HeaderBjörnmamman bloggar:

För några veckor sen fick jag ett meddelande från en tidigare ägare till Polar. Hon berättade att när hon köpte honom fick hon veta att han inte hade så fina tänder, att de inte satt placerade som de skulle. Han hade spetshakar som gick upp i överkäkens tandkött, inflammerade tänder som gjorde ont och sned belastning eftersom han tuggat ojämnt. Detta var inget vi hade fått information om vid köp, men jag började lägga ihop två och två och insåg att det kanske är därför han har börjat hålla på med bettet, slänger upp huvudet när man tar i tyglarna och blivit besvärlig i ridningen. Vi har trott det varit fel på bettet eller nått men samtidigt var han inte sån här i början.

Men iallafall så valde jag att boka en tid med våran veterinär som då kunde passa på att ge honom årliga vaccinationen.

Så kom då dagen.. och jag var så sjukt nyfiken på hur det såg ut i munnen på honom.

Veterinären gav honom lugnande och började kolla i munnen på honom och som vi misstänkte hade han massa hakar och bågformad tuggyta, vilket är medfött alltså.

Han hade även massor av "foderpackningar", vilket kan förklaras som fickor i tandköttet där maten lägger sig och ger inflammation. (Vi människor borstar tänder och kör med tandtråd för att inte få sånt) så vi ska köpa en slags "spruta" som vi kan fylla med ljummet vatten och spola rent i munnen på honom och går han med på det, ska vi göra det två-tre ggr/vecka. Såhär ser sprutan ut:

Veterinären slipade ner hakarna och även tuggytan i framkant och bakkant för att få en mer jämn tuggyta. Hon berättade att vi kommer få hålla efter tänderna regelbundet eftersom han inte slipar ner dom själv när han äter. Och nästa tillfälle ska vi ta redan om 6 månader för att sen göra det ca en gång/år.

Nu får han ridas på hackamore i en vecka sen är det bara att köra på. Veterinären gav även råd om vad för bett vi ska ha till honom med tanke på hans tänder så nu ska vi åter ut i bettdjungeln 😜

Polar skötte sig så fint, här lite slö med lugnande i kroppen 😜

Sen kom Polars mormor med en ny luva till honom. Hon hade nästan stickat klart en men gav upp och åkte och köpte en till honom istället 😂 men som vi skrattade!! Han har ju så små öron 😂 så det såg så roligt ut med de stora öronen på luvan. Hans oron är hälften så stora. Mormor ska se om hon kan sy in öronen på den.

Kram från Jessica

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

CommentsHej bloggen!

Idag var det då min tur för ridlektion som Thelma skrev om i det förra inlägget.

Som vanligt följde min mamma med men jag tvingade även med mig Thelma ikväll 😜

Vi valde att återigen att ta transporten för lastträningens skull. Idag krånglade han, suck! Det tog 30 minuter och jag har nu ont i mina armar 😂 men jag gav mig inte, på skulle han! Och tillslut klev han på. Hurra!

På vägen ner vid en korsning blev jag tvungen att bromsa hårt (kom bil fortare än jag räknat med) och det dunkade till rejält i släpet och vi sa: herregud slog han ihjäl sig nu??!!

Men han levde när vi kom fram 😂 och inga skador.. stackarn.. han måste ju undrat vad han gett sig in på 😂

Iallafall så lastade vi av och gick in i ridhuset.

Lektionen började bra, det var för övrigt dressyrlektion idag. Men tyvärr han jag inte så mkt längre än 25 min in på lektionen. Polar snubblade till och jag hann tänka: "neeeej!! Inte mer skador!" Men han skrittade på utan problem. "Puh, han klarade sig" men så hör jag en ryttare bakom mig ropa:

"Det ligger en sko här!!"

"Neeeej, inte Polars??" Jo då! Det var det! Så det var bara att hoppa av och avbryta lektionen eftersom Polar har så känsliga hovar att sist han fick en tappsko, hann han bli blockhalt innan hovis kom dagen efter (bara av att ha gått i hagen!).

Så jag kastar in handduken, ropar på Thelma att hämta skon och mamma att öppna dörrarna så jag kunde gå ut med Polar och klä på honom för att lasta och åka hem.

Då kom ridskoleägaren och frågade om det hänt något och när jag berättat sa hon att hovslagaren John var i stallet och skodde!

Jag skyndade mig dit och frågade om han kunde sätta på skon igen.

Absolut! Sa han! Yeeeeaaahh 🎉
Så Polar fick på sig skon, sen vi valde att lasta och åka hem igen för det var ingen idé att gå tillbaka till lektionen.

Thelma ville prova att lasta Polar och efter tredje försöket klev han på!! 😍

På fredag kommer veterinären som thelma skrivit, men inte som återbesök utan hon ska kolla hans tänder (som vi hoppas är problemet till hans krånglande med bettet för då är det kanske "bara" att slipa ner hakarna eller så och sen är han nöjd igen) och så ska han få sin årliga vaccination.Kramkram
Häst/Thelma-mamman Jessica

Hälsningar Jessica

Likes

Comments


Idag är det tisdag och imorgon så börjar skolan igen.
Helt ärligt så ska det blir grymt kul att ta sig till skolan och träffa alla Goa vänner som jag inte har sätt på allt för lång tid <3

Imorgon är också sista dagen som Polar ska få smärtstillande och på fredag kommer veterinären på återbesök (om jag förstod mamma rätt).

Det ska bli lite spännande att ta sig till skolan imorgon också för helt ärligt så vet jag inte om någon har bytt skola (förutom en) och om någon kommer börja.

Så det får jag se imorgon helt enkelt!


Idag däremot så står inte så mycket på schemat.
Mest njuta av den sista dagen ledig ;D
Mamma rider lektion med Polar idag så det blir en ledig dag från stallet dessutom.

Gick upp hyfsat tidigt för att vara hyfsat redo för den tidiga morgonen som väntar imorgon ;P.
Och jag har städat och gjort sysslor, så lite till bara sen har jag resterande av dagen helt fri!
Blir säkert ett seriemaraton ;D

En jätte läcker bild som jag hittade häromdagen på min Foderhäst som jag lämnade tillbaka i början av 2016 :)
Denna bild är tagen sommaren 2015 när vi löshoppade prinsen <3

Likes

Comments


Som rubriken lyder så kan ni säkert förstå vad jag ska skriva. Polar har nu fått ännu en skada på grund av hans dumma påhitt.

Men först ska jag berätta vad som hände häromdagen när jag skulle spänna fast han i gången.
Innan jag hinner sätta fast han i spännena så början han bara gå ifrån mig från ingenstans.. (?)
Jag visste då direkt att jag inte skulle få tag på honom inne i stallgången där vi var helt själva eftersom det syntes lång väg på han att han hade bestämt sig för att dra.
Han ökade snabbt och drog ut igenom den lilla dörren på andra sidan stallet som leder ut mot gårdsplanen.
Direkt då insåg har jag att enda chansen att få tag på honom var att jaga in honom mot hagarna. Så det enda jag fokuserade på var att få honom tillbaka in mot gården så jag kunde stänga grinden.
Det hade nämligen precis ridit förbi två stycken främmande islandshästar och det sista jag ville var att han skulle få för sig att springa efter.

Men jag fick in han innanför stängsel så nu var det bara att gå och få tag på honom i lugn och ro, trodde jag!!
Men chockerande så ser jag mycket väl samma sak som Polar ser inom några snabba sekunder,
att "gången" mellan två av hagarna är öppen.. Vi i stallet brukar gå i den "gången" för att fodra , så det finns en mini grind in till den och såklart så hade någon glömt att stänga den !

Gången är smal och lång (lika lång som hagarnas djup) och slutar med en återvändsgränd där han inte kan vända sig och det står ston på båda sidorna i hagarna.
Men jag fattade direkt att korkskallen till Polar skulle dra ner där och visst gjorde han det!

Så jag fick springa efter, dock är jag och kommer aldrig bli lika snabb, men jag gjorde allt för att häng med så att inget skulle hända längst ner. När jag konstigt nog, börjar närma mig honom, kastar jag mig under tråden till höger och springer förbi med hopp om att han känner sig blockad och saktar ner. Det gjorde han inte xP.

Sträckan är inte liten och då kände jag det, känslan som får en att vilja bryta ihop av obehag och panik!
Benen började skaka och jag föll ihop. Astman bröt ut! Jag kunde inte fokusera på Polar alls från den sekunden utan satte mig kämpande på knä och gjorde allt jag kunde för att få tillbaka min vanliga andnings rytm!
Och där kom det som inte går att hålla kvar, tårarna! Det gjorde så ont!
Bröstet kämpar för att få luft, huvudet värker, musklerna krampar och oron växer!
Jag vrider på huvudet och ser att Polar redan är nere vid slutet av gången och hästarna börjar samla sig runt.

Jag trotsar då smärtan och ställer mig upp, lungorna har fortfarande inte slutat krampa och hjärtat har inte gått ner i varv så pulsen slår som en raket.
(och såklart så ska det vara den enda dagen jag inte tog med Astma medicinen denna veckan!!)
Jag börjar gå neråt i hagen och när jag väl kommer fram så är det fortfarande lugnt mellan hästarna, vilket var skönt.

Jag försöker hyscha bort töserna som stod i samma hage som mig. Dessa töser brukar inte vara de mest sociala så de flyttade på sig så jag kunde komma fram till Polar.

Jag försökte få honom att vända sig själv då jag visste att det inte var någon el i stängslet eftersom jag kom åt tråden när jag kastade mig under den innan. Men han stod bara stilla. Jag fick han tillslut att vända sig om och han böjde hela tråden och eftersom gången var så trång så  var jag just då glad att det inte var någon el i. Han sprang upp igen i fullfart och då hände det igen.
Jag föll ihop, mina ben orkade inte bära mig och jag kunde inte hålla inne det då heller, jag bröt ut i gråt av smärta. Men denna gången mest av chocken, oron och stressen som uppstod när jag var fast på marken i smärta utan att kunna ställa allt till rätta.

Resten av storyn (som hur jag fick in han) skiter vi i, men detta var iallafall vad som hände.

Så.. igår vid utsläpp (de släpps ut ifrån stallet till hagen) så fick vi ett sms av den personen som hade utsläpp som berätta detta:

(Det är en till häst i Polars hage förutom Polar och de två släpps ut först)

De hade släppt Polar och gick in för att hämta Areen, när de kom ut så (vad jag förstod) så såg de att den fjädergrinden (som var väl spänd) som blockerar gången in till hage 1 och 2 var öppen och så va även eltråden till hage 2:s grind.
Enligt dem så hade alltså Polar dragit igenom både fjädergrinden och 2:ans grind. Han hade fastnat i ena stolpen och fått med sig den en bra bit in i hagen och de hade haft svårt att få tag på honom igen, vilket jag förstår. När de hade fått tag på honom så kollade de och en av stallägarna (som bor på gården) över honom så att han inte hade fått några skador, när de inte såg någonting så släpptes han ut i sin hage.

När jag och mamma väl såg detta så fick jag kasta mig ut för att kolla hur han mådde.
Och helt ärligt så såg jag att något var fel redan innan jag ens kom in i hagen. Det var ögat han hade ont i, han ville inte öppna den ena alls men kunde  kisa lite med ögonat ifall något hände runt omkring.

Jag tog in honom och gick igenom resten av honom men inga andra skador syntes. Jag ringde mamma och vi tog beslutet av att ringa veterinären för att vara på säkra sidan så att han inte har skadat hornhinnan.
Jag, som hade planer på att rida ner till ridhuset med Ella tog då Santhis istället så mamma återberättade efteråt vad veterinären hade sagt.

När veterinären kom några timmar senare hade polar börjat titta lite på ögat igen och det visade sig inte vara något allvarligt med ögat men han ska gå på smärtstillande läkemedel i fyra dagar (ett pulver som man blandar i maten) och vi ska direkt ringa veterinären igen om hans öga svullnar igen eller börjar rinna.
Vi tror att fjädergrinden har slagit till på ögat när den lossade, men vi hade tur att det inte var för allvarligt!


På kvällen bad vi en ponnymamma i stallet, kolla till hans öga när hon ändå var där. Hon sa att det såg bra ut, att han var lite svullen men att han använde ögat nästan till fullo. Hoppas nu det stoppar vid detta så inget mer tillstöter!!


Bilder ifrån ängen som jag tog häromdagen :D

Likes

Comments

Igår så gick jag ner till ridhuset med Santhis och hade Ella och Areen som sällskap.

Eftersom Santhis inte är så igång utan rids bara de få gånger jag rider henne så jobbade jag mest i skritt.
Jag började med att göra halter på halter om och om igen för att få henne lugn och uppmärksam, men också tålmodig då hon ska stå och vänta till jag säger till att vi ska gå igen.

När jag kände att hon var uppmärksam på mig så började jag mjuka upp henne på volter.
Därefter ökade jag svårighetsgraden steg för steg :D
Vi gjorde bakdelsvändningar samt framdelsvändningar, skänkelvikningar och red på förvända volter.

Hon var så extremt arbetsvillig och tyckte det var riktigt kul! :D
Hon sökte sig neråt och rörde sig mjukt och sansat i rörelserna.

Samtidigt hade hon energi i stegen.

Vi avslutade passet med några varv i trav på fyrkantspåret, där gick det undan skall jag säga. Jag hade svårt att lista ut vilka "knappar" som var de rätta för att få henne att lyssna, men tillslut fick jag bukt på allt och vi tog även ett varv åt vardera håll på volten i galopp :D

Jag är så fascinerad över hur grym hon var med tanke på hur lite hon ha ridit det senaste!
That made my day! <3
Tack finaste Jessica J för att jag fick ta med henne dit!

Likes

Comments

//Thelma som skriver :D

Tiden går otroligt fort och vi är redan inne på år 2017.
År 2016 har varit det mest händelsefulla året (jag kan komma på) för mig.

2016
Detta året (2016) var det året som ja fick säga hejdå till min fina foderhäst Scirocco och fick lämna tillbaka ett sto till hennes förra ägare efter bara två veckor då hon behövde mer hjälp än vad vi kunde ge henne.
Det var även då som hela stallet smittades (till största sannolikhet) av henne..
Jag hade då extrema skuldkänslor i tre till fem månader ungefär samtidigt som hela stallet kämpade för att få bort smittorna av ringormen. Jag ville inte åka till stallet, ville inte träffa någon utav stallkamraterna , jag ville bara spola tillbaka tiden. Jag tog nog åt mig lite väl mycket men det är sådan jag är, skyller allt på mig.

Det var även då många goa stallkamrater flyttad och det blev få kvar. Men vi tog oss igenom det och sanerade hela stallet, vilket var en enorm lättnad :D

Samtidigt som allt detta hände så gick min käraste gammelmormor bort <3
Jag saknar henne så otroligt mycket!

Hela januari och februari så letade jag häst tillsammans med Mamma och Åsa.
I april så hittade vi Polar nere i Skåne och alla tre fastnade direkt för honom!
Bara någon dag efter vi hade vart nere och provridit honom så åkte vi ner igen med transport och åkte hem som hästägare av världens goaste häst!

Jag var så enormt lycklig. Sen brast det!
Polar blev extremt allvarlig sjuk och var inne på akuten med full övervakning dygnet runt.
Jag kommer aldrig glömma hur ont et gjorde bara av att se in i hans ögon när vi besökte honom,
och den kvällen som vi beslutade att han skulle få somna in. Har aldrig mått så dåligt, kunde inte sova, inte äta, ingenting! gick inte till skolan och skyllde allt på mig! skyllde på att det var mitt fel att han fall ihop under ridningen, mitt fel att jag inte märkte något i tid, mitt fel att han lider!

Men när miraklet skedde och han fick komma hem så tror jag nog att jag aldrig har gråtit så många glädjetårar som jag gjorde då. Både han och jag återhämtade sig och sen var det bara att börja om från början. Börja bygga både muskler och kondition.

och det leder oss till nu, kämpar fortfarande att hitta varandra i ridningen och få upp musklerna, konditionen har han men vi behöver arbeta mer med att hitta varandra då vi har börjat tappa kommunikationen.

Sen har mycket annat hänt, med skola , vänner och allt möjligt. det har såklart påverkat men bortsett all stress så har detta året slutat extremt bra!
De började extremt dåligt men någonstans på mitten fick jag och Polar änglavakt! <3


2017

Som de flesta andra så skaffar man nyårslöften vi nyår, det kan vara att man ska bli nyttig, börja träna eller något liknande. Jag är en person som tycker att nyårslöften är hyfsat bra för samhället då det ger hopp, men för min del så slutar det alltid så dåligt så jag fortsätter hellre leva mitt liv som jag gör ;P

Men jag har faktiskt gett mig in på några små nyårslöften som dock kommer bli svåra att hålla.
som exempelvis att sluta svära så mycket som jag gör. Jag skriver väldigt sälla svärord men jag säger dem, lite väl ofta om man ska säga så. Jag använder de sällan till något negativt utan uttrycker mig om vad som helst, kan vara "jäklar vilken grön gran" ;P. Detta är ju liiite onödigt så bara för att ha något nyårslöfte så blir det detta :) men tusan vad svårt det blir efter dessa år med orden i språket xP
But I can do it! xD


Onödig fakta:
Jag har nu bloggat så regelbundet som jag har kunnat sedan den 14 september 2016 :D
Och bilden nedan är bloggens första bild :)

Har ni något nyårslöfte eller någon plan/mål för 2017?

Likes

Comments


(detta inlägget blir en dag försenad men jag har försökt att skriva allt i dåtid så ni förstår att detta hände igår :D)

Igår så åkte jag u tidigt med kameran i handen, jag planerade nämligen att ta lite bilder på fina Santhis då jag ännu inte hade gjort det. Jag tog in henne och borstade henne sedan gick jag ut direkt.
Jag hade då ingen medarbetare som kunde håla henne åt mig så jag tog mitt tre meters grimskaft som är lite längre och gick ut på ängen. Väl där tog jag den tid som krävdes för att få henne att förstå vad jag vill då hon direkt kastade si ner för att äta (ingen snö här som vanligt ;P). För att lösa detta så hyschade jag på henne varje gång och böjde sig ner för att äta och hon förstod nästan direkt att jag inte ville att hon skulle göra det. Så skönt när hon förstod på så lite som på några hyschningar , annars hade det vart svårt att få några kort helt själv xP

Men hon skötte sig jätte fint, dock är jag lite besviken på att vädret var så mulet och grått men jag är ändå nöjd. Idag har det snöat så jag kanske försöker få tille n till fotografering på någon av shimmlarna innan snön försvinner igen :D


När jag var klar med fotograferingen så tog jag in henne och sadlade henne. Jag valde att skritta ner till travbanan och arbeta henne med samarbetet mellan oss då hon gärna stänger av mina hjälper och kör sitt egna race. Hon trippade och fattade trav extremt många gånger men jag gjorde bara halt varje gång hon ökade och tillslut så gav hon med sig riktigt fint med både känsligheten och tempot.

Så jag blev riktigt nöjd trots att hon markerade med frambenen en gång xD

Likes

CommentsMamma Jessica vid tangenterna:

Han gick på transporten igen!! På ett par minuter.. jag är i chocktillstånd!! Idag gjorde jag som planerat en ny träningslastning men passade på att prova 50 minuter innan min ridlektion på ridskolan skulle börja. Och döm om min förvåning så klev han på.. 😂 så vi rullade sakta ner mot ridhuset. Väl där blev det liiiite för bra.. 😂 han fullkomligt slängde sig av släpet så jag for som en vante efter hållandes i grimskaftet 🌪.

Och så kom världens störtskur! Polar började frusta och skrapa med hoven och gillade inte vädret! Så vi kastade oss in i stallgången, dyngsura 😂 väl där insåg vi att det var 25 min kvar tills lektionen skulle börja!

Min mamma (Thelmas mormor) var med mig idag och hon hade köpt med wienerbröd som vi passade på att äta i väntan. Även Polar fick smaka men han körde ut tungan o slängde med huvudet 😂 och när han fick lukta i fantaflaskan plutade han sådär med läpparna som hästar gör ibland. 😂😂 sötlöken!

Bilden idag från när vi väntar får symbolisera lycka!

Hälsningar hästmamman Jessica

Likes

Comments

/Jessica (thelmas mamma) som skriver :D


Sedan Polar kom till oss har han varit svårlastad, så jag och thelma bestämde oss för att hela denna veckan ska vi lastträna.

Normalt sett brukar det ta ca 1,40h att få på honom och senast gick han inte på alls.

Så kom då första dagen som vi skulle träna. Jag körde in transporten i paddocken och ställde upp den utmed långsidan av staketet. Detta för att blockera ena sidan av släpet eftersom han gärna slänger sig till höger och vänster.

Sen hade jag skurit upp "morotspengar" för att kunna ge som belöning.

Det sjuka är.. att helt plötsligt gick han på efter bara tre minuter på första försöker!! Sen lastade vi av och gjorde ett nytt försök.. efter 4 minuter stod han på transporten igen.. what the??!! Vad hände lixom :D

Där avslutade vi iallafall träningen för idag och det syntes på oss kan jag lova, hur det hade gått med lastträningen.. det lös om oss.. haha..

Vi är såååååå stolta över våran nallebjörn! 😍

Likes

Comments


Går igenom lite snabbt vad jag köpte i Skövde i tisdags :D

Och nej! Jag är inte sponsrad ;)

Vi börjar med stadium:

En mössa av märket Everest med en fin svart boll som detalj.

Ett par stickade tumvantar.

Och slutligen ett pat touch glove (handskar) men en läcker färg.

Gina tricot:

En efterlängtad halsduk med milda färger :D

Nu dags för Hööks!

Ett pannband som jag har tänkt att ha till vardags, ngt jag har letat efter då jag ofta har tofs , även på vintern :)

Ett sidostycke till hackamore då mina vanliga sidostycken åker upp i ögonen på Polar.
Dessa sidostycken har en rem som går under käken vilket gör att de hålls på plats och inte dras upp.

Dessa har jag också velat ha ett tag så jag kan börja rida på hackamore mer :D

Och slutligen ett par ridstövlar.

"Ridstövel i oljad nubuck. Klädd resår utmed dragkedjan. Fodrad med ullmix i fotdelen och Cambrelle i skaftet."
(Kopierat ifrån Hööks hemsida.)

Valde att köpa ett par för att stabilisera fotlederna, eftersom jag har fått problem med smärta i fotlederna efter en stunds travande och galopperande. Provade dem idag och det hjälpte enormt! Glömde dock att ta kort på stövlarna innan jag red så det fick bli en lite skitigare efterbild ;)

Vi köpte även stövelstrumpor och stövelsträckare till dem.

I julklapp fick jag även dessa ridvantar i neonfärg, perfekt vid mörka uteritter.​

Likes

Comments