Jag befann mig på Brommaplan några dagar sedan och var på väg till skolan. Då såg jag ett konstverk.

Jag såg den där gula stora saken som flyger. Eftersom att jag har super dålig syn och för stunden inte bar glasögon så såg det ut som att det var en stor gul flygande böna. Jag tänkte direkt på böngodisarna "Jellybeans".

Eftersom att jag är medveten om att min syn är dålig så visste jag att det inte var en gul jellybean som någon satt upp, men jag tyckte tanken om att någon skulle sätta upp en godis och sedan säga att det var konst var rolig, och det var i den stunden som jag tänkte att eftersom att det inte fanns någon Jellybean konst på Brommaplan så kunde jag skapa det, fast i street art-form.

Själva ordet "Jelly"  betyder ju "Gelé", men det kan också betyda "Avundsjuk" om man använder det som ett slangord. Därför tänkte jag att jag skulle skriva något med "Jelly" på jellybeanen. Först tänkte jag bara skriva "Jelly?" över den, men sedan ville jag ha längre. Tänkte på att jag kunde skriva något i stil med "Don't be jelly, be a bean" eftersom att det passade in på att skrivas på en Jellybean.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

​Jag har inte begått några brott mot upphovsrätten alls. Jag menar, orginal konstverket var komposerad musik medan mitt verk var en bild. Det är nästan omöjligt att begå brott när det kommer till att göra en bild utav musik (plus att jag inte har någon text som citerar musiken) OM man inte bor i USA och är en väldigt långsökt person. Min bild som jag gjorde kom jag på helt, men idén har säkert funnits hos många lika länge som fönster har funnits i världen. Det är klart möjligt att min kanske liknar någon annans bild, men även om den skulle göra det så består en stor del av min alldeles personliga touch. 

Likes

Comments

Verket som jag skapat ska visa utskrivet på A2. Förhoppningsvis är det affischunderlag och inte bara vanligt papper med dåliga färger. Beror på hur mycket skolan väljer att satsa på utställningen, men med tanke på att detta sker varje år är chansen för ordentliga affischer minimal.

Jag har svårt att jämföra verk eftersom att ingen kör i min stil, likaså som att jag inte kör med deras stil. Ska jag jämföra mitt verk med Elton Johns låt så skulle jag säga att hans är lite mer glatt medan mitt är avslappnat och lagom mörkt. Skulle jag gjort det mer som hans låt skulle jag valt ljusare och gladare färger att matcha till.

Likes

Comments

Inför utställningen och öppet hus blev klassen indelad i olika grupper. Jag valde inte min grupp utan blev placerad i Marknadsföring-gruppen. I gruppen fanns Linnea (gruppledare), Adam, Filip, Axel samt jag. Linnea och jag kom bra överens och jobbade bra i team men jag tyckte att Adam och Filip knappt deltog alls. Filip såg jag inte alls här på lektionerna och Adam satt mest bara och lyssnade på musik eller gjorde annat som inte var relaterat till estetarbetet. Axel jobbade bra, han designade hela affischen själv och jobbade bra ensam och distraherades inte av de andra i gruppen. Själv så jobbade jag bra, försökte engagera mig i arbetet och jobba själv eftersom att jag insåg att 2 i gruppen inte ville hjälpa till. Jag hjälpte Linnea med att fixa till flyers, Facebook gruppen och planera hur vi skulle marknadsföra.

Jag tycker att själva uppgiften var bra, den var lagom lätt. Det var inget som var krångligt att förstå. Men gruppen var obalanserad; så som att 2 inte gjorde något medan andra gjorde allt som föreslogs.

Likes

Comments

1. Så som bibliotekarien sa: "Gammal men ändå ungdomlig" eller något i den stilen. Moodboarden består av färger som är nygama och ungdomliga karaktärer med gamla stämningar och miljöer. Målgrupp är studenter så jag har bilder på studenter och ungdomar.... REDIGERAT (FEEDBACK): "Känslan man får av din reklamaffisch är att den är färgglad, klar, tydlig, lite ungdomlig och väldigt glad."

2. I princip lika skisser men med olika proportioner. REDIGERAT (FEEDBACK): Inga kommentarer.

3. Typsnitt är stort kraftigt klassiskt och lättläst för att fånga uppmärksamhet. Färgerna passar bra med varandra och så är också temat ungdomligt och klassiskt. Ikonerna/karaktärerna har jag valt för att alla gillar Pikachu och att han är känd + att Pokémon är gammalt (släppt pre 2000) men ändå nytt och ungdomligt (nya spel/serier i år och målgruppen för Pokémon är barn och tonåringar) REDIGERAT (FEEDBACK): "Bra med tjock text till bild, motivet lir uppmärksammat. Skuggan under texten är ojämn (negativt), och skuggans riktning borde ändras för att det ser konstigt ut.

Jag är nöjd ed marginalerna och proportionerna. Slutresultatet stämmer bra överens med skisserna! Mindre nöjd med fägerna meeeen övning ger färdighet. =) REDIGERAT (FEEDBACK): "Det om är speciellt bra med denna affisch är att Pikachu lyser och drar till sig uppmärksamhet (motivet är Pikachu). Man blir glad av affischen, texten är tydlig och syns ordentligt. Layouten är uppdelad och organiserad."

(Feedback gruppen var Linnea, Love, Lavinia och Natalia)

Likes

Comments

I början tänkte jag bara på vilken låt jag ens skulle välja. Jag vill ta någon från Vägen till El Dorado eftersom att dessa är mina favoritlåtar. När jag valt låten "Without question" så var det bara att blunda och välja att rita något av det som jag såg i sinnet. "En solnedgång" tänkte jag. Till det kunde man rita till någon som satt vid kanten av bilden och tittade mot solen som steg ner över det spegelblanka havet. Det skulle också finnas palmer i bilden. Men sen kom jag på att jag inte kan rita det. Har aldrig varit särskilt bra på att rita natur, så valde istället att rita solnedgången om ett år eller så när jag blivit bättre på att teckna. Sedan lyssnade jag på en jullåt som Elton John skrivit, och föreställde mig ett fönster (som om man såg ut genom det) i vintern. Jag älskar att rita snö och marinblått mörker så det passade ju perfekt. Jag ritade upp en skiss.

Först var det bara fönstret, tapeterna, snöflingorna, månen och "mörkret" där ute. Jag tänkte att det var en fin och "simpel" (inte för mycket saker i bilden) som kunde symbolisera att låten som jag valt gjorde mig lugn och påminde mig om julen/vintern. Jag tog rasterna till att börja rita över min skiss och fick fram detta:

Det var en fin bild och jag blev nöjd med den men den kändes ändå inte färdig. Den var för tom, och jag ville absolut inte att man skulle känna tomhet när man såg bilden så jag började jobba mer på min skiss. Jag tänkte vad julen symboliserades av, och då kom jag fram till att rita ett ljus. Ljus både värmer och lyser upp tillvaron så det passade jätte bra. Efter att ha ritat ljuses så var det fortfarande tomt, och då bestämde jag mig för att rita julljus och strumpor. Färgerna till alla föremål var lätta att välja: röd, grön och vit är de klassiska julfärgerna. Så här var den slutgiltiga SKISSEN:

Sedan började jag mäta marginaler och göra allt så symmetriskt som möjligt, och fick då detta resultat:

Men jag var inte nöjd med den eftersom att bilden hade en för grå färg i mitten av fönstret (där det bildas ett kors) så jag mörkade ner detta.

Och så poof var jag klar med bilden.

Mest nöjd blev jag med snöflingorna. De är gjorda av säkert 15 olika lager, vissa med oparitet och vissa utan. Sedan har jag gjort vissa mer skarpa i kanten än andra, och det är för att det ska se så naturligt ut som möjligt. Jag blev också väldigt nöjd med "ljusstrålarna" åt ljuset (den där ringen runt flamman). Det var första gången jag testade att rita så, och det tog lite tid att fatta hur jag skulle göra, men jag löste det genom att pröva mig fram. Först ritade jag den gulaste cirkeln med en väldigt slät pensel, och resultatet blev 'luddigt'. Sedan tog jag en lite ljusare gul färg och gjorde en skarp stor cirkel, och så upprepade jag det men tog ljusare nyanser av gul varje gång, men såg till så att skillnaden på färgerna inte var för stora för då skulle det inte se ut som att det var ljus. Efter att ha ritat alla cirklar så satte jag Genomskinlighet på vissa så att alla lager skulle blandas med varandra och samtidigt få en bra ljusgul ton som inte var för mörk eller ljus.

Jag blev inte för missnöjd med något i bilden, men skulle jag ritat om hela så skulle jag ritat bättre granar. Jag ville ha dem suddiga, men de blev så suddiga att man knappt vet att det är granar känns det som. Jag ville att fokuset skulle vara så här dock, så det var ju inget för stort felsteg.

Såhär har jag gjort för att rita bilden:

Jag använder mig av programmet Paint Tool Sai. Det är ett jättebra program som är användarvänligt. Jag började med att rita skissen med det vanligaste verktyget (enkel pensel) med ungefär storleken 7. Jag brydde mig inte om att variera storleken eftersom att det bara var en skiss. Jag använde mig av de färger som jag ville använda i den färdiga bilden. Hela skissen var bara ett lager.
Sedan skapade jag ett nytt lager som skulle vara åt själva julbilden. Jag gjorde skiss-lagret 30% genomskinligt och ritade av det på bild-lagret fast med bättre marginaler. Jag mätte symmetrin och marginalerna med ögonmått.
Skuggningar, kontrast och ställen där det lyser upp är lite av min stil. Att "smeta" ihop allt men inte för mycket så att det ändå syns och ser hyfsat bra ut. Det var så jag jobbade med hela bilden. Till exempel väggen. Jag hade 3 lager till den röda färgen: Ett för basfärgen, en för kontrast/upplysntningar och ett sista för skuggan. Jag ritade alltid basfärgerna till varje föremål först. Det var så jag jobbade mig igenom hela bilden.
De svarta sträcken gjorde jag med ett verktyg som heter Linework. Det är så att man ritar upp en linje och sedan kan man förändra den och böja den mer eller göra den mer rak.

Likes

Comments

Moodboard innehåller (från vänster till höger): Målgrupp, karaktärer som kan intressera målgrupp, färger som är förknippat med gammaldags, serier som kan intressera målgrupp.

Likes

Comments

De verken jag valt att skriva om är:

De kommer från Magasin 3 utställningen från förra veckan. Jag har försökt leta upp namnen på verken + konstnärernas namn men har inte hittat resultat.  Dessa 3 verk var, enligt min uppfattning, skapad av 3 olika konstnärer. Vad de har gemensamt är ju så klart: Tyg och kläder. Men kan det finnas en annan tanke bakom varje verk än just "nu ska jag visa klädesplagg"? Kanske finns det ett djupt budskap för dessa 3 verk? I detta blogginlägg kommer jag gå in i detalj och undersöka varje verk enskilt, bedöma vad jag tror att de har för budskap, sedan skriva vad jag tror att konstnären tänkte på när hon eller han skapade sitt verk och slutligen jämföra de 3 olika verken med varandra (gemensamma och icke-gemensamma saker och budskap).

Jag börjar med detta konstverk:

Det är klädesplagg med en stoppning inuti, förmodligen bomull eftersom att plaggen får en mjuk och jämn form. Varje ända av plaggen är stängda. Vissa klädesplagg har man sytt ihop, men då har man sedan vänt det ut och in så att inga sidor sticker ut. Plaggen är olika men de flesta tröjor har knappar på mitten så att man kan öppna dem. Det finns inga jeanstyger. Den övervägande färgen är ljus och glad. Några kläder har mönster. Alla kläder är gjorda med samma tygstyp.

Detta konstverk tilltalade mig eftersom att det påminde mig om en teaterföreställning som jag sett på som liten. I föreställningen hade de sytt knappar som ögon på de mänskliga karaktärerna. Jag gillar inte verket eftersom att det känns obehagligt. Jag gillar inte tomma klädesplagg som är formade som kroppar men ändå inte är människor, och dessutom så är dem alla igenkorkade och några tillochmed ihop sydda. Det är inte naturligt och sänder ut farliga signaler till mig.

Nu till konstnärens tanke bakom verket. Min egna första tanke var att det fanns ett budskap med varför alla plagg var "stängda", men min andra tanke var att de var igenstängda så att bomullen inuti plaggen inte kunde ramla ut. Jag tänker utgå ifrån att konstnären har gjort allt med mening. Hen har stoppat kläderna med bomull så att det ska bli mänskligt ut; detta är även anledningen till varför vissa kläder tar olika poser, för att det ska se mänskligt ut. Hen har valt att stoppa igen kläderna (sytt ihop slutet av armar och ben) för att det ska signalera att det slutar där. Kanske kan det vara så att konstnären vill visa att människor bara är kläder, och utanför kläderna finns det inget. Det kanske är därför som det är helt tomt bortom kläderna.

Det andra konstverket är:

Det är plagg i olika färger, men övervägande färgen är svart, som är ihopsydda. Zoomar man in på ställena där konstnären sytt ihop plaggen ser man att 'ändorna' sticker ut. Det finns paljetter på tygen och varje tyg har mönster på sig. Inuti alla tyger sticker det ut saker under tyget som ser ut som rektangulära pinnar. De sticker ut på osymmetriska sätt.

Detta konstverk tilltalade mig eftersom att jag inte riktigt förstår tanken bakom pinnarna som petar ut i tyget. Jag tycker att det inte är snyggt gjort, men det är väl meningen. Pinnarna skapar mystik och osäkerhet. Tygen som konstnären sytt ihop däremot är vackra, men själva ihopsyningen är slarvigt gjort. Jag har inget emot konstverket.

Konstnärens tanke bakom detta verk har jag ingen aning om vad det kan vara. Kanske vill den visa att något vill fly från tyget (pinnarna som sticker ut) men inte riktigt lyckas trots att tygen är fult ihopsatta. Konstnären behöver absolut inte mena att tyget representerar tyg, utan det kan ju vara vad som helst till exempel ett jobb. Folk som vill fly från dåliga jobb men inte lyckas eftersom att de måste få betalt på något sätt (och det med att få pengar kan vara varför tygen är så vackra).

Det tredje och sista verket jag ska skriva om är:

Det är virkade tyg i samma form (ser ut som kors) samt samma färger (krämvit+svart) som är lagda på varandra över en kropp som är gjord i gips. Kroppen bärs upp av en metallpinne.  Överkroppen har hals men saknar huvud samt händer och fingrar.

Detta konstverk tyckte jag om eftersom att det påminde mig om en fågel. När alla tyger är lagda över varandra så ser det ut som att armarna bär på tygfjädrar vilket är väldigt vackert. Jag gillar detta verk.

Konstnärens tanke bakom verket... Det som talar ut till mig är att axlarna och armarna är täckta av tyg till 100% medan den understa delen av överkroppen inte är täckt alls. Varför har konstnären gjort så? Om man fortsätter på min tankebana om att armarna har vingar så kunde budskapet vara att man bara behöver våga flyga för att leva, och när man väl flyger är det det enda som man behöver. Flygning handlar om att våga testa. Annars så kanske konstnären vill säga att man ska våga vara unik, eller att man inte ska behöva dölja allt (nedersta delen av överkroppen som är bar).

Nu hade jag tänkt att jämföra alla verk.

 

 Bild 1                                     Bild 2                                    Bild 3

Gemensamt: Alla verk är gjorda av olika tyger.

Skillnader: 
Bild 1 är ihop sydd och ut och in vänd, Bild 3 är ihop syd men med ändorna ut och Bild 3 har inte sytts ihop alls utan har bara plaggen staplade på varandra.
Bild 1 och 2 har material inuti sig, medan Bild 3 har material under sig.
Bild 1 och 3 är båda formade som människo kroppar, men det är inte Bild 3.
Bild 2 och 3 består bara av ett stort "verk" medan Bild 1 har flera olika små "verk".
Bild 2 och 3 har mest svarta färger, men Bild 1 har mesta glada och ljusa färger så som vitt, gult, rosa och orange.
Bild 1 och Bild 3 ser mänskliga ut.
Enligt min tolkning av budskap med bilderna så handlar både Bild 2 och Bild 3 om att försöka, medan bild 1 handlar om att det är "slut" och inte går att försöka.

Likes

Comments