Header

Här kommer lite bilder från dagens arbete

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej alla i Teknikåttan!

Vi jobbar varje lektion på att förbättra vårdat fordon för bästa möjliga resultat. Det största problemet med fordonet är att det svänger och välter, vi får häller inte kraften att räcka till mållinjen. Våran hypotes är att det behövs mesta vikt framtill för att dämpa att bilen "flyger" upp efter första hindret. Eftersom att vi har ganska många motgångar med våran nuvarande idé prövar vi även anda idéer som att driva den med hjälp av en fjäder istället för gummisnodden, göra den längre för att få plats med mera fjädrar för att få ,ers kraft mm.

Vi är väldigt taggade på Teknik åttan och ser fram emot tävlingen på Mälardalenshögskola.

Vi tar nu lite påsklov från tekniken och fortsätter igen v. 16.
Hejdå!

Likes

Comments

Hej alla i Teknikåttan!

Nu har vi kommit så långt att träbana är klar, gruppen som arbetat med den på deras träslöjds timmar är mycket nöjda efter art ha kämpat med banan enda sen vecka ett. De berättar för oss att de haft en hel del motgångar under veckorna, de valde nämligen ett väldigt hårt träslag vilket resulterade i att det var svårt att spika, vilket i sin tur gjorde att många spikar blev sneda och krokiga. Sendan så märkte de även att de tre första träbitarna upp och ned, dock bestämde de sig för att inte reparera detta eftersom att det nästan inte märks någon skillnad.

Fordonet har vi gjort framsteg inom, våran första idé var att driva fordonet på en spiralfjädrar, genom att spänna upp den och sedan släppa snabbt. Teamet som jobbar med fordonet har nu övergett den idén då de märkt att den inte fungerade tillräckligt bra och räckte inte hela vägen. Istället tänker de sig att på nått sätt istället driva fordonet med gummisnoddar. Genom att linda upp flera flera gummisnoddar runt varandra och bilda en alternativt bättre "spiralfjäder.

Det färgade meddelandet kan våra sändare och mottagare väldigt bra så nu ska det bara hålla upp övandet så att de kommer ihåg det till tävlingsdagen.

Vi har även fått klart våra lag, reserver till frågorna på tävlingsdagen och vilka som är sändare och mottagare i det färgade meddelandet.

//Klass 8A från Fryxellska skolan i Västerås

Likes

Comments

Hej alla i Teknik 8an!

Skissen och planeringen inför fordonet är det vi prioriterar främst just nu. Grupperna diskuterar och argumenterar fram och tillbaka om vilka material och verktyg vi behöver för att bygga fordonet. Hittills har vi kommit övermäns om vilka däck vi ska använda, vi har valt ett par däck som är ca 6cm i diametern och är relativt tunna. Anledningen till att vi valde de däcken var för att de är stora vilket gör det lättar för bilen att ta sig över hinder och det är även stabila och har ett bra fäste vilket gör att bilen håller sig stabilt på banan utan att ramla omkull.


Våran slöjd lärare Caroline ska hjälpa oss med banan och imorgon den 15:e mars ska hon hyvla kortsidorna så att de blir rätt höjd. Det de hittills har gjort är att ha sågat ut alla delarna, det som är kvar är att också hyvla långsidorna och hinderna och sedan spika ihop allting. De som håller på att bygga fordonet upplever att det är svårare att bygga fordonet när vi inte har banan, därför försöker vi få den klar så snabbt som möjligt.


Motgång: Banan är inte klar så det är svårt att bygga fordonet.

Likes

Comments

Terrängfordon:
Vi ska bygga ett fordon som ska kunna passera en bana med hinder och sedan stanna inom ett målområde. Fordonet ska passera hela banan på 60 sekunder och alla delar av fordonet som startar måste komma i mål. Det fordonet får både vara egentillverkat och bestå av färdiga delar som hjul och axlar. Man får inte driva fordonet med hjälp av elektricitet, pyroteknik, förbränningsmotor eller levande djur. Fordonet får inte heller startas med hjälp av muskelkraft.

Hinderbana:
Som sagt ska fordonet passera en hinderbana som vi också ska bygga. På hinderbanan ska det finnas tre områden: ett startområde, ett hinderområde och ett målområde. På hinderområdet finns det fyra hinder: på första hindret ska fordonet passera över det, på andra hindret ska fordonet passera under det, på tredje hindret är det en trappa som fordonet ska åka över och slutligen på fjärde hindret ska fordonet passera över det.

Färgat meddelande:
Vi ska skapa en kod för vilken pjäs och vart pjäsen ska stå på ett schackbräde. Koden gör vi med hjälp av plus plus bitar och man får använda max 4 färger. Två st ska kunna skicka koden och två st ska kunna läsa koden, men självklart ska alla fyra förstå koden.

Likes

Comments

Hej alla i Teknik 8an!

Nu har vi dragit igång och alla arbeten är i fullfart!

Vi har börjat bygga våran bilbana och tillverkningen i träslöjdsalen går mycket bra! Vi har många ideér till våran hållfasta bil som snart ska börja byggas och vi planerar och diskuterar för att få den så bra som möjligt. Koderna till uppgiften "färgat meddelande" är helt klar och hela klassen ska snart få en förklaring på hur det exakt fungerar och så ska vi öva på att sända och att ta emot, förklaringen ska vi få av den gruppen i klassen som jobbat med den. Bloggen har vi också fixat och gruppen som jobbar med den har planerat olika inlägg framöver.

Vi ses i nästa blogginlägg !

Kram 8a på Fryxellska skolan🖐🏻

Likes

Comments