Detta var en god paj som verkligen smakade fisk!! vi hade inga extra kryddor utan lät rätten få smaka som havets läckerheter!

Detta behöver du:

pajdeg:

- 1,5 dl grahamsmjöl

- 1,5 dl vetemjöl

- 100g margarin i småbitar

- lite vatten

Fyllning:

- 4 laxfiléer (ca 400g)

- Bladspenat (100g)

- 2 vitlöksklyftor

- räkor

- 1 ägg

- 1 dl mjölk


så här gör du:

1. lägg mjölet och margarinet i en mixer - tillsätt vatten när degen är klar och kör snabbt en gång så det inte blir för torrt

2. bre ut pajdegen i en form och tryck upp degen mot väggarna - sätt i kylskåp 30 min


3. stek spenat och hackad vitlök i olja tills den blir mjuk

4. skär den råa laxen i småbitar.

5. blanda den råa laxen, spenaten och räkorna och lägg det i den ogräddade pajdegen.

6. vispa snabbt ihop ägget och mjölken till en äggstanning och häll över laxblandningen

7. grädda i 200° i 25 min


Krydda vid behov



Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Detta var en supergod soppa som påminde mycket om den ryska rödbetssoppan. den var väldigt lättgjord och gick dessutom snabbt att laga. Akta er dock för röda fläckar på kläder och i köket under tillagning!


recept för 4 personer

detta behöver du:

- 150g chorizo (gärna lamm)

- smör till stekning

- ca 500g råa rödbetor

- 2 röda lökar

- 2 vitlöksklyftor

- 1 1/2 liter buljong (grönsaksbuljong 3 tärningar)

- 4 kryddpepparkorn

- 3 lagerblad

- 1 msk vinäger

salt och svartpeppar

gräddfil eller motsvarande att toppa soppan med


gör så här:

1. skala och skär rödbetorna i mindre bitar

2. skär korven i skivor, fräs den så den får färg - lägg den åt sidan

3. klyfta eller grovhacka löken - fräs lök och rödbetor i smör, i samma gryta

4. tillsätt buljong och kryddor

5. koka under lock tills betorna blivit mjuka, mixa då soppan

6. lägg i korven och koka soppan i ca 10 min till

servera med gräddfil

Likes

Comments

En somrig och lätt måltid bestående av saftig kyckling och en god bönsallad. Denna måltid kan vi tänka är lätt att göra om man ska exempelvis på en utflykt, vi klassar den som picnicmat. Den var god, lagom kryddig med chilin och inte för mäktig, en bra lunch så att säga.

Detta behöver du: (4 portioner)

- 4 kycklingbröst

- 2 msk olivolja citron

- rivet skal från en citron

- chiliflakes

- salt och svartpeppar


bönsallad:

- 400g kidneybönor

- 100g haricots verts

- 100 g sockerärtor

- 2 dl majskorn

- 3 vitlöksklyftor skivade (mindre om man inte gillar vitlök)

- 1 röd chili, skivad


så här gör du:

1. blanda olja, citron och pensla blandningen på kycklingen

2. krydda kycklingen med salt och chiliflakes

3. stek kycklingen gyllenbrun i olja

4. lägg kycklingen på en plåt och stek dem i ugnen på 175° i ca 15 min

5. gör bönsalladen under tiden

6. stek majs, chili och vitlök i olja till de har fått lite färg.

7. häll upp i en skål

8. koka haricots verts och sockerärtor till de har mjuknat - kyl i kallt vatten

9. blanda majsblandningen och bönorna

10. gör en vinegrett av vinäger och olja och blanda den i bönsalladen

Likes

Comments


En mustig och mycket god soppa nu när vädret är lite ruggigt. Smakrik och matig, en av de godare sopporna vi har gjort, lätt att laga men klassas även som bjudemat!


Detta behöver du:

ca 600g fisk av olika sorter, vi använde lax och torsk.

ca 500g färska räkor

2 klyftor vitlök (hackade)

en bunt broccoli

en purjolök i skivor

en morot i slantar

0,5 g saffran (ett paket)

2 msk tomatpure

3 tomater i tärningar

3 dl vitt vin

3 dl matlagningsgrädde

2 msk fiskfond

8 dl vatten

1 tsk torkad timjan

salt och peppar


så här gör du:

1. stek purjplök, vitlök, broccoli och morot i en kastrull (som du senare har soppan i) till det fått lite färg

2. höj värmen, häll i tomaterna i tärningar samt tomatpurén - låt fräsa någon minut

3. häll på saffran, vitt vin och fiskfond tillsammans med 8 dl vatten samt timjan och grädden - koka i ca 10 min

4. skär fisken i bitar, smaka av soppan med salt och peppar. lägg i fiskbitarna när du har smakat av soppan, koka på låg värme i ca 10 min


till soppan hade vi en liten sås, den bestod av créme fraiche, vitlök samt persilja!



Likes

Comments

Idag blev det en vegetarisk moussaka, potatisen blev hård och konsistenserna på vissa råvaror var inte godkända av alla, men överlag blev det en helt okej vegetarisk middag!

receptet har vi hittat på Arlas hemsida!


ingredienser:

2 st aubergine (ca 600g)

1/2 tsk salt

300g potatis

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 kruka oregano

1 burk ajvar, vi tog den starka

500g keso

1 citron (endast skalet)

2 1/2 dl riven ost

1 burk kidneybönor


gör så här:

1. sätt ugnen på 200 grader

2. skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor, lägg på en plåt och strö på salt och låt ligga i 10 min

3. torka av auberginen och stek dem i olja på hög värme på båda sidor

4. hacka lök och vitlök, värm upp ajvar i en kastrull och lägg i löken, vitlöken och oreganon, låt småkoka i ca 5 min

5. skiva potatisen i smala skivor, lägg åt sidan så länge

6. riv skalet på citronen och blanda skalet med keson i en bunke

7. varva aubergine, potatis, ajvar och keso, häll på lite kidneybönor mellan varven och överst strö på osten

8. gratinera i ugnen i ca 40-60 min beroende på ugnsform


servera direkt, gärna med en färgglad sallad till :)





Likes

Comments

Till middag idag blev det fylld lövbiff med potatismos och hemlagad ättiksgurka. Detta recept blev super och vi ska i framtiden även testa fyllningen till bakad potatis.Receptet har vi hittat på Arlas hemsida, det blev en favorit och kommer definitivt lagas igen! Det blev ganska mycket över av röran som vi fyllde lövbiffen med och denna hade vi vid sidan om som kallt tillbehör. 

Detta behöver du:

500g lövbiff (4 bitar)

140 g bacon (ett paket)

1/2 purjolök

2 dl riven ost

2 stora skedar dijonsenap

2dl crème fraiche

salt

peppar

1 dl rödvin


vi hade potatismos till:

valfri mängd potatis (tog ca 6 st)

1,5 dl milda (i mat)

50 g smör


gör så här:

1. Hacka purjolök och bacon i strimlor och stek mjukt, lägg i en skål för att svalna

2. Blanda crème fraiche, ost, senap tillsammans med baconröran

3. lägg upp köttet på en skärbräda och fyll till bredden med fyllning, rulla ihop och sätt tandpetare där det behövs

4. stek köttet i några minuter på varje sida och häll sedan på rödvinet och koka upp i några minuter

Potatismos:

1. Koka potatisen mjuk

2. Häll på matlagningsgrädde och smör och blanda med elvisp, krydda med en tsk salt



Likes

Comments

Idag startade vi med bullbak av supergoda fiberrika frukostbullar. Detta receptet har vi hittat på lindas bakskola, tidningen hembakat. (vi gjorde dubbel sats)

du behöver:

1 pkt jäst

5 dl mjölk

1/2 dl rapsolja

2 tsk salt

2 dl grahamsmjöl

3 dl rågmjöl (jag använde rågsikt)

9-10 dl vetemjöl



så här gör du:

1- smula ner jästen i en stor bunke (som degen sedan kan jäsa fritt i)

2. Värm upp mjölken till fingervarmt och häll ner det i bunken med jäst.

3. Blanda in salt och olja och börja blanda i alla mjölsorter, lite i taget till det blir en fast deg (spara det som blir över till utbakningen) låt degen jäsa i 50 min.

4. ställ ugnen på 250 °c

5. Baka sedan ut helt runda bullar av degen, blir ca 15 stora bullar, och låt jäsa 30 min på plåt under bakduk.

6. Pensla på vatten på alla bullar och strö på lite flingsalt, stoppa in i ugnen ca 14 min.


Likes

Comments

Idag har vi gjort en fantastisk apelsinkyckling i ugn. Receptet som har inspirerat oss har vi hittat på ica.se., vi har anpassat receptet efter magar att mätta så om ni är fler än tre stycken så får ni öka receptet lite!

Ingredienserna består av:

- 3 kycklingben (vi är tre som ska äta middagen)

- 1 färsk broccoli

- 1 (stor) sötpotatis

-1 aubergine (300g)

- 1 apelsin (både skal och saft)

- 1 röd Chilifrukt

- olivolja

1tsk salt

2krm svartpeppar

1tsk torkad timjan


sås:

- auberginen (efter den varit i ugnen)

- 1dl crème fraiche

- 1tsk spiskummin

- salt

- rivet apelsinskal


GÖR SÅ HÄR:

1. sätt ugnen på 200°C

2. skär upp sötpotatisen i ca 1cm tjocka skivor och lägg det på en ugnsform eller på en plåt stick hål i auberginen med en kniv ( den ska bli mjuk i ugnen och användas till såsen senare)

3. Hacka Chilin, blanda denna tillsammans med 3msk olivolja, apelsinsaft (frivillig dos) samt rivet apelsinskal. Blanda i en tsk salt, 2krm svartpeppar och 1 tsk torkad timjan. Häll dressingen över kycklingen på plåten/ugnsformen.

4. Låt stå i ugnen ca 40 min eller tills kycklingen är färdig.

5. Ta ut auberginen och gröp ut innehållet, mixa innehållet tillsammans med crème fraiche. krydda såsen med lite spiskummin, apelsinskal och salt.


KOMMENTAR:

Detta blev en absolut favorit, hyfsat lätt att laga och supergod. Såsen blev en hitt, hade kunnat spetsa den lite till med kryddor men vi alla tål hetta olika ;)


Likes

Comments