Header

Dyslexi, Vardag

Tjenixen,

Vaknade upp runt 4:00 imorse och hade svårt att somna om men gjorde det som tur var. Tur för mig då jag inte mår bra om jag sover för lite... Dagarna flyter på som vanligt just nu och har gjort det ända sedan skolan började tycker jag. Ända skillnaden är ju att man börjar känna av studenten på riktigt nu. Studentmösse-företaget var tillbaka i skolan igen idag för att kunna gå och titta en sista gång på hur man vill ha sin mössa innan det är dags för att lägga en order. Taggad!!

Något helt annat är dock att jag blir så himla nervös på vissa lektioner. Främst på svenskan och religionen då det handlar mycket om att läsa. Något som för mig med dyslexi är mycket jobbigt och skrämmande. Förstå mig rätt när jag säger skrämmande, för jag är inte rädd för att läsa men att läsa högt är något av det värsta jag vet. När en lärare tar fram en text blir jag direkt nervös innan jag vet om man ska läsa den tyst själv (vilket jag föredrar mest), läraren ska läsa (går också bra) eller om vi ska läsa tillsammans i klassen. Vilket då betyder att läraren kastar ut ordet till någon i klassen. Jag kan inte beskriva känslan men jag vill i de lägena bara springa ut ur klassrummet eller sjunka ner genom golvet. Jag tror ingen som inte har dyslexi kan förstå hur det är. Att hela tiden sitta och stressa upp sig och försöka skumläsa texten innan så man har ett litet försprång om vad texten handlar om ordet skulle hamna på mig. Eller att sitta och försöka lista ut vart i texten som jag kan tänkas komma och läsa. Jag har alltid förberedda ursäkter om läraren skulle be mig alltifrån att jag har ont i halsen eller att jag inte ser det som står på tavlan.

Detta hände senast igår under religionen då vi skulle läsa guds budord som läraren hade tagit upp på tavlan. Jag satt på andra raden i klassrummet och precis innan frågade tjejerna framför oss om vi såg vad som stod på tavlan. Svaret blev nej även fast jag såg och då frågade läraren om de framför mig kunde läsa de svarade nej eftersom de inte såg. Läraren frågade då mig om jag kunde läsa jag skakade bara på huvudet då eftersom jag innan har pratat med min lärare om min situation vilket hon förstod och skulle försöka komma ihåg det nästa gång och inte välja mig men om hon glömde skulle jag bara skaka på huvudet sa hon vilket jag gjorde i situationen. Jag behövde då inte läsa. Jag förstår att ni som inte har dyslexi kanske inte ser det som en stor grej men för mig är det något som får mig att må väldigt dåligt. Att hela tiden ligga i underläge för saker som "vanliga" inte reflekterar över.

Likes

Comments

Allmänt, Dyslexi, Vardag

Första inlägget jag skriver på en blogg brukar alltid vara svårt tycker jag. Under mina år har jag haft en del olika sporadiska bloggar och inför varje ny start har jag tänkt att nu börjar jag på riktigt! Dock har det inte slutat så utan allt rinner ut i sanden och man har inget att skriva om. Men nu med min nya blogg så är jag laddad och vill inte att det ska sluta som det har gjort så många gånger tidigare.

The adventures of Julia kommer att handla om mig och framförallt om hur det är att leva med dyslexi. Anledningen till att jag kommer rikta in mig på det är för att jag inte tycker att det finns många där ute som faktiskt berättar om hur det är i vardagen. Många vet vad det är men ingen som inte har dyslexi kan förstå hur det är att leva med det varje dag.

Någon kanske känner igen namnet fast med "the adventures of Angela" från Lindsey Kelks böcker. Efter att ha läst om Angela så såg jag livet på ett annat sätt. Livet handlar inte om att stanna kvar där man känner sig säker utan man ska stå på sig och följa sitt hjärta även om inte omgivningen håller med. Juste glömde nästan det viktigaste och att ingen absolut ingen ska trycka ner dig, du är här på samma villkor som alla andra och det gäller att göra det man brinner för.

Bilder från Tumblr

Likes

Comments