Header

Att fotografera ett fält av solrosor...

På portugisiska heter solros girasol vilket betyder roterasol ordagrant. Solrosen vrider sig efter solen. En av mina favoritblommor. Gul är en favoritfärg och jag älskar solen. Så det är allt i ett.

"-Stand tall like a sunflower and face The sun"

De är inte bara vackra att titta på, solrosen absorberar faktiskt gifter också. Miljoner solrosor planterades ut efter att tsunamin förstörde kärnreaktorer i Fukushimas kraftverk i Japan.

Här kommer ett recept

Koka blomknopparna (cirka 4-5 knoppar per person) i lättsaltat vatten i 5-10 minuter. Låt dem rinna av och lägg upp på tallrikar när de fortfarande är ljumma. Doppa i citronsmör (smält smör smaksatt med lite pressad citronsaft) och njut tillsammans med ett gott nybakat bröd.

Imorgon börjar skolan och vår vardag är tillbaka.
Jag har massvis som jag ska få gjort nu och jag fick ett mail jag funderar på. När jag är helt bestämd kommer jag skriva om det här.

Stor kram från mig till Dig

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Idag är en fin måndag att vakna till. Stor blå himmel och en stor sol mitt i. Underbart. Blir långprommis nu och löp senare. Igår var jag vaken sent med min stora son. Vi kollade på SKAM. Vi är väll sist ut i hela Skandinavien med att följa serien. Men Gud så bra och vad viktiga grejer dem lyfter fram! Jag valde att se den med min stora son. Helt rätt val, då jag får 100 frågor. Första frågan vad betyder SKAM mamma? Andra frågan -Får man dricka alkohol när man är 16? Det är bra frågor och det är mycket bra att jag får svara på dem känner jag. Vi pratar otroligt mycket tack vare denna serien.
Lou skäms inte att fråga mig om det mesta just nu och går det 1 år till kan allt förvandlas till pinsamt och frågorna ställs aldrig. Efter varje avsnitt dyker en fråga upp. Vi pausar och pratar. Mycket, mycket bra. Jag vill att mina barn ska känna så. Med mamma kan man prata om allt. En av de viktigaste bitarna i mitt liv som jag vill ska ske. Tänk hur mycket som rör sig i huvudet på våra barn, som vi kan prata om så det blir lättare och mer förståelse. Alla är vi olika men sådan här är jag med framförallt Lourenco. Valentino kommer jag försöka ha det lika med. Igår ringde jag själv upp min mamma och frågade. Hur skaffar man vänner på bästa vis i vuxen ålder? Varför hittar vissa så lätt och andra ingen alls? Varför måste det gå så illa att någon tar sitt liv för att dem känner sig ensamma? Vi pratade länge om detta. Vad svarar Ni på dessa frågor?
Är det självklart att man har ett socialt fungerande liv som vuxen? Vad händer om man inte har det? Jag tror att dessa frågor är pinsamma för många vuxna att ställa. Jag tyckte det i alla fall. Vi flyttade hit ifrån Portugal för ca 4 år sedan 5 år sedan faktiskt! Jag har inte lyckas med ett socialt fungerande liv här ännu. Nix. Det är påfrestande ibland men också inte alltid kännbart. Jag har haft fullt upp med familjen och att Lou ska må bra först och arbete, ekonomi och fött barn mm ... Hör ni? Jag pratar bort det. Klart som fan det är tråkigt att inte ha vänner. Nu skulle jag kunna börja gråta, men det gör jag inte. Jag tycker oftast inte det är jobbigt för jag har barnen. Men det kommer en dag eller en helg eller en kväll då jag vill vara annat än mamma. Det är då det blir jobbigt. Att sakna mina närmsta vänner. De bor inte i samma land då vi tidigare bodde i Portugal. Visst vi facetimar ibland med kaffe och vin. Skrattar och babblar och allt som man gör. Men det räcker ju inte. Om någon helg drar jag till Stockholm för att träffa nära vänner. Men det räcker inte tror jag. Jag tror vare sig du är social eller inte så måste vi alla känna tillhörighet och ha ett socialt fungerande liv i den stad där vi är med goda vänner. Det är vad jag tror. Jag tror också att många vuxna drar den här. Jag är inte i behov av folk runt ikring mig. Jag tror inte på det. Vänner om så är få, är ett livets viktigaste krydda. Mat utan kryddor är ätbart, men inte gott. Du överlever men du lever inte ut. Så hur gör man då?

Likes

Comments

Att ge bort en korg med egengjord vitaminboozt inför skolstarten är väll bra! Jag hade blivit jätteglad för en sådan present. Slippa vara sjuk! Bra tips till alla bossar och chefer out there. Ge detta i present till Era anställda vetja.

RECEPT 1 LITER INGEFÄRSSHOT
200 g färsk ingefära
1 l vatten
½ dl honung
2 st citroner
4 tsk malen gurkmeja

Gör såhär:
Koka 1 liter vatten. Jag kokade upp i vattenkokare. Riv ingefäran grovt, låt skalet sitta på. Låt det kokta vattnet svalna till runt 60 grader, detta för att man inte ska förstöra allt det nyttiga i ingefäran och de andra ingredienserna. Lägg i den rivna ingefäran och låt stå och dra i några minuter. Sila av ingefäran och ha sedan i honungen eller skippa honungen. Låt svalna helt. Pressa i citronerna, ha i gurkmejan. Rör om, häll upp i glasflaska med tätslutande lock. Detta håller sig va 1 månad i kylen.

Likes

Comments

Dessa dagar när vi bara kan gå ner till stranden i närheten där vi bor. Igår var en sådan dag. Lou badade och Vi spelade boll med minstingen. Bara en sådan mysig dag, kvällen avslutades fint när jag tog mitt mål med 10 km löp.
Äntligen så fixade jag det. Idag får kroppen vila då den är helt mör t.o.m ryggen. Jag tänkte skriva lite om mål. Sätter man upp små mål (delmål) blir det roligare att klara av dem. Känner man att man lyckas med ett mål vill man oftast sätta upp flera.
Jag tror att man stärker sitt jag när man gör så. Nu har jag den här bloggen och jag vill dela med mig, vet att några följer mig och vill veta hur det går.
Annars behöver ingen annan än Du veta dina mål och kanske dem som står dig närmast.
Det kan annars bli en press mer än en morot. Jag har satt upp mål för första gången nu i mitt liv. Jag är över 30, närmare bestämt 36. Det är inte försent. Inom träning, hälsa men även på andra plan. I mina intressen också dvs matlagningen. I min relation med min sambo och barn. I min ekonomi. Jag tar dem en och en. Det gör mig så glad att veta att jag kan om jag lägger fokus rätt. Det går! Kan jag fixa detta, så lovar jag dig att du kan också. Det måste vara tydliga och nedskrivna mål. De ska stå någonstans och du ska kunna stryka dem med en fet penna när du fixat dem. Det ska vara verkligt, lite utmanande och göra dig glad på vägen dit. Sätt inte upp för höga mål i början. Då ger man oftast upp och känner sig misslyckad och besviken. Det har jag gjort innan. Därför fick jag dem inte strukna. Hälsa, då kan det handla om att dricka mer vatten, kanske till en början. Jag satte upp som mål att dricka 5 glas om dagen. Ställer in det på mobilen och dricker mina 5 glas om dagen. Små mål mot stora mål. Man får vara lite finurlig. Dricker jag 5 glas vatten om dagen, så vill jag inte ha läsk mer. Jag ville börja löpträna. Skrev in mig på ett lopp på 10 km. 5 km vet jag att jag fixar med lite träning. .. Men 10? Fixar jag det? Det blev en morot att springa dit, mot mitt mål. Det gör att jag håller i träningen. Jag fortsätter löpa, jag rör på mig osv. Förstår ni mitt tänk? Jobb/arbete. Jag vill ha ett fint CV och lättläst. Jag fixade det. Det ligger på mobilen och på min dator och några tryckta på papper. Jag kan lämna dessa lätt. Mitt mål är att hitta ett arbete JAG vill vara på. Som JAG trivs med. Det av olika anledningar. Osv... listan kan göras lång. Allt detta började med att jag läste mycket självhjälpande böcker. Började läsa om människor som lyckats och hur dem tog sig dit i olika områden. 30 min varje dag läser jag. Det kan vara en bra start. Bli inspirerad. Då kan Du inspirera tillbaka.
Skriv ned vad du är ledsen över i ditt liv.
Skriv ned vart du önskar vara och vad du vill ha gjort innan du dör. Fundera över ditt liv, för det är bara ditt liv. Vi vet alla att vi ska dö, men få vet hur man verkligen lever. Det är lätt att bara vakna få dagen gjord för att sedan sova igen. Jag tycker det är sorgligt. Det är jag, vem och hur är Du? Har du en Bucketlist?

Likes

Comments

Ja du läste rätt! Varsågod blir sur på mig, bli arg och skriv gärna av dig i kommentarsfältet hur korkad jag är. Jag tycker också överskriften är dryg och jobbig. Sanningen är sådan, den kan såra riva upp och göra ont. Man måste ändå någongång se sanningen i vitögat. Jag har varit världens lataste allt för länge. Inte i huvudet, inte hemma, inte i arbetet osv. Men när det gäller att röra på mig, och att hålla i det. Fredagsmyset har vi inte missat 1 fredag. Inte 1 endaste fredag?! Jag har sagt till min son att han måste komma igång med någon aktivitet som gör att han rör på sig. Men jag själv då!?

Nu har vi kommit lite framåt här på punkten att röra på oss mer än vi sitter. Lou och jag ska köra lite intervaller och lite uteteäning i parken på mornarna nu. Det blir på kvällarna när skolan börjar. Minst 3 gånger per vecka. Sambon har kommit igång med löpning även han. 28 Augusti springer vi tillsammans vår första mil. Imorse var Lou nära tårarna när vi skulle ut. Han ville INTE. Jag stod på mig, han blev arg på mig. Jag stod på mig. Ska man få dataspel som innebär att man blir sittande i timmar så måste man röra på sig. Älskar man mammas mat dessutom så vet jag att man måste röra på sig. Älskar man livets de goda, ja då måste man röra på sig. Barn gör som vi gör och inte som vi säger. Vill jag att dem ska röra på sig, så måste jag själv röra på mig. Lösningen blir, vi gör det tillsammans. Jag vill inte! Kommer man få höra. Du är förälder, du bestämmer och det är din uppgift att få detta gjort på ett eller annat vis. Detta har inte med utseende att göra, detta har med dina barns hälsa att göra. Man får mötas halvvägs. Han/Hon vill ha dataspel och spela eller iPad eller annat som kräver timmar av stillasittande. Det kostar att man måste röra på sig. Så är det, punkt slut. Lou skrattade och han hade roligt. Bra va? från tårar till skratt! Nu ska vi hålla i detta. Det blir min uppgift som vuxen. Jag tog upp frågan om läsken (se tidigare inlägg här ) Gissa vad han sa? Jaaaa det vill jag! Han vet vilken upplevelse han vill lägga pengarna på. Det är något slags event med "gamers" där man ses och spelar. Minns inte vad det hette nu. Pengaburken är fixad! Nu ska vi se när fredagen kommer hur det går. Vill avslutningsvis skriva att både jag och Lou har haft roligt tillsammans. Vi har pratat om vikten av att röra på sig, speciellt med mitt intresse för mat och med hanns intresse för spel. Det är superviktigt för våran hälsa.

Likes

Comments

Just nu längtar jag efter att få vara i köket och göra något riktigt gott! Visst har jag stått där, men det har gjorts våffelfrukost, baconburgare och pasta i olika varianter. Jag längtar efter att baka och göra lite nya maträtter ifrån kokböcker jag håller kär. Vill även sätta tänderna i lite nya. Det finns speciellt 2 st som jag är intresserad av. Jessica Frej's supergott och Supersnabbt. Jag tycker om färg och det bjuder Jessica alltid på, färg både färgglada rätter och klänningar. Jag följer Frej i sociala medier och nyligen har hon fått ett superfint nytt kök hemma. Boken innehåller snabba och goda recept precis som titeln avslöjar. Den andra boken är Myllimäki's bok Sallad . Han uttrycker sig som jag många gånger tänkt.
»När jag var liten var en sallad lika med några blad, lite skivad gurka och en kvartad tomat. Sen dess har salladen utvecklats något enormt och är inte längre något man pliktskyldigt lägger bredvid huvudrätten, utan den har blivit en rätt i sig själv som både kan vara spännande, mättande och god.
Det ska i boken finnas ett 90 tal olika sallader med och utan kolhydrater.
Vi får se om det blir lite shopping efter det att barnen är på plats i skolan och förskolan.
Då är det dags att säga adjö till semester och säga hej till en ny vardag.

Det har jag också tänkt lite på. Hur vill vi ha vår nya vardag inför hösten? Jag har tänkt att vi ska prata om det lite hemma alla tillsammans. En sak vi alla är enade om är mer rörelse och mindre stillasittande.
Det kan vara bara att ta med en boll och gå ner till parken. Sist åkte bollen ner i å:n dock! Men ni fattar grejen. Löpningen ska jag fortsätta med, jag mår jättebra av den. Morgonlöp 3 ggr i veckan kan vara en bra start på höstens nya vanor.
Den andra är att äta mer grönt. Vi mår bra av det. Jag känner mig så seg av tunga rätter som pasta. Det innebär inte att vi kommer sluta ära pasta, neverever! Men att någon dag i veckan köra grönt tillbehör istället. Detta har jag inte tagit upp ännu med de andra hehe...
Jag har en liten radda med ting som jag önskar föra in och förs bort inför hösten. Till raddan med bort hör läsk.
Japp jag har seriöst tänkt att inte dricka mer läsk alls. Inte äns en gång i veckan. Tänkte ta upp med Lou att varje helg lägga pengarna i en burk och dricka annat. Se hur pengarna växer. Vi får se vad han säger. Det blir en utmaning för oss båda.
Den andra punkten till bort hör.
Impulsköp. Detta riktar sig till mig främst i mataffärer. Jag impulsköper allt för mycket i just mataffärer. Så jag tänkte att jag hemma ska göra en lista och absolut inte köpa 1 grej mer än det som står på listan.

Har ni något bort och föra in inför hösten?


Likes

Comments

Mycket Kvällsbad nu när Lou fått smak på det. Nu har han en av sina bästa vänner här och ska övernatta. De simmade ut och hoppade ifrån den hoppön ni kan se där! Jag var livrädd och nervös och vad händer då, jo jag börjar asgarva. Så det blev ju ett stort skrattkalas. När jag börjar skratta så börjar alltid Lou skrattaockså och efter Lou, hanns kompis. Vi åt så goda våfflor imorse till frukost. Älskar det receptet för mycket våfflor som jag lade upp tidigare i somras, du hittar det här (klickbar länk) snart ska dem iväg på bio i regnet.

Nu till något annat. Mitt Cv är klart. Finslipade på det och gjorde iordning en bas så att jag lätt kan ändra inför olika arbeten. Det känns viktigt att det blir ett personligt och äkta Cv från mig till de företag jag önskar arbete på.
Jag har redan skickat iväg lite ansökningar faktiskt. Är det någon som vet bra sidor att hitta platsannonser på? Jag skickar även till arbetsplatser som inte finns med, men som jag gärna vill arbeta på. En annan sak jag undrar är. Om man skulle sträcka sig till Stockholm, finns det pendlarkortsbidrag eller dylikt? Någon dom vet? Jag hittar de flesta intressanta arbeten i Stockholm nämligen. Det kostar ca 3000kr för tåg per månad ifrån Västerås? Det är ju helt befängt! Vet ni, ikväll ska jag satsa på 10km löp. Hoppas hoppas att jag fixar det.

Likes

Comments

Kvällsbad är så mysigt och vi gör det för sällan! Igår kväll gick vi till stranden närmast där vi bor och spenderade en timma i månskenet. Allas mobiler och kameror dog. Så när det vackraste skenet kom, hade vi inget att föreviga momentet med annat än våra sinnen. Lou är ju en riktig fisk och klev rakt ner i Mälaren och simmade omkring. Så otroligt mysigt. Sen svepte vi in honom i en handduk. Vid sidan är det en stor volleybollplan med massvis av mjuk sand. Det blev till den störta sandlådan någonsin för lilla Valentino. Det var en sådan mysig kväll med familjen. När vi gick genom hamnen tillbaka mot stan för att köpa pizza viskade Lou -Mamma, jag älskar Sverige.

Det slog mig att han nog inte upplevt ett Svenskt sommarlov någonsin. Han är ju alltid i Irland hos sin pappa. Vi får helt enkelt göra mer sånna simpla sommarlovssaker så Lou får uppleva så mycket som möjligt.

Likes

Comments


Jag hämtade ju min son Lou här om dagen och en av hanns favoriter här hemma är grillade "värdenspjäll" som han sagt sedan han var en plutt. Värdenspjäll är revbenspjäll. Här kommer ett recept på hur Lourenco gillar sina spjäll.

Hemligheten bakom goda revbensspjäll tycker jag är när dem är så möra att köttet trillar av benet..
Jag kokar upp spjällen i en god buljong med bacon halverad lök vitlök och lite soja, i timmar får de stå och puttra på spisen. Så länge det bara går. Minst 1-2 h men gärna från frukost till lunch. Sen görs en Marinad jag gjorde min på:

Paprikapulver
Vitlökspulver
Grillkrydda
Olivolja
Salt
Soya och en dutt av tabasco

När revbenen svalnat lägger jag dem i marinad tills det är dags att grilla på dem, antingen i ugnen eller på grillen. När det är kokta så är det bara grilla dem varma.
Det funkar också att glaza dem för att få den "crispigare" känslan... Detta är ju bara så gott!

Likes

Comments

Imorse började jag dagen med motion. Hamnade lite längre upp än jag tänkt, men jag dras alltid till kollonilotterna vid vallby friluftsmuseum. Drömmen om en sådan liten röd stuga med vita knutar sitter i sedan ett tag nu. Jag läser ju mycket böcker och i de senaste 5 böckerna skrivs det mycket om att man ska visualisera sina önskningar. Jag förevigade de vackra små stugorna, och visualiserade den finaste lilla röda stugan som jag ska titta på då och då...

Det är väll för charmiga? Ser ni Tekoppen på bilden under denna text?

Jag långkokade revbenspjäll hela dagen som sedan fick suga i sig marinad hela kvällen. Sen strax innan jag kom hem ifrån Arlanda med min fina Lourenco (stora sonen på 11år) då var det bara att grilla på dem i ugnen. De blev så möra att köttet bara ramlade av benen! Ikväll har jag lyssnat på allt Lou gjort över sommarlovet, vi har skrattat och spelat spel och ätit. Imorgon lägger jag upp spjällen som är så lätta att göra. Nu måste jag sova

Skönt att ha sin son hemma, har saknat honom. Den senaste boken jag läste var sälj av Fredrik Eklund. Grymt bra läsning.
Godnatt längtar tills imorgon

Likes

Comments