Tänkte passa på att skriva en inlämningsuppgift om amning när jag ändå var ledig idag. Trodde att den skulle lämnas in först om några veckor men det visade sig att den ska in redan på onsdag och redovisas på torsdag. Hade lite svårt att hitta ett bra ämne att skriva om men valde tillslut "amning efter kejsarsnitt", eftersom en lägre amningsfrekvens ses hos kvinnor som har genomgått kejsarsnitt, samtidigt som kejsarsnittsfrekvensen ökar. Om någon är intresserad av att läsa uppgiften så är det bara att säga till så kan jag skicka den 😊 Hoppas bara inte skolan tror att jag har plagierat texten nu när jag har klistrat in den här... 👼

Amning

Amning det bästa alternativet för både moder och barn.

Positiva effekter för modern; tillfredsställelse i att kunna ge sitt barn bröstmjölk, snabbare återhämtning och minskad risk för blödning samt ökad viktnedgång i jämförelse med delmatning. Amning underlättar också moderns anpassning till sin nya föräldraroll och har en positiv inverkan på samspelet mellan moder och barn.

Positiva effekter för barnet; bröstmjölk är den näringsmässigt bästa födan för barnet som innehåller tillväxt- och immunförsvarsfrämjande komponenter, anpassar sig efter barnets behov och skyddar barnet mot diarréer och infektioner i övre- och nedre luftvägarna samt i öronen. Amning minskar också risken för högt blodtryck, övervikt/fetma och diabetes senare i livet.

Alla kvinnor rekommenderas att amma sina barn under minst sex månader och därefter komplettera amningen med annan mat i ytterligare sex månader. Amningsfrekvensen har dock minskat och lägre amningsfrekvens ses hos kvinnor som har genomgått kejsarsnitt. Detta är problematiskt eftersom:

 • Kejsarsnitt har en negativ inverkan på moderns psykiska tillstånd medan amning har en positiv inverkan på moderns psykiska tillstånd.
 • Kejsarsnitt ger en längre återhämtning hos modern medan amning ger en kortare återhämtning hos modern.
 • Kejsarsnitt ökar risken för blödning hos modern medan amning minskar risken för blödning hos modern.
 • Amning minskar risken för övervikt hos barnet senare i livet samtidigt som övervikt ökar risken för kejsarsnitt hos barnet senare i livet.

Kvinnor som har genomgått kejsarsnitt har framför allt svårare att komma igång med amningen, men om de lyckas så kan de amma lika länge som andra ❤

Topp 3 Juldekorationer 2017

Jag har sett många andra bloggar som redan har börjat skriva om jul och juldekorationer så tänkte att det var dags att göra en lista för mig också. Årets lista består främst av olika affärer/sidor men jag har även länkat och lagt in bilder på några av mina favoritdekorationer från dessa sidor.

Zara Home har sjukt snygga juldekorationer i år, allt från juldukar och julkransar till julserviser. Jag spenderade över 1000 kr där förra veckan och köpte bl.a. en julkrans som jag har länkat och lagt in en bild på nedan.

https://www.zarahome.com/se/christmas/decoration-accessories/wreath-door-decoration-c1020027051p300362012.html

Yves Rocher har jätte fina kropps- och badprodukter i årets Christmas Collection. Produkterna är dessutom mycket billigare än liknande produkter från Body Shop och kan köpas enskilt eller i fina set. Jag har köpt setet i länken och på bilden nedan.

https://www.yves-rocher.se/control/product/~category_id=17-5-8/~pcategory=17-5/~product_id=AS4118?cmSrc=Category

Maja-Lisas har de finaste julgranskulorna i munblåst och handmålat glas från Tjeckien och Polen (som båda är kända för glasblåsning). Jag har spenderat hur mycket pengar som helst på deras hemsida och länkat en av mina favoritkulor.

https://www.majalisas.se/product/rod-blank-med-transparent-julstjarna-dekor-rott-glitter

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

💔Åh idag har det snöat och allt är helt vitt och fint 😍⛄ Ska klä på mig ordentligt, hälla upp lite varmt te i en bärbar mugg och ta en promenad om jag hinner ❤ Har precis sökt efter vetenskapliga artiklar till min magisteruppsats och tror att jag kan ha hittat ett riktigt spännande ämne att skriva om 😄 Bara kontakterna i utlandet som saknas fortfarande då 😭 Nu ska jag plugga lite och runt middagstid ska jag hem till min familj eftersom vi ska fira min systers 21-årsdag 🍻 Hon fyller år först på torsdag men eftersom mamma jobbar då så firar vi idag istället 😄

Jag kommer inte skriva ett inlägg om reproduktiv hälsa idag eftersom jag istället har gästbloggat på Hanna Nemo Henrikssons blogg. Inlägget handlar om ektopisk graviditet (graviditet utanför livmodern) och rekommenderas att läsa för alla eftersom ektopisk graviditet är en vanlig orsak till sjuklighet och dödlighet hos kvinnor i fertil ålder, och ska därför misstänkas hos alla gravida kvinnor med buksmärta tills motsatsen är bevisad. Dessutom är inlägget mer personligt än mina tidigare inlägg 💔 Läs inlägget här:

http://nouw.com/nemos/gastblogg---karolina-sipkova-32026871

Ni får ursäkta för alla Snapchat-bilder med öron 😭 De är inte de mest seriösa bilderna men råkar också vara de enda bilderna jag har 😖

Likes

Comments

Idag fyller FN:s barnkonvention 28 år! 😃💝 FN:s barnkonvention antogs den 20 november 1989 och därför firas den 20 november som den internationella barndagen 👍 I samband med detta har jag idag skickat mail till närmare 30 universitet och 50 frivilliga organisationer för möjlighet att skriva min magisteruppsats om reproduktiv hälsa utomlands, så hoppas hoppas hoppas ✊ Annars har det varit en väldigt lång och tröttsam dag idag 😪

Vidare till dagens inlägg...

Jag är ganska säker på att ni redan har gissat dagens ämne 😜 Finns nog inget mer passande att skriva om på den internationella barndagen än FN:s barnkonvention. Kanske inte världens roligaste ämne men åh så viktigt!

Barnkonventionen har fyra grundprinciper utifrån vilka konventionens övriga delar tolkas. Grundprinciperna är:

 1. Alla barn har samma rättigheter och lika värde.
 2. Barnets bästa ska alltid komma i första rummet.
 3. Varje barn har rätt att överleva och utvecklas.
 4. Varje barn har rätt att uttrycka sin åsikt och delta i beslut som rör honom eller henne.

Nedan följer en mer ingående beskrivning över barnkonventionens innehåll för de som är intresserade. Men även denna beskrivning är kortfattad (tro det eller ej) eftersom den långa versionen verkligen är jääätte lång! 😭 Ni som faktiskt läser punkterna kommer inse hur många av punkterna som faktiskt inte alltid följs 😢

 1. Ett barn är varje människa under 18 år.
 2. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
 3. Barnets bästa ska komma i främsta rummet.
 4. Staten ska utnyttja det yttersta av sina resurser för att försöka förverkliga barnets ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Internationellt samarbete ska sökas när resurserna inte räcker till.
 5. Barnets föräldrar eller vårdnadshavare har huvudansvaret för barnets uppfostran och utveckling och ska hjälpa barnet att utöva sina rättigheter.
 6. Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
 7. Varje barn har rätt till ett namn och nationalitet. Barnet har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka föräldrarna är och bli omvårdat av dem.
 8. Varje barn har rätt att behålla sin identitet.
 9. Ett barn ska inte skiljas från föräldrarna mot sin vilja, utom när det är för barnets bästa. Ett barn som är skilt från sina föräldrar har rätt att träffa båda föräldrar regelbundet.
 10. Ett barn har rätt att återförenas med sin familj om familjen splittrats. Ansökningar från familjer som vill återförenas över statsgränser ska behandlas på ett positivt, humant och snabbt sätt.
 11. Staten ska bekämpa olovligt bortförande och kvarhållande av barn i utlandet.
 12. Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad.
 13. Varje barn har rätt till yttrandefrihet, att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter.
 14. Alla barn har rätt att tro på vilken gud de vill, eller ingen alls.
 15. Barn har rätt att starta och delta i föreningar och organisationer.
 16. Varje barns rätt till privatliv ska respekteras.
 17. Varje barn har rätt att få tillgång till information via till exempel internet, radio och tv. Staten ska ta ansvar för massmediers roll när det gäller varje barns tillgång till information.
 18. Barnets föräldrar har gemensamt ansvar för barnets uppfostran och utveckling. Staten ska hjälpa föräldrarna.
 19. Varje barn har rätt att skyddas mot fysiskt eller psykiskt våld, övergrepp, vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller andra som har hand om barnet.
 20. Ett barn som inte kan bo med sina föräldrar har rätt att få hjälp att hitta ett nytt hem.
 21. Vid adoption ska staten tänka på barnets bästa.
 22. Ett barn på flykt har rätt till skydd och hjälp att hitta sina föräldrar.
 23. Ett barn med funktionsnedsättning har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv och hjälp att delta i samhället på lika villkor.
 24. Varje barn har rätt till bra hälsa och sjukvård. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.
 25. Staten ska regelbundet se till att ett barn som är omhändertaget av myndigheterna behandlas bra.
 26. Varje barn har rätt till social trygghet och hjälp om föräldrarna t.ex. har lite pengar.
 27. Varje barn har rätt till skälig levnadsstandard, bostad, kläder, mat och rent vatten.
 28. Varje barn har rätt till utbildning. Grundskolan ska vara gratis.
 29. Skolan ska hjälpa barnet att utvecklas och lära sig om mänskliga rättigheter.
 30. Ett barn som tillhör en minoritet eller ursprungsbefolkning har rätt till sitt språk, sin kultur och religion.
 31. Varje barn har rätt till lek, vila och fritid.
 32. Varje barn har rätt att skyddas mot ekonomiskt utnyttjande och arbete som är skadligt eller hindrar barnets skolgång.
 33. Varje barn har rätt att skyddas mot droger.
 34. Varje barn har rätt att skyddas mot sexuella övergrepp och mot att utnyttjas i prostitution och pornografi.
 35. Ingen får köpa eller sälja ett barn. Staten ska bekämpa barnhandel.
 36. Varje barn ska skyddas mot alla former av utnyttjande.
 37. Inget barn får utsättas för tortyr, annan grym behandling, bestraffning eller dödsstraff. Frihetsberövande av ett barn ska ske i enlighet med lag och får endast användas som en sista utväg och för kortast lämpliga tid.
 38. Barn ska skyddas mot krig och inget barn får användas som soldat.
 39. Ett barn som utsatts för övergrepp eller utnyttjande har rätt till rehabilitering och social återanpassning.
 40. Ett barn som är anklagat för brott eller har blivit dömt för en straffbar handling har rätt att behandlas rättvist och bra.
 41. Om det finns bestämmelser som gör mer för barns rättigheter än innehållet i barnkonventionen, gäller de bestämmelserna i stället.
 42. Alla barn och vuxna har rätt att få reda på vad som står i barnkonventionen.
 43. Nummer 43-45 innehåller bestämmelser om hur länderna som har anslutit sig till konventionen ska arbeta för att förverkliga den.
 44. Nummer 46-54 innehåller regler om hur stater kan ansluta sig till konventionen och när dessa börjar gälla.

Likes

Comments

Igår kväll drack jag årets första glögg och invigde årets glöggnyhet från Blossa 😍 Idag har jag kontaktat flera universitet och organisationer i hopp om att hitta någon som kan hjälpa mig så att jag kan skriva min magisteruppsats utomlands och utnyttja mitt stipendium trots allt. Snart ska jag också dammsuga och plugga men först ska jag maila iväg ett gästblogginlägg och skriva ett inlägg här på bloggen ❤

Dagens inlägg kommer att handla om prematuritet (för tidig födsel) och neonatologi (vård av det för tidigt födda barnet), eftersom det är ett avancerat område som ständigt utvecklas men också ett område med många etiska frågor.

Hur definieras prematuritet?

Prematuritet definieras som födelse innan graviditetsvecka 37+0 och extrem prematuritet definieras som födelse innan graviditetsvecka 28+0.

Hur många barn föds prematurt?

I Sverige föds cirka 9 procent av alla barn prematurt, vilket är en ökning med 2,2 procent. Tack vare en förbättrad sjukvård som ständigt utvecklas så överlever allt fler barn en prematur förlossning.

Från vilken graviditetsvecka försöker man rädda prematura barn?

I dagsläget försöker sjukvården att rädda barn födda i graviditetsvecka 22, men enstaka barn födda i graviditetsvecka 21 har också överlevt och mycket beror på barnets välmående. Flickor har oftast ökad chans till överlevnad.

Vad har läkaren för skyldighet?

Från att barnets navelsträng klipps så ska barnet behandlas som en enskild individ, och om barnet mår bra trots omständigheterna så måste läkaren därför försöka rädda barnet, även om föräldrarna är oroliga för eventuella handikapp och kanske inte ens vill ta hand om barnet. Föräldrarnas åsikter beaktas vid kraftig missbildning eller sjukdom, men även då tar läkaren det slutgiltiga beslutet om barnet ska försöka räddas eller ej.

Vilka "kortsiktiga" komplikationer kan uppträda hos prematura barn?

Det prematura barnet har ökad risk asfyxi (syrebrist), andningsproblem, dehydrering (uttorkning), gulsot, hypoglykemi (lågt blodsocker), hypokalcemi (lågt kalcium), hyponatremi (lågt natrium), infektion och sepsis samt kan ha svårt att upprätthålla normal kroppstemperatur och tillräcklig nutritionstillförsel.

Vilka långsiktiga komplikationer kan uppträda hos prematura barn?

Prematura barn har på lång sikt risk för bronkopulmonell dysplasi (BPD), som är en hämning av lungutvecklingen, neurologiska och kognitiva funktionsnedsättningar som CP-skador, syn- och hörselskador, utvecklingsförseningar, inlärningssvårigheter och beteendeavvikelser.

Hur många prematura barn har svåra sjukdomar eller handikapp i längden?

Runt hälften av de allra tidigast födda barnen (barnen som är födda i graviditetsvecka 22-25) har inga svåra sjukdomar eller handikapp i längden, trots att dessa har högst risk för långvariga sjukdomar eller handikapp. Vid 2,5 års ålder har cirka ¾ av barnen inga sjukdomar eller handikapp medan 16 procent har måttliga funktionshinder som dövhet och blindhet och 11 procent har svåra funktionshinder som grava CP-skador.

Hur mycket kostar neonatalvården i Sverige?

Ett dygn på en neonatalvårdsavdelning i Sverige kostar cirka 40 000 kr/barn. Vården av ett barn fött i graviditetsvecka 27, och som inte behöver alla insatser, kostar cirka en miljon kronor. Kanske en liten tankeställare för alla som klagar på den höga skatten i Sverige?

Hur många av de prematura barnen överlever?

Totalt överlever hela 70 procent av de alla tidigast födda barnen och hur många som överlever i respektive graviditetsvecka framkommer i tabellen nedan 😊 Självklart varierar siffrorna från land till land, och är troligtvis inte lika bra i vissa utvecklingsländer. Siffrorna har dock blivit mycket bättre på kort tid och förväntas förbättras ytterligare med tiden ❤

Likes

Comments

Och nu till lite trevligare nyheter 😃 För ett par dagar sedan uppnådde jag mitt första lilla mål här på bloggen, dvs. att komma upp i ≥1000 visade inlägg, ≥100 unika besökare, ≥100 sessioner (som jag fortfarande inte vet vad det är, någon som kan förklara?), ≥100 kommentarer och ≥20 följare 😍 Vissa av dessa mål uppnåddes för länge sedan t.ex. sessioner som är uppe i mer än det dubbla och visade upplägg som är ≥1000 bara på en vecka 😁 Vet att det inte är några supersiffror men har ju trots allt bara haft bloggen i två veckor och inte delat den på Facebook hundra gånger per dag 😭

Så idag tänkte jag ta mig tid att tacka alla som har varit inne på min blogg, speciellt mina återkommande besökare, flitiga kommentatorer och följare ❤

Nu när jag har uppnått mitt första mål så funderar jag på att ha en liten tävling här på bloggen, dvs. veckans blogg där jag kommer att välja ut en av mina följares bloggar och skriva vad jag tycker om den samt länka den här på sidan varje söndag. Vad tycker ni om den idén? Skulle ni vilja vara med?

Likes

Comments

Idag har jag invigit årets första vörtbröd ❤ Jag och min lillasyster älskar värtbröd och brukar äta det tillsammans varje år, men eftersom jag inte bor kvar hemma längre så fick jag tyvärr äta det själv i år 😔 Men jag kom och tänka på och ringde henne så hon ska komma hit i eftermiddag ❤ Planen för dagen består annars bara av storstädning 😖

Idag ska jag skriva om ett tråkigt men allvarligt ämne, nämligen våld mot gravida kvinnor, eftersom man ofta pratar om våld mot kvinnor rent generellt men inte just mot gravida kvinnor som löper ännu större risk för skador.

Hur vanligt är våld mot gravida kvinnor?

Det finns lite olika siffror på förekomsten av våld mot gravida kvinnor, och förekomsten är svår att fastställe pga. stora mörkertal, bl.a. för att de drabbade kvinnorna ofta ser våldet som en normal del av livet och/eller är rädda för att förvärra situationen och därmed inte anmäler våldet. Enligt vissa undersökningar är förekomsten av fysiskt våld under graviditet i Sverige 3-4 procent, vilket innebär att det är lika vanligt som graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning. I en studie gjort i Malmö hade 2,5 procent av kvinnorna utsatts för våld under graviditet, och våldet ökade längre fram i graviditeten ända fram till förlossningen. 1,5 år efter förlossningen uppgav 3,3 procent av kvinnorna att de var utsatta för våld. Förekomsten skiljer sig dock mycket mellan olika länder och i exempelvis Peru och Egypten är den så hög som 28 procent respektive 32 procent. Förövaren är oftast kvinnans partner och barnets pappa eller tidigare partner.

Ökar eller minskar våldet under graviditet?

Det är inte ovanligt att mäns våld mot kvinnor kan debutera under graviditet eller om våld har förekommit innan graviditeten så kan våldet stegras under graviditeten. Men ibland upphör det fysiska våldet under graviditeten och återkommer efter förlossningen. Graviditeten kan på så sätt ha en skyddande effekt mot just fysiskt våld medan psykiskt våld och isolering kan öka istället.

Vilka risker innebär våld mot gravida kvinnor?

Kvinnor som blir utsatta för våld av sin partner har ofta mer uttalade graviditetsbesvär som trötthet, illamående, smärtor, mag-tarmproblem och psykisk ohälsa. Våldet kan påverka graviditetsutvecklingen med ökad risk för tillväxthämning, låg födelsevikt och för tidig förlossning, samt orsaka akuta tillstånd som missfall och stora blödningar senare i graviditeten. Mycket av moderns kraft och energi går dessutom åt till att hantera våldet och att överleva, vilket leder till stress och i många fall depression som påverkar samspelet mellan moder och barn och barnets utveckling negativt.

Vad säger lagen om våld mot kvinnor idag och ur ett historiskt perspektiv?

I FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna 1948 konstaterades att alla människor är födda fria och har samma värde och rättigheter oavsett härkomst, kultur eller speciell situation. Kvinnornas underordnade position berördes dock inte i de mänskliga rättigheterna, och FN:s konvention om att avskaffa all diskriminering mot kvinnor kom först år 1979. Våld mot kvinnor nämndes dock inte i konventionen. För att lyfta fram det omfattande våldet mot kvinnor antog FN:s generalförsamling 1973 den s.k. deklarationen om avskaffandet av allt våld mot kvinnor, och alla medlemsstater enades då om att våld mot kvinnor är ett uttryck för det historiskt ojämlika maktförhållandet mellan könen, och att det är statens ansvar att bedriva en politik som syftar till att avskaffa våld mot kvinnor.

I Sveriges historia förklarades våld inom äktenskapet som en följd av samlevnadsproblem där båda parter hade ansvar för våldet, eller som följd av psykisk sjukdom eller alkoholism, men år 1965 kom en lag som kriminaliserade våldtäkt inom äktenskapet. Uppfattningen om att partnervåld är ett allvarligt brott ledde till att misshandel inom en nära relation kom att falla under allmänt åtal. Därefter har flera lagar tillkommit och utvecklats i försök att minska förekomsten av våld mot kvinnor.

Var kan den utsatta kvinnan vända sig?

Om kvinnan har utsätts för sexuellt våld från okänd man rekommenderas hon genomgå provtagning för spårsäkring på en barnmorskemottagning eller gynekologmottagning inom 72 timmar, men DNA kan säkras ända upp till 10 dagar efter det sexuella våldet. Kvinnan bör rekommenderas att göra en spårsäkring även om hon kanske inte planerar att anmäla händelsen till en början. Proverna kan förvaras säkert på mottagningen i två år om hon skulle ändra sig.

Barnmorskan på mödravårdscentralen tar ofta upp eventuellt våld under graviditet, och kvinnan rekommenderas därför att komma själv utan sin partner till vissa mödravårdsbesök, speciellt om och när barnmorskan har efterfrågat det. Om partnern närvarar så kan det vara svårt att prata om och upptäcka eventuellt våld. Våld som avslöjas vid en rutinfråga på mödravårdscentralen innebär sällan akut fara för den utsatta kvinnan, men skulle så vara fallet så kan kommunen erbjuda kvinnan skydd. Annars hjälper barnmorskan kvinnan att hantera och lösa situationen i kvinnans egen takt och kan hjälpa henne att påbörja kristerapi och få psykosocialt stöd lokalt.

Den utsatta kvinnan kan också vända sig till den nationella hjälplinjen, Kvinnofridslinjen, som är öppen dygnet runt och kan ge stöd och upplysningar om olika resurser och hur de kan nås. De som jobbar på kvinnofridslinjen har tystnadsplikt och man kan vara anonym. Kvinnofridslinjen kan nås på telefonnummer 020-50 50 50 😊

Likes

Comments

Idag blir det tyvärr ett inte så trevligt inlägg om min skola 😠 Det handlar om två skilda områden eller konflikter, varav ett började redan för några månader sedan. Skolan uppmanade oss att ansöka till s.k. Minor Field Studies (MFS) för att skriva vår magisteruppsats utomlands nästa termin, och gick initialt ut med information om att ha sex stipendier att dela ut plus ett samarbete med ett sjukhus i Tanzania som vi skulle få åka till. Allteftersom förändrades stipendieantalet och skolan hade tillslut bara två stipendier till oss eftersom resterande hade getts till studenter inom andra program på skolan. Då uppmanade skolan oss att söka andra stipendier utanför skolan men gav oss informationen så pass sent att sista ansökningsdatum redan hade passerat på de flesta. Så då fick vi helt enkelt acceptera att bara två av oss skulle få åka och väntade på beslut om vilka två det skulle bli.

Tiden gick och vi kontaktade ansvarig x antal gånger men hon hade inte tagit ett beslut än. Så småningom fick vi veta att skolan inte hade något tidigare samarbete med sjukhuset för barnmorskestudenter utan bara för sjuksköterskestudenter och visste därför inte om vi fick åka överhuvudtaget, men att de verkligen hoppades att sjukhuset skulle ha plats för oss.

Ännu mer tid passerade och tillslut fick vi veta att stipendierna hade tilldelats mig och min skrivpartner eftersom vi hade den bästa projektplanen. Stipendierna var från SIDA och låg på 27 000 kr var, och SIDA skulle tydligen lyfta fram oss och skriva om vårt arbete, vilket var något av en "ära" enligt programansvarig. Jag och min skrivpartner blev jätte glada och taggade men glädjen blev tyvärr kortvarig.

För bara ett par dagar sedan fick vi veta att sjukhuset inte har plats för oss och att vi måste söka något på egen hand, vilket är en stor besvikelse eftersom vi troligtvis inte kommer att hitta något i tid. Hade vi vetat så hade vi börjat söka för flera månader sedan, men skolan och sjukhuset har ju verkligen dragit ut på hela processen. Skolan borde ha tagit reda på om sjukhuset hade plats för oss eller inte redan innan terminsstart.

Nu vill skolan dessutom ha svar från oss inom en vecka, för annars vill de ge stipendierna till andra studenter. Så vi får alltså en vecka på oss när vi var väntat på dem i flera månader! När vi därefter mailade om vår besvikelse och att vi tyckte att detta inte har skötts på ett snyggt sätt så fick vi otrevliga svar med massa utropstecken efter varandra och text som t.ex. att vi inte är rätt personer för stipendierna. Jag vill gärna ha det här stipendiet men känner samtidigt lite att jag vill lämna tillbaks det bara för att slippa ha något med de här personerna att göra.

Vi har bara fått fel information rakt igenom, allt har tagit jätte lång tid, ansvarig har inte haft någon kunskap om andra stipendier och dess ansökningsdatum (vilket hon borde eftersom hon jobbar med det här), vi har inte fått plats på ett sjukhus som är grundat av svenskar (jag menar borde inte vi ha företräde framför andra studenter eftersom vi också är svenskar?), och allt har bara varit otrevligt, oseriöst och oprofessionellt!

Vad tycker ni? Har de skött stipendierna och utbytet på ett snygg sätt?

Vidare till det andra området eller konflikten som uppstod idag. I dagens veckobrev hade programansvarig skrivit att alla i klassen måste närvara på alla föreläsningar framöver. Kan man inte gå så måste man tydligen maila henne med en riktigt bra anledning och dessutom få en riktigt saftig ersättningsuppgift. Hon menar att barnmorskeyrket är praktiskt och att man inte lär sig av att läsa böcker. Detta känns helt absurt eftersom föreläsningar på högskolenivå aldrig är obligatoriska, förutom vissa speciella föreläsningar med externa föreläsare eller liknande. Högskolestudier ligger på eget ansvar och det är upp till varje person att gå på föreläsningarna eller inte. Dessutom har många barn eller måste jobba vid sidan av studierna för att klara av ekonomin, vilket inte är möjligt om man måste gå på vartenda föreläsning. Dessutom lär sig alla på olika sätt, och jag lär mig t.ex. inte av föreläsningar om onödiga och helt självklara saker utan jag går bara på relevanta och avancerade föreläsningar som anatomi och fysiologi. Andra föreläsningar är bara helt bortkastad tid för mig, tid som jag skulle kunna spendera på att plugga ordentligt hemma istället. Och vadå barnmorskeyrket är praktiskt och man lär sig inte av att läsa böcker? Föreläsningar är ju inte praktiska utan också teoretiska så hur ska de hjälpa oss mer än böckerna? Utbildningens upplägg kan inte förändras mitt i terminen på det här sättet eftersom alla förutsättningar förändras då också. Många hade nog inte påbörjat utbildningen om de hade vetat detta innan. Och många hade nog valt Karolinska Institutet istället! Jag blev antagen till Karolinska först men lämnade återbud när jag hade fått en plats på Sophiahemmet Högskola eftersom den alltid har haft ett bättre rykte, men jag börjar tyvärr ifrågasätta mitt val 😠

Vad tycker om det här? Får de ändra mitt i terminen och göra alla föreläsningar obligatoriska?

Likes

Comments

Skrev inget inlägg igår eftersom jag valde att plugga och umgås med min sambo istället. Känner att jag har spenderat för mycket tid på bloggen och för lite tid framför böckerna och med sambon sedan jag startade bloggen. Idag hade jag en helspäckad skoldag med redovisningar under hela dagen och därefter jobb på VaccinDirekt. När jag kom hem så slängde jag ihop en snabb middag och som åts framför två avsnitt av "Modern Family". Därefter skrev jag det här inlägget om olika förlossningspositioner och vilka positioner som rekommenderas under respektive förlossningsfas. Först beskrivs olika förlossningspositioners för- och nackdelar och längst ner på sidan finns rekommendationerna 😊

Halvsittande

Halvsittande är den vanligaste förlossningsställningen. Fördelen är att barnmorskan har god uppsikt över mellangården och barnets framfödande. Den rörliga delen av bäckenet är dock låst och barnet utgör ett extra tryck mot anus, vilket ökar risken för bristningar. Barnmorskan kan dock försöka motverka risken genom att lägga ett lätt mottryck på barnets huvud och/eller hålla ihop mellangården med sina händer.

Gynläge

Gynläge används ofta vid instrumentell förlossning som t.ex. sugklocka och är därför associerad med stora bristningar. Risken för bristningar ökar också pga. att barnet utgör ett extra tryck mot anus. Barnmorskan har dock god uppsikt över mellangården och barnets framfödande och kan därför försöka motverka risken för bristningar med hjälp av händerna.

Sidoläge

Fördelen med sidoläge är att barnmorskan har god uppsikt över mellangården och barnets framfödande. Framfödandet går också långsammare och kvinnan får möjlighet att vila mer. Kvinnans vävnader får dessutom möjlighet att återhämta sig eftersom barnet glider tillbaka länge i värkpaus (mellan värkarna), vilket tillsammans med minskat tryck mot anus, minskar risken för bristningar.

Fyrfota

Även vid fyrfota förlossningsställning har barnmorskan god uppsikt över mellangården och barnets framfödande. Kvinnans vävnader får också möjlighet att återhämta sig eftersom barnet glider tillbaka länge i värkpaus. Kvinnan kan dock bli trött i benen och armarna, och kvinnan och barnmorskan har inte heller någon direkt ögonkontakt och måste därför förlita sig på verbal kommunikation.

Knästående

I knästående förlossningsposition har barnmorskan god uppsikt över mellangården och barnets framfödande. Framfödandet går snabbare pga. gravidationen och barnet glider inte tillbaka in i värkpaus lika länge, vilket ökar risken för bristningar. Barnmorskan kan dock försöka motverka risken genom att lägga ett lätt mottryck på barnets huvud och/eller hålla ihop mellangården med sina händer. Kvinnan kan också bli trött i benen.

Stående

Ju mer kvinnan lutar sig framåt desto bättre uppsikt har barnmorskan över mellangården och barnets framfödande. Stående kan upplevas som en svår förlossningsställning för barnmorskan och kvinnan kan bli trött i benen. Framfödandet går snabbt och förlossningsställningen ställer krav på att kvinnan själv har kontroll över sina värkar, krystning och andning. Barnmorskan kan ha svårt att motverka risken för bristningar beroende på hur kvinnan står och hur mycket barnmorskan ser och kommer åt.

Sittande på förlossningspall

Förlossningspallen är en effektiv förlossningsställning om framfödandet går långsamt och barnmorskans uppsikt över mellangården och framfödandet beror på hur upprätt eller tillbakalutat kvinnan sitter på pallen. Framfödandet går snabbt pga. gravitationen och barnet glider inte tillbaka in i värkpaus lika länge, vilket ökar risken för bristningar. Barnmorskan kan försöka motverka risken för bristningar men det kan vara svårt eftersom hon kanske inte ser och kommer åt så bra.

Vad rekommenderas under latensfasen?

Under latensfasen rekommenderas kvinnan att ta vara på och samla krafter inför den aktiva förlossningen genom att vila, äta och dricka ordentligt. Hon bör inte dricka stora mängder vatten eftersom det kan störa hennes vätske- och saltbalans, och kan därför med fördel dricka t.ex. saft istället. Vid smärta kan kvinnan gärna ta en dusch eller ett bad med en vattentemperatur på 37-35,5 grader, men vattentemperaturen får inte överstiga 38 grader. Duschen/badet verkar smärtlindrande.

Vad rekommenderas under öppningsfasen?

Under öppningsfasen rekommenderas kvinnan att vara upprätt eftersom upprätt position ökar hennes känsla av kontroll och hjälper barnet ned mot bäckenbotten pga. gravidationen. Upprätt position ger barnet en jämnare syretillförsel pga. minskad risk för s.k. vena-cava-syndrom som leder till blodtrycksfall hos kvinnan och sämre syretillförsel till barnet. Kvinnan rekommenderas också att röra på sig eftersom rörelse leder till frisättning av smärtlindrande endorfiner. En dusch eller ett bad med en vattentemperatur som inte får överstiga 38 grader värkar också smärtlindrande.

Vad rekommenderas under krystskedet?

Under krystskedet rekommenderas sidoläge eftersom det är den enda förlossningspositionen utan negativa effekter (se ovan).

Och här kommer ytterligare en söt bebisbild som jag vet att de flesta av mina läsare uppskattar 😘😍

Likes

Comments

Idag satt jag i telefon på UltraGyn under hela dagen igen, samtidigt som mitt andra jobb ringde och jagade mig för extrapass i veckan och nästa vecka. Vet inte riktigt hur jag ska hinna med allt, har inte tränat på över tre veckor och är rädd för att bli förkyld inför mina planerade jobbpass och grupparbeten. Har också knappt hunnit plugga. Men jag är åtminstone glad över att det har snöat här för första gången idag (jag har en liten hatkärlek till snö, för å ena sidan är det mysigt men å andra är det sjuuukt kallt) ⛄

Idag blir det återigen ett lite kortare inlägg eftersom att jag måste försöka komma ikapp med plugget. Men jag tänkte i alla fall skriva om hur filmer ofta ger en felaktig blid av graviditet och förlossning och hur det ser ut i verkligen. Tänkte att det kunde bli ett roligt inlägg, men kanske också lite "spoilers", för tycker man om en filmscen så vill man ju inte att någon ska överanalysera och berätta allt som är fel med den scenen 😭 Men hur som helst...

På film; karaktärerna blir ofta gravida direkt, efter ett enda oskyddat samlag.

I verkligheten; äggcellen kan befruktas under ett dygn och chansen att bli gravid vid oskyddat samlag är 30-35 %

På film; karaktärerna slutar alltid ha menstruationsblödning under graviditet.

I verkligheten; kvinnan har ingen menstruationsblödning under graviditet men blödningar från den graviditetsomvandlade slemhinnan kan förekomma under graviditetens 3-4 första månader.

På film; karaktärerna får ofta graviditetsillamående på morgonen och illamåendet håller i sig under hela graviditeten.

I verkligheten; illamående förekommer hos 2/3 av gravida kvinnor fram till graviditetsvecka 12-16. Illamående är vanligast på morgonen men kan förekomma under andra tidpunkter också. Vissa kvinnor har illamående under hela graviditeten.

På film; graviditetsmagen växer och blir synlig direkt.

I verkligheten; livmodern ser eller känns större tidigast i graviditetsvecka 12 då livmodern kan kännas ovanför blygdbenet. Först under de följande veckorna blir ett ökat midjemått tydligt allteftersom livmodern fortsätter att växa.

På film; förlossningen börjar alltid med att vattnet går och "sprutar" ned hela trottoarkanten.

I verkligheten; endast 10-15 % av graviditeterna börjar med vattenavgång. Hos vissa kvinnor tar det jätte lång tid innan vattnet går och då måste ibland fosterhinnorna spräckas manuellt. Vattnet brukar inte "spruta" utan vissa kvinnor känner inte ens när vattnet går.

På film; karaktärerna får regelbundna värkar med bara ett par sekunders mellanrum direkt, och barnet föds fram inom max 30 minuter.

I verkligheten; kvinnan har oregelbundna värkar som kommer och går lite som de vill i flera timmar och ibland dygn. Bara under latensfasen (då kvinnan oftast är hemma fortfarande) har hon värkar i 6,5-20 timmar eller 5-13,5 timmar beroende på om hon är först- eller omföderska. Därefter har kvinnan värkar i 4,5-12 timmar alternativt 2,5-5 timmar under tiden som livmoderhalsen öppnar sig. Och sedan har kvinnan värkar i ytterligare 1-3 timmar eller 30-60 minuter under tiden som barnet kommer ned mot bäckenbotten och kvinnan krystar. Efter förlossningen har kvinnan dessutom s.k. eftervärkar som kan pågå i ett par veckor.

På film; det nyfödda barnet är tre år gammalt, väger 15 kg och är 100 cm långt (nästan) 😭

I verkligheten; det fullgångna barnet väger i genomsnitt 3,5 kg och är 50 cm långt.

På film; hela tjocka släkten kommer på besök på sjukhuset så fort barnet är ute och den nyblivna familjen åker hem från förlossningen lika snabbt

I verkligheten; den nyblivna familjen stannar på förlossningens eftervårdsavdelning (BB) i 1-3 dygn och några besök tillåts sällan.

Att veta hur en "riktig" graviditet och förlossning ser ut förstör som sagt vissa filmscener för mig, men vissa scener blir också lite komiska av samma anledning 😭

Likes

Comments

Idag blir det ett lite kortare inlägg eftersom jag också måste skriva ett gästblogginlägg till nästa tisdag. Kommer länka till bloggen som jag kommer gästblogga på och skriva exakt publiceringsdatum och tid närmare inpå, så håll utkik 😉😘 Idag jobbade jag förmiddag på UltraGyn, där jag satt med telefonrådgivning och bokning i fyra timmar. Många tycker att det är tråkigt att sitta i telefon hela dagen men jag tycker att det är ganska kul faktiskt, och dessutom så får jag rotera mellan behandlingsenheten (operation) också. På väg till jobbet insåg jag att jag hade glömt mina fuskpapper om vilka läkare som gör vad (finns t.ex. läkare som är bättre på infertilitet och hormonrubbningar medan andra är bättre på myom, cystor, cellförändringar och annat som kan behöva opereras samt smärta och blödningar). Bad mina kollegor skriva ut ett nytt papper men de kunde inte hitta det, så jag fick freestyla lite vilket kändes lite sisådär. Men precis när jag skulle logga in i datorn så insåg jag att jag också hade glömt mitt kodkuvert 😓 Som tur var min sambo hemma och kunde säga koderna per telefon, annars hade jag inte kunnat jobba 😖 Men trots denna tvivelaktiga starten på dagen så lyckades jag avsluta jobbet, handla mat och ta mig hem, och nu sitter jag här framför datorn igen.

Efter gårdagens inlägg om fosterövervakning på förlossningen tänkte jag idag skriva om olika förkortningar som barnmorskor ofta använder. När de nyblivna föräldrarna skrivs ut från förlossningen så får de med sig sina journaler hem, och tanken är ju såklart att de också ska förstå journalerna. Men eftersom allting alltid ska gå så snabbt som möjligt inom vården så blir det sällan så, utan journalerna innehåller bara massa konstiga ord och förkortningar. Ni som redan har fött barn har säkert varit med om detta 😭 Så här kommer en liten "fusklista" över vanliga förkortningar som används på förlossningen och/eller inom mödravården. Om ni saknar någon förkortning så får ni gärna säga till 😊

AFI = Amniotic fluid index, en uppskattning av fostervattenmängd som visar hur fostret mår)

B-botten = Bäckenbotten

Bing = Bäckeningång

BM = Barnmorska

BPU = Beräknad partus (förlossning) enligt ultraljud

BT/Bltr = Blodtryck

CTG = Cardiotocography, en fosterövervakningsmetod som används under förlossning (se tidigare inlägg)

Cx = Cervix (livmoderhals)

Fe = Järn (vid järnbrist och behov av järntillskott)

Ffd = Föregående fosterdel (den del av barnet som har trängt längst ner i bäckenet, oftast huvudet)

Flj = Fosterljud

Fo = Foster

Fr = Fosterrörelser

Gravv = Graviditetsvecka

Huv = Huvud

IU = Inre undersökning

IUFD = Intrauterin fosterdöd (när fostret har dött i livmodern)

IUGR = Intrauterin growth retardation (intrauterin tillväxthämning, dvs. när fostret inte växer som det ska i livmodern)

LGA = Large for gestational age (ett barn som är större än förväntat i den graviditetsvecka som barnet är fött i)

MM = Modermun

MVC = Mödravårdscentral

N20 = Lustgas

Ov = Ovan

PCB = Paracervikalblockad (en smärtlindringsmetod som bedövar livmodern och framför allt området kring modermunnen och används främst under öppningsskedet)

PCH = Partus cum haemorrhagia (blödning efter förlossningen)

PDP = Pudendusblockad (en smärtlindringsmetod som bedövar bäckenbotten och ger god smärtlindringseffekt vid utdrivningsskedet)

SF = Symfys/fundus (avståndet mellan blygdbenet (symfysen) och övre delen av livmodern (fundus) mäts för att se om livmodern växer som den ska)

SGA = Small for gestational age (ett barn som är mindre än förväntat i den graviditetsvecka som barnet är fött i)

SM = Sista menstruationens första dag

Tv1 och Tv2 = Tvilling 1 och tvilling 2

UA = Utan anmärkning

UL = Ultraljud

Utpl = Utplånad (helt förkortad, ofta är det livmoderhalsen man pratar om)

VE = Vacumextraktion (sugklocka)

VP = Väntad partus (förlossning)

Likes

Comments