Instagram@vegomedtherese

For international readers: Google translate is available in the meny if you press the symbol with the three lines in the left top corner.


Jag vet att jag skriver detta ofta men detta är nog ett utav mina favoritrecept. Så otroligt gott och fruktansvärt likt vanlig skagenröra! Perfekt till högtider eller varför inte en vanlig fredag! Det går snabbt, enkelt och det är supergott, precis i min smak! 


Recept cirka 8 dl skagenröra:

280g majonäs (jag använde ett helt paket av astrid och apornas)

200g naturell tofu

2 dl oatly ifraiche

1 rödlök

1 burk tångkaviar

Cirka 4 msk citronsaft

1dl hackad dill


Såhär gör du:

Börja med att blanda majonäsen och ifraichen i en skål. Hacka löken och lägg i tillsammans med tångkaviar, citronsaft och dill. Skär tofun i små kuber och blanda allt tillsammans! Ät på macka eller till vad som helst egentligen!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments


Hej hörrni! Hoppas allt är bra med er. Har fått otroligt mycket beröm på senaste tiden både på mejl, Facebook och här på bloggen så vill börja med att säga ett stort Tack för det! Gör mig så otroligt glad verkligen. Idag tänkte jag tipsa om denna pastasås med oumph i, jag äter inte oumph sådär jätteofta men när jag gör det blir det ofta såhär. Jag brukar använda thyme & garlic men tror säkerligen att detta recept skulle bli gott med andra sorters oumph också, ta den sort du gillar bäst och kör på bara.


Recept 4 personer:

2 paket oumph thyme & garlic

2 burkar tomatsås (cirka 400ml styck)

Cirka 2 dl oatly imat

4 msk BBQ sås (jag använde Felix sweet & smokey)

2 gula lökar

2 tsk tomatpuré

Salt, svartpeppar, vitlökskrydda och basilika


Såhär gör du:

Skär löken och bryn i en stekpanna, lägg i oumphen och dela den i ganska så små bitar. När de är genomstekta så är det dags att hälla på tomatsåsen, oatly imat, BBQsåsen och tomatpurén. Blanda ordentligt och låt koka lätt en stund. Krydda sedan med ganska rikligt med basilika och svartpeppar. Salt och vitlökskrydda efter smak. Ät med pasta eller egentligen vilket tillbehör du än vill!


Likes

Comments


Hej hörrni! I helgen så åt jag på Chutney på södermalm i Stockholm. En superbra vegetarisk restaurang som har riktigt god mat. Jag åt en daalgryta som var helt fantastisk så igår tog jag lite inspiration av den och gjorde denna gryta! Zucchini och blomkål är favoriter hos mig så de skulle givetvis i också. Blev förvånansvärt gott så nu har vi matlådor i några dagar dessutom! Perfekt att göra storkok av.


Recept 4 portioner:

1 zucchini

1 blomkålshuvud

1 gul paprika

2 gula lökar

2 burkar kokosmjölk

3 dl röda linser

7 dl vatten

Salt, vitlökskrydda, ingefära, gurkmeja och curry


Såhär gör du:

Skär löken, zucchinin, paprikan och blomkålen i mindre bitar. Fräs löken i en stor kastrull och häll sedan i kokosmjölken. Låt koka upp och häll sedan ner alla grönsaker, linserna och vattnet. Koka upp och låt koka i cirka 15 min. Krydda med gurkmeja först så du får en härlig gul färg och krydda sedan med resten av kryddorna tills du når smaken du gillar! Jag personligen gillar verkligen ingefära så använde ganska mycket av det. Kan serveras med ris eller bara som den är!


Likes

Comments


I äran med Prideveckan ville jag göra en färgglad rätt! Det slutade med en supergod kikärtsgryta med massa grönsaker i, som vanligt väldigt enkelt för det är så jag jobbar haha.


Recept 4 portioner:

En burk kokosmjölk (400ml)

Ett paket krossade tomater

En gul lök

Två vitlökar

två paket/två konserver kikärtor

Två zucchini

En röd paprika

En gul paprika

Salt, vitlökspulver och spiskummin


Såhär gör du:

Skär löken och alla grönsakerna. Fräs löken i en stekpanna tills den börjar bli lite genomskinlig och addera då alla grönsaker. Medan de steks på ganska hög värme, lägg i kokosmjölken och krossade tomaterna i en ganska stor kastrull. Låt koka upp och blanda. Skölj kikärtorna noga och lägg i dem i stekpannan tillsammans med grönsakerna. Pressa vitlöken och addera den med. När grönsakerna är ganska mjuka så är det bara att lägga i de i kastrullen. Blanda, låt koka lite på medelvärme, krydda med salt och spiskummin! Klart! Gott att äta som det är eller med jasminris!


Likes

Comments


Hej allihopa! Fredag idag och vad passar inte bättre än efterrätt hehe. Har länge velat ha ett recept på veganska brownies som går ganska snabbt att göra och som inte innehåller massa krångliga ingredienser som jag känner att många recept tenderar att göra. Enkelt och snabbt är ju lite vad jag går efter när det gäller alla recept haha. Har testat mig fram lite och dessa tycker jag är sjukt goda och enkla som bara den!


Recept:

200g vegansk choklad (Icas mörka bakchoklad är tex vegansk)

5 msk kokosolja

2,5 dl växtmjölk av något slag

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 msk kakao

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker


Såhär gör du:

Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält kokosoljan i en kastrull och lägg sedan i chokladen och smält den också, rör hela tiden tills allt är smält. Häll sedan ner det i smeten tillsammans med mjölken och blanda ordentligt. Ta en vanlig ugnsform och vik ett bakplåtspapper, lägg i så det täcker botten och en bit upp på kanterna. Häll i smeten i formen och grädda i cirka 30 min. Klart! Nästan godare dagen efter så försökt att inte äta upp alla på en gång även fast det är väldigt lätt hänt haha!



Likes

Comments


Alltså vi måste prata om tofun jag marinerade häromdagen!! Helt sinnessjukt vad bra det blev. Har faktiskt aldrig marinerat tofu innan för att jag inte riktigt har haft tålamodet till att vänta på det haha men nu tog jag tag i det och oj vad jag ångrar att jag inte gjort det innan! Finns säkerligen massa olika marinader som blir supergoda och kan tänka mig att detta är ännu godare att lägga på grillen också! Blev hungrig nu igen av att redigera dessa bilder...


Recept 1 portion (Som syns på bilden):

270g naturell tofu (Jag hade kung markattas)

BBQ sås som täcker all tofu

Cirka 1 dl Felix soltorkad tomatsås

2 msk sirap


Såhär gör du:

Dela tofun såsom jag gjort på bilden. Ta fram en plastpåse och lägg i tofun i botten, häll sedan i BBQ såsen så att allt är täckt. Addera sen tomatsåsen och sirap. Blanda genom att bara krama påsen tills allt är runt tofun! Lägg i kylskåpet och vänta så länge du orkar haha, men helst 24h. Ju längre du väntar desto mer kommer de smaka! Sen är det bara att ta upp tofubitarna och steka i lite olja på ganska hög värme. Jag la på lite sås på bitarna allt eftersom jag stekte och bara lät de få en ganska rejäl yta. Serveras med precis vad man vill! Jag åt färskpotatis till!


Likes

Comments


Har insett att min blogg är full med varma matrecept men det är ju inte alltid nu på sommaren som man vill äta något helt varmt. Tänkte därför att ett recept på en burrito bowl vore toppen! Detta brukar jag göra ganska ofta till lunch när det är varmt ute. Så skönt att bara slänga ihop!


​Recept 4 portioner:

​4 portioner ris

2 paprikor 

2 konserver med svarta bönor

4 tomater

2 konserver majs

Cirka 6 stycken avokado

En citron

Salt och vitlökspulver

​Såhär gör du:

​Börja med att koka riset. Skölj under tiden bönorna och skär paprikan. Lägg både bönor och paprika i en stekpanna och stek på medelvärme. När riset är klart är det bara att hälla i det i stekpannan och blanda om. Jag brukar salta och lägga på lite vitlökspulver. Skär tomaterna och öppna majsen. Mosa avokadon och tillsätt citron, salt och vitlökspulver. Jag använde saften från en hel citron men smaka av under tiden så det inte blir för mycket. Lägg det från stekpannan i en skål/tallrik och addera majs, tomat och avokadoröran! Vill en ha det helt kallt fungerar det utmärkt att göra det också! Supergott att äta kallt dagen efter! 


Likes

Comments


Det händer väldigt ofta att jag får för mig att spontant slänga ihop lite ingredienser jag är sugen på och ändå lyckas få ihop galet goda rätter. Igår var en sån dag när jag var sugen på något krämigt med pasta men även tofu så jag blandade lite och det blev verkligen helt otroligt gott! Det gick dessutom snabbare att laga än vad det gick att döpa rätten haha. Säkert supergott att byta ut tofun mot någon vegansk korv också! 


​Recept 4 personer:

​4 portioner makaroner

2 röda paprikor

Två paket krossade tomater

2 gula lökar

Ett litet paket oatly ifraiche

Ett paket kung markattas marinerade tofu

Salt, svartpeppar, basilika


​Såhär gör du:

​Koka makaronerna enligt förpackningen. Hacka löken och paprikan i bitar och fräs i en kastrull. Skär tofun i små bitar och lägg ner i pannan. Stek tills de fått en yta på alla sidor och häll sedan ner krossade tomaterna. Blanda och låt koka upp. Blanda sedan i ifrache och blanda igen. Låt värmas upp igen och lägg sedan i makaronerna. Krydda efter smak och rör ihop allting ordentligt! Supergott och enkelt! 


Likes

Comments


Heej hörrni! Är så himla exalterad över att dela med mig med detta recept! När jag växte upp var fiskbullar i dillsås en av mina favoriträtter och har funderat så länge på att försöka veganisera det, trodde dock verkligen inte att det skulle bli såhär bra. Det blev så pass bra att jag åt upp hälften av "degen" innan jag började steka hahah. De blir lite lösare i formen än fiskbullar men så himla likt annars!


Recept 4 personer (cirka medelstora 6 bullar var):

Cirka 540g naturell tofu (jag använde 2 paket av kung markattas 270g)

Saften från 2 citroner

1 L oatly imat

Cirka 1 dl vetemjöl

1 msk majsstärkelse

Cirka 70g fryst dill

Salt, citronpeppar & vitlökspulver


Såhär gör du:

Ta fram en matberedare och lägg ner tofun, saft från en citron, 2 msk vetemjöl, 1 msk majsstärkelse och hälften av dillen! Mixa och krydda sedan successivt efter smak med salt, citronpeppar och vitlökspulver. Rulla som fiskbullar och stek på medelvärme i olja tills de är lite gul/gyllene på båda sidor. Häll upp imat i en kastrull, lägg i resten av dillen, vetemjölet, saft från en citron och krydda efter smak! Låt koka upp under omrörning och tjocka till sig. Servera tillsammans med ris, potatis eller vad du tycker passar bäst!


Likes

Comments


Denna vecka fyllde min pappa år så då passade jag på att göra en cheesecake! Otroligt lättgjord faktiskt, lite segt att vänta på att den ska bli fryst dock men helt klart värt det! Fick även chansen att testa på Planti yogoat i vaniljsmak tillsammans med smartson så jag använde mig av den i det översta lagret. Supergod yoghurt verkligen.


Recept:

Botten:

200g digestive kex

100g bakmargarin

Mitten lagret:

2 paket oatly på mackan (ca 300g)

Ett paket alpro vispbar grädde

1,5 dl socker

1 tsk vanlijsocker

Hallonlagret:

4 nävar frysta hallon

500 ml växtmjölk

2 dl vanilj yoghurt (Jag använde planti yogoat)

4 tsk vaniljsocker


Såhär gör du:

Började med att krossa digestive kexen med en matberedare eller mixer. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut i botten på en stor form och lägg in i frysen. Vispa grädden tills den är fluffig! Tips är att addera några droppar citron så blir grädden extra fluffig. Blanda sedan i oatly på mackan, sockret och vaniljsockret. Ta ut formen ur frysen och lägg på gräddblandningen! Sedan in i frysen igen. Ta fram en mixer och lägg i alla ingredienser för hallonlagret. Beroende på hur stark mixer du har kan du få addera mer mjölk för att det ska blandas ordentligt. Smaka av om du vill ha den ännu sötare, jag höll min ganska frisk! Efter nån timme kan du ta ut formen och lägga på hallonlagret. Sedan in i frysen igen i minst 4h eller bäst över natten! Dekorera om du vill eller servera som den är!


Likes

Comments