Hai:)

Happy Birthday, Queen💛

Dalam upaya untuk membuat satu blog post pada hari ini, gue menemukan sebuah fakta menarik nan menyedihkan. Kita. Hampir. Gak. Pernah. Foto. Cantik. Bareng. I've gone through so many different files, albums, scrolled through the deep of my phone, dan ga menemukan satupun foto kita yang lagi sama sama senyum dengan background Instagramable. Adanya cuma lo dan gue berpose melet melet demi filter Snapchat, foto pas sama sama pertama nyoblos (berupa selfie, btw), dan foto pake kaos oblong, siap tidur. But again, like you always said,

Inner beauty, ve. Inner beauty💓

Gua bersyukur punya temen kayak lo. Yang rela dalam keadaan terik ataupun hujan, jalan kaki ke rumah gue tanpa minta gantian gue yang datengin rumah lo. Yang sengaja banget ketiduran di kamar, biar gausah disuruh pulang sama nyokapnya. Yang selalu sabar kalo dengerin gue ngoceh curhat marah laper ketawa ketawa sendiri dan lain sebagainya. Yang nangis bareng gue ketika ada masalah, dan nangis bareng juga ketika nonton La La Land. You are so amazing, Queenshell Lovevinca Lau. I just wish you know how much this is true.

You manage to laugh during the hardest times, and dream big when life turned its worst. You are so selfless, even the world is thankful of you. I am stupendously GRATEFUL for you, Queen. For reminding me that even at the loneliest time, I have someone. I have you, my sidekick, bridesmaid, godmother to my babies, and most importantly, my forever best friend.

Thank you for sticking around when you can walk on and pretend like you don't know me.

We may not be the #bestfriendgoals we aspire to be, just yet. But the thought of being friends with you forever is more than enough to me. Have a wonderful birthday, Qubel. Sarang hae-yo, wangbi mama

Selamat 18 tahun, Baginda Ratu. Semoga cepat dapat Rajanya.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Somewhere Only We Know, Keane

I walked across an empty land
I knew the pathway like the back of my hand
I felt the earth beneath my feet
Sat by the river and it made me complete

Oh simple thing where have you gone?
I'm getting old and I need something to rely on
So tell me when you're gonna let me in
I'm getting tired and I need somewhere to begin

I came across a fallen tree
I felt the branches of it looking at me
Is this the place we used to love?
Is this the place that I've been dreaming of?

Oh simple thing where have you gone?
I'm getting old and I need something to rely on
So tell me when you're gonna let me in
I'm getting tired and I need somewhere to begin

And if you have a minute why don't we go
Talk about it somewhere only we know?
This could be the end of everything
So why don't we go
Somewhere only we know?
Somewhere only we know?

ps. Been loving this song lately, since I first heard it on Grey's Anatomy. The original song was sung by Keane, but try listening to Lily Allen's version. It is my personal favorite💗

Likes

Comments

Pulau Bair, Mini Raja Ampat

Hai, squad💛

Hari ini gue datang membawa cerita dari Pulau Kei Kecil, Maluku Tenggara, Kepulauan Maluku. Untuk jalan-jalan kali ini, gue akan bikin dua post. The first one, this one, yang ditulis secara bebas jadi mungkin agak ngelantur ya hehe. The other one ditulis dalam bahasa Inggris dan lebih ‘travel blogger’-ish karena artikel tentang Pulau Kei di google baru sedikit. Hopefully you’ll enjoy this post, squad hehe

Tanggal 27 sampai 31 Juli 2017 kemarin, gue ikut group perziarahan dalam rangka memperingati 75 tahun meninggalnya Mgr. Johannes Aerts, MSC dan para misionaris lainnya di Pulau Kei Kecil. Para misionaris ini ditembak secara brutal oleh tentara Jepang pada tanggal 30 Juli 1942, karena dikira penjajah dari Belanda. Setiap tahun, penduduk (termasuk yang non katolik) akan memperingati hari dibunuhnya misionaris yang memperkenalkan agama Katolik, membangun sekolah, rumah sakit, dan panti asuhan di Pulau Kei ini.

Mayoritas penduduk Kei Kecil beragama Katolik. Sehingga sepanjang kami ziarah (+ jalan jalan), kami sering mengunjungi Biara (tempat tinggal suster dan pastur), panti asuhan, dan gereja-gereja. Kalau disebut ziarah biasanya terkesan bosenin ya, doa doa dan doa. Tapi sejujurnya, gue malah senang. Karena ketika berkunjung ke Paroki-paroki itulah kami bisa bertemu dan makan bersama dengan penduduk lokalnya.

Gereja Santa Maria Imakulata dan langit senja

Kuburan Mgr Johannes Aerts, MSC dan 13 para misionaris lainnya (termasuk Pastor dan Bruder)

Anak-anak dari Panti Asuhan Putri

Foto bersama Bapak Uskup Timika, Mgr John Philipus Saklil

Makan siang terakhir di Kei Kecil

Selalu happy kalau lihat kamera hehe

Percaya deh sama gue squad, orang Kei ini baiknya minta ampun. Mereka ramah-ramah, murah senyum dan sederhana. Jangan expect desa yang kumuh disini. Penduduk Kei hidupnya sejahtera, tanahnya subur walaupun penuh batu kerikil, dan mata pencaharian mereka adalah dari laut. Rumah-rumah mereka juga cukup bagus, sederhana dan nyaman. Anak-anak masih main sama anak tetangga, main bola, petak umpet, dan kejar-kejaran di pantai, unlike di Jakarta yang anak-anaknya cenderung main iPad atau nonton TV sendirian di dalam rumah. Jalan raya dan hotel bagus udah ada kok, jadi jangan khawatir kalau kesini.

Makanan tradisional mereka yang udah gue makan sejauh ini adalah ikan goreng, ikan bakar, ikan kuah asam, lat (rumput laut special edition, karena bentuknya yang beda dari di restoran sushi dan rasanya enak banget), enbal, dan pisang goreng yg di lumurin enbal. Semua ini dimasakin sama ibu-ibu umat paroki yang kemampuan masaknya bukan main. Entah mulut gue doang apa gimana tapi dimana mana rasanya konsisten enak.

Pisang Goreng Khas Kei Kecil, pakai Enbal dan digoreng di Tungku

I like the food:) Nyesel ga banyak foto makanannya

Another thing that I found interesting adalah kenyataan kalau orang orang Kei pada jago nyanyi. Suaranya bagus bagus.

Pada hari ketiga kami disana, kami dijamu di rumah keluarga Romo Janes. Kakaknya pastur, Om Novi adalah tour guide kami selama disana. Om Novi jago nyanyi. Sepanjang di bus nyanyi bareng sama Romo Benny yang juga jago ngeguitar. Di kediaman keluarga Om Novi, kami dijamu makan dipinggir pantai, sambil minum kelapa langsung dari batoknya (yang mengakibatkan baju gue basah semua). And the best part? Disana juga kami diajak nyanyi rame rame sama keluarga mereka sambil nari nari. Mama, papa, dan tante tante Om Novi jago nyanyi. Dan ini nurun ke dedenya si Om yang adalah penyanyi terkenal di Pulau Kei, Kak Fanny namanya.

Banyak cerita menarik tentang keluarga Om Novi, mungkin karena mereka keluarga yang paling dekat dengan kami selama disana. Salah satu yang menarik adalah tentang agama mereka. Mamanya adalah seorang Katolik, papanya Kristen Protestan, Om Novi sendiri Protestan, Romo Janes adalah seorang Pastur Katolik, Tante Wendy Katolik, dan yang paling bungsu, Kak Fanny beragama Protestan. Jadi dalam keluarga mereka, pas berimbang jumlahnya antara yang Katolik dan Kristen Protestan. Di sebelah rumah mereka persis adalah perkampungan orang Muslim. Tapi mereka hidup rukun damai sejahtera, engga pernah berantem berantem kayak di Jakarta. Keluarga mereka ini bikin gue tercengang ya, soalnya di Jakarta kalau mau menikah beda agama aja berantemnya bisa sampe bawa ketua RT segala.

Para tante dan mamanya Om Novi, Pastor Janes, Tante Wendy & Kak Fanny

Jeje

Her hair is just beautiful

Om Novi dan keluarganya (minus baby Grid yang lagi bobo)

Romo Benny, MSC (pastor yang hobi nyanyi) dan Romo Janes, MSC

Mama, yang hobinya nanya bahan masakan sama nari-nari

Cerita cerita tentang kerukunan beragama, gue jadi keingetan seorang ibu Muslim yang kerja sebagai guru di Kei tapi berasal dari Makasar. Beliau berkerudung panjang dan sedang hamil 8 bulan. Kami bertiga (beliau, gue, dan mama) lagi di toilet pas ketemu sama ibu muda ini. Kami jalan bareng ke bandara pas turun dari pesawat. Ibu ini menyapa mama dengan sebutan "Cici" dan menanyakan kami mau kemana. Sebenarnya yang beliau lakukan untuk kami sederhana, hanya menyapa dan mengajak kami ngobrol. Tapi gue jadi kepikir, betapa sungkannya gue untuk ngomong sama ibu-ibu yang berkerudung panjang di Jakarta. Apalagi di Depok😂 Worse, kalau sedang memakai baju yang tidak berlengan. Tapi ibu ini dengan santainya tertawa dengan kami. Bahkan memanggil mama "Cici".

Di Kei Kecil, orang-orang memang sering memanggil kami "Cici" atau "Mba", sesuai dengan ras kami. Teringat kalau sedang jalan di Depok dan Jakarta, sering juga dipanggil "Ci, ci" tapi bentuknya cat-calling (atau sexual harassment) dan disertai siul-siulan murahan alias mengejek.

Selain tentang penduduk dan makanan, gue juga mau cerita tentang welcoming celebration kecil-kecilan yang mereka adakan di Ngurtafur atau Pantai Pasir Timbun. Pantai Ngurtafur adalah pantai pertama yang kami datangi begitu mendarat di Kei Kecil. Kami disambut oleh anak-anak sekolahan. Yang laki-laki jadi paduan suara, dan perempuan menari. Mereka mengenakan pakaian tradisional yang ada rumbai rumbainya dan murah senyum pas nari. Sambutan yang sederhana tapi berkesan untuk kami semua. Anak-anak disana juga senang difoto. Kalau gue mau motret, mereka langsung bergaya dan ngajakin teman-temannya.

Bajunya lucu

Blurry but gold

"Ayo foto ayo foto"

Pulau Kei ini terdiri dari banyak pulau-pulau kecil. Pastur Janes yang kebetulan baru ditahbiskan 1 tahun 4 bulan bertugas di Paroki Dobo yang terdiri dari stasi-stasi lintas pulau. Beliau bercerita kalau umat mau merayakan Misa, harus menunggu pasturnya datang naik speedboat. Untuk menuju ke satu pulau butuh waktu yang cukup lama. Dan stasi yang di pulau kecil bukan hanya satu tapi ada beberapa. Sehingga saat bertugas, Pastur Janes dan seniornya cuma makan Indomie dan baru bisa makan yang pantas ketika sampai di satu pulau. Belum lagi mereka harus beli minyak sampai 6 juta demi mencapai pulau-pulau kecil ini. Padahal kolekte yang terkumpul dari umat seluruh umat paroki hampir tidak mencukupi.

Di Kei umat harus menunggu berminggu-minggu untuk kegiliran merayakan Misa. Begitu Pastur sampai di pulau mereka, dewan langsung membunyikan lonceng kapel supaya umat yg sedang bekerja cepat-cepat datang untuk Misa. Jadi tidak peduli hari apapun itu, kalau ada bunyi lonceng, maka itulah hari Minggu. Sedih ya rasanya bila dibandingkan dengan kita di Jakarta, yang bisa milih mau misa Sabtu atau Minggu, pagi, siang atau sore.

Little Monsi

Bapak Bupati dan DPRD juga ikut menghadiri Misa Perayaan meninggalnya para misionaris. Pas Mgr Saklil khotbah, beliau banyak menasehati para pejabat negara tanpa takut-takut. Salut👍

Perwakilan dari komunitas Muslim Pulau Kei yang menampilkan tarian Muslim di tengah Misa, lengkap dengan pakaiannya dan musik khas Arab. Toleransi beragama betul-betul dijunjung tinggi💙

Salah satu gereja di pinggiran Pulau Kei Kecil

Rumah penduduk yang sederhana

Restoran di Kei Kecil tidak banyak. Penduduknya juga sedikit jadi kalau sedang tidak ada perayaan apa-apa, Kei Kecil sepi. Tiga hari di Kei Kecil harusnya cukup untuk menjelajahi semua tempat wisatanya. Kemarin ini, gue ga kesampean foto yang bagus di Goa Hawang, karena pas kesana, hari sudah sore. Mungkin ini pertanda suatu saat bakal balik kesana lagi.

Menurut tour guide kami, Tante Yuta, Kei Besar juga bagus. Daerahnya lebih subur dan agamanya lebih beragam. Jadi the next time gue ke Pulau Kei, mungkin akan sekalian kesana juga. Ayo, squad, pada ke Pulau Kei, dijamin engga akan nyesel. Karena kayak salah satu tantenya Om Novi bilang “Why go to other countries, when Indonesia is very beautiful?” “Come here, instead of Singapore, okay?”

Okay, tante. Siap!

Ekspresi sedih karena pas datang udah kesorean:( blur pula hahaha

Kedalaman airnya mencapai 2 meter. Unbelievable kan?

Bening banget airnya

Sunset ketika sedang Misa pembukaan perayaan 75th meninggalnya para misionaris

Be back soon, Kei Kecil. And taking my dad with me for the sake of better photos💓

Likes

Comments

Tomorrow’s the 19th of July. It is officially a year since I went to Warsaw-Krakow for World Youth Day 2016. So to celebrate, I decide to finally post about my experience joining it. I have been procrastinating for a year to finish writing, even though to be honest, I wrote huge part of this post on my flight home from Warsaw-Istanbul, and then Istanbul-Jakarta.

A little bit of information before we proceed, I joined the Indonesian Pilgrims group for last year's World Youth Day. Before the main event, which was held in Krakow, we got to spend a week for Days in Diocese, which is similar to live in, or the preparation. My Days in Diocese was in Marki, Warsaw, which is the capital of Poland. These are the footage of my trip during DID. This is not going to be a regular post, squad. This is also my thank you note to family and friends back in Poland. So I hope I don't bore you😄 Ready? Here it goes-

I was strolling by the halls of Chopin Airport, Warsaw when I thought of this.

Walking through the front gate for the first time ever, I found more than a dozen of Polish youth (everyone looks like Barbie and Ken to me) singing songs and waving flags. They brought cartons with INDONESIA written on it. The TV crew pointing their cameras on us and calling some of us for a quick interview.

It was definitely a long journey to get to Poland. 12 hours airplane to Istanbul, and then another 2 hours to Warsaw, the capital.

Chopin International Airport, just where I'm sitting right now, hours before going home, watching couples and families hug and kiss, bidding farewells-

Today, there is nobody to hug, nobody to kiss, and nobody to cry for. I have spent a lot of nights pouring out tears like sweat.

Leaving Poland, I never thought that something I once resist joining can be so hard to leave.

In the Embassy of Indonesia in Poland

I'm really bad at goodbyes. But here's a little list of stuffs I'll never ever forget:

1. Mi casa es su casa (My house is your house too)🏠

The volunteers. Marki, the little town I stayed in, welcomed us like never before in my entire life. At a rough average of 17'C to 28'C, it felt like home. They started preparing for our coming, 2 years prior from the event. Everyone was nice. I'll never forget the feeling of being a total stranger at first. Feeling lost, short, little, nothing compared to the locals. My Marki friends, Joanna, Bartek, Marta, another Bartek, Wiktoria, Symone, basically everyone. I didn't manage to get to know all of them deeply, but wherever they are around, it feels like home. I feel liked, I feel better, I feel comfortable, loved, and welcomed.

2. My dear, dear family: Mac, Monica & Max❤

If I were to really write a thank you speech, 50% of them totally goes to you. In fact, I am writing this on the notebook Monica gave me. Ci Vina and I remembered thinking that we would be given a room to sleep in together. But you gave each of us a room instead. Ci Vina slept at Mac and Monica's room, while I slept in Max's. We were speechless. We didn't know how to react. We didn't even know how we felt at that moment. Every morning was like being in the movies. Had the most hotel-like home cooked breakfast for a week during our Days in Diocese in Marki. I never thought someone who speaks different language from mine could love me that much. You showed me kindness without return. You showed me love without structured words. Words cannot describe how much I love each and every one of you. I love you and I'll never ever stop missing you💓

3. The Beautiful Church and Latin Mass

"Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa" which literally means saya berdosa, saya berdosa, saya sungguh berdosa in Indonesian. (through my fault, through my fault, through my most grievous fault, in English). This is one among the things that will stay in my mind forever.

The church which Parish was host to us is St Izydora Church in Marki. The building? Magnificent. Entering the church, it was classic. The altar was simple, yet very vintage. Incredibly beautiful, dominated by the color brown, gold, yellow, and a little bit of blue and red. Every mass, around 10 altar servers (putra altar/misdinar) will line up and join the priest to enter the altar. The Polish are still tight and strong with their tradition of going to church and being faithful to the Lord and the Catholic faith. I prayed my heart out there because people used to say that when you pray in the church you've never been before, your wish will be granted.

4. Belgian Dances

I am a sucker at dancing. This is true. The only one I can do is Indonesian Poco-poco. But there in Marki, we are forced to dance. Their traditional prom dance includes guys and girls walking, taking two big steps and a pause. I must have been the worst. A step for one Polish guy is two of mine. And as a result, I totally messed up.

I liked the Belgian Dance though. 1 2 3 4, 1 2 3 4, inside, outside, turn around. Inside, outside, change. That one you can never ever forget. I wasn’t aware of my last time dancing to it, but we did it several times and met amazing people, French guys even, through that simple dance.

6. Learning Polish

Cześć! Dzien Dobry! Dobranoc! Tak! Nie! Kocham Cie! Dziękuję! Smacznego!

After 2 weeks, I barely manage to remember anything. How do you even say you and I in Polish? I remember learning on the train with our lovely Barteks. Fact is, we barely struggle to communicate there because there were always someone who translates for us English-Polish. People we don’t even know.

7. Beautiful Breakfast

I am not going to say anything, but here’s the picture. I hope Monica reads this, but these were prepared by her. And me and Ci Vina are very thankful for it. She even made us meal for the trip. Sometimes after a long day, Mac, Monica and Max would pick us up at the church and still served us with snacks before bed😊

Polish Blueberry Pierogi, made by our host parent Monica🌟

He wore it right away!

8. Polish and Wayang

Due to privacy reasons, I retain from posting videos with our Marki host parents in it. But I do remember Mac and Monica going back and forth thinking about where to hang the Wayang I got for them. Their expression was unbelievable. They were like a ball of sunshine and happiness.

9. Warsaw’s Old Town

Breathtaking. And they have the most complete gift shops. And ice cream shops. Mac, Monica and Max took us there twice. Ci Vina and I explored and loved every bit of it. I regret not taking a better camera with me. And not being there with my photo-lover dad. The buildings are very classic and beautiful. Very different from the Kota Tua we have here in Jakarta. I would say that the places are similar to those I saw in the prank show, Just For Laughs Gags. Loved strolling in there, especially in the evenings.

Photo by Keddric, my personal photographer who would take pictures with me until they yell at us to hurry up🔥

ft Bartek and Marta making me jealous

10. Museum

Ci Jess, Keddric, and I were bad at crowds. We do love history, but there were too many people when we got there. So instead of leaning stuffs, we turned it into some kind of trick eye museum instead. Here are some pictures about it.

11. A Funny Story

One beautiful morning, we had breakfast with Monica and were talking with the help of google translate, Monica’s english-polish dictionary, and hand gestures. She laughed, we laughed. She said something, we pretended to understand, or at least guess what she said. We said ‘tak, tak, tak’ (yes, in Polish). And then she asked about our education. And I remember explaining to her that I have just graduated school. But she didn’t really understand the word “University” so we used hand gestures. After a while, she realized what I was talking about, and said “Oh, tak tak. Upstair school?” And we replied “Tak, tak!” Having faith at her understanding.

Keddric^

12. Red Group

The Parish youths who were in charge of us divided us pilgrims into 5 groups, if I’m not mistaken. I was part of the Red Group, with two Bartek-s as our mentor. With this group of people, we experienced a lot of things together. We even learned how to sing ‘Happy Birthday’ in Polish because Mac had his birthday on our 4th day staying. The older Bartek even brought a birthday cake for us to surprise Mac right after we got off the bus. And we downloaded virtual candle for him to blow. I could recall the moment over and over and still won’t get bored.

Why you looking at us Bartek?

13. Food

Served by the Parish youths on one lunch time is soup. It was a super duper sweet carrot and chicken. They cooked it themselves. And it was kinda funny because it was the first time I realized that they use fork to eat, rather than spoon like us, Indonesians. In one occasion, Ilona didn’t get any fork so she used spoon to eat the rice. And she said to us “I don’t get a fork, now I have to eat with the spoon”. She looked down on our plates and saw that we used our spoon for our rice. She laughed in confusion afterwards.

Oh, and we did serve them food too. We served them Indomie Goreng. Which is such a pitty considering the fact that Indonesian cultural food tastes amazing and we have tons of it. I think they enjoyed our Indomie. Even though Mac and Monica thought it was too salty for them.

14. And then, the songs.

The thought of recalling the songs had me in tears. Jezu, ufam Tobie! is my personal favorite out of all the official songs. Jezu, ufam Tobie means “Jesus I trust in You” and I missed singing and dancing to it everytime. World Youth Day Krakow 2016’s theme song was Błogosławieni Miłosierni (Blessed are the Merciful) and they even got a special dance for the song. It was the year of Mercy, so the song is basically about it. Another song was Jesus Christ, You are my Life, and it was my mom’s favorite. They played Hillsong’s This I Believe during the 20km walk to the WYD closing event (I will talk about this on my next post).

Our last night in Marki

Bartek told us about the statue in the middle of the Old Town that can grant wishes of coming back to Warsaw. He said to walk around it three times. I did it 9 times, just to be sure. I miss Days in Diocese Warsaw 2016, even a year after it was over. I hope that I can comeback someday in the future. Darrell have promised me that, on my last day in Warsaw, when I called him crying about not wanting to leave.

In this post too, I want to thank mom and dad, who paid for my trip to World Youth Day Krakow 2016. Thank you for forcing me to do this. To be part of this experience. I know that you’ll only pay for me to go once, but please pray for me so that I can pay for the next World Youth Day on my own. I also want to thank Ko Verby, Ci Velis, Ko Lary, and others that I can’t mention one by one. The team prepared for everything we need to go to Poland. Their hard works clearly pay off because we enjoyed every minute of it. Although they might not read this, but please know that I really really am sorry for causing you so many trouble, and words can’t explain how thankful I am to be part of this group.

I hope to post about Krakow soon. There are still so many things I want to share, so many people I want to thank. Please pray for me, and my memory💛

Beware of me treating this post as a photo album📷

I remember she told us that she owns a restaurant in France🇫🇷

The whole world loves selfies

I can solely swear that this guy is as handsome as Zac Efron😍

Addicted to doors

Can you believe that this one is about to have a baby?!👏

Bartek "Let's go let's go!"

It was so hard to take pictures because they kept asking us to hurry up. But what can we say? Tourists!😜

I hate goodbyes:(

They were not thrilled

On the earlier days. I don't look as ugly as I did on the last days haha

Managed to take pics even though they asked us to hurry

Egen💗 She made friends with French guys fast

I remember watching a drama about Sister Faustina in there. The Sacred Heart of Jesus🌟

Jezu, ufam Tobié that I'll be in another World Youth Day, and I'll be back to Poland in the future, Amen🌹

Likes

Comments

"Temen temen, aku datang kesini dengan ekspektasi bakalan bersenang-senang sama kalian. Buat melayani Tuhan seperti kakak-kakak ketua kelompok waktu aku jadi peserta Bible Camp dulu. Dan ternyata, jadi ketua kelompok itu ga semudah yang aku bayangkan. Banyak tanggung jawabnya, banyak tantangannya, banyak capeknya. Tapi kalian tahu apa yang bikin semuanya worth it? Ketika aku ngeliat senyum kalian, tawa kalian. Kalian happy. Kalian semakin mengenal Tuhan Yesus. Aku yakin temen temen ketua kelompok yang lain juga berpikiran yang sama kayak aku. Jadi terima kasih ya semua!"

Ini adalah yang bakal gue bilang ke anak anak seandainya gue yg disuruh bikin speech apresiasi ketua kelompok. Gue baru kepikir sekarang. Jadi untung bukan gue yg mesti ngomong, tapi Lauren.

Suatu kebanggaan bisa jadi bagian dari Bible Camp Trinitas 2017. Walaupun gue gatau bisa nyebut diri panitia atau engga. Karena gue datang ke Bible Camp 2017, tanpa tahu apa judulnya, apa mottonya, apa tujuannya, sesinya tentang apa, ataupun acaranya ngapain aja. Gue dateng ke Bible Camp tahun ini, cuma dengan bekal pengalaman pernah jadi peserta bible camp.

Setiap tahun, orang orang yang terlibat di Bible Camp kira kira sama. Ada yang sebagai MC, ada yang jadi seksi konsumsi, ada juga para tante sebagai penasehat. Tahun ini gue di upgrade jadi ketua kelompok, dengan bekal pernah jadi ketua kelompok acara satu kali, pas rekoleksi remaja SMI tahun 2015. Peran kami saat itu kurang lebih adalah sebagai peserta yang bebannya dikali dua. Peserta, tapi juga dapat tugas bagiin konsumsi, absensi, menjaga berjalannya acara, memastikan semua anak makan, mengumpulkan anak-anak supaya bisa berdiskusi, teriak-teriak, joget-joget, mengajak anak joget, dan masih banyak lagi. Salah satu tantangan yang menurut gue pribadi paling susah adalah ketika seorang om penjaga pos outbond bilang (ini kira-kira ya) "Udah lah, udah mau habis waktunya, ga mungkin bisa. Ngeratain pipa aja ga bisa. Ini kakaknya gimana sih, tolong diajarin dong adiknya" Ya ampun, sedihnya hati gue denger itu semua. Apalagi anak-anaknya kan? Gue sempet cerita ke kakak-kakak di BIR tentang ini. Saat itu kami compare dengan acara Bible Camp yang udah diselenggarakan bertahun-tahun. Bible Camp selalu jelas acaranya, Bible Camp mengapresiasi ketua kelompoknya, Bible Camp banyak konsumsinya, perhatian dengan anaknya.

Gue sadar tulisan ini mengarah kemana. Dan believe me, gue ga mau nulis tentang itu. There is no such thing as a perfect event dan gue sama sekali ga nuntut kesempurnaan dari Bible Camp ini. But I'm not gonna lie, a deep part of me wasn't satisfy. Di malam kedua, setelah evaluasi, gue capek, gue kesel, marah, sedih, sakit hati, kecewa. Gue kehabisan kata-kata. I started thinking about abandoning everything and to just finish tomorrow already. My roommates and I talked about not feeling appreciated and stuffs. But then I realise. Being tired and angry won't do good for us. Gua mungkin kesel, but the kids didn't know about it. Gua mungkin membuat kesalahan, dan dibentak karena itu. Mungkin gua gabisa terima kalau ada kakak-kakak yang marahin kami. But the kids don't know about that. All they know is that we were all serving the Lord. We were doing good things.

Mereka ga tau apa yang terjadi di balik layar. Mereka ga tau kalau dibalik tawa, senyuman, dan candaan, kami sebenarnya capek, lelah, letih, lesu dan berbeban berat. Mereka datang kesini untuk lebih dekat dengan Tuhan. Untuk belajar mandiri. Untuk belajar bahwa mereka harus mengandalkan Tuhan dalam setiap aspek kehidupan.

Gue ternyata datang ke Bible Camp dengan alasan yang salah. Bukan untuk bersenang-senang. Bukan untuk melayani sebisanya. Tapi untuk melayani Tuhan dan hanya Tuhan. Untuk membawa anak-anak lebih dekat dengan Tuhan. Itu yang semestinya menjadi goal gua.

Believe me, when you have a right goal, nothing can stand in your way. Gua sadar bahwa eventhough gue diomelin, my mission wasn't to please the leaders. My mission is to give the best for the Lord. And that won't do with me bailing mid way and not giving Him my all. Gua sadar, back in the days ketika gua masih peserta. Para kakak ketua kelompok juga mungkin merasakan hal yang sama. Dan karena mereka terus memberikan yang terbaik untuk kami, sampai acara selesai, gue bisa jadi seperti sekarang. Gua terinspirasi untuk menjadi ketua kelompok juga. Untuk melayani anak-anak juga.

Dalam pelayanan, ga ada yang namanya bos. Yang ada hanya ketua dalam organisasi. Ketua inilah yang akan memastikan acara berjalan dengan baik. No one can make me feel anything unless I let them. And so, I decide not to let them get in my head. I have one purpose, and that is to serve the Lord. And so whatever the struggles are, I believe that God won't let me down.

Makasih ya squad, udah baca curhatan/ocehan/refleksi diri gue❤ I know that this is different from my usual writings. But I hope that through this post, we can learn to serve God better together. See you soon, bye!

Berkat keberadaan Karsten, gue sangat amat amat amat terbantu. Eventhough we both still look like peserta rather than pembina hmm

"Nebus dosa" - kalau kata Darrell

Gue ga keliatan cukup tinggi buat jadi ketua kelompoknya huh

Remember guys, I post moments, not pretty faces😝

Blurry

Keuntungan dari berhasil nerbangin lampion kedua dari terakhir adalah kenyataan bahwa kelompok kami jadi salah satu yang paling banyak difoto-fotoin kiri kanan yes!

Tebak siapa yang jadi Juara 2 Ajang Kreativitas dan Juara 1 Outbond? N.A.O.M.I🌟

Likes

Comments

Blogkeen
Nouw
Nouw Magazine