Instagram@vegomedtherese

Ni hittar mig även på Facebook under "Vego med Therese" https://www.facebook.com/vegomedtherese/

For international readers: Google translate is available in the meny if you press the symbol with the three lines in the left top corner.


Hej allihopa! I anda med vinterhalvåret som nu tagit Sverige med storm så fortsätter jag att laga recept på varma rätter. Det slog mig häromdagen att jag inte ätit denna rätt sedan högstadiet så jag bestämde mig för att göra en egen vegansk version. Supergott verkligen och perfekta storkoket att sedan ha i matlåda! Även en underbar rätt att äta med sked under en filt i soffan.


Recept ca 4 portioner:

En gul lök 

2 vitlöksklyftor

300g sojafärs (Jag använde hälsans kök)

400 ml tomatsås eller krossade tomater (jag använde en burk tomatsås från barilla)

2 konserver eller tetrapack med bönor (Jag använda en med kidneybönor och en med vita bönor)

Cirka 6 dl vatten (använder du krossade tomater blir det nog bättre med 4 dl vatten)

Oregano, basilika, svartpeppar, salt, paprikakrydda, spiskummin och chili


​Såhär gör du:

Skär den gula löken och hacka vitlöksklyftorna, fräs sedan i olja i en medelstor kastrull. När löken börjar bli genomskinlig är det dags att lägga i sojafärsen, stek tills den är varm (beror lite på om du använder fryst eller inte). Skölj sedan bönorna och lägg i tillsammans med tomatsåsen och vattnet. Låt koka upp och sedan är det dags att krydda! Jag använde cirka 1 tsk av oregano, 1 tsk basilika, 1 tsk paprikakrydda, 1 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar, 1/2 tsk spiskummin och 1/2 tsk chilikrydda men jag rekommenderar alltid att testa sig fram och smaka av eftersom! Låt koka i cirka 10 min och sedan är det klart! Vill man ha lite lösare konsistens går det utmärkt att addera mer vatten! Serveras bäst enligt mig med ris men andra val av kolhydrater fungerar toppen! 


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments


- En måndag när man kommer hem från jobbet och det är mörkt redan kl 16 vill man ju inget annat än att bara beställa pizza och gömma sig i soffan...

- När man vaknar lite för sent och inte hinner äta någon frukost

- En dag mitt i livet och man inte hinner sitta ner för att äta lunch

Eller vilken dag som helst när man bara är sjukt sugen på pizza men inte orkar laga en ja då är detta recept perfekt! I give you den veganska pizzawrapen! Tar cirka 5 minuter att göra och den är bara helt underbart god.


Recept för 1 pizzawrap:

1 tortillabröd

2 msk tomatsås

ca 3dl riven ost (Jag använde violife cheddar)

och vilken topping du än gillar! Denna gång hade jag lök, salladslök och pizzakrydda också men har även haft vegansk skinka, vegansk salami och olika slags grönsaker i!

Veganskt margarin att steka i.


Såhär gör du:

Lägg tomatsåsen som ett lodrätt streck i mitten av brödet, strecket bör vara ungefär 1/3 del av brödet. Sedan är det bara lägga på allt du vill ha på och slutligen även osten! Tänk på att lägga det längst strecket bara så det blir enkelt att forma wrapen sen. Nu är det dags att forma wrapen, Vrid brödet så att strecket nu är horisontellt, vik in kanterna och rulla sedan över delen under strecket, tryck till så allt är på plats och vik sedan över igen. Ta lite smör och kleta på halvbågen, som nu är kvar högst upp, för att fästa ihop wrapen. (Finns videos på youtube och säkert google hur man viker en wrap om du har svårt att hänga med i min beskrivning haha) Ta fram en stekpanna och smält lite smör i, lägg i wrapen med den sidan där du fäste nyss neråt. Stek i någon minut och vänd sedan på wrapen. När den är gyllenbrun är antagligen osten i smällt och den är redo att ätas!



Likes

Comments


Hej allihopa och trevlig helg! Har fått förfrågningar på plockmat så idag tänkte jag dela med mig av tre röror som är fantastiska som de är men de är även perfekta att göra snittar av!


Skagenröra:

2 msk äggfri majonnäs

2 msk oatly ifrache

1 rödlök

3 tsk tångcaviar

2 msk citronsaft

Såhär gör du:

Hacka rödlöken i små bitar och blanda sedan samtliga ingredienser till en röra! Salta lätt!


Hummusröra:

1 paket kikärtor

1 röd paprika

1 salladslök

1 vitlök

2 msk citronsaft

Såhär gör du:

Enklast är att använda en matberedare. Häll i kikärtorna utan att hälla bort spadet och mixa tills du får en slät bladning tillsammans med citronsaften och vitlöken. Skär paprikan och löken i mindre bitar och lägg i det med. Mixa lätt! Vi vill ha kvar små bitar av paprikan och löken! Sakta lätt!


Färskoströra:

1 paket oatly på mackan

1 stor tomat eller 2 små

Några blad spenat

Såhär gör du:

Skär tomat och spenaten i små bitar, blanda tillsammans med färskosten. Tycker du att det blir lite bismak i osten går det superbra att addera lite citronsaft här med!


Snittar:

Vill du göra snittar behövs även tunnbröd! Rörorna räcker till cirka 2-3 tunnbröd var, ett bröd blir cirka 6 snittar.

Såhär gör du:

Bred ut respektive röra på tunnbröd och rulla ihop i plastfolie! Lägg i frysen cirka 20 min eller kylen i några timmar alternativt över natten. Sen är de redo att dela och servera!



Likes

Comments


Hej allihopa! Måndag igen vilket dock idag innebar ledighet för mig, superskönt men ovanligt haha. Passade därför på att göra ett recept som stått på listan länge, nämligen pyttipanna! I helgen var jag på Djurens rätts matmässa Vegovision och åt så himla mycket mat. Yi-pin soya är ett företag som var där och hade mängder av smakprover, bland annat den produkt som ni ser på bilden nedan! Supergod produkt som verkligen smakar pepparmarinad! Jag fick med mig ett paket hem och tyckte den var perfekt att ha i pyttipanna! Jag har sett de på willys men även på vissa hemköp! Generellt skulle jag dock säga att en bör ta sitt favoritsubstitut och ha i för bästa möjliga resultat. Hoppas ni gillar det!

Slänger även in en liten önskan till er! Är det något ni speciellt önskar här? En speciell rätt eller mer inom någon speciellt kategori? Önska jättegärna antingen genom att lämna en kommentar antingen här eller på Facebook/Instagram (vegomedtherese), skicka ett meddelande på Facebook eller mejla mig på theresehansen@live.se.


Recept cirka 4 portioner:

6 stycken kokta mellanstora potatisar

2 paket pepparmarinerad vegopytt

4 sojaburgare (Jag använde hälsans kök, går även bra med sojabullar etc)

2 gula lökar 

4 salladslökar

Salt

Mjölkfritt margarin att steka i (Jag använde icas)


​Såhär gör du:

Skär löken och fräs i en stekpanna med margarin. ​Addera de ingredienser som är frysta (i mitt fall burgarna), tärna potatisen under tiden och tärna sedan även burgarna. Addera sedan vegopyttet och potatisarna. Stek på medelvärme och addera margarin allt eftersom det behövs. När allt börjar få stekyta är det dags att hacka salladslöken och lägga i den tillsammans med lite salt. Stek tills potatisen fått bra färg och servera sedan! Supergott med rödbetor och en klick ifrache enligt mig!


Likes

Comments


Hej allihopa! Fredag igen så tänkte bjuda på ett lite mer helgigt recept! Fick ett önskemål häromdagen om det nämligen så här kommer det. Röran är en vegansk version av tonfiskröra och kikärtorna ger en ganska bra illusion av konsistensen. Denna är riktigt god och går nog att äta på många olika sätt, supegod att ha på smörgås också.


Recept för 4 portioner (räknat på att man äter 2 halvor var):

4 sötpotatisar

2 paket kikärtor

8 msk äggfri majonnäs (jag använde coop xtras)

8 msk oatly ifrache

2 rödlökar

4 salladslökar

Salt och vitlökskrydda


Såhär gör du:

Sätt ugnen på 250grader. Dela potatisarna på mitten och lägg i en form eller på en plåt, stick några hål med kniven igenom potatisarna och lägg sedan in dem i ugnen i cirka 45 min. Skölj kikärtorna och lägg de i en stor skål, mosa dem med en gaffel tills alla är mosade. Skär lökarna och addera dem i, sen är det dags för ifrache och majonnäs! Rör om allting och krydda efter smak, jag gillar ganska mycket vitlökssmak till exempel men det är upp till dig. Sen när potatisen är klar är det bara att lägga på röran och äta!


Likes

Comments


Hej allihopa! Det som jag tycker är svårast att ersätta som vegan är faktiskt fisk vilket gör att jag blir extra glad när jag lyckas veganisera ett recept som ursprungligen innehåller fisk! Något jag länge velat veganisera är fiskgratäng och måste verkligen säga att jag är otroligt nöjd med detta recept. Åt upp hela formen själv på mindre än 48h, gjorde den sent en fredagkväll och åt nog halva innan jag gick och la mig haha.. Riktigt gott så helt klart något ni alla bör prova!


Recept cirka 4-6 personer (blir en hel pyrexform)

270 gram naturell tofu

2 gula lökar

Cirka 10 normalstora potatisar

1 l oatly imat

Ett paket fryst dill

1 dl vetemjöl

Saft från en citron

salt, vitlökskrydda


Såhär gör du:

Skala och koka potatisen. Mosa till potatismos och addera 1 dl oatly imat samt lite salt, blanda och tryck sedan ut den längs kanterna på en form. Sätt på ugnen på cirka 250 grader. Skär löken och fräs i en stekpanna, smula sedan ner tofun i pannan, stek på medelvärme och rör om. När löken är genomskinlig och tofun är varm är det bara att hälla i allt i mitten av formen. Häll resterande oatly imat i en kastrull och koka upp, addera sedan vetemjölet, dill och citron. Rör om tills såsen börjar tjockna, då är det dags att krydda med salt och vitlök sen är det bra att hälla över tofun i mitten! In i ugnen i cirka 30 min eller tills potatisen fått lite gyllenbrun färg! Den blir fastare när den fått svalna men lika god oavsett!




Likes

Comments

Hej allihopa! Idag är det onsdag, mitt i veckan och oftast en väldigt stressig dag för många. Man kommer hem trött och hungrig utan ork att laga mat. Därför tänkte jag slänga in ett otroligt snabbt middagsrecept. Det går supersnabbt att förbereda och sköter sig sedan själv, går dessutom utmärkt att göra matlådor på. Sen tycker jag också att det är underbart med rotfrukter denna tid på året eftersom det gynnar miljön så otroligt mycket att äta säsongsbaserat och dessutom är det ju billigt! Win win. Tipsar även om min favoritsås, går supersnabbt att slänga ihop och den passar till det mesta!


Detta recept går att variera med alla möjliga rotfrukter och kryddor. Jag brukar ta de jag har hemma helt enkelt men kryddorna kör jag nästan alltid samma.


Recept cirka 4 portioner:

2 medelstora sötpotatisar

2 morötter

4 medelstora potatisar

1 förpackning kikärtor

Salt, vitlökskrydda, oregano, grillkrydda, paprikakrydda

Sås:

Oatly ifraiche

Sötsursås


Såhär gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen och morötterna och lägg på en plåt. Skölj kikärtorna och addera dem med. Ringla på lite olivolja och krydda med salt, vitlökskrydda, oregano, grillkrydda och paprikakrydda. In i ugnen i cirka 30 min! Ta ut efter halva tiden och rör runt lite. Såsen blandar jag med 1 del sötsursås på 2 delar oatly ifrache. Smaka av om du vill ha den starkare så är det bara lägga i mer! Klart och färdig att ätas!


Likes

Comments

Hej hörrni! Fredag igen och denna vecka bjuder jag på ett superenkelt recept på pad thai! Har testat lite fram och tillbaka och nu känner jag mig äntligen nöjd med receptet. Går superbra att ha i andra grönsaker också men detta är min favoritkombo! 


Recept 4 portioner:

Ett paket risnudlar (cirka 180g)

Ett paket marinerad eller friterad tofu (på bilden använde jag kung markattas marinerade, cirka 270g) 

Ca 4 nävar harico verts (jag använde fryst)

En burk böngroddar

Sås:

Saften av en lime 

1,5 msk soja

3 msk jordnötssmör

2 dl vatten

2 msk sirap

1 pressad  vitlök 

1 tsk ingefära 


Såhär gör du:

Tärna tofun och stek den rätt hårt i olja i en stekpanna. Mina harico verts var frysta så jag la i dem samtidigt, använder du färska så kan du vänta med dem tills tofun är ganska mörkt brun på alla sidor. Blanda alla ingredienser för såsen i en skål och koka nudlarna enligt paketet. Oftast ska de bara ligga i väldigt varmt vatten i cirka 10 min. Skruva ner plattan ganska rejält, skölj böngroddarna och lägg i dem tillsammans med såsen. När nudlarna är klara är det bara att lägga i dem och blanda om!  Servera gärna med lite extra lime på! 




Likes

Comments

Hej allihopa! Något av det bästa jag vet att äta under hösten är helt klart soppa och en av mina favoriträtter är lasagne, så varför inte kombinera? Helt klart ett vinnande koncept och något alla borde prova. Såklart är den fri från animalier som alla recept jag delar med er.


Recept 4 portioner:

150 g sojafärs (Jag använde hälsans köks)

2 gula lökar

En burk tomatsås (Jag använde barilla, 400g)

(Går även bra att använda vanliga krossade tomater men minska då lite på vattnet)

1l vatten

1/2 dl oatly imat

6 stycken lasagne plattor

Cirka 1 dl riven veganost (Jag använda violife cheddar)

Salt, svartpeppar och basilika


Såhär gör du:

Skär löken och fräs i olja i en stor kastrull, addera sedan sojafärsen och stek tills den inte är fryst längre. Häll då i tomatsåsen och vattnet. Låt koka upp. Dela lasagneplattorna i så stora bitar du vill ha och lägg i. Låt koka tills de är mjuka, cirka 10 min. Häll då i oatly imat, osten och krydda lätt med salt, peppar och basilika. Häll upp i skålar och ät! Om man vill är det gott att riva lite extra ost på toppen!


Likes

Comments

Hej allihopa! Nu är hösten här på riktigt och det innebär även förkylningstider. Därför gjorde jag denna förkylningsgryta fullproppad med ingefära, lök, vitlök och citron som sägs lindra en förkylning! Såå är du förkyld eller tror du att du håller på att bli så tycker jag du ska testa denna, eller varför inte göra den till någon annan? 


Recept 4 portioner:

2 burkar kokosmjölk (400ml st)

4 dl oatly imat 

2 gula lökar

2 små eller 1 stor zucchini

2 röda paprikor

Cirka 4 msk citronsaft

4 paket nudlar (samyang kryddstarka är tex veganska) 

Salt, ingefära, vitlökskrydda, gurkmeja, spiskummin, gulcurry


Såhär gör du: 

Börja med att skära löken och fräs den i en stekpanna. Skär sedan zucchini och paprika och addera den i stekpannan. Stek ganska länge tills de blivit mjuka, häll då på kokosmjölken, imat och citron. Koka upp och sen är det dags för kryddorna! Här får man testa sig fram lite, jag körde på rejält med typ 2-3 tsk ingefärskrydda och mängder av vitlök men krydda och smaka av tills ni är nöjda! Ju mer desto bättre men det ska ju vara gott också. Gurkmeja, spiskummin och curry hade jag bara max 1/2 tsk vardera. Sen är det dags att koka nudlarna (utan krydda), låt grytan koka på lågvärme tills nudlarna är klara då är det bara hälla i dem och blanda! Klart! 


Likes

Comments