Mammaledig

​Så lång tid sen jag uppdaterade här sist. Antar att det är svårt att komma ur dessa vanliga mönster, blogga intensivt i 2 veckor sen tappa det totalt. 

Snabb återkoppling: Kämpar fortfarande med träningen men efter 4 veckor med en förkylning som kommer och går så kan jag väll inte påstå att det ger några resultat. 

Vi har varit i Spanien och hälsat på min bror och hans familj. Längtar redan tills vi kan åka tillbaka. 

Börjar så smått planera inför charlies 1årskalas. Försöker komma på om jag ska ha något tema eller bara köra enkel fika.

Jag ska försöka bättra mig med bloggen framöver.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

From shitness to fitness

I morgon startar jag en 30-dagarsutmaning tillsammans med några andra mammor som också vill komma i form. i 30 dagar kommer vi följa appen 30 day fit som lägger upp ett antal övningar varje dag. Självfallet kommer detta ske utöver mina vanliga gympass och dagliga promenader, men ska bli kul att göra detta med en grupp härliga tjejer så vi kan peppa varandra, påminna varandra och följa allas framsteg.
Ser fram emot att testa detta och se om jag klarar av att fullfölja det (vilket jag nästan måste då det är jag som dragit igång utmaningen och dom andra tjejerna litar på att jag ska fullfölja det) Jag är sämst på åtaganden som varar mer än 3 dagar, men denna gång ska det bli annorlunda!
Nedan kan ni se en printscreen från appen på hur dag 1 kan se ut beroende på vilket program man väljer att följa

Likes

Comments

Mina tankar om

Det är sorgligt egentligen när man tänker på det här med vänskap. Hur många vänner man förlorat genom åren. Hur många meningslösa bråk man haft. Kom och tänka på detta efter att ha läst en artikel om giftiga relationer.
Så mycket energi man lagt på helt fel människor i livet. Så mycket tillit och kärlek som man gett men inte fått ett skit tillbaka.
Alla har vi varit där nånting. På dagis. I skolan. På jobbet.
Det är otroligt svårt att ta sig ur en giftig relation, oavsett om det är en kärleksrelation eller en vänskapsrelation. Det är svårt att klippa som där banden som man knutit genom åren. När är det egentligen dags att agera? Hur långt ska man dra det innan man måste intala sig själv att man inte får ut något av en relation något mer?
Det var en otroligt intressant artikel och man börjar ju tänka tillbaka på alla dom relationer man avslutat i livet. Vad var det som fick mig att säga stopp tidigare? När tyckte jag att gränsen var nådd?
Nu i vuxen ålder så ser jag på vänskap på ett helt annat sätt än när jag till exempel gick i gymnasiet. Jag föredrar att ha få vänner som står mig riktigt nära. Som jag litar fullt på och som betyder allt för mig. När jag var ung så spelade inte det jättestor roll sålänge man hade många vänner.
Det är så otroligt tråkigt när man märker att en relation börjar rinna ut i sanden. Dom där obesvarade samtalen som läggs på hög. Tomma löften om att hitta på det och det, eller ses då och då men som aldrig uppfylls. Den där ekande tomma inkorgen efter otaliga försök att nå ut till någon. Är det då det är dags att agera?
Till slut är ett namn vara ett namn, och ingenting mer. Ett namn som man kommer höra och helt plötsligt inte ens reagera på.
Jag har stått där alldeles för många gånger men jag har lärt mig något nytt ifrån varje avslutad relation och hur jobbigt det än har varit just då så har det stärkt mig i längden!

Likes

Comments

Mammaledig, Sommar 2016, From shitness to fitness

Efter att ha haft semester samt en skadad handled är det i morgon äntligen dags att gå tillbaka till gymmet!
Jag är sämst på starter. Varje gång jag måste starta om känns det bara tyngre och tyngre. Jag tappar lätt motivationen om jag inte får in en rutin redan från början. Denna gång känns det annorlunda, jag längtar fortfarande efter att få träna. Jag siktar på att gå och träna minst 3 gånger i veckan samt att gå promenader varje dag
Denna start känns mycket enklare!

Likes

Comments

Hemmafrun i mig, Mammaledig, Sommar 2016

​Idag testade jag att göra köttfärslimpa för första gången och den blev satgod. Då flertalet har bett om recept så tänkte jag att det var enklast att skriva ner det här så kan den som vill ha ta det :)

Jag gjorde på 500g köttfärs och den blev perfekt till 4 relativt små portioner men vill man göra så man kan få matlådor är det bara dubbla allting (dock vet jag inte exakt tillagningstid om man gör dubbel sats): 

500g nötfärs
4 msk ströbröd
1 1/2 dl mjölk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 msk tomatpuré
1 paket bacon
persilja
salt
vitpeppar
soja
kalvfond

Sätt ugnen på 200 grader. Låt ströbröd och mjölk svälla i en bunke i ca 5 minuter. Skala och riv lök och vitlök. 
Klipp baconet i småbitar och stek snabbt utan fett. 
Blanda ägg, tomatpuré, bacon, lök, vitlök och färs i bunken med ströbrödet. Tillsätt salt, vitpeppar, persilja, soja och fond efter behag. Blanda till en slät färs, forma som en limpa och lägg  ien smörad ungssäker form. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Servera med kokt potatis, brunsås och pressad gurka. 

Likes

Comments

Mammaledig

Jag har aldrig varit smal. Så länge jag kan minnas har jag alltid varit den med lite extra hull, och jag var väll aldrig riktigt nöjd med mig själv när jag växte upp. När jag bkev gravid och magen började synas så kände jag mig äntligen vacker för första gången på väldigt länge. 

Nu ser det lite annorlunda ut och kroppen är långt ifrån att vara stark, i form och hälsosam.
Jag födde barn för 8 månader sedan och jag är fullt medveten om att kroppen förändras när man får barn. Alla säger att man ska ta tillvara på bebistiden och att man ska vara snäll mot sin kropp och inte hetsa över träningen. Visst, jag kan köpa att man kanske vill ta det lugnt ett tag och landa i sin roll som mamma men det finns ingen anledning att den tiden måste bestå utav enbart pizza, socker och skitmat. "Ta vara på bebistiden" är ett begrepp jag inte förstår. Om man som mamma väljer att träna en timme 3 gånger i veckan för att vara i form så hetsar man. Men hur blir det med att ta tillvara på resten av livet? När man mår dåligt och är trött och inte orkar leka med barnen när dom är 4 år, bara för att man ville ta tillvara på bebistiden, hur blir det då?
Jag väljer inte träning framför mitt barn. Jag tar långa promenader med Charlie i vagnen och dom 4h/veckan jag spenderar på gymmet får Charlie kvalitetstid med sin pappa, och dom båda älskar det.
Jag väljer hälsa och jag väljer att försöka få min kropp i form igen för att orka vara en bra mamma till Charlie resten av mitt liv inte bara under bebis-tiden. Jag vill kunna vara med på skolavslutningar och springa i kapp hem för att fira. Jag vill kunna leka i timmar på sommaren och åka pulka på vintern. Jag vill orka dansa på hans bröllop, och jag vill vara med så länge jag kan.
Jag tränar för min skull och för Charlies skulll, det betyder inte att jag är en dålig mamma, utan tvärt om!

Likes

Comments

Det är en mening jag längtar efter att få säga. Jag har alltid sett mig själv i en familj på 5, kanske för att det är så jag själv vuxit upp. Jag har alltid sagt "jag ska ha 3 barn!" Ska? vadå 'ska'? Det finns aldrig en garanti.
När vi bestämde oss för att starta familj så var jag naiv nog att tro att det skulle vara piece of cake att bli gravid, men jag hade fel. Detta har fått mig att tänka på hur våran familj kommer se ut i framtiden.
Jag önskar mig fortfarande 3 barn och jag vill gärna ge Charlie en liten syster eller bror inom en snar framtid, men tänk om det inte går? Får jag då vara ledsen över att vi 'bara' har Charlie? Får jag känna mig besviken över att familjen blev mindre än planerat?
Jag är så otroligt tacksam över att vi fått äran att bli Charlies föräldrar, förhindrar då den tacksamheten att sörja barnen vi aldrig fick?
Att vi hade svårt att få Charlie har fått mig att tänka mer och mer på det här med en stor familj. Jag tror att rädslan över att inte kunna få fler barn gör att jag önskar dom ännu mer.

Likes

Comments

Jag vet inte hur många gånger jag läst igenom mina 3 sista inlägg här.... Det känns som om jag sitter och läser någon annans smärtsamma upplevelser. kommer på mig själv med att tänka "oj men fy vad hemskt det måste ha varit" sen kommer jag ihåg att detta faktiskt var min egna mardröm.
När jag blev gravid såg jag fram emot att bli mamma. Att få åka hem från sjukhuset med en färsk liten bebis som alla ville träffa. Vi skulle amma och mysa i soffan första tiden och bara lära känna varandra. Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig att det skulle bli en så turbulent start.
Det är väll lite så det är att vara förälder..
Att vara förberedd på att vad som helst kan hända och att man ibland måste vara starkare än man någonsin föreställt sig.

Jag har inte riktigt bearbetat detta på något som helst sätt. Förutom uppdateringar till vänner och familj är detta första gången jag berättar hela historian. Det river upp varenda sår och jag har nu i flera dagar ältat detta om och om igen. Tror detta var ett första steg mot att acceptera att det hände och att det nu är förbi. Jag kommer aldrig glömma dessa dagar men jag hoppas att jag en dag kan tänka tillbaka på det utan den enorma ångesten det medför. Varje gång jag tänker på det så är det som om jag blir rädd att det ska hända igen.
Detta är mitt sätt att jobba mig igenom smärtan och jag vill tacka alla för erat tålamod med mitt sviktande humör och att jag stundvis drar mig tillbaka. Jag vill tacka för allt stöd vi fått och alla tankar.
Men mest av allt vill jag kunna gå vidare med mitt liv, med Charlie och Kim vid min sida!

Likes

Comments

Tisdag den 15e december blev vi inskrivna på neonatalen på BB sophia. Danderyd hade inte plats för oss på deras neonatalavdelning och jag tackar gudarna varje dag för det, för vården och stödet vi fick på bb sophia är inget jag skulle byta mot något i världen. Självklart önskar jag att vi inte hade behövt vara där över huvud taget, men jag är så tacksam att vi hamnade där.

Charlie låg i övervakssalen, med 3 sollampor och sin sond. Han pumpades full med mat var 3e timme och blev övervakad konstant varje minut. I ett dygn låg han där med lamporna på. Gulvärdet sjönk lika snabbt som det hade stigit och rätt som det var så behöves inte lamporna alls. Dom tog blodprover och lyssnade på härtat flera gånger. Jag har fått hålla min skatt i handen medans dom stuckit honom i fötterna, i händerna och i huvudet. Inte ens en vecka gammal och alla dessa nålstick.

Kramperna hade upphört och vi fick hålla våran älskling i våra armar igen. Tårarna bara rann, som jag hade saknat honom, även om vi hade suttit intill honom hela tiden. Dagarna flöt ihop och vi körde in en säng i övervakssalen så jag fick amningsträna samtisigt som han matades via sonden.
På torsdagen hade vi tid på danderyd för att göra en magnetröntgen på Charlie. Då han hade haft kramper och syrebrist ville dom kolla ifall att det hade gett några bestående skador på hjärnan. Vi fick vänta på svaret tills på fredag och då kom nästa smäll: dom såg avvikelser på bilderna. Hur detta kommer yttra sig eller om det ens har någon påverkan på honom vet vi inte idag och kanske aldrig kommer få veta. Jag lever med denna ovisshet, och vissa dagar tar det upp varje tanke. Kommer han kunna prata ordentligt? Kommer han lära sig att gå? Kommer han vara precis som oss?

På måndagen fick vi vår första permis. Vi fick en lånevagn och tog en promenad runt området vid sjukhuset. Vilken lycka. Första riktiga vagnpromenaden. Var så skönt att komma ut i luften. Få känna sig som en familj på riktigt. Fast, riktigt som det skulle var det ju inte. Vi var inte hemma. Det var inte våran vagn. Charlie hade sin hjärtmonitor med sig i vagnen för att mäta puls och syre.

Tanken var att vi skulle åka hem på tisdagen men planen blev ändrad. Dom ville ha han en sista dag i väntan på provsvaren och se så han åt ordentligt. Hjärtat sjönk. Skulle vi få fira våran första jul på sjukhus? Jag vågade inte hoppas längre.

Onsdag morgon den 23e december och klockan gick så sakta. Väntan på läkaren har aldrig varit så jobbig. Charlie åt och var glad, men jag vågade inte hoppas på hemfärd riktigt än. Men vi fick goda nyheter och dom beslutade sig för att skicka hem oss på permis förutsatt att vi skulle komma tillbaka den 25e för en kontroll och extra vägning så dom såg att han gick upp i vikt. Lyckan var total! Jag grät åter igen, men glädjetårar denna gång. Vi skulle äntligen få komma hem och starta vårat familjeliv på riktigt.

Självklart var jag extremt nervös första dagarna men oron jag hade känt sen tidigare var långt borta. Jag kände mig som en helt ny människa och som en helt ny mamma. Jag är så otroligt tacksam för personalen på BB sophia. Inte bara för vården men också för det otroliga stödet vi fick som föräldrar. Utan det stödet hade nog hemgången varit så otroligt jobbig. Det är tack vare dom som jag fortfarande har min älskade Charlie i mitt liv. Det är tack vare dom jag inte bröt ihop totalt utan försökte vara stark för Charlies skulll. Det är tack vare dom jag blev stark som mamma.

Likes

Comments

Tanken var att detta inlägg skulle komma i morgon men jag kunde inte släpa tanken på det och jag var tvungen att få ur mig allt.

Denna del är inte lätt för mig att berätta. Vissa saker är suddiga, vissa saker minns jag så starkt så jag så tydligt upplever smärtan åter igen. Dom flesta vet att vi blev inlagda på neonatalen men hur gick det egentligen till?

Vi låg på avdelning 16 på Danderyd efter mitt snitt. Jag hade så ont så jag knappt kunde röra mig. Fick alvedon som smärtstillande, vilket inte hjälpte ett dugg. Charlie var så liten. Han var så fin. Jag låg och tittade på honom i timmar. Klappade hans huvud som var fullt med hår. Pussade hans små skrynkliga händer. Grät av lycka. jag kunde inte förstå att han var min.
Amningen fungerade inte alls och redan här insåg jag att det inte skulle bli så enkelt som jag trodde. Då vi missade dom första 2 timmarna pga att jag låg på uppvaket tror jag att vi missade en viktig del utav amningen. Mjölken rann aldrig till och charlie var på tok för liten och svag för att orka suga och hålla kvar.
Jag frågade hur det skulle bli men blev försäkrad om och om igen att han fick i sig tillräckligt, men dom bad oss tillmata med medicinkopp. Nappflaska var strängt förbjudet om jag ville få amningen att fungera, och jag ville verkligen amma så jag lydde.
Vi kämpade med att få i Charlie mat. Jag hade så ont så jag knappt kunde hålla honom när han skulle äta. Blev åter igen försäkrad om att allting var som det skulle, han blev ju nöjd och somnade sa dom. Det jag inte visste då var att han somnade för att han helt saknade energi för attens föröska äta.

Charlie var gul. Det är tydligen väldigt vanligt och ofta försvinner det inom några dygn. Det var absolut inget jag skulle oroa mig för sa dom. Jag lydde.

Vi åkte hem 2 dagar senare och inners inne hade jag en sugande känsla som inte ville släppa taget. Jag fick panik varje gång vi skulle sova och grät i timmar för jag var så orolig för mitt barn. Varför jag var orolig visste jag inte men jag visste att jag inte kunde somna och släppa honom med blicken. Jag trängde bort dessa känslor så gott det gick.

Efter 4 dagar var det dags för återbesöket på Danderyd. Stoltast i världen tog vi ut våran nya fina vagn och åkte iväg. Charlie hade varit ovanligt slö på morgonen och han var blå i huden. Enligt läkaren var det helt normalt eftersom dom har så ytliga blodkärl. Han andades även väldigt oregelbundet vilket tydligen också var normalt....
Efter återbesöket hade vi planerat att åka förbi Big Baby i häggvik för att köpa nya fina flaskor till Charlie. Men så blev det inte. Vi hann knappt in till läkaren innan hon såg att något var fel. Hon kollade hans gulvärde och såg att det var farligt högt. Hon sprang och hämtade en flaska och tryckte i honom mat och ringde en barnläkare. Jag förstog inte vad som hände och i väntan på barnläkaren gick vi och gjorde hörseltest.
När vi träffade läkaren rasade hela min värld. Dom säger att charlie är så pass gul så hans värden ligger över gränsen för blodbyte. Vi måste genast skickas akut till en neonatalavdelning för att åtgärda detta. Blodbytargräns! Det var allt jag hörde. Här började jag gråta, och jag grät ordentligt och i flera timmar framåt. Mitt älskade fina barn. Hur hade jag missat detta?

VI får komma in på neonatalen på danderyd för att akut påbörja solbehandling och en sond sätts för att han ska få äta. Han rycker och börjar krampa och jag ser att han är alldeles blå. Han andas inte. Här blir allting suddigt, även nu när jag skriver om det bränner tårarna. Det var då jag insåg varför jag hade varit så orolig hemma. Det var då jag insåg vad som hade hänt hemma den morgonen när han var blå och knappt andades. Charlie får medicin mot kramperna och han återfår medvetandet. Vi blir informerade om att vi måste bli inlagda på BB sophia. Tror vi var i chock för minns att Kim frågar "måste vi in nu eller i morgon? VI måste ju hem och hämta saker" Nej, vi skulle in nu. NU! Jag minns inte exakt vad som hände sen men vi åker i våran bil till bb sophia tillsammans med en sjuksköterska från danderyd och vi blir inladga i ett rum. Charlie börjar krampa åter igen och den lilla lilla ljusglimten jag hade sett när han först skulle solas i vårat rum blev bortryckt snabbt. Charlie fick medicin mot kramperna och fick ligga i övervakssalen. Jag fick inte ens hålla mitt barn. Min dyrbara lilla juvel som var så sjuk, och jag fick inte ens hålla honom. Jag minns att jag fick kämpa emot för att inte slita bort alla slangar och bara springa där ifrån med honom.

Det började gå upp för mig hur nära det hade varit att vi förlorade vårat barn och jag har fortfarande inte, 7 månader senare, förlåtit mig själv för att jag inte tog min oro på allvar.
Jag blev försäkrad om att allt var helt normalt och jag som inte visste bättre lyssna och trodde på läkarna. Nu har jag lärt mig att aldrig någonsin ignorera min magkänsla när det kommer till Charlie.

Det här är så otroligt svårt att skriva om och jag ber er att ha överseende med att det är en lång text, säkert massa stavfel och många detaljer som jag missat. Det går inte en dag utan att jag tänker på detta och jag får så ont i magen när jag inser hur allvarligt det faktiskt var. Jag kan fortfarande gråta mig själv till sömns när jag tänker på den smärtan jag kände då. Jag vaknar kallsvettig ifrån en mardröm som känns så verklig, eftersom den en gång var just det. 

Mer om våran tid på neonatalen kommer i ett annat inlägg.


Likes

Comments