♥Hvor kunne du aller helst tenke deg å ende opp?

Jeg bryr meg egentlig ikke om hvor jeg havner så lenge jeg ikke havner ett sted som er alt for likt Norge (natur og klima). Jeg har noen stater som hadde vært helt knall å ende opp i da. De statene er Louisiana, Texas, Arizona og California. Det viktigste for meg er uansett å havne i en bra vertsfamilie

♥Har du fått vertsfamilie?

Nei, ikke enda. Jeg venter i spenning. Haha. Leverte søknaden min i slutten av oktober så jeg tviler på at jeg får det med det første. Jeg vet ikke engang 100% om jeg får reise siden jeg fikk 2 i matte i fjor, men satser på 3 eller bedre nå, så er det sikkert.

♥Har du gjort stat/ religions valg?

Nei, det har jeg ikke. Jeg hadde mulighet til å gjøre det, men jeg bestemte meg fort at det skulle jeg ikke ha! Ville heller komme til en familie som passer meg ordentlig og som jeg trives i enn å komme til California og ikke passe inn i familien.

♥Kunne du tenkt deg å prøve en ny sport?

Ja, Jeg kan godt tenke meg å prøve både, basket, volleyball, Cheerleading og fotball (soccer), men jeg er åpen for andre sporter også!

♥Hva gleder du deg mest til?

Egentlig alt!!! Hva er det jeg ikke gleder meg til egentlig? Først og fremst New York, møte vertsfamilien, utforske byen jeg skal bo i, gå på en amerikansk skole, bli kjent med mange nye mennesker, ny kultur og feire de amerikanske høytidene osv. Kan skrive et egent innlegg om det senere og min amerikanske bucket list.

♥Hva gruer du deg mest til?

Jeg gruer meg meg mest til å være borte fra alt som er "vanlig" for meg over en så lang tid. Andre ting jeg gruer meg til er første skoledag også har jeg lest ganske mange skrekkhistorier om utvekslingselever som har kommet til skikkelig dårlige familier og ikke trives i det hele tatt (Note to self; De fleste historiene er fra 2011 og nedover). Jeg håper at hvis noe sånt skjer at organisasjonen er hjelpsom, noe ikke alle er! Alt i alt er det bare overtenking antar jeg

♥Hva tror du at du kommer til å savne mest?

Den norske maten, luften og friheten (obviously kommer jeg ikke til å få lov til alt jeg får lov til hjemme), men det er vel en vanesak? Jeg kommer nok til å be mamma (eller noen andre) til å sende meg ett par småting (mat) som er norskt. Jeg overlever nok

♥Nevn noen steder du kunne tenkt deg å besøke i landet ditt?


♥Tror du det kommer til å bli et bra år?

Om det blir bra eller ikke er vel forsåvidt opp til meg og jeg tror det blir ett drit bra år uansett hvor jeg havner og hvem jeg havner hos. Det har jeg nemlig bestemt på forhånd!

Likes

Comments

Nå som jeg er ferdig med søknadsprosessen tenkte jeg at jeg skulle fortelle litt om hva den går ut på siden en av grunnene til at jeg lagde bloggen tidlig var for å fortelle fremtidige utvekslingsstudenter hva du gjør før du reiser til USA, og ikke bare det som skjer når du har kommet ditt. Jeg kommer til å gå gjennom hele prosessen fram til der jeg er nå.

Organisasjon

Det hele starter med at du tar valget om å dra på utveksling, og velger en organisasjon. Det å velge organisasjon er viktig. Det jeg anbefaler når du skal lette etter en organisasjon er at du finner en du først og fremst føller deg trygg på. Det er viktig å velge ut i fra de tingene du mener er viktige for deg, og det du vil at organisasjonen skal tilby. Personlig er jeg utrolig fornøyd med Explorius så langt. De er hyggelige, har god kundeservice, mye av det jeg så etter i en organisasjon, og de hjelper meg gjennom hele prosessen via mail.

Intervju

Etter at du har valgt organisasjon sender du inn et interesse skjema. Deretter vil du få en mail fra organisasjonen du har valgt om intervju. Noen tar intervjuet over skype, og noen har ett personlig møte. Jeg møtte en som jobber i Explorius på Sandvika Storsenter og hadde intervjuet med henne, hun var utrolig hyggelig og kjøpte kakao til meg og mamma. Intervjuet er uforpliktende og gratis som betyr at du ikke knytter deg til organisasjonen etter intervjuet. Intervjuet består av to deler. En på Norsk, og en på Engelsk. Det er også en informasjonsdel på starten. Mange er veldig nervøse før intervjuet, og man tenker kanskje at det er ekstremt seriøst, men det er ikke noe å engste seg for. Intervjuet går veldig greit, og er ikke noe å grue seg til. I tillegg skal det veldig mye til for å ikke bli godkjent.


Godkjenning

Etter intervjuet vil det gå opp mot en uke før du får beskjed om du er blitt godkjent eller ikke. For meg tok det ca 2 dager. Da har du rundt 1 uke på å godta plassen du har fått.

Søknad

Hvis du blir godkjent, vil etter et par dager få tilsendt en mail hvor du må krysse va ett par ting (som statsønske), etter det får du to mail. En lang mail med masse informasjon fra kontaktpersonen din og en med innloggings informasjon til den elektroniske søknaden. Jeg fikk i første omgang 1 måned på å fullføre søknaden. Jeg anbefaler virkelig å begynne med søknaden med en gang, Bestill time hos legen, lever alle dokumenter til skolen din og start tidlig. Det høre kanskje ut som mye tid, men det er ikke det. Den perioden du holder på med søknaden er veldig slitsom, men det er utrolig deilig når du endelig er ferdig.

Ventetid

Når du har levert søknaden vil du etter noen dager få beskjed om at den er blitt sendt til USA eller så får du beskjed om at noe er gjort feil, da må du gjøre det på nytt. Hvis den er godkjent blir den bare sendt til USA og da er det bare å vente. Som oftest får du ikke høre noe mer angående søknaden før du får plassering og familie. Det varierer veldig når man får familie. Noen får etter et par uker, mens andre får ikke før etter et par måneder, så det er bare å smøre seg med tålmodighet å fokusere på andre ting.

Mail fra kontaktpersonen min, den er mye lenger (med mange filer)

Likes

Comments

Jeg fikk tildelt søknaden min igår. Den består av ganske mange deler som dere kan se på bildet under. Underorganisasjonen min heter ICES, og det er tydeligvis en av de største organisasjonene Explorius jobber med. Jeg kunne ikke vært fornøyd

Del 01 og 02 var ganske lette, med noen spørsmål om meg selv og familien min, noe som er helt greit egentlig. Har ikke noe imot og svare på ting som hvor mye jeg veier, hva mamma jobber som og hva jeg driver med på fritiden. Nå som jeg skriver dette innlegget har jeg også skrevet ferdig brevet til vertsfamilien min, jeg mangler bare noen få ord. Ellers er resten avhengig av andre folk. 0.5 er delvis mitt ansvar, men det er bare å oversette karakteren mine fra norsk til engelsk. Resten av søknaden er da avhengig av lærere og leger. Jeg er også ferdig med 0.9 - 13, men mamma vil ikke scanne så mange ark på forskjellige tider så jeg må vente til jeg har fått mail fra legen og den gamle læreren min på ungdomsskolen.

​Jeg har nøyaktig en måned på meg til å fullføre søknaden, men siden jeg teknisk sett er ferdig så er alt avhengig av andre. Jeg håper på å bli ferdig fortest mulig siden jeg da (mest sannsynlig) får meg vertsfamilie tidligere. 

Jeg fikk gjort veldig mye i går føler jeg, jeg fikk tatt den første hepatitt A+B vaksinen, jeg ble ferdig med det JEG skulle bli ferdig med og jeg fikk facetimet med en annen utrolig hyggelig jente som også skal til USA neste år. Du finner bloggen hennes Her

Jeg kan skrive et mer detaljert innlegg om søknaden senere og jeg kan også skrive litt mer utdypende, dette var bare for å oppdatere litt så det ikke går 100 år mellom hvert innlegg!

Likes

Comments

Jeg tenkte jeg skulle skrive ett innlegg om hvorfor jeg valgte akkurat Explorius som organisasjon og ikke EF (som jeg har veldig god erfaring med så skal ikke blande dem inn i dette) fordi jeg fikk et spørsmål om det for et par dager siden.

Så da starter jeg like gjerne med å fortelle hvorfor jeg valgte nettopp Explorius som organisasjon.

Da utvekslingsår bare var en tanke (i sånn 7.klasse), gjorde jeg research på forskjellige organisasjoner. Jeg så på hva hver organisasjon hadde å tilby, og hva de ikke hadde å tilby. Speak, STS, EF og AFS var organisasjoner som jeg vurderte, foruten Explorius. Jeg utelukket derfra en etter en og ble tilslutt sittende igjen med Explorius, som i størst grad hadde de vilkårene jeg ønsket. Jeg stod mellom EF og Explorius en god stund siden jeg har god erfaring med EF fra før, grunnet språkreiser. Endte med Explorius etter å ha snakket litt med mamma (som faktisk er så snill å betaler for dette!!). Så her er grunnene mine:

  • Explorius sender få studenter, og dermed vil hver og én av studentene få bedre veiledning og hjelp fra organisasjonen. Man blir ikke lenger bare "en i mengden" som man fort ville blitt med EF eller STS, som sender i vei en hel del flere.
  • Explorius var forholdsvis rimelig i forhold til de andre organisasjonene. Da med tanke på hva man får for pengene.
  • For hver utvekslingselev de sender av gårde, så sponser de skolegangen til en afrikansk elev.
  • I tillegg til prisen er også en soft landing camp I NYC på 3-4 dager
  • Explorius er også godkjent av lånekassen, noe som vil si at vi er garantert å få omtrent 40 000 kroner i stipend i løpet av året.
  • Hverken Explorius eller underorganisasjonene deres betaler vertsfamiliene, noe som ikke gjør at vertsfamiliene kan ha et økonomisk motiv. De sjekker også rullebladene til alle i familien, og foretar en rekke "sjekker" for å kvalitetssikre familien.

Hvis du lurer du på mer om Explorius, anbefaler jeg deg å ta en titt her.

Likes

Comments

Hei

Siden dette er mitt førsteinnlegg tenkte jeg å skrive litt om mine tanker og forventninger om utvekslingog bitte litt om meg selv.

Meg:

Jeg hetersom sagt Therese, er 16 år og kommer fra Bærum. Skoleåret 2017/2018 reiser jegtil USA på utveksling.

På fritidendriver jeg med musikk, skuespill og politikk, men akkurat nå er dte skolen somer viktigst.

En av hovedgrunnenetil at jeg har lyst til å dra på utveksling er fordi jeg har reist veldig myealene fra før av (Språkreise med EF) og jeg har gått litt lei av å bare væreett sted i max 3 uker for så og si aldri komme tilbake, og jeg alltid har hattlyst til å vite hvordan det er å være amerikansk ungdom, og du får på en måteett andre hjem på andre siden av jorden.


Mine forventninger:

Jeg får hele tiden høre at jeg ikke skal forvente at det skal bli som en typisk "american High School" film. Det kommer til å bli vanskelige dager, og det kommer gode dager. Jeg velger likevel å drømme meg litt bort i den tanken og bare håpe på at det blir så likt som mulig.

Mitt pågangsmot er alle erfaringene jeg kommer til å sitte igjen med. Tenk, tenk hvor mye du forandrer deg på et år, når du skal ut fra alt det som er "vanlig" og inn i noe helt fremmed, en helt fremmed kultur. Det skremmer meg litt, for jeg aner jo ikke hva som kan skje. Kommer jeg til å gå overens med familien, vennene, hvordan kommer jeg til å mestre fagene på skolen, prøvene, forventningene av meg osv. Men forstå meg rett, jeg reiser med positiv innstilling, men det er nok helt normalt å begynne å tenke på disse tingene. Det var sånn at før vi i det hele tatt hadde bestilt, da det hele bare var snakk og drømmer, trodde jeg at alt kom til å gå så bra. Men det er nå etter at vi har bestilt at jeg kjenner at herregud, jeg skal bo i USA 10 måneder neste år! Jeg gleder meg sånn!

Hva jeg tror kommer til å bli vanskeligst når jeg kommer til USA:

· Å komme inn i miljøet, være utadvendt nok til å bli kjent med de rundt meg. Det er tross alt de jeg skal omgi meg med de neste ni månedene.

· Å sette meg godt inn i hvordan det fungerer med skolen, samtidig som jeg skal konsentrerer meg om den norske skolen, og fagene der. Jeg må nok sette av noen timer i uken til å jobbe med de fagene også.

· Hjemlengsel! Dette punktet kommer nok til å bli det vanskeligste. Jeg kommer til å savne familien, vennene mine, skolen, maten, språket og alle tradisjonene vi er vane med. Jeg reiser jo fra alt jeg vet og kan, til en helt annen kultur

· Det å bli vandt til skolen og hvordan systemet der funker og (mest sannsynlig) mengden med lekser.

Senere vil jeg komme med et innlegg der jeg forteller mer om prosessen, vertsfamilien og mer!


Jeg valgte å lage denne blogger først å fremst for at familie, og venner hjemme i Norge kan følge med på hva jeg gjør på en lettere måte på grunn av tidsforskjellen. I tillegg for at jeg skal ha et sted jeg kan gå inn å se alt jeg har gjort, opplevd og tenkt i løpet av året mitt, og selvfølgelig for at fremtidige utvekslingstudenter skal kunne se hva det går ut på å dra på utveksling, og ikke være så nervøse før avreise. Det har gitt meg mye visdom, og glede ved å lese andre sine blogger, så jeg håper at dette vil være en blogg som kan hjelpe fremtidige utvekslingsstudenter ut i verden.

Jeg håper du vil følge bloggen min videre.

♥ Therese

Likes

Comments