En sista dag i Mumbai innan planet bär oss hemåt. Med oss har vi inte bara fantastiska minnen utan också en övertygelse om att det är vår förbaskade skyldighet i västvärlden att göra det vi kan för våra medmänniskor. Slösa inte på vattnet, överkonsumera inte, var givmild, visa gästfrihet, stötta hjälporganisationer.

Detta Indienprojekt som vi gör tillsammans med Linnéskolan och Silviaskolan vet vi gör skillnad för många av de fantastiska människor och de skolor som vi träffat och besökt under våra dagar här i Mumbai och Dondapudi och därför är vi eniga om att vi vill vara en del av det framöver också.

Dessutom är vi övertygade om att vi kan lära av varandra när det kommer till St Marys School och vår egen skola. Att vara 15 år och bo i Sverige och att vara 15 år och bo i Dondapudi innebär olika förutsättningar rent materiellt men drömmar, visioner, kärlek och lycka står ovanför det och finns i alla hjärtan oavsett var man bor.

Jag vill berömma våra fantastiska elever Alexander, Felicia, Embla, Tilda och Jonathan som i alla möten gett av sig själva och bemött både barn och vuxna med ödmjukhet och vänlighet. Ni är fantastiska. Mitt resesällskap; Christian, Sofia, Lotta, Christer, Anders, Åsa, Anna. Eddie, Sara; Madde, Kristina - tack för jag fick dela detta äventyr med er. Ni är otroliga på alla sätt och vis och jag är så tacksam för att fått uppleva allt detta med er.

/Terese

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments


Efter en lång vandring i bergen når vi den lilla byn Konjurthi. Utsikten är magnifik och alla dessa fantastiska barn som möter oss med sina breda leenden värmer rätt in i hjärtat.

Skolan och dess närmast obefintliga resurser är hjärtskärande. Vi lämnar över skolmaterial, lite leksaker och kläder men känner alla att vi borde göra mer. Att vårt Indienprojekt är viktigt blir mer tydligt än någonsin.
/ Terese

Likes

Comments


Det har varit en dag av möten. Utvecklande! Glädjande! Inspirerande! Och ibland lite för påträngande.


Skolbesöket på St Marys medium school var både fantastiskt och väldigt intensivt. Närmare 600 elever från åldern 5-15 på en och samma skola, i små öppna klassrum, ibland inte ens delade med helväggar. Barn och ungdomar med så mycket glädje och iver över att få träffas oss att det nästan blev för mycket. Kontrasten är stor mot den lilla byskolan i Dondapudi med sina 30 elever.


Det har varit en dag med många glädjande möten i byn med unga som gamla, män som kvinnor och också möten mellan vår svenska elevgrupp och vår värd Apparaos son.En fantastisk dag helt enkelt.

Likes

Comments

Våra dagar i Indien går i ett. Tiden verkar vara ur led. Vårt svenska jag som räknar varje minut och där punktlighet är en dygd inser snabbt att det är av underordnad betydelse här i Mumbai. Tiden är det minsta man som mumbaiinvånare behöver rätta sig efter. Så många intryck och så mycket att reflektera över; fattigdom, trafik, slumområden, marknadsstånd, ljud, ljus, dofter och röster. " Att se barn och vuxna leva med gatan som sitt enda hem smärtar så otroligt mycket. Jag känner mig så maktlös och att se skyskrapor jämte med skjul är en gåta som saknar svar. Mumbai med sina 20 miljoner invånare liknar ingenting annat som jag har mött.

W

Våra sinnen tar in allt och efter två dagar i Mumbai är det skönt att lämna denna 20 miljoners stad och flyga över till Vishakapatnam och ta sig till den lilla byn Dondapudi med sina drygt 3000 invånare.

/Terese

Likes

Comments

Vilken fantastisk respons jag har fått på matprogrammet med Tina Nordström som vi är i. Som sagt en alldeles lagom lång TV-debut på 6 minuter och en oerhört rolig erfarenhet att lägga till på meritlistan.

Jag har en tendens att springa på en massa saker och äventyr. Programmet ovan var ett sådant och om 48 timmar ger jag mig in i ett annat. Då åker nämligen jag och tio av mina kollegor samt fem av våra fantastiska elever till Indien för ett Internationaliseringsprojekt. Vi är tre högstadieskolor som samarbetar i projektet och de två andra skolorna har rest till Indien och är igång i projektet sedan några år tillbaka. För mig och min skola är vi debutanter i sammanhanget och det gör att vi är än mer laddade och nyfikna på vad som komma skall.

Vi lämnar Köpenhamn tidigt på torsdag morgon och beräknas vara framme i Mumbai strax efter 23:00 på kvällen. I mån av internet och wi-fi så lovar jag att ta med er på resan via bloggen och på Instagram @tereseengqvist

Våra duktiga elever kommer att blogga på vår skolblogg: www.furutorpskolanshogstadium.wordpress.com - kika gärna in.😊

Har du kanske rest i Indien och har erfarenheter från landet. Berätta gärna och undrar du något eller vill att jag tar reda på något specifikt så tveka inte att ställa frågor i kommentarsfältet.

/ Terese

Likes

Comments

För drygt en månad sedan stormade ett fantastiskt trevligt filmteam in i vårt hus tidigt en torsdagsmorgon. I samarbete med Citygross och underbara Tina Nordström spelades ett avsnitt av " Tina knackar på" in hemma hos oss. Det var en oerhört annorlunda dag, mycket intressant och det var roligt att få vara med om denna speciella upplevelse. Att få se allt arbete och planering som ligger bakom en sex minuter lång film var verkligen imponerande. Att dessutom få agera framför en kamera var riktigt roligt och definitivt något jag skulle vilja göra igen.

Ett stort tack till alla ni i filmteamet - shit vad duktiga ni är och tack till Citygross som gav just oss möjligheten att få vara med.

/ Terese

Likes

Comments

För fjärde året i rad så vankades det stor temafest här i byn. Närmare 150 personer som alla gått all in i Great Gatsby-temat. Vilken fantastisk syn att få se alla dessa vackra människor. Vi tjejer njöt i fulla drag av att få klä upp oss med fjädrar, pärlor och vackra klänningar. Bland männen syntes gangstrar, basebollspelare och rödrandiga badpojkar med bredbrättade hattar.

Som alltid så blev festen hellyckad och vi dansade och skrattade hela natten lång. Jag älskar temafester och detta temat var verkligen roligt. Tack än en gång ni fantastiska festfixare. Ni är så duktiga och jag hoppas att vi får uppleva ett femårsjubileum nästa år.

Stor kram!

Likes

Comments

... Inte ens Tina Nordström kan undgå Izas mest bedårande "tiggblick"... Vårt avsnitt av "Tina knackar på" visas i sin helhet v 42 på Citygross.se.


Likes

Comments

Jag tog en sväng till Tyskland tillsammans med en kär kollega och fjorton av våra underbara elever för två veckor sedan. Resan är frukten av ett sedan länge planerat elevutbyte och kan du tänka dig att våra modiga elever, i 13-14 års åldern åker med oss och flyttar in till vars en tysk familj och följer tonåringen i huset till skolan, på aktiviteter och i familjelivet. Både modigt och häftigt på samma gång. Målspråket är engelska och syftet är förutom att få ett minne för livet och träffa nya vänner att utveckla sin engelska.

Våra tyska kollegor hade förberett en supervecka för oss och vi har fått uppleva så mycket under denna veckan. Ett tydligt tecken på att saker händer med ens språk är att man tenderar att sms:a och drömma på engelska...

Resan till Tyskland är en del av elevutbytet. Del två är att våra tyska vänner kommer till oss.

Likes

Comments

Terminen har dragit igång med full fart och några fler stranddagar hanns aldrig med innan sommaren tog farväl. I torsdags chockades jag av att mörkret kommer så tidigt. Kvart i nio fick jag och Aladdin famla oss fram inne i Galgbacken och det är nog dags att rota fram reflexerna.

Det gäller att ta vara på tiden och vi har varit rätt duktiga på att fira in jobb- och skolstarten. Med härlig kräftskiva för två veckor sedan ( all in ända till kl 23:00 innan vi fotbollsföräldrar packade ihop och laddade inför söndagens Levins cup) och förra helgen passade vi på att fira lite till och åkte till Liseberg. Felicia grät efter första rundan i Lisebergsbanan men var ändå prompt bestämd att åka den igen. Gång nummer två kiknade hon av skratt och likaså nummer 3,4,5,6 och gång nummer 7. Starkt jobbat av vår lilla kämpe. Även Sebastian utmanade sina gränser och åkte Balder till sin mammas förtjusning. Jag fick lov att hålla honom lite i handen i början på väg upp men sen hade både han och jag fullt sjå att hänga med i svängarna. Grymt vågat av honom. Loke, Helix och Mechanica sparar vi till nästa år.


Det var en helt fantastisk dag och vi bara njöt av alla karuseller, chokladhjul och Lisebergskaniner.

Även denna vecka bjuder på äventyr men i form av en helt oväntad filminspelning som vi har trillat in på. På torsdag fylls vårt hus av ett stort filmteam och det ska spelas in ett program här. Jag är så förväntansfull och rätt så nervös också för den delen.
Håll utkik här på torsdag så lovar jag att berätta mer.

Stor kram!

Likes

Comments