Header

Halloj!

Nu i helgen har jag gjort ännu mera tårta eftersom vi firade min killes pappa ordentligt, han fyllde jämnt och då är det klart att det blir kalas!

Den ena tårtan bestod av sockerkaksbotten, chokladkräm, hallonmousse, vit marsipan och färska hallon.
Och den andra gjorde jag som en vanlig prinsess, alltså sockerkaksbotten, hallonsylt, vaniljkräm, grädde och marsipan.

Jag tänkte dela med mig utav receptet på vaniljkrämen, jag gör alltid egen vaniljkräm till mina tårtor. Det blir sååå mycket godare och det är inte speciellt krångligt att göra tycker jag. Går utmärkt att göra dagen innan eller på morgonen samma dag man ska göra tårtan.

Du behöver till en tårta på 10-12 bitar
2 1/2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
0,75 dl socker
4 äggulor
Ca 0,38 dl maizena
25 g mjukt smör

Gör så här
Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
Slå över den heta mjölken över ägguleblandningen under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
Tillsätt smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
Kyl vaniljkrämen i kylskåp eller ett isbad om du har bråttom.


Kram Therese ❤️

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Halloj!

Igår fyllde min killes pappa år och jag fick stå för fikat. Bakade småkakor som jag faktiskt fick hjälp med av A, sen gjorde jag en tårta också som jag helt glömde bort att ta kort på. Det var i alla fall en jordgubbsgräddtårta och alla verkade gilla den.

Här har ni receptet på småkakorna ifall ni också blir sugna på att baka:

Kolasnittar med daim
Du behöver
200 g smör, rumstempererat
130 g strösocker (1,5 dl)
40 g ljus sirap (2 msk)
10 g bakpulver (2 tsk)
300 g vetemjöl (5 dl)
10 g vaniljsocker (1 msk)
110 g daim

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Vispa smör, strösocker och sirap i några minuter. Det ska bli fluffigt och mjukt. Blanda sedan i bakpulver, vetemjöl och vaniljsocker och arbeta med till en deg. Hacka daim och blanda i.
Dela degen i 4 bitar och rulla ut till plåtlånga längder. Lägg 2 längder på en plåt med bakplåtspapper och platta till med handflatan. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter, eller tills kakorna fått en fin gyllenbrun färg.
Ta ut kakorna och skär dem i lagom breda kakor, låt svalna helt och förvara torrt i burk.


Hallongrottor
Du behöver
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker (jag använde äkta vaniljsocker)
200 g smör
1 dl fast hallonsylt

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.
Forma degen till lagom stora bollar. Lägg i små muffinsformar på plåtar med bakplåtspapper.
Fyllning: Gör en fördjupning i varje kaka och klicka/spritsa i lite sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna helt på galler. Förvaras torrt i burk.


Kram Therese
❤️

Likes

Comments

Halloj! Idag har jag varit på min systersons dop, det var så himla fint och kan inte vara annat än supernöjd med dagen.

Såklart ville min syster att jag skulle göra doptårtorna, jag gjorde tre stycken. Två av dom var laktosfria och bestod av sockerkaksbotten, hallonsylt, vaniljkräm, grädde och marsipan med dekorationer gjorda av sockerpasta.

Den tredje var laktos och nötfri, den bestod av sockerkaksbotten, mandarinklyftor, vaniljkräm, grädde och jordgubbar.

Min syster och hennes kille blev väldigt nöjda med tårtorna, så det var kul. Och det var ett rent nöje att göra dom. :)


Kram Therese ❤️

Likes

Comments

Halloj!

Idag är det kladdkakans dag och jag har självklart bakat kladdkaka. Tänkte dela med mig av mitt bästa recept till er, varsågoda!

Du behöver:
175 g smör
150 g mörk choklad (kan bytas ut mot 1 dl kakao)
3 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl vetemjöl
En nypa salt

Gör så här:
Börja med att bryna smöret i en kastrull, du smälter det helt enkelt och när det slutar bubbla och låta i kastrullen och när luktar underbart nötigt är det klart. Tag av det från värmen så det inte bränner vid, häll över det i en bunke och
bryt ner chokladen i småbitar och låt det stå en stund. (Om du bytt ut chokladen mot kakao så häller du bara över smöret i bunken och låter det stå en stund.)
Under tiden rör du ihop ägg och socker lätt.
Tillsätt chokladsmöret/(smöret), blanda och vänd sedan ner mjöl,salt och (kakao om du valt detta istället för choklad.)
Smöra och pudra en form (löstagbar kant) 20-22 cm med kakao och häll i smeten. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 10 min, max 15 min!! annars blir den inte så där härligt kladdig som man vill att en kladdkaka ska vara.
Låt den sedan svalna helt innan du pudrar den med florsocker och serverar med lättvispad grädde.

Kram Therese ❤️

Likes

Comments

Halloj!

När det är jag som står för efterrätten brukar det oftast bli något speciellt, och idag bestämde jag mig för att testa något helt nytt som jag aldrig gjort förut.

Ända sedan jag och min kille kollade på Roy Fares i Amerika när han smakade créme brûlée cheesecake så har jag velat testa att göra en, och idag gjorde jag det. Créme brûlée har jag gjort förut och cheesecake också såklart, men aldrig dom två i en och samma efterrätt liksom.

Tror den fick mer än godkänt av alla här hemma i alla fall, jag själv tyckte också att den var supergod. Den var lite mäktig bara, men annars var den perfekt. Serveras som den är eller med en klick lättvispad grädde till.




Kram Therese
❤️

Likes

Comments

Halloj!

Dessa små kakor/kex/bites, ja kalla dom vad ni vill! Är perfekta när sötsuget smyger sig på.
Dom innehåller endast 4 ingredienser och är väldigt enkla att göra, och jag inbillar mig att dom är lite nyttigare än vanliga kakor och godsaker eftersom dom är sötade med honung och råsocker.

Här kommer receptet ifall ni blir sötsugna och vill prova.

Du behöver:
2 dl skalade sesamfrön
1 dl hackade & rostade hasselnötter (kan uteslutas eller bytas ut till t.ex: kokos, mandel, valnötter.)
4 msk honung
2 1/2 msk råsocker

Gör så här:
1. Rosta under omrörning hasselnötterna i en torr och ren stekpanna på hög värme, när det knäpper och skalet spricker börjar dom bli klara (efter ca 5-10 min.) Gnugga nötterna i en kökshandduk så att det mesta av skalet lossnar. Låt svalna och hacka sedan nötterna fint.

2. Häll råsocker och honung i en stekpanna på medelvärme, låt det smälta ihop och börja småbubbla. Tillsätt sesamfröna och hasselnötterna (det du bytt ut dom mot.) Rör om noga hela tiden och bryn tills sesamfröna får en fin gyllenbrun färg, ca 10 minuter. Var försiktig så att det inte bränns!

3. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper, lägg ett till bakplåtspapper ovanpå och kavla ut till en ca 2-3mm tunn kaka. Ställ i kyl 30-60 minuter eller dela i bitar medan den är varm (du får då jämnare bitar.) Jag delade min efter att den stått i kylen så att man får lite olika storlek på bitarna och dom blir inte alls direkt jämna.
Förvaras i rumstemperatur.

Försök att inte äta upp alla på en gång. 🙈


Kram Therese ❤️

Likes

Comments

Halloj!

Idag var det en riktig höstdag ute med grå himmel och kyla. Men för mig är hösten mer än så! Massa härliga färger, promenader, svamp, blåbär och äpplen.

Idag bakade jag en lite ovanlig äppelpaj, nämligen en rosäppelpaj med créme fraiche fyllning. Jag tänkte dela med mig utav receptet till er, den blev sååå god och är faktiskt lättare att göra än vad man kan tro.

Lycka till med baket!




Du behöver - botten:
150 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Till fyllningen:
2 dl créme fraiche (jag använde lätt créme fraiche)
1 ägg
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker (jag använde äkta vaniljsocker)
1 tsk kanel

Till äppelrosorna:
3-4 st röda äpplen
2 msk vatten
2 msk lönnsirap
2 msk pressad citron/limesaft


Botten:
1. Smält smöret försiktigt i en bunke i mikron.
2. Tillsätt socker, mjöl och bakpulver. Blanda till en jämn smet/deg med en slickepott.
3. Tryck ut degen med hjälp av baksidan på en sked i en form med löstagbar kant ca 20cm i diameter med fastklämt bakplåtspapper i botten.

Nu till äpplena:
1. Blanda vatten, lönnsirap och pressad citron/limesaft tills sirapen löst sig.
2. Skär bort kärnhusen och skiva äpplena tunt, enklast är om du använder en mandolin för att få skivorna så tunna som möjligt. Lägg skivorna i blandningen och låt dom "marineras".

Fyllningen:
1. Rör ihop ägg, vaniljsocker, socker, kanel och créme fraiche i en skål.
2. Häll fyllningen i pajskalet.


Rulla rosorna:
Lägg ut ett bakplåtspapper på din arbetsyta, lägg 8 äppelskivor omlott varandra (ca 1cm på längden) och rulla försiktigt ihop till en ros.
Sätt ner rosen i mitten av pajfyllningen och bygg på med fler rosor runt om tills du är nöjd. Jag byggde ut till kanten av skalet.

Grädda pajen på 200 grader varmluft i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.
Låt svalna helt innan du pudrar den med florsocker, pajen smakar bäst med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass till.



Kram Therese ❤️

Likes

Comments

Halloj!

I tisdags fyllde min bästa vän hela 20 år och vi skulle ses på torsdagen så jag kunde fira henne. Bestämde mig för att baka en minitårta till henne, den bestod av kladdig chokladbotten, hallonmousse och en mörk chokladglaze.

Här ser ni resultatet:

Kram Therese ❤️

Likes

Comments