Idag var den sista dagen på Zoo de Santillana. Många känslor som kom fram. Man är både glad, ledsen, intelligentare och mycket mer. Kommer sakta alla på djurparken väldigt mycket efter alla äventyr, konversationer på både spanska och engelska, bara ALLT! Unai, Juan, och Bianca har gett en så mycket. Det finns inget sätt som jag kan tacka dem på som kan gottgöra allt det som dem har gett mig. Bianca har lärt en så mycket om apor, Juan har lärt en så mycket om fåglar, Visenter och allt runt omkring och Unai har tagit med en runt norra Spanien och visat en ställe som man aldrig hade kunnat drömma om! Han har även presenterat oss för hans flickvänn, hennes syster och många fler ut på stan. Nä, det finns inga ord. Kommer åka härifrån med en längat att komma tillbaka men även stor sorg för att jag kommer sakna dem väldigt mycket. Dem säger att ögonblicken med skratt kommer alltid att sparas i hjärtat, och det kommer absolut det här att göra.

Men nu kommer ni få min sista uppdatering om djur på en väldigt lång tid. Den här bloggen skapades för att berätta om djuren och äventyren. I måndags så hände inget speciellt. Det var små aporna och sen kom vi hem och vilade. När kockan slog 17.30 så fick jag ett meddelande på Facebook av Unai. Han frågade oss om vi ville med ut och äta glass med honom, hans tjej och hennes syter. Det var väldigt underhållande, haha. I alla fall för dem. Jag envisade om att köpa 2 kulor på min glass. Man är ju i Spanien och till skillnad från Sverige så är det lite varmare här, så ni kan ju gissa vad som hände... Just precis! Jag hade glass överallt förutom på min våffla, haha. Allihopa skrattade hela tiden medan jag kämpade med att äta upp glassen innan allt låg på marken. Vi skämtar om det fortfarande. Det var en trevlig kväll på stranden med glass, skratt och kaffe och sedan så körde dem oss hem för vi skulle jobba nästa dag. På tisdagen, alltså igår. Så tror jag att ni kan gissa vad vi gjorde på morgonen? Jepp, SMÅAPORNA! Jag har bröjat fastna för dem litegran. Man börja se alla deras personligheter fast det är över 30-40 tamariner och marmoseter som man tar hand om sammanlagt. Dagen fortsatte och vi blev klara väldigt fort. Jag tog den resternade tiden till att lägga mig på en bänk och låta solen varma en medan jag blundade. Jag lyckas faaktiskt att slumra till i 20min tills Unai kom med sin grupp ungar som han guidade runt på djurparken. Alla ungar skrek "Es un hombre muerto en el banquillo!" som betyder "Det ligger en död man på bänken!". Unai blev chockad och såg mig och började skratta. Han sa till dem att det bara var en Svensk kille från Sverige som tar en lur. När jag då vaknade så hade jag 15-20 ungar runt mig i en halvmåne och som på pricken över i:et så hade jag solen i ögon och bara såg deras blågula skoluniformer. Fick värsta chocken för jag trodde jag var kvar i drömmen i och med att dem svenska färgerna var mitt framför huvudet på mig. När jag väl hade v piggnat till så skratta jag bara och sa ""Hola!". Små ler nu faktiskt undertiden jag skriver detta, haha.

Dagen fortsatte och när vi kom hem så hade Unai frågat mig och Freddy på djurparken om vi ville ut och dricka Calimocho i stan och det tackar man så klart inte nä till. För er som inte vet var det är, så är det en billig tonårsdricka med hälften vin och hälften coca cola. Jäkligt god om jag får säga det själv! Som i måndags så åkte vi alla in i stan igen och satt oss på en pub och drack calimocho och hade trevligt. Unai frågade oss efter ett tag om vi var hungriga och eftersom vi inte hade ätit något förutom frukost så stack vi till ett våffelställe. När vi kom fram så beställde bara jag, Freddy och Unais flickväns syster, Maria våfflor. Jag tog en med bara chocklad som Maria och Freddy tog med jordgubbssylt och grädde. Dem var !"#¤"#!#"@!"# goda, haha. Kvällen fortsatte iaf och vi gick tillbaka till puben och drack calilmocho och hade trevligt. Och nu är det onsdag.

Vår sista dag på djurparken så fick vi göra vad vi ville. Men vi gjorde det vanliga som alltid. Vi tänkte att det är lika bra att avsluta grymt på djurparken en lat, haha. Men idag så fick vi göra massa andra saker. Jag fick fixa till lemurklätterställningarna, göra min berikning hos småaporna, tvätta rent skyltar med Bianca och i ren allmäänhet bara slappa saker. Man kan inte få en bättre avslutning. Men som alla bra berättelser så kommer det ett slut... När tiden slog 14.30 så var det dags att gå hem och göra si irodning för flygfärden till mlaga nästa dag. Vi letade upp alla våra nya vänner och sa hejdå. Det var faktiskt ganska känslomässigt. Fast många av oss inte kunde kominucera med varandra så hade vi ändå skrattat åt varandra och haft roligt. Som jag nämde innan, "Ögonblicken med skratt kommer alltid att sparas i hjärtat". Det var massa kindpussar och handslag här och där och sedan var det bara att bege sig hemåt en sista gång... Kan bara säga att jag är rikare nu än jag var för 1 månad sen när jag kom hit. Man får aldirg glömma att pengar är bara pengar, medans vänskap är det mest värdefullaste man kan ha. Men nu måste jag dra! Ska iväg för en sista gång med några från djurparken och äta pizza och dricka calimocho hos Bianca. Men ni för se bilder innan jag drar, haha!Glassdagen, haha.

Ringsvanslemur, från madagaskar.


Röd Ibis, från Sydamerika.

Freddy tar bilden.


Hembygge! Reparerar bara stegen.


Rödlemur, från madagaskar. HAHAHA vi ger den kyckling.


Enrichment time!


Gyllenhuvad lejontamarin, från Sydamerika.


Rödhandad tamarin.


Freddy, jag och den rödalemuren.


Ja.... ni vet vem vi är....


Jordnöttsdax!


Rengör kokosnötten med att skölja den med vatten och sen häller man ut det. Och i skålen så har jag jordnötter som jag fyller den med sen med.


Jaha...


HAHA, den solar... Give me a HALLELUJAH MOMENT!


Let it out with a big GRRRRRRRRRRRR!


A la citron.

Maria, jag, Freddy, Unai och Patricia

Vi ses på nästa äventyr!
Tillsvidare... Hasta luego!!!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag har varit en helt underbar! Unai och Patricia tog oss till bergen och det var ett av det vackraste jag någonsin har sett! (förutom min tjej). Snö täckta bergtoppar, Gåsgamar högt där uppe som seglar på dem varma sydvindarna och tre underbara människor med mig. Unai, Patricia och Freddy! 

Vi åkte upp med en linbana ca 736m bland bergen och det var helt otroligt! Det var lite nervöst för att det är en bra bit ner om kablarna släpper, haha. Men för bara 16 Euro, ca 150 svenska kronor och det är helt klart värt det! Jag njöt av varje sekund där uppe! En sak som var så otroligt fräckt var att gamar flög knappt 20m ifrån en och dem lever där vilt. Vi i Sverige har förfan bara kråkor. Och då är det inte dem i näsan jag menar. Men det var helt otroligt, känslan går inte att beskriva. Jag vet jag skriver det alltid när det händer saker, men det är verkligen sant! Allt som händer här i Spanien är helt fantastisk! Måste erkänna att jag var avundsjuk på mina vänner som åkte till Afrika och praktisera. Men när jag ser allt detta och får uppleva allt så är jag knappt det längre. Visst jag vill åka till Afrika så klart, men Unai visar mig och freddy det mest makalös och mest fantastiska sidan av landet! Helt underbart! inga ord... Bergen vi besökte hette "Picos de Europa" och betyder  Europas topp, ungefär. Slarvigt översatt. Men ni måste åka till Cantábrica. Det är vad "Landskapet" heter här i Spanien. Men som sagt ni måste åka hit till norra Spanien för det är så vackert!

En sak som är lite komisk är att igår så tog Unai och Patricia med oss ut för att supa och dansa och våra djurvårdarhandledare var också med, haha. Nä, men kvällen var fantastisk och freddy fick ett ragg, den puman. Vi kom hem vid 04.30 och somnade inte fråns 05.00 någonting och Unai skulle hämta upp oss med patricia runt 10.00 dagen efter. Alltså idag. Man var lagom berusad när man steg upp för att få se allt idag, haha. Och för er minderåriga som läser detta. DRICK INTE OM NI ÄR UNDER 18år! Men ni som är 18år och över måste testa Calimocho. Det är en dryck med rödvin och cola. Den låter äckligt men den är helt underbart god! Sen gav Unai mig en bok på elefanter. Otroligt fina bilder av Steve Bloom. Tack så himla mycket Unai!

Tack för allt Unai och Patricia!Uppe på Picos de Europa. Underbar utsickt!

Helt fantastisk! Inga ord som kan beskriva detta.

Freddy tog en bild på Gåsgamen. Skit fräsigt! bra fotat dessutom.

Jag var den enda där uppe med shorts... blev som ett barn när jag fick se snön.

Jag, Unai och hans flickvän Patricia.

Haha, älskar bilden. Unai sa en sak om freddy. Därav att han klappar och jag gör det han sa, haha.

Bara kolla... Sån utsikt gamarna har. Avundsjuk på dem.
Lazos heter den kakan. Helt ""#¤!¤#%?="!@ underbart god!

Tillsvidare... Hasta Luego!!!

Likes

Comments

Denna dag har varit helt fantastisk! Jag har sett hur det går till när man både söver ett lejon, lyfter det och när dem gjorde en obducering! Juan sa till mig på morgon att vid klockan 12.00 så skulle veterinären komma och göra en catscan på lejonhanens mage för att se om den har cancer. När klockan slog 12.00 så var jag redan på plats och nyfiken på vad som skulle hända. Efter ett lite tag så kom Juan, veterinären, sjuksköterskan och hela armen för att vara med om något händer under proceduren. När alla var klara så laddade Juan geväret och gick mot hanen. Han visste vad som skulle hända så han röt till och flyttade bort rumpan från Juan. Efter dryga 10min så lyckades Juan få iväg sprutan med sömnmedlet i och vi fick ta och vänta 20min. Efter 15min så sa Biologen att vi skulle vänta 5min till för att vara på den säkra sidan. 

När vi var säkra på att han sov gått och sött så gick först Juan, två djurskötare och veterinär teamet in för att se till så allt var okej innan jag fick komma in. När dem hade gjort iordning platsen där hanen låg och sov så vinkade Juan på mig och sa att det var okej att komma in nu. Och det är nu det häftiga kommer. Att stå knappt 1m från ett sövt lejon var helt otroligt! Fast han var sjuk och mager så var han enorm! Inte som den lilla fina kissekatten där hemma i soffan precis... Medans veterinären tog ett ultraljud på hans mage så visade Juan mig hans klor och tänder. Snacka om att man är glad för man är människa och inte en sebra på savannen! För det var inget att leka med. För att hålla hans honor lugna så kastade Juan in 2 hönor för att dem skulle lugna ner sig. Efter flera minuters undersökning på hanen så visade sig att det var värre än vad dem hade trott. Han hade en stor tumör och hela magen och några minuter senare så sa veterinären att han hade slutat andas och nu var han död. Han var för svag för att överleva nersövningen. Istället för att sova ett litet tag så blev det föralltid. Det var tyst ett bra tag för att smälta vad som hade hänt. Men det var väl bäst att han dog på det sättet, sovande än vaken. När dem börja snacka igen så började dem prata om var dem skulle lägga han för att göra en obduktion. Juan sa att vi kunde ta in honom i sjukstugan för där fanns det nog plats för honom. 

En av djurskötarna hämtade en stor säck där vi kunde rulla över honom och sen bad dem mig att hjälpa till att lyfta. Som en erfaren flyygubbe, eller ja flyttpojke rättare sagt. Är inte så gammal än, haha. Så fattade jag tag direkt utan tvekan och började lyfta honom bort till sjukstugan. Han var riktigt tung fast han hade tappat nästan halva vikten. När vi väl kom fram till sjukstugan så la vi ner honom på golvet. Då fick jag äntligen min chans att klappa honom. Det kändes både märkligt och mäktigt att först klappa ett levade lejon och sen ett dött lejon. Men jag var fortfarande ledsen över hans död. All personal samlades sen för att diskutera om dem skulle göra en obducition och det blev de. Fan vad fräckt! Jag har fått vara med att söva ett lejon, klappat det, burit det och nu en obducition. Veterinär teamet band fast hans ben i ett bord för att kunna öppna honom och när kniven kom igenom hans kött ända ner till magen så kom det en så stank som man måste ha luktat för att beskriva. Det luktade död gånger 10000. Efter mycket skärande och klippande så kom dem ner till magen och fick syn på tumören. Det var värre en vad ultraljudet hade visat! Tumärer i levern, tarmarna, magen, ja överallt! Det var hemskt att få se vad han har gått runt med! När man väl hade fått se magen så var man glad att avled. Det kan låta hemskt men som magen såg ut var en mardröm! Men nu är han i katt himlen och har det bra. Jag vet att han leker med en jävla stor garnboll nu, haha.

VARNAR FÖR VÄLDIGT STARKA BILDER!!!


Den Asiatiska lejonhanen är sövd nu.

Undersökningen.

Vilket mega huvud!

Dem tänderna är inte att leka med.

Klorna, Herregud, Flera centimeter långa!

Nu är han död och vi obducerar honom. Alla prickar är tumärer. Detta är levern.

Lite mer mysiga bilder.

Tillsvidare... Hasta luego!!!

Likes

Comments

Dagen började väldigt bra. Morgonpromenaden till djurparken var otroligt vacker.

Vi kom till djurparken på morgonen och började städa hos aporna. När vi var klara med allt så gick vi upp till djurparkens biolog och frågade henne vad vi kunde göra. Hon sa till oss att hon behövde hjälp med att sätta upp nya lappar runt djurparker. Och så coola som vi är så sa vi nä och gick därifrån. Nä skämtosido! Klart vi hjälpte henne med det! Så vi pallrade oss ut till fågel inhägnaderna och tvättade av informationstavlorna om inhägnanderna och satt sedan upp nya lappar om djuren. Det var ganska skönt i och med att solen lös som in i satan och höll en varm som en kopp kaffe på morgonen. Visserligen hatar jag kaffe men kan i alla fall gissa att kaffe på morgonen är ganska varmt och gott, haha. Men tillbaka till djurparken!

Det tog oss cirkus två timmar att fixa alla lappar hos fåglarna och efter det så frågade Juan oss om vi ville se när han ger lejon hanen antibotika och antiinflamatorisk vätska. Det var underhållande att se han fylla sprutan. Under tiden han höll på med sprutorna till geväret så visade han oss hur det går till när sprutan träffar djuret och hur vätskan skjuts in och hur alla delar fungerar i den. Jag hade gärna velat testa det geväret och öva på att skjuta såna sprutor. Ska man jobba med djur så vet man aldrig när det kan vara bra att kunna sådant. När han var klar inne i sjukrummet där han fixade allting så gick vi upp till lejonen. Man märkte direkt på de att de visste vad som gällde. Han har ju gjort detta ett antal gånger för att lejon hanen är sjuk. När Juan närmade sig honom så märkte man att han var irriterad och det är inte för att man utbildar sig till djurvårdare som jag vet det. Utan han röt ganska duktigt, tror alla hade kunnat lägga märkte till det, haha. När Juan avfryade sprutan så röt han till då med och då visste man att den satt där den skulle. När Juan hade satt den sista sprutan i honom så plockade han fram en pinne med en tråd i som han använde för att dra ut sprutorna med. Ögla på tråden trädes över sprutan och sedan ryckte han ut den. Även då visade hanen att han var duktigt irriterad, haha. Freddy min kompis som är här i Spanien med mig älskar stora kattdjur och tyckte detta var väldigt intressant att få se. Det tyckte jag med. Men om ni undrar hur jag kunde veta att freddy gillade det, så är det för att hon hade kamran i högsta hugg. hade ni stått bredvid mig så hade ni hört hur kameran gick hela tiden. KLICK KLICK KLICK KLICK KLICK KLICK KLICK och åter ett KLICK! haha.

Efter showen med Juan så slutade vi och då tog oss en liten titt upp hos lejon hanen för att se hur han mådde. När vi hade försäkrat oss om att han mådde bra så innan vi gick in till omklädningsrummet för att byta skor så tog vi oss en vända till Dödskalleaporna med. Efter en bra diskussion om hur en av dem ville höja inkomsten av bananer i deras inhägnad så skakade vi hand. Eller ja... Jag skaka hens och hen skaka mitt pekfinger för att vara exakt, haha.


Underbar morgon!

Jag vet! Fint ellerhur!

En Lady Amherst fasan. Juan berättade att när honans vänstra könsorgan lägger av eller blir dåligt så blir automatiskt det högra en penis och honan ändrar kön till en hane istället.

Hör av vi geväret och sprutorna.

Inte svårt att gissa att han är irriterad va? Vet inte men tänderna får mig att gissa att han inte vill att Juan ska vara där. Han rytande eka i hela kroppen!

En av Freddys älsklinga. Detta är en snö leopard. Eller på spanska Pantera de las nieves.

Hen var nöjd med vårt avtal. Glömde kolla om de var en Hona eller hane.

Tillsvidare... Hasta luego!!!

Likes

Comments

Då är man inne på näst sista veckan. Tiden här i Santillana del mar bara springer iväg! Skönt på ett sätt för man vill ju träffa familjen igen men ändå tråkigt för att man trivs !"#¤#"!!?=@ bra här. Underbarar personer som tar han om en på djurparken och man börja få lite häng med det där om det spanska språket. Visserligen kan man inte tala spanska men jag börjar förstås nästan hela meningar. Dock är det lite ansträngande att prata både svenska med ens kompis som följde med en hit, engelska med vissa av dem och samtidigt försöker dem lära en spanska och förklara saker på spanska. Man är ganska slut när man väl kommer hem efter en lång dag med att bolla runt med 3 språk, haha. Dock bra att man lär sig ett nytt språk.

Dagen började med att fånga in ankor med djurskötaren Juan. Freddy min kompis som följde med mig hit till Santillana del mar hade håven och fångade in dem, medans jag och Juan plockade upp dem och stoppade dem i en låda. Jag glömde fråga han vart dem skulle, men jag gissar på att det var någon som skulle köpa dem. SIst vi fångade ankor så sa Juan till mig att dem skulle till en privat person, så jag antar att dessa ska det också. Man är ändå lite stolt över sig själv. För när vi fångade dessa ankor denna gången  så tog jag upp ankan som ett proffs. Juan sa att det såg bra ut i alla fall. Jag kan har kryddat på orden lite mer. Men man ska vara lite ego om man ska komma någonstans här i livet, haha. Dagen fortsatte och Juan lärde både mig och Freddy massvis av spanska ord. Freddy tyckte det blev lite för mycket med allt nytt för att hon pluggande tyska i skolan till skillnad från mig som pluggade spanska. Jag har en grund att gå på så att säga. Men det var kul att få lära sig nya saker och han berättade mycket om ankor. Det låter ganska tradigt men han är som sagt det spanska versionen av krokodiljägaren så han kan få hundbajs att låta intressant, haha.

Just när vi skulle gå in till kronhjortarna så fick Juan ett meddelande på walkitalking att han var tvungen att guida småbarn från en skola. Så det var bara att låta kronhjortarna vara och pallra sig ner från backen och bort till ingången där hela klassen stod. Han höll på i dryga 2 timmar och när det var över så var man helt slut! Jag hade lätt kunnat deckat i flamingopoolen för den såg riktigt kall och skön ut efter dem två långa och varma timmarna runt hela parken. Plus att hjärnan var överhettade av alla spanska. Fick ju översätta till Freddy vad han sa fast man redan kunde allt det, men vad gör man inte för vänner. Barnen var underbara i alla fall. Dem frågade Juan massa och så ibland frågade dem mig saker och jag kunde inte svara så bra, så fick säga till dem att jag inte visste. "No se" som betyder "jag vet inte" på spanska. 

Här är några ny bilder jag har tagit under helgen och idag. Dem är redigerade och jag är ganska stolt över dem.


Visent

Visent

Vit Noshörningsunge, 3 månader gammal.

2st Afrikanska elefanter på djurparken Cabarceno. två kor.

Elefantflocken.

Berguv

Schimpanshona.

Juan gav mig en igelkott. Eller som på spanska, erizo.

Tillsvidare... Hasta luego!!!

Likes

Comments

Jag vet inte var jag ska börja! Det har hänt så himla mycket idag så jag vet inte hur jag ska få ner allt! Unai en djurvårdare på Zoo de Santillana plockade upp oss (Freddy min rumskompis) klockan 09.45 och började vår färd till en av världens största zoo, Cabarceno. Zoo:et är så stort så man måste han en bil för att kunna ta sig från en inhägnad till den andra. När vi väl komfram till zoo:et 30 minter senare så betalade vi våra biljetter och började vid tiger inhägnaden. Freddy min kamrat som följt med mig på denna resa är förälskad i kattdjur och speciellt tigrar. Man kunde se på henne att hon verkligen njöt av att få se dem och höra dem puff på varandra. Puffandet är deras sett att prata, en vänskapliggest så att säga. Efter Freddy hade fått se sina tigrar så fortsatte vi vidare mot gorillorna och jag måste säga att fy satan vad dem är maffiga! Ni alla som gymmar inklusiv, mig själv kan slänga sig i väggen, för här snackar vi

om ett muskelpacket!

Dagen fortsatte och vi besökt flera olika inhägnader med lejon, giraffer, sebror strutsar, babianer, gauer, elefanter och många fler! För er som undrar vad en gaur så är det en slags ko som lever i Sydostasien. Men låt oss fortsätta på denna otroliga djurpark. Ett av det mest otroliga som hände idag var under en magnifik fågel show! Dem hade flera olika sorter rovfåglar från alla hörn i världen. Ugglor, gamar, falkar och örnar. Min favorit var havsörnen. Den flög ner från ett stort berg och skulle fånga en köttbit som satt fast på en kaninliknande tyg bit. djurtränaren kastade ner biten i vattnet och när örnen fick se detta, otroliga 300m bort så kom den störtandes ner från berg med en sån fart att man hörde hur vinden slog mot denns vingar och BANG! Så hade den tagit köttbiten i vattnet. Det går knappt att beskriva om man inte har sett det med egna ögon! Showen fortsatte med flera olika rovfåglar och vissa av dem fick också starta upp på bergstoppen och fånga sitt byte som tränare hade satt fast i en trådbit som han svängde runt i luften. Dem få gångerna när fåglarna inte brydde sig om dem eller la inte märke till tränarna nedan för berget så använde dem en visselpipa som lät som en rovfågel. Det var ganska häftigt om jag får säga det själv. När showen var slut så fick man håll antingen i en uggla, falk eller havsörnen och ni kan ju gissa vilken jag höll... Om ni gissa havsörnen så hade ni fel! Nä skämtosido, klart som ?!"¤½"#¤%¤%& att jag ville hålla i havsörnen och det gjorde jag! Det är ett av det fräsigaste jag någonsin gjort i hela mitt liv! Den var verkligen tung. Unai, djurskötaren från Zoo de Santillana, om ni hade glömt honom vill säga, sa till mig att det var en hane och att den väger ca 4-5kg men att honan väger ännu mer. Runt 6-7kg! Tur man har gymmat och orka bära den, haha.

Jag vet inte om jag har nämnt det förr, men som mina närmaste vänner vet så vill jag bli elefantränare och är helt förälskad i dem! Förutom då min tjej, hon är jag också förälskad i men det är en helt annan kärlek, haha. Men tillbaka till elefanterna nu! När vi väl kom fram till elefanterna så blev jag mållös. Hela jag rös. Det finns inget vackrare på denna jord än att få se en elefant, eller i detta fall 13st! När dem gjorde sitt brommande lätet som dem gör när dem talar med varandra så går det rakt in i själen. Det är svårt att berätta något sånt här för er som inte är lika förtjust i elefanter som jag eller så förälskad i naturen som mig. Men varje gång jag ser en elefant så känns det som att hela jorden saktar ner. Bara att få se kalvarna leka och deras mödrar säga till dem att lugna ner sig eller hela hjorden tar på vandra med snablarna för att förstarka banden är helt magiskt. När jag ser på elefant så ser jag på det som mer än bara ett djur. Utan ett av det mest intelligenta och kärleksfullaste varaelsen på denna jord. Jag vet inte om ni visste detta men elefanten är det enda djur med tårkanaler, dem kan gråta. I det vilda ner en av deras egna i flocken dör så i vissa fall gråter dem. Sen kommer dem tillbaka efter några månader när dem väl ska vandra tillbaka till det gräsbeteckta området och då stannar dem vid platsen och tar på benen för att vissa respekt och kärlek för den bortgångna. Jag tror inte det finns något band så starkt i världen som elefanterna har, kanske valar för att elefanternas och valarnas känslosinne är mycket stora än våran är jämnfört med vår kropp. Jag kan sitta och babbla om elefanter i evigheter och ni skulle aldrig kunna tro mig vad elefanter kan göra, har gjort och hur dem är. Ni kanske tror att jag verkar kunna allt om elefanter, haha. Jag önska att jag kunde allt om dem och visst jag kan en del men ingen i hela världen kan allt om elefanter för som likt alla andra djur så kan elefanter chocka en med deras handlingar och kanske ännu mer... Vinna ens hjärta.

Här var bröjan på zoo:et och här har vi en Bengalisk tiger som steker i solen.

Hane... Mega stor! fick erbjudandet att möta han i armbrytingen men passade på den. Vill inte bli dömd för djurplågari när jag råkar knäcka armen istället, haha.

Havsörnen jag pratade om. Så jävla mäktig! Som jag nämnde innan, honan är större än hanen. USA nationsdjur.

Örnen och mig igen. Vi stirrar in i varandras själv!

Grevy sebra. Den mest hotatde sebra arten. Sebror lever på afrikas savann och är en delikatess för lejonen. Men här fick jag en vän i alla fall och ska inte bli lejon föda! Det som också var rätt så coolt var att detta är den enda flocken i europa av Grevy sebror som har fått ett föl.

Fick lite tråkigt.

Här snackar vi om ett magnifikt djur! Detta är en ko. Elefanter kallas inte hane och hona, utan tjur och ko, då kallas ungen även kalv. Men här kan ni se att dem har tusen olika känslor. I denna elefant kan ni se att hon är uttråkad och ser lite deppig ut.

Här har vi matriaken. Det är leder honan i hjorden. När det gäller elefanter så har dem ingen ledar tjur. Dem har en matriak som det kallas när en hona leder en hjord. Man kan även se att hon är en beslutsam kvinna och har varit med i många år. Matriaken brukar alltid vara den som är äldst. För i afrika gäller det att ha mycket kunskap om naturen när det är torka. Var dem bästa betesmarkerna är och var vattnet finns. Tyvärr så händer det just i denna stund att massa elefanter skjuts just nu för sina elfenben och när matriaken dör så förvinner flera år av kunskap som kan göra att flera hundra dör pågrund av all girighet efter potensmedel som främst köps av länder i Asien, såsom Kina, Thailand, Vietnamn och några till. Vill ni göra skillnad så donera pengar till WWF!

Trots att elefanten är världens största landdjur så gillar dem att leka och kasta lera på sig för att ta bort parasiter men även skydda sig från den stekande solen. Älskar deras lekfullhet.

 Modern och hennes kalv. Kärlek visas väldigt ofta inom hjorden. För att förstärka banden så tar dem på varandra med sina snablar. En elefant snablen kan innehålla över 150 000 muskler! Helt otroligt! Men det förstår man när man ser dem lyfta stora stockar som väger över 200kg.

Så himla söta! Två kalvar som leker med vandra. Då och då hörde man deras mödrar såg till dem med ett litet brummande ljud. Elefanten är det djur som har längst dräktighet i djur världen. 22 månader ligger kalven i livernmodern och när den föds så väger den 100kg! Tänker er tjejer att klämma ut en sån, haha.

Måste avsluta med en bild på hur utsikten var på cabarceno. Ett av det vackraste jag har sett! Djurparken är byggd på en gammal järngruva och djurens inhägnader är helt fantastiska! Stora och rymliga, har aldrigt sett något liknade någon gång! rekommenderar detta ställe starkt!

Måste dock tacka min gode vän Unai! Som var helt underbar och körde oss och guidade oss hela dagen! Han är hur jävla goe som helst. Diggar den killen starkt!

Tillsvidare... Hasta luego!!!

Likes

Comments

Fullfart i Santillana! Idag så har man gjort berikningar till småaporna. Borrade hål i 4 kokosnötter och hängde upp dem deras klätterställning i inhägnaden, fylld med godsaker. Väldigt uppskattat! 

Ni undrar säkert vilket mitt favorit djur är här på Zoo de Santillana och det är visenterna. Ni kanske tycker det låter konstigt i och med att jag tar hand om småaporna och halvaporna, men jag gillar inte smådjur så mycket. Visenterna gillar jag för att dem är så massiva men dem har ett sånt lugn som får en att känna sig avslappnad i deras tillvaro. Det är kanske svårt att förstå för er som kanske aldrig har sett visenter för eller inte lika djurtokig som mig. Fast att det är ett djur på över ett halvt ton så visar den ett sånt inre lugn som man bara kan facineras av! Men det djur jag helst vill jobba med är elefanter, men tyvärr så har dem inte det här på detta ställe. Men småaporna duger mycket bra ändå, dem är söta och rätt så charmiga på sitt egna lilla sätt. Det är ett av dem få djuren man kan komma i kontakt med här. Det är lite sött när dem får sin välling på morgonen, för när dem sticker ner sina små huvuden i skålarna för att dricka så får dem både mjölkmustach och mjölkskägg, haha! Förutom småaporna och dem stora fågelinhägnaderna så är det nog dem enda djuren man verkligen kan komma tätt in på. Visenterna får vi inte gå in hos, bara stå utanför att mata dem. Schimpanserna och orangutangerna får man heller inte besöka så ofta mest bara genom rutan men det är förståligt. Det är starka djur och kan göra mycket till skada om man skrämmer dem. Men alla djur är snälla sålänge man inte gör dem något illa. Så klart så kan man inte ströva in hos lejonen, tigrarna eller björnarna och klappa dem bara för att djur är snälla överlag. Dem har ju sina instinkter dem följer mer än att tänka på att vara snäll. Ensak jag blev chockad över var att dem har nappflaskat många av djuren. Visserligen är jag ny i djurparksvärlden och det är kanske vanligare än man tror. Man får ju se på tv att modern stötter bort sina ungar. Men jag trodde inte det var så vanligt.

Djurparken har över flera 100 olika arter och det mesta är fåglar man aldrig har sett förr. Man kan se skyltar i hela Santillana att dem verkligen gillar fåglar och att dem gärna skryter om att dem har mer än 2000 olika sorters djur på sitt zoo, haha. Men jag gillar den stora variationen. 

Matar dödskalleaporna.

Väntar på att få sätta in berikningen. Kokosnötterna är fyllda med vindruvor och maskar. Det är 3-4st hål i dem och det ena större än det andra. Det gäller för det att hitta rätt hål så dem kan gå ut godsakerna. Lite underhållning för dem. Stolt över idén!

Berikningen in action! Arten är Gyllenhuvad lejontamarin. Ny kan inte se huvudet för att den kollar in i kokosnötten. Men den har fått namnet pågrund av den stora tjocka manen runt huvudet och att det är lite orangfärgat. Det hade ni nog kunnat gissat själva men lite hjälp på traven skadar aldrig, hehe.

Tillsvidare... Hasta luego!!!

Likes

Comments

Dagen började precis som alla andra dagar här nere i spanien. Gick upp vid sju och traskade vidare till Zoo de Santillana vid lite över åtta. När jag kom till zoo:et så var det samma gamla visa som vanligt, städa, fixa mat och göra alla nödvändiga saker för dagen.

Ni som tror att djurvårdar livet är bara att ge dem mat och mysa med har fel. Man måste städa efter dem, se till så dem har det bra, hålla dem sysselsatta och överlag se till så allt är bra inne i inhägnaden. Visst det låter tråkigt när man lägger upp det såhär men under den tiden du städar hos djuren, gör iordning maten för dem så någonstans i den röran så vinner du så mycket på det. Något jag har lärt mig när jag har börjat jobbat med djur är ödmjukhet. Du får vad du förtjänar, jag gillar det talesättet för att de passar så bra in på djur. Är du snäll mot dem, visar dem kärlek och gör allt bra så ger dem dig så mycket tillbaka. Men men, nu ska vi inte vara så blödiga. Ni vill säkert veta mer om vad som händer i själva zooet flera hundra mil ifrån Sverige än att höra varför jag älskar att göra det jag gör!

Dem är runt 15-20 stycken djurskötare som tar hand om alla djur, från apor till tigra, fåglar till reptiler och mycket mer! fyra av dem har frågat en hela veckan om jag vill följa med dem hem till skogen och se hur dem bor, låter lite misstänktsamt tycker jag... På lördag ska jag till en av Europas största djurparker och få privatguidning och två av dem vill ta med en ut och äta traditionell spansk mat i grannstaden. Det finns massor att göra här men det är en stor fördel om man har bil och kan tala spanska. Den byn jag bor i heter Santillana del mar och är en vacker by som ligger i en dal. Det växer berg och höga kullar runt om hela byn och uppe på bergstopparna får man se ett magisk landskap av gröna åkra och åar som skär igenom bergen som dem snöklädda bergtopparna släpper för att visa att våren är här. 

I alla fall imorgon så ska jag gör små berikningar för småaporna och för er som inte vet vad det är så är det att man lägger in saker i buren eller gömmer mat för att djuren ska ha en sysselsättning och inte bli för uttråkade. Berikningen ska bestå av Kokosnötter och rep. Ni får se mästerverket imorgon och då kommer jag beskriva det ännu mer. Lättare att förstå något om man har en bild med. Man brukar säga en en bild säger mer än tusen ord. 

 

Påväg upp för ett berg och nedanför kan man se en liten del av byn Santillana del mar. Underbart!Röd ibis, älskar dem! Sjukt fräcka färger. Lever i Norra sydamerika.


Och här har vi mig när jag matar en Visent. Visenter och inte dem som lever i Nordamerikas slätter, det är bisonoxar. Utan ett Europeisk oxedjur.

Tillsvidare... Hasta luego!

Likes

Comments

Efter att har varit i Santillana i nästan 2 veckor nu så bestämde man sig för att göra en blogg och berätta för omvärlden vad man håller på med här nere i Norra Spanien.

Redan inne på andra veckan och tiden bara flyger iväg. Till största delen av tiden man är på djurparken så tar man hand om aporna och halvaporna, såsom tamariner och lemurer. Vissa dagar har man turen att följa med en man som heter Juan som påminer om en spansk version av crocodile hunter, haha. Han kan allt om naturen och pekar på växter, ödlor, flugor ja allt. Han får det mest oitressanta att låta helt fantastisk. Han kan säkert få hundskit att låta som värsta miraklet. Det fräckastesom han har gjort hittils var när han tog en pinne och knöt fast ett lite snöre på toppen av den och lät en ödla gå igenom den så han kunde rycka till och fånga den som med ett lasso.

Förutom det så är dagarna ganska roliga här. Varje morgon brukar vara den samma. Gå ner till små aporna och göra rent, fixa mat och snacka skit med min underbara handledare Bianca och sen promenera upp till lemurerna och göra detsamma. Efter det så brukar man få rast eller få något speciellt uppdrag att göra, olika varje dag. Som idag fick jag göra någon äggpure till fåglarna och lära känna en ny djurskötare som heter Saul. Snacka om kannibalism för fåglarna... Men sånt är livet här i Spanien.

Wiktoria, en Sumatra orangutang.

En Brunbjörn.

Och sist men inte minst, Tarzan han själv!

Hasta luego!!!

Likes

Comments