Jag är en periodare. Inser att uttrycket lätt får missbrukarvibbar. Jag menar mer att jag lever mitt liv i perioder. Nu är jag inne i en period då jag ganska lätt prioriterar nyttig mat - andra perioder är det mer lite si och så med det. Jag är också inne i en kjolperiod. Uppskattar de lite längre kjolarna med vidd. Andra perioder är det mest halvlånga klänningar över byxor som känns bäst.

Jag är också periodare när det gäller självförtroende och när det gäller att söka jobb, vara social och när det gäller att ta tag i surdegar. Jag har perioder då jag vill resa mycket, andra när jag bara vill vara hemma. Visst arrangerar Club Eriks resor som verkar mysiga! Önskar jag hade ekonomi för att boka.....

Någon som känner igen sig? Har länge närt en dröm att jag skulle bli den där personen som bara har en evighetsperiod av det jag själv håller högst. Men börjar allt mer inse att jag får gilla läget.

Inte för att jag tror på astrologi, men lite kul är det att mitt stjärntecken är just fiskarna. Det vill säga två fiskar som simmar åt olika håll och som kännetecknas av ständigt sökande. Ungefär som jag känner det! För fortfarande är min vanligaste fråga till mig själv: Vad ska jag bli när jag blir stor?!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag saknar visioner i den politiska debatten. Ja, för en stor del av organisationssverige. Sjävklart finns de, men de är inte så högljudda. Lyssnade på underbara Gunhild Stordalen och blev helt rörd över hennes brinannde vilja. Sommarpratare kan få mig att komma loss i tanken. Gillar när hjärnan blir lite filosofisk.

Så här tänker jag;

Branschglidning som positivt inslag har vi vant oss vid i näringslivet. Det är i mixen mellan olikheter som spännande nya affärer uppstår. Nu är det på tiden att också organisationer inser att förändringstakten gör att de måste kliva ur komfortzonen. Med blick för nya behov konkurrerar annars nya aktörer snabbt ut de stora kollektiva lösningarna - om de inte börjar agera helt annorlunda och hittar sina nördfrågor.


Har du tänkt bli medlem i PRO eller Sveriges Pensionärer när du fyller pension? Jag tror inte många känner behov av det. En organisation som tar på sig att driva frågor som skulle förena oss bara vi fyllt 65 år? Det känner nog allt färre sig berörda av. I stället har tidningen M som Amelia Adamo startade för sk Mappisar tagit över uppdraget att uppmärksamma angelägna ämnen på ett framgångsrikt sätt. Ett annat exempel är Alexandra Charles nätverk 1,6 miljonersklubben som får stort genomslag för forskning om kvinnors hälsa. För att inte tala om Arthur Ringarts satsning på News55 som förutom nyheter också startar med sociala aktiviteter som resor. Det är bara en tidsfråga innan fler inser att dessa tre exempel kan få större politisk inverkan och förmåga att ena grupper än en seg pensionärsförening.


Politiska partier har också problem. De tror att vi väljare skall vara lojala med deras värderingsgrund fastän det är sakfrågorna som driver engagemang. Många orkar inte specificera parti längre, utan känner mer eller mindre för någon av allianserna. Väljare känner sig trängda när de måste bestämma sig för ett parti som har otydliga gränser för vad de står för. Här behövs nördar som Alf Svensson - som kan brinna för sakfrågor, men ändå behålla glöden för att beskriva det samhälle som målbild de vill bidra till.


Det är här min spaning på nördens betydelse får relevans. Vi gillar de övertygade, specialister som kan sin sak. Tänk Hans Rosling. Personer som vet, som vågar stå för en sak men också bjuder in till samverkan, till det oförväntade, det kloka. Se på våra fackliga organisationer. Nästan utan undantag svåra att skilja från varandra. A-kassor, medlemsstöd, tidning, kurser. Men vad gör dem unika? Vad är deras grej egentligen? Varför ska jag år ut och år in vara med där? Särskilt när det finns en massa mer intressanta hubbar och nätverk som är bra mycket roligare att hänga med.


De flesta partier och organisationer och fackföreningar har slipat på sina loggor, flyttat kontor, bytt ledningsgarnityr. Men det saknas insikt för att börja jobba med nya sätt att tillfredsställa behov och förutse de viktiga frågorna som berör. Varför skall de finnas kvar - förutom därför att de själva vill det?


Här finns en jättemarknad med stor förändringspotential. Det nya Sverige som växer fram är ett Sverige som aldrig blir klart. Det är inte en berättelse om någon ny typ av slutstation typ Folkhemmet vi behöver. Vi behöver lockande visioner om vad det progressiva Sverige ska stå för. Ett Sverige i ständig förändring!


Vi behöver kloka idéer om nya lagar och regelverk konstruerade för ett samhälle i förändring, inte baserade på svunna tiders verklighet som nu snabbt blir fel. Organisationssverige måste förändras. Ritas om utifrån att vi gjort något fantastiskt för att kollektivt driva de mångas frågor, till att nu hitta engagemanget som driver fram lösningar som de många individualisterna känner igen sig i. Och som passar det Svenska samhället som växer fram och som är bättre förberett för migrationsförändringar, klimatpåverkan, delningsekonomi och annat oundvikligt.Likes

Comments

Idag regn och tunga skyar. Glad vi åkte hem igår och inte idag. Vi fick en skön båttur på 2 timmar i strålande sol i medelhavsvärme. Njöt hela vägen hem trots skumpande som vår båt förser oss med.

Vi hade underbara dagar ute i Stockholm skärgård. Åkte Cinderella ut till Sandhamn med Felix och vovven. Där hämtade Lasse och tjejerna oss och vi for mot Norrholmen och Eknö. Som alltid stor uppslutning för midsommarfirande med lekar och tårt-tävling. Vårt bidrag i år var ett försök att göra en midsommarkrans av marsipan-löv och jordgubbsblommor. Kul att kreera, men godast var som vanlig en toscapaj som en snäll dam varje år bakar. Över 20 tårtor var med i årets tävling!

Vad glad man ska vara för traditioner. Eloge till personer som lägger tid på att säkra att midsommarstänger reses och tal hålls, är sångledare och får fart på lekar! Blir ju liksom inte av sig självt.

Idag tog jag hojen i regnet och bunkrade upp pocketböcker, har tvättat massa lakan och försöker överleva på frukt. Blev en hel del god mat o dryck så måste bromsa lite. Trots massa dans till Henrys spellistor så behöver jag skärpa till mig. Vet att gör jag inte det direkt så ballar jag lätt ur och fortsätter med unna-mig-beteendet lite för många dagar!

Likes

Comments

Vilken lyx att en vanlig måndagkväll kunna ta båten ut till en annan värld. Till bryggmingel, klippor, skogsstigar och matställen och kaféer med olika prisnivåer. Fjäderholmarna ligger så nära oss som bor i Stockholm. Lite blåsigt var det så Hilda gillade inte premiärturen denna säsong. Hon är ingen skeppshund!

Läste min favoritbilaga Resor från söndagens Svenska Dagbladet och blev sugen på en weekend till Warsawa. Men tipsen från Dublin och de brittiska kanalöarna gör de resmålen lockande också! Sedan Svenskan gjort om sin bilaga sparar jag dem nu i en mapp. Bra att ha när drömmar om resor ska konkretiseras!

Staycation är inte att förringa som vacation! Det låter coolare än att säga "vi ska bara vara hemma". Dra nytta av alla härliga utflyktsmål som finns på hemmaplan. Nästa båtutflykt blir till Storholmen så vi får testat deras krog. Men först ska det bli midsommar och då hoppas jag det blåser mindre för jag är ganska lik Hilda när det gäller tuffare strapatser!

Likes

Comments

Har hälsat på min mor som bor på korttidsboende i Göteborg. Härligt att mysa med henne, visa kort i mobilen, prata minnen och bara tanka över tillhörighet. Men deppigt se hur en kvinna som alltid brytt sig om hur det ser ut, skapat vackert hem, gillat kläder och doften av nybakat nu får bo med okända i ett ålderdomshem som hanteras som en institution. Rationellt och praktiskt för personalen, men med liten omtanke att det är de äldres förlängda hem!

Personal som låter radion spela techno-musik och inte musik som de boende kanske skulle känna igen! Jag googlade för att hitta rätt frekvens för Radio Vinyl eller liknande. Då hittade jag en superfin satsning på försök från Sveriges radio, en digital kanal med bara musik som en mer mogen publik troligen uppskattar! P 4 Plus. Fantastiskt! Må de få genomslag på alla ålderdomshem! Men nu hade inte just Mors hem internetradio tyvärr. Får se till att greja det när hon får en permanent bostad som vi kan inreda.

Förutom att mumsa på bakelser med Mor njöt jag och Felix av underbara Göteborg. Tipsar om Viktoriapassagen, saluhallen som är nyrenoverad och kafekedjan Da Matteo, supergoda dumplings på Dubbeldubbel och inredning hos Artelleriet, som firar 5 år som framgångsrik trendblandare av vintage, ny design och heminredningsdetaljer. Och utanför foodtrucks med strömmingklämmor och italienskt! Lite mer värme var det enda vi saknade av goa Göteborg!

Likes

Comments

Varje dag och varje stund är inte underbar. Saker blir ej som man vill eller kämpat för. Negativa besked som att jobb man sökt går till andra är jobbiga att få. Det är som när man budar på bostad och i princip inrett och flyttat in mentalt, men sedan bjuder andra mer än man kan ge. Eller dater man sett fram emot och som sedan fått förhinder och man själv redan funderar på semestrar i hop! Hjärnan och hjärtat liksom springer före och sedan när det ej blir som man hoppats är bakslaget tungt. Bara att se framåt! Men jag vet att jag behöver vila lite i den melankoliska stämningen för att hitta energin och självförtroendet igen.

För mig passar regnet idag torsdag. Får vara melankolisk i fred och lyssnar på Spotify-listan Music for a rainy day.

I går var allt bättre med mingel och bubbel och sol ute och i sinnet. Jag njöt av livet med nya skinnpajen från Massimo Dutti och träff med nyfunnen härlig snäll smart väninna. Livet är upp och ner! Nu dags för Earl Grey te från mysiga affären Sibyllans.

Likes

Comments

Tonåringarna sover. Ingen vovve hemma - är på övernattning med Ebba och Lidingö hundungdom - mannen på väg mot båtfixande, allt i söndagstidningen är läst. Då ringer syrran och erbjuder sällskap till underbara Rosendals Trädgårdscafe ute på Djurgården. Ja! Jag kommer!

Där är ju underbart. Ända sedan jag flyttade till Stockholm i slutet av 1980-talet har det varit det perfekta utflyktsmålet. Särskilt när Lars Krantz tog hand om handelsträdgården och Monika Ahlberg lyfte kaféverksamheten till då oanande höjder.

Det var ju hon som satte det ruffa lite slarviga och generösa bakande i fokus. Lyfte fram ekologiskt, smarriga sallader och soppor. Allt serverat på stora fat vackert att se på och så gott! Hennes första kokböcker blev ju en genrer i sig. Klassiker hemma hos oss. Nu styr hon upp kafét på Thielska Galleriet, också mysigt utflyktsmål.

Med kompisar, dater, småbarn, släkt, ensam, ja många gånger har jag varit på Rosendal och njutit av växter, grönska och dofter. Fin timjan köpte jag med hem idag efter fikandet under äppelträden.

Visar också säsongens absoluta favoritplagg: den långa vida frasiga bomullskjolen från Cos. Känner mig somrig och lagom fin i den till nästan alla tillfällen.

Likes

Comments

Vilken intellektuell kosmopolit Josef Frank var! Österrikisk-svensk arkitekt och formgivare som ledde den tidens framtidstro och blev pionjär för funktionalismen. Trots drabbad av krigets fasor kunde han drömma fram de allra mest underbara mönster.

Han målade och skissade fram mönster och möbler, men regelbundet akvarellmålande startade han väl efter fyllda 60 år! Via tavlorna kan man följa alla resor och förstå hur hans betraktande öga hittade inspiration. Sol, värme, mat, blommor, stadsbilder - så fint återgett.

Författaren Ulrica von Schwerin Sievert har gjort ett praktverk med många av akvarellerna och hans härliga liv berättat. Den boken önskar jag mig, det påpekade jag tydligt för min man som var min bisittare på utflykten till Millesgården.

Jag saknar bra filmer om dessa digniteter: Josef Frank, Ellen Key, herrskapet Hallwyl, Ernst Thiel. Vore roligt att bidra till att dramatisera och återskapa deras otroligt spännande liv som ger mycket input till vårt samhälle av idag. Något för Svensk filmindustri med tanke på framgångar för Downtown Abbey och andra tidsskildringar.

Likes

Comments

Färger ger mig energi. Har alltid gillat lite starkare kulörer och mönster. Vet inte om det beror på att jag själv är sk färgsvag. Så heter det nuförtiden och inte färgblind. De flesta som har problem med färgseendet är nämligen inte blinda för färg, utan är lite svaga i hur de kan uppfatta nyanser. Därför tror jag att kulörtheten i sig underlättar för mig.

Jag gillar det estetiska uttrycket som färgkombinationer och mönster ger. Därför dras jag också till Marimekko, Josef Frank, Jobs, William Morris och alla nya och äldre formgivare som är säkra på just detta.

Har slagit till på en begagnad väska via sajten Used-by. Älskar det rosa fodret mot det röda mjuka skinnet och rosetterna!Väskan har gjorts av en framgångsrik engelska som heter som sitt varumärke Anya Hindmarch, kul med kvinnliga coola designers!

Sommarklockan från en annan engelska gör mig också glad med sitt lekfulla mönster! Det är Orla Kiely, en talang född samma decennium som jag, det progressiva sextiotalet!

Likes

Comments

När mår man bra? Jag som ofta drömmer om vad jag ska bli när jag blir stor har stort behov av att bara landa, känna ro. Det gör jag när vi är i Öregrund. På med tofflorna, känna värmen, njuta.

Kändes bra att äntligen få upp en fin emaljskylt så vårt underbara ställe får sitt officiella namn: Solhuset. Beställde den fina retroskylten från Snabbaemaljskyltar och nu syns det vad huset är; Solen i vårt liv. Faktiskt.

Rekommenderar alla att besöka Öregrund. Här finns klippor, det lilla kustsamhällets charmiga hus, mysiga butiker som Färdighuset., med fin inredning. Edblads med smycken, inredning och mode. Muskot som har mode med fina märken och alltid sina ägare på plats. Dessutom hittar man loppisar, fyndbodar, god glass, pensionat, suverän järnhandel och delikatessbutiker! Självklart ställen att äta gott på. Vår favorit året runt är Wilmas kafé, som har trädgårdsservering nu på sommaren.

Jag har läst en underbar lättsam bok, Det är inte jag, det är du. Humor, romatik, livsval och att hitta sitt sanna jag.

Om betydligt yngre människor - men so what, jag kände igen mig!

Likes

Comments