När jag var Au Pair bemöttes jag ofta med attityden "Au Pair är inte ett riktigt jobb". Jag tänker inte sticka under stolen att det irriterade mig en hel del. Du jobbar 35 timmar i veckan, du får betalt för arbetet du slutför. Vad är inte det om inte ett jobb? Nog höll jag med om att det var mer som en livstil då du tillägnar ditt liv till att hjälpa familjen du valt, men det är även ett jobb med lön och vissa förmåner. Au Pair byrårna annonserar med rubriker "kom och jobba som Au Pair" "upptäck (värdlandet i fråga) och jobba som Au Pair".

Efter att jag avslutade mitt liv som Au Pair, för lite över två månader sedan, så har det kommit till min vetskap, och det tar emot att säga det här, men att vara Au Pair inte är ett jobb.

Ett jobb, as per definition, är en anställning där den anställda blir betald regelbundet. So far so good, Au Pairen blir betald regelbundet, en gång i veckan. Dock har det blivit tydligt för mig att betalningen inte är en lön, utan är klassificerad som "fickpengar" som Au Pairen får som "tack för hjälpen" för all hjälp. Även om fickpengen är skriven in i kontraktet så uppfyller den inte kriterierna för att vara en lön. Därav de "flexibla arbetstimmarna" familjen så högt värderar, man blir betald per vecka, inte per timme vilket kan leda till en hel del slit utöver de bestämda "arbetstimmarna" utan extra betalning.

Men varför bry sig? Om det är ett jobb eller inte spelar väl ingen roll? Till viss del gör det faktiskt det, tillexempel när du söker nytt jobb och varken har anställningsbevis eller en anställare som kan lämna upp referens. Ett blankt hål gapar tomt på CV:t. Du har inte samma rättigheter som en vanlig anställd, värdfamiljer utnyttjar Au Pairen pga hens okunnighet i ämnet, vilket inte är något jag blankt hittar på utan är något som värdfamiljer tisslar och tasslar om på deras egna forum, där dem utbyter så kallade "tips".Men utöver det så känner jag mig personligen lite lurad. Att bli annonserad med ett heltidsjobb för att sedan i efterhand få reda på att det mera räknas som en sysselsättning är lite snopet. Att jobba utomlands låter bra, men hur ser det ut när man mera "lallat runt" och "hjälp till hos en familj".

Aja, vad är det att göra åt i efterhand? Jag hade fortfarande åkt om jag vetat om detta innan men jag hade verkligen önskat att blivit informerad innan jag betalde tusentals kronor för att en organisation ska "hitta den rätta familjen till mig" så jag kan få "drömjobbet".

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hur kan tiden gå så fort och hur kan jag vara så ovetandes ännu? På något sätt har det ännu inte slagit mig; jag bor på riktigt i England(!!!) Alla människor runt omkring mig pratar engelska och London ligger enbart en tågresa bort. Jag kan inte träffa mina svenska kompisar eller min familj när jag vill och jag pratar oftare engelska än mitt egna modersmål. När jag klev på det där planet första oktober förra året så tror jag inte riktigt att jag insåg vad jag gjorde. På flygplatsen vinkade jag glatt hejdå till mina föräldrar och så gick jag igenom säkerhetskontrollen utan vemod.

Jag älskar att bo i England, att hoppa på det där planet är något jag aldrig kommer ångra. Men idag värderar jag annorlunda, eller annorlunda är nog fel ordval, jag värderar mer. Idag får jag vemod när jag lämnar Sverige och saknaden gör sig då och då påmind, men hade jag någonsin börjat tveka så skulle min impulsiva hjärna ta mig härifrån, nej jag trivs och här vill jag stanna ett bra tag framöver.

Bens och min lägenhet är mitt hem och jag bor verkligen i England!

Likes

Comments

Det är verkligen vår i luften i England. Igår åkte Ben och jag ner till London där min familj anslöt oss från Sverige så idag har vi upptäckt London som riktiga turister.

Jag har tagit massvis med bilder med min kamera så dem lär dyka upp en hel del framöver, är inte den bästa på att ta bilder men Gud vad kul jag tycker det är! Dessa var de ända jag tog med mobilen så dem får komma upp nu.

Likes

Comments

I claim this person to be mine! Mine, mine mine! I claim ownership on this specific human being. Like a cat I'll defend my person from harm with everything I've got. My person can run and I'll chase him, he can't get rid of me. End of story.

Jokes aside, I don't own him, he doesn't own me, however, for 7 months now, he's been my person and boyfriend which is something worth celebrating. Sure, it's only 7 months out of how much I hope is in store for us (forever) but that doesn't change the importance of this day. Every day is a party with him in my life; but if you don't stop dancing every once in a while to look back on your dance moves, it's easy letting the whole dance pass by way to fast, and you might end up regretting not enjoying the spins enough.

I decided to write this post in English since I thought it could be nice for Ben to not have to use google translate for a change considering he, together with my mum, are my biggest fans here on the blog, so I only think it's fair.

Likes

Comments

Nu har vi äntligen börjat få riktigt fint i lägenheten, i lördags anlände nämligen våra efterlängtade möbler som vi beställt på IKEA, kära fina IKEA. Då vi jobbar så olika tider så har det varit svårt att få tid att sätta upp allt då vi ville göra det tillsammans men sakta o säkert är de mesta nu på plats!

Likes

Comments

Resan till Grekland har kommit att förändra mitt liv till det bättre på så många sätt och vis, Det var i Grekland, på min 19:e födelsedag, som jag träffade mannen i mitt liv för första gången ansikte till ansikte och det var på vägen hem som jag fattade beslutet att göra en mer permanent resa och flytta som Au Pair till England.

Idag är det exakt 9 månader sedan den där dagen jag klev i land på Ios och stod inför en fantastisk resa. Tyckte därmed att en TB passade bra en dag som denna!

Likes

Comments

England is the place to be right now! Våren har kommit tidigt till Norwich iår, eller ja, det kan ju inte jag veta då detta är min första vår i England men jag kan tänka mig då de senaste dagarna har bjudit på strålande sol och temperaturer uppe på 16 grader. Hur härligt är inte det liksom?

Imorgon är jag ledig innan jag jobbar helg för första gången på denna arbetsplats, det är förvånandsvärt hur kul det faktiskt är att jobba på hotel.

Ha det bra allihopa för det ska jag!

Likes

Comments

Du lär dig i skolan att olika kulturer existerar överallt. I ditt klassrum, i ditt hem, i samhället, i landet och i världen.
Du upplever dessa kulturella skillnader bara du byter miljö, bara du är hemma hos en kompis, när du byter kompisgäng och klär dig i en ny roll; du måste inte nödvändigtvis byta land för att uppleva en ny kultur, det räcker med att gå utanför dörren.

Inte var jag dock beredd på den kulturkrock som skedde när jag flyttade hit till England. Det är de där småsakerna jag märker störst skillnad på; så som matvaror, vänstertrafiken och det faktum att när man säger att man "are having tea later" så menar man inte att man ska dricka en kopp te utan att man ska äta som en mindre måltid senare på kvällen.

Självklart hade jag inte förväntat mig att matvanorna här skulle vara exakt detsamma som i Sverige, särskilt inte med tanke på att det är något som är så individuellt från familj till familj. Men det är dagar jag saknar en riktigt svensk fika och allt vad det innebär. Då brukar jag få med mig Ben att sjunga med till denna låt samtidigt som vi plockar upp något typiskt svenskt i mataffären.

Likes

Comments

Jag hör hur tåget bromsar in, gnisslar lite så där som många människor skulle kvalificera som irriterande; personligen så har jag vant mig. Jag har enbart bra minnen av att åka tåg och att höra ljudet av det snabba fordonet som antingen accelererar upp, bromsar in eller enbart susar förbi, inviger mig i en rätt så trygg känsla.

I sommar kommer jag sova med fönstret öppet oftare, ja nästan varje dag om jag själv får välja. Vi bor nära Norwich tågstationen och väldigt nära några av järnvägsspåren som leder dit. I början hörde vi tågen som transporterades på spåren rätt så bra in i lägenheten men det dröjde bara några dagar innan ljudet dämpades och glömdes bort helt. Det förundrar mig hur perception fungerar på det sättet, rätt så klyftigt ändå. Ibland åker dock gamla godståg förbi och dem är inte lika roliga att lyssna på genom ett halvöppet sovrumsfönster när man ska gå och lägga sig, jag skulle kunna likna dem med ljudet av en helikopter som går ner för landning alternativt som om tåget själv enbart var några meter från att krascha i husväggen. Men i överlag, och de flesta dagar, så gillar jag ljudet av tåg.

Likes

Comments

Nu är allt så officiellt och så riktigt som det bara kan bli på mitt nya jobb. Var inne en sväng idag och skrev på det sista och fick med mig hem min nya arbetströja. Yes, äntligen!! Imorgon börjar jag min första arbetsdag på Travelodge Hotel Riverside och det är en klar underdrift att säga att jag är taggad. Hur kan man vara såhär exalterad över ett jobb? Kanske var det bra för mig att vara arbetslös en period trots allt.

Vädret har idag på förmiddagen varit hur fantastiskt som helst med strålande sol och en värme jag inte förväntade mig i mars, det höll i sig till för ungefär två timmar sedan då molnen gled in framför solen. Menmen, inte värt att klaga! England har på senare tid inte levt upp till sitt rykte om regn utan tvärt om så tittar solen fram titt som tätt.

Om en timme ungefär ska jag följa med Ben och Lewis till ett gym i närheten, men fram tills dess är det chill, ha det bäst!

Likes

Comments